Ledare om Putin, Ryssland och Ukrainakrisen

Idag ägnar jag mig åt internationell politik i min ledare i Världen Idag. En mycket kritisk granskning av Rysslands politik och växande militära ambitioner. Jag driver tesen om att det finns växande likheter mellan Hitlers strategi och Putins strategi.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Jimmy

  Frågan är hur västvärlden ska agera för att få stopp på denna despot och krigsherre? Oavsett vilka åtgärder som tas så leder det till upptrappning av rysk nationalism och aggression. Görs ingenting så kommer de givetvis att fortsätta. Ekonomiska sanktioner i sin tur drabbar ryska folket och kommer skapa en ännu större grogrund för extrem nationalism, vilket Putin så klart kommer utnyttja för sina syften. Militära insatser kommer garanterat att leda till upptrappning och troligen ett nytt världskrig mellan öst o väst. Situationen ser minst sagt hopplös ut, eller?

 • westinbo

  Putinism

  När landet blir du
  blir landet marionett
  med vapen i hand

 • wildwest63

  Precis som 1938 är de flesta europeiska länder i ekonomisk kris, precis som då hade man nedrustat över hela linjen eftersom det ju efter Första världskriget aldrig mer skulle kunna bli krig.
  Säga vad man vill om Putin, han väljer rätt tillfälle. Han vet mycket väl att Västeuropa, och knappt USA heller för den delen (understött av kinesisk överlikviditet), har ekonomi att rusta upp, han vet att USA är krigstrött, han vet att Ukraina styrs och styrdes av genomkorrumperade politiker som alla går att köpa, han vet att Krim inte är tillräckligt intressant för västmakterna (precis som Sudetlandet) att gå i militär konfrontation kring.
  Det mest förvånande är att alla experter på öststatsrelationer inte kunnat förutse detta, eller åtminstone inte varit så engagerade att de hörts i media. Detta är ju det klassiska ryska sättet att agera på, på samma sätt började finska vinterkriget. Nu blir det intressanta att se hur mycket svenska försvarspolitiker förstått. Nästa gång kan Putin stå i Lettland eller Estland, vilka vi har förbundit oss att hjälpa. Då är det allvar. Om det sker samtidigt som Almedalsveckan lyckas man dessutom slå ut och isolera hela landets ledning med en enda luftlandsättning runt Visby.

 • Edderf

  Putin har dock ganska långt kvar till att ha en krigsmaskin bakom sig liknande Hitlers, men annars är mycket sig likt. EU är nog inte helt oskyldigt heller eftersom vi också försöker vinna inflytande i området, fast med mer fredliga medel. Som vanligt pågår ett storpolitiskt maktspel stormakter emellan, precis som det har gjort i Europa i hundratals år.

  Men sen angående Krim är det nog så att majoriteten Krimbor vill tillhöra Ryssland, och i så fall tycker jag nog de ska få göra det, det vore det demokratiskt enda rätta….Krim har ytterst lösa kopplingar till Ukraina. Men då ska det föregås av en rättvis folkomröstning (inte under hot från rysk/prorysk militär), och i samarbete med den ukrainska regeringen/parlamentet (skulle tro en grundlagsändring krävs).

 • Leokvast

  Tymosjenko föreslår att man ska bomba Ryssland. Låter ju kreativt. Undrar hur hon tänker? Tyvärr finns det krigshetsare både i USA och i Ryssland. Och i sitt lilla hörn gläfser Carl Bildt.

 • wildwest63

  Jag vet inte om man kan kalla dom som protesterar mot att Ryssland invaderar o ockuperar ett annat lands territorium för krigshetsare! Ryssland förstår bara maktspråk, så har det varit sen 1500-talet. Och Sverige har aldrig förstått att vi inte kan sjunga We will overcome o bjuda främmande trupp på kaffe så kommer dom åka hem till sitt igen. Jag hoppas vi blir klokare nu.

 • Göran Andersson

  Är Ukraina bara en fråga om ”fingertoppskänsla” hos USA, EU och Ryssland? Är det inte en fråga om 45 miljoner människor som är innerligt trötta på utsugande presidenter som Janukovytch, och längtar efter en väg ut ur fattigdomen? Deras förväntan på Europa är säkert större än att de, med EU:s och USA:s goda minne ska bli utlämnade åt Rysslands godtycke, bara för att hålla Putin på gott humör!

 • Leokvast

  Jag har svårt för de som fördrar maktmedel och att placera dem inom kategorin kloka. Våld föder alltid våld.

 • westinbo

  Om krigshökarna, t.ex. Julia Timotjenko och vissa amerikanska republikaner tonar ner sin retorik är chansen större att det får en bättre utgång än ett eskalerat krig. Någon bra utgång kan vi inte räkna med. Därtill har ingången blivit för dålig.

 • PatrickOelund

  Ni har snäva informationskällor eftersom ni läser bara europeiska och amerikanska källor. Ryska och ukrainska nyheter talar om andra saker än bara att ”45 miljoner människor är innerligt trötta på utsugande presidenter som Janukovitch, och längtar efter en väg ut ur fattigdomen”. Det är många ukrainare som inte vill in i Europa eftersom de tror att det inte alls kommer att bli bättre.

  Ryssland och Ukraina har sådana band som går så långt tillbaka i historien att ifall Europa och USA sliter sönder dem kommer det att förstöra miljoner familjer runtom i dessa länder. Varje ryss har lite ukrainskt blod inom sig och det skulle få otroliga konsekvenser ifall Ukraina delas.

 • Lennart

  Putin är den som har bäst moral och etik i synen på utövandet av homosexualitet, bättre än både Reinfeldt, EU och Obama. Ryssland tillåter inte att barn och ungdomar utsätts för homosexpropaganda. Därför får ryska barn inte delta på svenska sommarläger och den rysk-ortodoxa kyrkan har avbrutit kontakten med svenska kyrkan. Detta hedrar Putin, Ryssland och det ryskortodoxa ledarskapet.
  Frågan är om inte Putin har bättre etik och moral än det dekadenta Väst även i andra frågor. Det är Carl Bildt, Stefan Löfven, EU och Obama som har gett sitt stöd till statskuppen i Ukraina. Glöm inte att det var en statskupp understödd av Väst, som flyttar fram sina positioner mot Ryssland. Warsawapakten är upplöst medan Nato har expanderat. Klart att Ryssland måste reagera och se till sina intressen.

 • Lennart
 • Micael Gustavsson

  Statskupp? I så fall berodde väl Berlinmurens fall på en statskupp mot DDRs ledning. Kan du inte skilja på statskupp och folkresning?

 • westinbo

  Putin kommer inte att nöja sig med Krim. Nu är det vinna eller försvinna som gäller för Putin. En iscensatt provokation i Ukraina kan underlätta för Putin.