Svar till kritiska artiklar mot vårt upprop i Dagen

Malmölektorn Martin Kroon har skrivit i Dagen och kritiserat vår artikel, undertecknad av 380 pastorer. Kroon håller delvis med oss men menar ändå att uppropet till stor del är missriktat. Han menar att man inte kan förneka att många människor är uppriktigt bekymrade över ökade invandringen. Arbetslösheten är högre bland invandrare, de är överrepresenterade i brottsstatistiken, invandringen bidrar till en ghettoisering. Problemet är inte Sverigedemokraterna utan problemet är att övriga partier inte tar folklig oro på allvar. Det finns ett demokratiskt underskott i denna fråga. Kroon pekar sedan på flera problem i svensk migrationspolitik. En huvudregel att ge permanent uppehållstillstånd hellre än tillfälligt uppehållstillstånd, det leder till att många flyktingar söker sig till Sverige, vilket leder till överbelastning hos Migrationsverket. Det blir inte tillräckligt rättssäkra undersökningar. Policyn att pass inte är något avgörande skapar problem, många flyktingar uppmuntras att slänga pass och komma med uppdiktade historier. Kroon pekar också på fusk med ensamkommande flyktingbarn, ofta sägs att personer är under 18 som är över 18 år. Kroon pekar på att många kommuner går på knäna. Vi måste komma tillrätta med dessa problem när flyktingströmmen från Syren förväntas öka. Kroon sammanfattar: ”Jag vill föreslå för Stefan Swärd, Sven-Gunnar Hultman och övriga att de riktar sin frustration och energi åt annat håll. Rikta i stället frustrationen mot övriga partier, som inte har tagit det svenska folkets oro på allvar, och som konsekvent har vägrat att bidra till en öppen diskussion i flykting- och invandringsfrågan och de problem och utmaningar som faktiskt finns. Det utspel som Kristdemokraterna nyligen gjorde i migrations- och integrationsfrågan är ett sent men välkommet initiativ. Jag menar att vi ska stå upp för rätten till asyl för dem som verkligen behöver det.Men asylprocessen måste ske på ett rättssäkert och resurseffektivt sätt, och vi behöver hitta en flykting- och invandringspolitik som har en bredare folklig förankring än vad som i nuläget är fallet.”

Svar: Att den svenska migrationspolitiken behöver förbättras, där tror jag att vi är rörande överens med Martin Kroon om. Fokus i vår artikel är dock inte att svenska migrationspolitiken behöver förbättras. Utan fokus är på den kritik mot invandringen och alla dess problem som Sverigedemokraterna har lyft fram i svensk debatt, den ger en överdriven bild av problemen. Vi är kritiska mot tonläget i debatten, och vi är kritiska mot att många debattörer bara framställer invandring och invandrare som ett problem. Vi saknar moralisk patos i debatten. Människor flyr för sina liv från Syrien, då måste vi som kristna i första hand visa medkänsla, inte bara diskutera att det är dyrt för Sverige att ta emot flyktingar. Jag håller inte med om att övriga partierna inte har tagit tag i migrationsdebatten, alliansregeringen har ju ofta kritiserats för att ha drivit en för restriktiv invandringspolitik, jag hör ju till dem som fört fram den kritiken. Vår flykting- och invandringspolitik har hittills haft en bred folklig förankring, den största flyktinginvandringen hade vi under första halvan av nittiotalet, och då var inte debatten så intensiv. Det är uppenbart att Sverigedemokraterna har lyckats påverka debatten och agendan. Det är uttryck för att det klimat och debatt som finns i många andra europeiska länder har kommit till Sverige. Det har medfört att hela Europa idag är en sluten fästning för människor som flyr för sina liv. Det är tragiskt.

Thomas Forslin, ledare för Nätverket för Klassisk Baptism, har också skrivit i Dagen och kritiserat vår artikel. Han håller med om den allmänna inriktningen men menar att den underliggande argumentationen är inte hållbar. ”Pastorerna bekymrar sig över att fler kristna ser invandringen som viktig orsak till ökad arbetslöshet, kriminalitet, islamisering, ghettoisering med mera. Man kan därför fråga sig om det från och med nu skall klistras diverse bruna etiketter på de frikyrkomedlemmar som vågar använda samhällets statistik och fakta.För både kriminalitet och utsatthet för kriminalitet (detta bekräftas bland annat av Brottförebyggande rådet), arbetslöshet och sociala kostnader är högre bland utrikesfödda än bland svenskar och relaterar därför till invandring. Ökad islamisering drivs inte otippat av en ökad mängd muslimer. Peka själv ut de områden som skulle kunna kallas ghettoiserade i större städer, vilka bor där? Svaren är närmast självklara och visar att de många pastorerna försöker smita från att invandring självklart har en kostnad. Orsakerna till sambanden ovan varierar och är såväl kulturella, ekonomiska, sociologiska som religiösa.” Forslin menar att mångkultur ofta bidrar till spänningar och konflikter i samhället. Sverige är idag sämre rustat att ta emot invandrare än tidigare. Men Forslin säger också att ”Men, vi står upp för en generös invandring för att vår mästare Jesus kallar oss till det! Han gav själv upp sitt liv för människorna och mängder av efterföljare har också fått göra det. Vi är helt enkelt kallade att vara generösa, oavsett om vi är rika eller fattiga, oavsett om vi får det svårare. Att det kostar är helt i evangeliets tradition.” Här verkar ju Forslin helt hålla med oss. Forslin kritiserar oss för våra formuleringar i artikeln om Islam, om islams sanna natur. Finns inte våld och krigföring som en del av islams tradition. Det krävs också en tydlig förkunnelse av kristna evangeliet för att hantera dessa moderna samhällsproblem.

