Hälsning från Rio de Janeiro

Jag befinner mig fortfarande i Rio de Janeiro och jobbar intensivt med FN:s miljökonferens. Vissa spännande saker händer men på den allmänpolitiska nivån går det trögt som vanligt. Har viss förståelse för att vissa miljöradikaler tågade ut i protest idag. Är dock imponerad över hur många världsledande företag som eftersträvar att gå i spetsen i miljöarbetet, och dom snackar inte, dom gör något. Företrädare för Unilever, DuPont och Puma har imponerat. Ericsson har varit det mest aktiva svenska företaget på plats.

Och den kyrkliga närvaron finns också, mycket marginell i jämförelse med näringsliv och miljörörelse, men kristna rösten hörs – dock svagt.

Varför bry sig om denna världen? Jesus kommer ju snart tillbaka. Ja, det tror jag. Men min himmelse fader bryr sig så mycket om enskilda blommor och djur enligt Jesu ord i bergspredikan, bör inte vi då ägna lite energi åt att vårda naturen, Guds skapelse.

Det pågår en systematisk misskötsel av naturen och överutnyttjande av knappa naturresurser. Det är angeläget att alla goda krafter hjälps åt för att göra något åt det.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Adam

  Du är grundlurad om du tror att företagen med sina feta plånböcker tänker göra något för miljön. Deras mål är enbart att suga ut alla andra och skrattar hela vägen till banken när de får skövla och förstöra. Hade det varit någon tåga i er kristna där nere hade ni slängt ut företagen från konferensen och i stället verkade för att företagen och deras inkomster konfiskerades och gavs till de fattiga istället. Det är inte de fattiga som förstör jorden det är de giriga företagen! Evangeliets radikala budskap kräver att vi kärna går r ut i kamp mot kapitalet. Och då kan vi inte ta hänsyn till några enskilda girigburkars väl och ve eller några värdaliga lagar. Vi harevangeliet på vår sida!

 • kjell

  Samtidigt som du säger att vi inte skall överutnyttja naturresurser så flyger du till sådana här konferenser, jag vet också att om det sedan tas beslut mot detta så drabbas bara den lilla människan, det var antagligen det första som Jesus hade reagerat mot.

  Om det tas beslut mot bilismen så åker alla i ledande funktion taxi till sina jobb, och då blir det 4 resor om dan istället för 2.

  Om det tas beslut att höja bränsleskatt så höjs samtidigt ledarnas löner så att dom kan leva som förut, det stämmer inte på något sätt med Jesu anda.

  Många pensionärer satsar sina sista slantar på att resa med ett hus på hjul men från 2006 har skatten på dessa femdubblats, regeringen menar då att man kan ställa av dessa när man inte reser, resultatet blir då att den gamla skrotbilen får rulla mer, övriga pensionärer reser med flyg, det är knappast miljövänligt.

  Idag finns det starka krafter för att skriva om vårt Bibel,och i våra kyrkor har sångboken pensionerats så våra ledare kan styra vilka sånger som sjöngs, det vore väl illa om du predikar miljö, och sedan tar upp  (himmel och jord skall brinna)

 • Jesustroende

  Tack Stefan, du kämpar väl i alla sammang.

 • Mikael

  Hej Kjell!
  Vi vet inte om  vi skall skälla på Stefan han personligen med sitt engagemang kanske köper in utsläppsrätter för allt han gör, men din poäng är Jätteviktig, för isåfall gör han det för han kan det!

  Som sagt även Rio är ett fiasko! Nu skall företagen ändra inriktning, men de är redan idag ålagda att ta hand om deras avfall, i Tyskland kom ett beslut om detta för många år sedan titta på förpackningarna om ”die Grüne punkt” finns med.

  Angående Bibeln så tycker jag personligen du har helt rätt!
  Men Beakta det Engelska uttrycket ”Lost in translations” vi kommer ofta vilse när vi läser Bibeln utan grundtext som utgång.

  Och översättaren får fel översättning om vora ords grund ändrar betydelse!

  Ta ordet Fattig som betyder ”föga att ta av!” betyder idag barskrapad och det ordet betyder snart en krogronda för mycket skämt åsido!

  Vi måste FÖRSTÅ vad vi läser det gäller alla generationer och fel eller mistag med detta kan ha förödande följder!

  /Mikael

 • Teagustavsson

  Oavsett vad man tror i övrigt om din tolkning Adam så är det inte de giriga företagen som suger ut jorden utan girigheten hos oss konsumenter. Om inte vi handlade skulle företagen inte producera. Kapitalismen är inte ond i sig, det är vi människor som är onda…

 • tussilago

  Undrar vad du Stefan tycker om det som en del tror, att Rio+20 är en väg mot en enad värld, med fred och naturen som huvudgudar som ska vördas och tillbes. Att det egentligen inte handlar i första hand om miljön utan om att ena världen både inom ekonomi, kultur, värderingar med miljön och fattigdomsutrotning som styrmedel.
   Att det är en del av förbereda vägen för antikrists styre på jorden, och att det kommer utmynna i ett kontrollsamhälle globalt på alla områden så småningom.
  skulle vara intressant höra hur du ser på det.
  Eller tycker du bara det är galna konspirationsteorier?