Lägesrapport och en nyhet

I går publicerades min ledare i Världen Idag, som var kortvarianten av mitt blogginlägg som jag skrev förra veckan. Med ett försök till genomgång av olika bibeltexter som berör frågan om invandring och flyktingar, och en kristen och bibliskt präglad inställning till frågan. Här är ledaren. Jag har nog aldrig fått så många ”likes” på en ledare i Världen Idag som denna gång, jag vet inte hur det ska tolkas. Men det verkar som att många kristna inser att en kristen etik leder i riktning mot en human och generös flyktingpolitik.

I helgen var jag och predikade i Örnsköldsvik, tre möten hos EFK-församlingen Elim och ett möte hos trosförsamlingen Svedjeholmskyrkan. Mycket inspirerande och utgångspunkten för min undervisning och förkunnelse var mina två böcker ”Efter detta” och ”Inte utan korset”.

En notering jag gjorde när jag predikade var att för 50-70 år sedan och längre tillbaka i tiden, skulle både ärkebiskopen och svenska kyrkans biskopar hålla med om det jag skrivit i dessa böcker. Idag är det nog inte någon som håller med. Det handlar här om helt grundläggande kristna frågor. Det visar vilka teologiska tyngdpunktsförskjutningar som inträffat i svensk kristenhet senaste 50-75 åren, enligt min mening är det huvudförklaringen till varför svensk kristenhet har haft en enorm tillbakagång under just denna period.

Läser just statsminister emeritus Reinfeldts bok ”Halvvägs”, den är mycket välskriven och lärorik. Man lärs sig mycket om toppolitiken genom att läsa boken, rekommenderas för den som vill lära sig mer om svenska politiska systemet.

Och nu en nyhet, jag håller på att organisera ett nytt pastorsupprop liknande det vi gjorde i december, fast inte i exakt samma fråga, men med stora likheter. Vi har nu börjat samla undertecknare. Det blir spännande. Återkommer.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • TangoS

  Fattar inte vilken invandringspolitik som SS förespråkar.
  Fri invandring?

 • Stefan Swärd

  TangoS,
  jag känner inte till ngn som förespråkar fri invandring, centerledaren Annie Lööf har ju varit inne på detta, men det är fri arbetskraftsinvandring hon då förespråkar, vilket är ngt annat, det kräver att man har ett jobb färdigt för att få komma hit.
  Jag efterlyser en empatisk attityd till lidande människoskor och att man gör vad man kan för att hjälpa, självklart kan inte någon göra allt.
  Stefan Swärd

 • AlmaM

  Jo Gud kan göra allt och vi som hans medarbetare får göra vår del, det lilla vi kan. Och du Stefan drar sannerligen ditt lass i denna fråga. Gud välsigne dig!

 • TangoS

  Menar du att asylsökandes asylskäl skall prövas och att de som saknar asylskäl skall avvisas?
  I så fall skulle vi kunna ta emot fler med asylskäl

  Eller vad menas med empatisk?
  Idag tror jag att det betyder empati för de som kommer fram till Sverige oavsett deras bakgrund och asylbehov.

  Ett ensamkommande flyktingbarn angav att han kom till Sverige för att han ville leva i ett bättre land än Afganistan.

  Och vad innebär empati när någon ljuger?
  Idag får man PUT och får stanna även om det i efterskott visat sig att man inte blivit torterad utan jobbat med att tortera, eller då det visar sig att en asylsökande är utsänd av en främmande regim för att förfölja asylsökande i Sverige.

  BETÄNK: Bland de asylsökande finns inte bara Jesusbarnet utan även Pontius Pilatus hejdukar som söker efter Jesusbarnet för föda det