Svar: Att det behövs en tydlig förkunnelse av kristna evangeliet håller jag helt med om. Vår artikel handlade ju inte om islam, det fanns bara berört i 1-2 meningar, utan att på något sätt utveckla ett resonemang i frågan. SD vill dock använda islamkritik och rädslan för islam för att stoppa all invandring, det är detta som vi vänder oss emot. Visst finns det problem med invandrartäta områden som Forslin pekar på, vi menar dock att problemen överdrivs för att man vill motverka invandring. Gettoisering beror på perspektiv, många människor som bor i sådana bostadsområden upplever det inte som ett ghetto. Känner ett antal Rinkebybor och ingen av dem upplever det som ghetto. När det gäller våld och krigföring, och brist på demokrati, där är det allmänt bekant att detta präglar många islamistiska grupper och muslimska länder. Vi kristna bör dock ha en viss ödmjukhet när vi kritiserar detta, läser man europeisk 1500- och 1600-talshistoria så läser man om ett antal krig mellan katoliker och protestanter, vi kristna idag tycker inte att detta är uttryck för kristendomens sanna natur. De flesta muslimer vill leva lugna och fredliga liv och tar avstånd från våld i islams namn. Det är viktigt att här inte generalisera för mycket.

Notera att dessa kommentarer är mina personliga kommentarer, det finns inte någon förankring hos övriga 380 artikelförfattare.

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • gäst & främling

    Du pekar på att flyktingar som kommer vill leva ett liv i fred och trygghet, det kanske gäller många men kommer dom att få det när IS kommer med och ställer krav på övriga muslimer genom våld, och då vågar dom inte gå emot, vi ser detta hända i mellanöstern

  • ps23enkristen

    Det var bra att du tog med denna positiv kritik mot er artikel …Då kan man ju se på saken från olika perspektiv och närma sig sanningen och förstå bättre med tror jag … Frid Ronny

  • Nils

    Tyvärr är det ett symptom av stor svaghet, när man efter många genmälen försöker ge sken av erkännande på en liten punkt som allmänheten observerat långt tidigare.
    Ex,vis uttrycket ”Att den svenska integrationspolitiken…”
    Det är nog tämligen en mycket stor allmänhet som påtalat det tidigare, så det är nog inte mycket bevänt med att framhålla ett konstaterande som alla politiska partier framhållit med emfas.

  • wildwest63

    Feltänket kvarstår i det rödmarkerade svaret: ”Utan fokus är på den kritik mot invandringen och dess problem som SD har lyft fram i svensk debatt, den ger en överdriven bild av problemen.”
    Saken är att ingen har lyft fram problemen med invandringen tidigare! Det har varit förbjudet att diskutera. Sedan kom SD och man tystade debatten ända tills valresultatet fick övriga partier att sätta morgonkaffet i halsen. Därefter, vilket jag tycker är opportunt i kvadrat, så har journalister, media och en del politiker börjat ta i frågan och debattklimatet är idag öppnare än före sept 2014. Men det hade aldrig skett utan SD’s 13%.
    Det fanns ingen kritik före SD. Nu finns det en kritik. SD har agerat spjutspets precis som MP en gång gjorde vad gäller miljöfrågorna. En av statsbudgetens största utgiftsposter får nu både problematiseras och diskuteras. Det måste vara en demokratisk framgång!
    Jag vet inte vad som är ”överdrivet” med att man tar fram statistik på överrepresentation i brottsstatistik, i etnisk definiering av utanförskapsområdena som har växt med många 100%, av de ökade kostnaderna för socialbidrag, den höga arbetslösheten och den stadigt sjunkande skolkvaliten. Det är vad det är! Det är inte överdrivet. Och bakom allt detta ligger ett fiasko till integrationspolitik som man inte löser genom att stapla ytterligare migranter på hög när man redan nu inte vet hur situationen ska lösas.
    Nu är finns redan antydningar till flyktinglägerliknande områden i Sverige. Vad är då skillnaden att för en tiondel av kostnaden göra samma sak i krisernas närområde? Vad är det som är mindre humant med det?

  • Niklas (ej SD:are)

    Jag tänkte skriva något liknande, men du hann före :-)

  • Jonas Rosendahl

    Swärd skriver: ” den största flykting invandringen hade vi under första halvan av nittiotalet, och då var inte debatten så intensiv.”

    Swärd påstår att debatten inte var så intensiv.

    Statsvetaren Andreas Johansson Heinö menar att nuvarande debatt präglas av två myter:

    ” För det första att det har varit tabu att kritisera invandring och för det andra att det pågår en anpassning till ett mer invandringsfientligt språkbruk. Båda myterna punkteras snabbt när man läser gamla debattsidor, vilket Sverker Åströms artikel är ett tydligt exempel på” (se länk nedan)

    ””Sätt tak på invandringen” – så löd rubriken på en debattartikel av diplomaten Sverker Åström, som publicerades i Dagens Nyheter den 25 augusti 1990”

    http://fof.se/tidning/2013/5/artikel/hard-ton-om-invandring-i-sverige-for-20-ar-sedan

  • Jonas Rosendahl

    Hur såg diskussionen ut i flyktingdebatten i tidigt 90-tal? Hur fördes resonemangen av politiker?

    Det vill säga den tid då Swärd menar att debatten inte var så intensiv.

    Axplock från moderaternas motion i Januari 1991:

    ”Den svenska flyktingdebatten har det senaste året tidvis
    varit mycket intensiv och vissa flyktingfientliga inslag har
    förekommit såväl i debatten som i demonstrationer och
    destruktiva handlingar mot t.ex. flyktingförläggningar.”

    Kommentar: Carl Bildt och andra ledande moderater hade tydligen en helt annan uppfattning än statsvetaren Stefan Swärd.

    Utvisningsfrågan har diskuterats på senare år också, och hur skulle det gå för kyrkor och privatpersoner om moderateras politik infördes:

    ”En allvarlig aspekt på sådana ärenden är de fall där de
    som skall avvisas/utvisas hålls gömda av privatpersoner,
    vilket därmed förhindrar verkställigheten av beslutet.
    Denna form av lagtrots är oacceptabel och måste beivras.”

    ”Det ligger nu makt uppå
    kommunerna att använda idérikedom och fantasi för att
    snabbt kunna hjälpa de nya invånarna till ett aktivt arbets-
    och samhällsliv. Med tanke på att kommunernas kostnader
    för socialbidrag ökat kraftigt på grund av
    flyktinginvandringen på senare år bör detta vara en
    angelägen uppgift för kommunerna”

    Kommentar: På senare år dvs slutet av 80-talet och början av 90-talet.

    ”Svensk invandrar- och flyktingpolitik har hittills delvis
    misslyckats när det gäller att snabbt få ut flyktingar i arbete,
    trots att det rått högkonjunktur i flera år. Arbetslösheten är
    betydligt högre bland invandrarna än befolkningen i övrigt.”

    Kommentar: Samma analyser då som nu, inget nytt under solen. såväl
    1991 som 2014.

    ”Inte minst den politiska turbulensen kring den nya
    utlänningslagen gjorde att strömmen av asylsökande ökade
    till det dubbla under andra halvåret 1989, och den svenska
    flyktingmottagningen utsattes för oerhört stora
    påfrestningar.”

    30335 asylsökande 1989 beskrivs i motionen som ”oerhört stora påfrestningar
    på flyktingmottagandet”. 2014 hade Sverige 81301 asylsökanden.

    Så hur ska integrationen och allt underlättas enligt moderaterna 1991.

    ”Det är viktigt att på alla sätt motverka
    främlingsfientlighet och rasistiska tendenser. De politiska
    partierna har här ett stort ansvar. En fri debatt, tidig
    information till mottagande kommuner, en öppen
    redovisning av kostnaderna för flyktingmottagningen,
    undvikande av särbehandling och ett så snabbt inlemmande
    av flyktingarna i arbetslivet som möjligt är bästa grunden
    för förståelse för flyktingpolitiken. Rättvisa,
    verklighetssinne och respekt för individens lika värde trots
    olikheter i hudfärg, religion och kultur bör prägla
    flyktingpolitiken”

    1. Fri debatt
    2. Tidig information till kommuner
    3. Öppen redovisning av kostnader
    4. Snabb introduktion till arbetsmarknaden.
    4. Rättvisa, verklighetssinne och respekt.

    Samma babbel, samma politik, samma ambitioner 1991, som 2014..eller ?

  • Jonas Rosendahl

    Skulle vara intressant om någon kunnig kristen statsvetare ( Swärd te x )
    skulle analysera dessa axplock från en moderat motion från år 2000.

    Jag är speciellt intresserad av om man kan finna främlingsfientliga drivkrafter i motionen.

    Te x denna ”stora och avgörande insatser kan inte ske inom vårt lands gränser”
    Det låter inte speciellt generöst, varför kan vi inte det?
    Eller vad som skapar främlingsfientlighet? ”Främlingsfientlighet och negativa attityder uppstår om misstanke finns att de som fått uppehållstillstånd inte är egentliga
    flyktingar.” Det låter som man misstänkliggör asylsökanden.

    ”Sveriges insatser måste ses i ett helhetsperspektiv.
    Antalet flyktingar i världen som är under UNHCR:s ansvar är över 20
    miljoner varav 4 miljoner är internflyktingar. De stora och avgörande
    insatserna kan inte ske inom vårt lands gränser.
    Med våra begränsade resurser skall Sveriges insatser i ökande utsträckning
    koncentreras på förebyggande insatser och direkt hjälp till flyktingarna i deras
    närområden.

    ”Sverige har ett mycket generöst mottagningssystem för asylsökande och
    för invandrare. Det råder knappast något tvivel om att många s.k.
    flyktingar, även sådana som vistas i andra EU-länder, söker sig hit på just
    denna grund.”

    ” Sverige är en litet
    land och en liten aktör i en dynamisk och föränderlig värld även om vi
    inte skall underskatta våra möjligheter att agera. Migrationsfrågor kan
    dock inte hanteras ensidigt av oss i Sverige. Vi måste söka samarbete och
    aktivt medverka till att migrationsfrågor löses på ett humant och
    rättssäkert sätt även i det internationella samarbetet.”

    ”Invandringspolitiken måste vara tydligt utformad och ha en förankring i
    breda folklager. Främlingsfientlighet och negativa attityder uppstår om
    misstanke finns att de som fått uppehållstillstånd inte är egentliga
    flyktingar. Ett ökat stöd för invandring kan bara uppnås om invandrarna
    ses som individer som utvecklar och berikar Sverige i stället för att ses
    som ett socialt problem.

    Svenskarna och deras politiker måste också
    tydligt markera sin vilja att försvara de värderingar och de kulturmönster
    som vi i Sverige uppnått under en lång utvecklingsperiod. Ömsesidig
    tolerans av olika traditioner och levnadsmönster måste upprätthållas, men
    det får inte innebära att värderingar och utmanande livsstilar skall
    accepteras när de står i uppenbar konflikt med de värderingar som vuxit
    fram i Sverige vad gäller t.ex. synen på jämställdhet och barnens
    rättigheter.”

    ”Om stora flyktingströmmar uppstår skall vår politik vara inriktad på att ge
    skydd åt så många som möjligt med de begränsade medel som står till
    förfogande. Samverkan med EU och andra aktörer är en förutsättning för
    effektiv hjälp. Vidare skall politiken vara inriktad på att åstadkomma
    återvändande snarast möjligt enligt principen att varje människa har rätt
    att leva i sitt eget land i frihet och trygghet.”


    1. Försöka hjälpa och ge bidrag till arbetet att ge skydd inom
    konfliktlandets gränser, att i FN:s regi inrätta s.k. safe havens. Här krävs
    eventuellt militär eller annan närvaro samt humanitära insatser.

    2. Om detta inte går bör flyktingarna erhålla skydd i grannländer eller i
    regionen. Här kan humanitära insatser bli aktuella samt kraftfullt stöd ges
    till UNHCR m.fl.

    3. Om de regionala länderna inte kan ta emot flyktingströmmarna bör
    tillfälliga tillstånd i tredje land kunna ges men med klar målsättning att
    repatriering sker när förutsättningar finns. Här bör s.k. burden-sharing
    praktiseras, något som arbetas med inom EU.

    4. Om förutsättningar inte finns bör permanenta uppehållstillstånd ges i
    tredje land men med stöd till återvandring på frivillig väg.

    Vi moderater anser att dessa principer skall på ett tydligt sätt vara
    vägledande för Sveriges politik även om vi är medvetna om att
    förenklingar inte kan ske och att flyktingpolitiska instrument måste
    användas flexibelt och med hänsyn till vad situationen kräver.”

    ”Huvudparten (ca 70 %) av dem som söker asyl har smugglats in i landet
    eller i vart fall valt att inte söka asyl vid gränsen, vilket förutsätts ske
    enligt lagstiftningen. Den insmugglade har ofta betalat höga kostnader
    och måste många gånger underkasta sig långa betalningsplaner om och
    när uppehållstillstånd erhållits.

    Smugglarna tycks inte sky några medel i sin verksamhet och cynismen är
    total. Flyktingsmuggling har blivit en mycket lönsam affär för ligor som har
    kontakter här i landet liksom i andra länder i väst.

    Samarbete inom EU:s ram och i andra fora är det enda motmedlet som står
    till buds. Det är dock mycket viktigt att Sverige klargör sin hållning vad
    gäller
    flyktingsmuggling.

    Moderata samlingspartiet föreslår att regeringen gör en översyn av
    gällande lagstiftning mot bakgrund av att flyktingsmugglingen bedrivs i allt
    grövre former.”

    ”Reglerna för familjeåterförening eller för andra nära anhöriga kan göras
    mer generösa om försörjningsansvar införs. Den eller de som vill att en nära
    anhörig skall få bosätta sig i Sverige måste åta sig ett försörjningsansvar och
    också kunna visa att bostad finns.”

    ”Uppehållstillstånd vid humanitära skäl
    Sådana uppehållstillstånd beviljas ytterst sparsamt enligt principen ”att vi
    inte kan fungera som sjukvårdsgivare åt människor i nöd runt om i
    världen.”

    ”Återvändande
    Åtskilliga invandrare önskar återvända till sina hemländer sedan
    orsakerna till flykten inte längre är för handen. Konflikterna kanske har
    bilagts eller en demokratisk utveckling skett. Kanske blev inte heller livet
    i det nya landet Sverige det man tänkt sig. Sverige bör utveckla en mer
    aktiv återvandringspolitik som syftar till att stimulera till återvändande
    både kanske genom ökat direkt penningstöd och genom att kombinera
    återvändande med biståndsinsatser.”

    http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/med-anledning-av-skr-200001_GO02Sf5/?text=true

  • Stefan Swärd

    Jonas Rosendahl,
    Det är möjligt att du har en poäng här, minnet sviker mig i hur det var i början av nittiotalet. Vi hade ju då i varje fall inte någon motsvarighet till Sverigedemokraternas 13 procent. Men visst har det hela tiden varit debatt om invandringen, men intensiteten har varierat.
    Stefan Swärd

  • Jonas Rosendahl

    Är det inte frapperande likt den moderata motionen och sverigedemokraternas drivna politik? I Mitt tycke är den ju nästan identisk på en rad områden kring invandringen. Krasst uttryckt kan man nära på kunna påstå att den politik som kallas främlingsfientlig bara för att det är sverigedemokraterna avseende politiska förslag fanns inbäddad hos andra partier bland annat moderaterna redan på 90-talet.
    Man kan aldrig vinna en debatt mot sverigedemokraterna om den inte är intellektuellt hederlig.

  • Jonas Rosendahl

    Hur det står till med statistiken i Swärds påstående och även om jag skrivit att inte nämna någon mer statistik, vet jag att en del undrar så jag kunde inte låta bli att räkna på detta, påståendet är: ”den största flykting invandringen hade vi under första halvan av nittiotalet”

    Detta påstående stämmer just nu eftersom vi ännu inte har siffrorna för 2015 som blir den relevanta jämförelsen. På det sättet är det en listig avgränsning. Däremot hade vi fler asylsökande om vi bara räknar från 2010 till 2014 än halva delen av 90-talet. Om man ska se det krasst så lämnar inte heller alla de som fått avvisningsbeslut landet frivilligt, utan det är inte omöjligt att det uppehåller sig minst 50 000 personer i Sverige illegalt på olika sätt. Men detta går inte att bevisa statistiskt utan är spekulation.

    Skulle dock trenden i beviljade uppehållstillstånd hålla i sig från 2014 till 2015, då kommer Stefan Swärds påstående att vara felaktigt.
    Så jag får återkomma i Januari nästa år, och jag är nästan helt säker på att beviljade uppehållstillstånd med tanke på 81000 asylsökande 2014 som får besked tidigast ett år senare inte skulle vara betydligt mindre under 2015, så jag kan nästan våga påstå redan nu att Swärd kommer att ha fel, men som sagt, det är inte skrivit i sten ännu..;)

  • Klaus Seigel

    Är inte kunnig nog att kommentera dina uppgifter, men jag minns på 70-talet när det var ilskna protester mot chilenarna (post-pinochet) och ännu mer mot assyrierna. Har för mig att det även protesterades mot finnarna på 60-talet.
    Såhär efteråt känns de protesterna och farhågorna som lite överdrivna.

  • wildwest63

    Och jag var aktiv i Moderaterna under hela perioden 1984-2004. Vilket visar att jag inte ändrat uppfattning utan att partiet Moderaterna istället dragit sig åt vänster, eller vänligen uttryckt, mot mitten. Under Borg o Reinfeldt övergavs hela den klassiska högerpolitiken. Frågan är vad som nu händer.
    Framförallt har vi ju varianter av SD’s politik i alla våra grannländer, i länder man brukar framhålla som goda exempel på lyckad invandring, t ex Canada och Australien – det är högst ohederligt att man på hemmaplan kan kritisera samma typ av politik som man annars anser är vettig i andra länder. Logik är ingen paradgren i den här frågan.
    Intressant är också, om man studerar utländska tidningar, att svenska politiker där uttrycker sig mycket mera bekymrat om svensk invandringspolitik än man törs göra i medierna här. Är inte det ovanligt fegt?

  • Jonas Rosendahl

    Klaus, du kan inte jämföra tidigare invandring med dagens invandring, det är helt andra nivåer.

    ”Historiska nivåer av inåtriktad migration kan inte jämföras med dagens invandring på omkring 1 % av befolkningen per år. År 2007 års invandring är 35 gånger större än invandringen år 1875 och 3,8 gånger större än invandringen år 1960″

    Skulle integrationen ske stegvis, skulle förmodligen friktionen bli mindre. Men läser man rapporten om utanförskapsområdena, så är resultaten där en skakande läsning för varje sund människa.

    Sverige håller på att slitas isär mellan de som har och de som inte har.
    Lyckas inte integrationen bättre, så får vi ett uppdelat samhälle som i USA på allvar.
    När jag besökte Los Angeles och Dreamcenter så tänkte jag på detta att mellan ett område med hög kriminalitet och våld och välmående Beverly Hills, så var det bara 20 minuters bilfärd.

    Tidigare migration exempel: ” Totalt sett blev omkring 900 valloner kvar i Sverige”

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_migrationshistoria

    De växande utanförskapsområdena som bara kommenteras i svepande ordalag av kyrkans ledare.

    http://www.dnv.se/wp-content/uploads/2014/05/Utanf%C3%B6rskapets-karta-en-uppf%C3%B6ljning-.pdf

  • SefastTronde

    Jonas Rosendahl,Du inleder med: ”Skulle vara intressant om någon kunnig kristen statsvetare ( Swärd te x ) kunde analysera dessa axplock från en moderat motion från år 2000.”

    – Då jag handlett studerande inom diverse discipliner, bl.a. ekonomer, statsvetare, socionomer, systemvetare, medicinare, lärarstuderande etc., och därtill haft ett brett kollegialt kontaktnät inom flera akademiska områden, vet jag väl att de flesta som disputerat har speciella kunskaper bara inom ett mycket smalt fält, och inte besitter några speciella färdigheter därutöver – annat än en medelmåttig kandidat eller en allmänbildad autodidakt, har jag sett att det är få, mycket få, disputerade som man kan ha någon ämnesanknuten kunskapsmässig respekt för.

    (OBS! Avbröt mina forskarstudier på eget initiativ, då jag inte ville göda mitt högmod med någon ”hatt”, som jag insåg inte skulle gett eftervärlden något bestående tillskott av ny kunskap. Men har fördenskull alltjämt fått uppdrag som handledare, speciellt för studenter som har svårigheter, därför att jag tydligen haft goda pedagogiska anlag och förmåga till att ingjuta självförtroende hos sådana som tappat det. Alltjämt fortsatt med detta bredvid mitt arbete som företagare i den mån jag hinner, genom rekommendationer, nu i mer än ett par decennier efter formellt avslutat arbete vid de akademiska institutionerna.)

    Sammanfattningsvis: Kunniga statsvetare, i ämnesanknuten bildningsmässig bemärkelse, är det lika ont om som inom flertalet andra discipliner. Har inte sett att Stefan Swärd bemärker sig på något sätt som gör att hans bedömningar eller uttalanden skulle röna någon större tyngd än någon annan som helst, oavsett formella studier, med intresse för ämnet. Generellt anser jag att flertalet människor tenderar att ha mycket större respekt för akademiska studier och examina än vad de borde ha. Det är dessutom få examensarbeten eller avhandlingar som tillför ämnet något av betydelse.

    Ps.
    Det är en försvinnande liten del av mina f.d. kollegor inom de akademiska institutionerna som jag själv skulle anställt i något av de många företag jag arbetat för som företagskonsult. Så låg är den akademiska statusen generellt sett i min värld.

  • AlmaM

    Men då visar du med denna exposé att SD anhängarna har ytterligare ett fel i debatten, nämligen att de spåstår att dessa fårgor aldrig har fått debatteras i Sveruge. Tack för ditt arbete och genomgång av vad som verkligen försiggått. Nu fick jag fakta för en sak jag märkt reda tidigare. Invandring har alltid varit hett att diskutera. Bibeln är full av uppmaningar att vara god och generös mot främlingen just därför att det aldrig varit en lätt sak att vara främling. Alltså har dessa frågor stötts och blötts under tusentals år.

    Stefan har ändå en poäng, vi har inte sedan andra världskriget haft en så stark främingsfientlig opinion som nu. Debatten har alltid förts, men ofta har den varit mer på nivån: hur ska vi bättre integrera nyanlända i samhället? Nu är den åter på 1930-talsnivå: hur ska vi skydda svensken från oönskat inflytande av lägre stående folkgrupper?

  • AlmaM

    Du har rätt, invandringen från Finland var betydligt större och har satt betydligt starkare avtryck i Sverige än den assyriska och den vi nu har. Likaså var det tyska inflytandet på Sverige totalt oöverskådligt då när Svenska städer var nästan het tysktalande under medeltiden. Exempelvis blev svenska språket berikat med både formord och nya vokaler pga detta. Ett sådant inflytande har inte ens den förkättrade engelskan idag.

  • AlmaM

    Tack , Ronny, du är en god människa som alltid gör som vi ska göra; tyda allt till det bästa!

  • AlmaM

    Lätt överdrivna, kan man lugnt påstå.

    Men visst är finnarna väldigt begivna på alkohol och knivdråp och nog märks det att Theodor Kallifatides inte är av svensk ”essens” när han skriver romaner om grekiska myter. Chilenare med sina märkliga traditioner att låta Trettondagen vara julafton och italienare som bara äter pizza och tonvis med vitlök, ska vi inte tala om. Och de där ungerska flyktingarna och estländarna som odlade potatis i parketten.

    Ack och ve! Ge oss lite hederliga svenska kålrötter!

  • AlmaM

    Jag kan ge två papperslösa, som du kallar ”illegala” flyktingar ansikte och namn. Maria och Sonja från Irak. Maria, kristen assyrier, dotter till en man som måste fly folkmordet i Turkiet 1918 och till slut kom till Mosul där han så småningom lyckades skaffa sig en vacker bondgård, fick en familj och hade råd att låta Maria gå i klosterskola. Maria gifte sig sent och fick en son som dog när han var elva år medan hon var gravid med dottern Sonja. När Sonja var liten dödades Marias man i en bilolycka och därefter tände någon eld på deras hus och hennes faders citronlundar. Hon blev dagligen trakasserad och som änka med en dotter såg hon ingen annan råd än att fly till Sverige där hon hade en systers familj medan resten av hennes släkt var döda. Hon hade också hört talas om ”Sodata” som en andlig kraftplats i Europa. Det var hennes sätt att uttala Södertälje. Hon kom till ett asylboede långt från ”Sodata” men hittade snabbt en kristen gemenskap där hon var ytterst aktiv och bidrog med mat och bakverk i stora mängder.

    Hon fick inte asyl i Sverige men i väntan på asylbesskedet upptäcktes att hon hade cancer. Hon påbörjade en behandling på vårt största regionsjukhus. När hon fick avslag på sin asylansökan eftersom hon inte kunde visa att hon personligen var hotad utan att det bara var pga att hon tillhörde en kristen minoritet som hennes hus och faderns fruktodligar brändes ner och hon själv och dottern trakasserades.

    Hon fick besked om att skickas tillbaka och då flyttade hon in hos mig med sin dotter eftersom hon var väldigt sjuk ovanpå allt annat.

    Historien slutade lyckligt, inte pga Sveriges ”släpphänta politik” utan pga goda människor inom vården som mot reglementet fullföljde hennes behandling tills hon blev friskförklarad och pga Tyskland där hon och dottern fick asyl. Glad kunde jag skicka deras tillhörigheter till systern i Borlänge som sedan for ner med dem till deras nya hemland Tyskland.

    Se där, en ”illegal” familj.

    Dessutom har vi nu fler krig än på mycket länge http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=18717 krigen är dessutom mer långvariga och griper mer in i vardagslivet än någonsin tidigare http://www.sida.se/Svenska/sa-arbetar-vi/Globala-utmaningar/Visste-du-detta-om-varldens-konflikter/ därför har aldrig så många människor varit på flykt här i världen som nu. Visst vore det konstigt om inte en liten rännil av dessa miljoner på flykt också tog sig hit?

  • AlmaM

    Talar också Moderaterna om en speciell ”essens” i människor av viss nationalitet som inte bör blandas med andras ”essenser”?

  • Birgit Hedström

    SYRIENS FLYKTINGAR BEFINNER SIG I EN OERHÖRD NÖDSITUATION! Vintern har dragit in med full kraft!
    Barn fryser ihjäl.

    Detta kan det läsas om under den första länken.

    Den andra bifogade länken går till Open Doors hemsida.
    Open Doors bedriver nödhjälpsarbete i flyktingläger både i Syrien och Irak.

    Förföljda och flyende kristna söker sig till specifika områden där de samlas. Även många kyrkor har upprättat flyktingläger för dessa förföljda och flyende medsyskon.

    Jag har idag varit i kontakt med Open Doors och fick nu höra hur de även bedriver särskilt hjälparbete riktat just emot barnen.
    Man ger barnen traumahjälp, försöker hjälpa barnen att få igång någon form av mer ”normal” vardag, med sysselsättningar, lekar mm.

    BARN FRYSER IHJÄL:

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20167627.ab

    OPEN DOORS HEMSIDA:

    https://www.open-doors.se

    Klicka på ”Skänk en gåva”

    Vid kortbetalning:

    Gå till formuläret längst ner och fyll i den summa du vill ge.

    Gå till ” Märkning av gåva”
    Välj där ”Sociala Hjälpinsatser”

    Gå till ”Land”
    Välj där Syrien eller Irak eller annar land om du önskar ge till något specifikt land.

    Betalar du via inbetalningskort, skriv på det ”Nödhjälp till Syrien eller Irak eller annat land.

    Jesus säger: allt vad ni har gjort mot en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort mot mig.

    Birgit

  • SvenA

    Hej Jonas!
    Att ett främlingsfientligt eller främlingsfruktande hjärta kan ha haft en mer traditionell politisk uniform såsom du beskriver gör den naturligtvis inte bättre.
    Det s k påskupproret 2005 som över 150 000 skrev under kan väl ses som en kristen protest mot en sådan tilltagande girighet och som ett uttryck för en vilja till ökad generositet, d v s ett naturligt uttryck och utlopp för den kristna tron.
    Att intensiteten i debatten skulle vara densamma idag som tidigare kan dock diskuteras.
    Dels bör du nog i din analys även ta in den allmänna historiska utvecklingen efter 2001 då muslimer/islam i allt högre grad stämplats och stigmatiserats som terrorister/terrorism eller understödjare av terror, något som knappast kan ha undgått läsare av denna blogg där det inte är dogmatiska ateister utan t om kristna som mer eller mindre direkt eller indirekt ger uttryck/utlopp för sådant.
    Detta trots att det inte borde vara helt okänt för oss, att den största terror nästan alltid bedrivits av stater, där de västerländska inte sällan tillhört täten och där i alla fall vi svenskar som förr året blivit världsmästare i vapenexport per capita knappast kan slå oss på bröstet.
    Dels bör du väl även väga in den specifika historiska utveckling som skett med sd:s tillkomst i vårt land och då tänker jag ex v på det faktum att detta parti vill minska invandringen med 90 %. I det sammanhanget haltar t om bilden av tak betänkligt. Då blir det snarare fråga om golv. Ett golv under vilket människor stuvas. Ja, under det golvet stampas inte bara människor på flykt från krig, där vi i väst inte sällan haft ett finger med i spelet, utan även de som redan bor i vår land och vill få hit sina nära och kära – barn, syskon eller make/maka.
    Om man inte som kristen reagerar i en sådan situation bör man nog allvarligt fråga sig vad man menar med sin tro – trohet mot Jesus Kristus.
    Personligen uppfattar jag Stefan Swärds initiativ till upprop som ett uttryck för detta.
    Som kristna kan vi inte bara tiga och vänta tills intensiteten på debatten når en hundraprocentig nivå, då politiker säger, att invandringen ska sänkas med 100 % – alltså ett totalstopp. Någon ordning får det vara även bland oss kristna – vi är trots allt kallade att vittna om Jesus Kristus och dennes huvudärende – ett gränsöverskridande Gudsrike. Därför vill jag med denna rad gärna passa på att ge Stefan Swärd en eloge för att han med sitt initiativ inte väntat och tigit, som många av oss andra tyvärr gjort eller alltför ofta gör i sådana här sammanhang.
    Pax et bonum.

  • Klaus Seigel

    Åh, essenser…var det inte sådant som den paranoide generalen i Dr Strangelove talade om? Sådant som bl a sugs ur oss pga fluor i dricksvattnet? LOL.

  • Klaus Seigel

    För att inte tala om Stockholmare! Och skåningar! Och mopedister! Och AIKare! Och tonåringar! Och gamlingar! Och snorungar! Och vegetarianer! Och rökare! Och bilhandlare! Och bönder! Och latmaskar! Och yuppisar! Och sportfånar! Och sådana som prasslar med kolapapper på bio! Och fruntimmer! Och karlslokar! Och jag!

  • Jonas Rosendahl

    Tycker du skriver tänkvärt. Däremot kan jag inte utläsa att SD vill minska den totala invandringen med just 90%, utan det gäller specifikt asyl och anhöriginvandringen. Men som sagt, jag har inte lusläst precis allt de står för men jag försöker notera noggrant vad de avser i den mån jag hör uttalanden.

  • SvenA

    Nej, det är riktigt, jag talar inte om den ”totala” invandringen här, inte heller Swärd (se citat ovan som du inleder ditt inlägg med). Det handlar alltså om asyl och anhöriginvandring, vilket var det jag anspelade på i min avslutning om du kom så långt, där jag preciserade och skrev om människor som flyr krig och om nära och kära som vill förena sig med sina övriga familjemedlemmar här.
    Att sd vill sänka den invandringsnivån 90 % är allmänt känt och sades offentligt senast i samband med att deras valmanifest presenterades 2014, dvs förra året.
    Se:http://www.svt.se/nyheter/val2014/sd-presnterar-valmanifest
    I samband med presskonferensen sade partiledaren Jimmie Åkesson detta minst två gånger och han bör väl om någon rimligen räknas som en offentlig företrädare för deras politik. Han bedömde vidare att sänkningen skulle ske på två år med deras politik.
    Om inte det är ett ”intensivt” scenario förstår jag inte vad du menar med det utan i så fall är det nog bra att du förtydligar dig.
    F ö är det nog ganska uppenbart att det blir svårt även för sd-politiker, i alla fall i dagsläget, att säga att den totala invandringen ska minska med 90 % då en av de större – största?!? – grupperna i invandringen är återvändande svenskar. Detta trots att det är fullt tänkbart att det bland dessa återvändande svenskar sannolikt finns en hel del svenskar som skulle kunna klassas som ”ekonomiska flyktingar” såtillvida att de grävt guld i andra länder i stället för i Sverige samt svenskar som sannolikt beblandat sig för mycket med icke-västliga kulturer för att betraktas som fullt pålitliga, mätt med sd-politikernas människosyn såsom den återspeglas i deras partiprogram.

  • AlmaM

    Du glömmer renarna som stör trafiken på pin kiv, men annars är din lista komplett=)

  • AlmaM

    Japp, Strangelove och SD =)

  • AlmaM

    Tack för att du delade detta angelägna meddelande med oss!

  • Birgit Hedström

    Tack själv för din respons!

    Herrens frid önskar jag dig Alma!

    Birgit