Pressmeddelande: Dödshotad regimkritiker utvisad under stort hemlighetsmakeri

En regimkritiker från Kongo Kinshasa utvisades under stort hemlighetsmakeri igår kväll från Skavsta flygplats, trots högljudda protester från kristna grupper och människorättsaktivister. Mannen, som heter Jean Kabuidibuidi, är pastor för en frikyrkoförsamling i Stockholm och har gjort sig känd för att öppet ha kritiserat regimen i sitt hemland. Gränspolisen utförde utvisningen trots att Kabuidibuidis ombud inte fått detta bekräftat förrän imorse, ett förfarande som hans advokat uppfattar som märkligt.

- Polisen ville inte ge mig några uppgifter igår och hänvisade till säkerhetsskäl. Vi har velat få information om när Jean Kabuidibuidis plan ska landa i Kongo Kinshasa för att vänner ska kunna möta upp på flygplatsen, säger advokat Claes Strömvall.

Den kongolesiske pastorn har suttit inlåst i Migrationsverkets förvar i 130 dagar och gränspolisen har försökt verkställa utvisningsbeslutet vid tre tidigare tillfällen. Pastor Jean Kabuidibuidi har vittnat om polisbrutalitet, trakasserier och mycket omild behandling i samband med dessa tidigare utvisningsförsök.

Under morgonen idag har vänner i Sverige försökt få bekräftat om och när Kabuidibuidi utvisats, men varken Migrationsverket eller gränspolisen har velat svara på deras frågor.

– Vid tio-tiden på förmiddagen fick vi ett sms från Jean. Han säger att han anlänt i Kongo men har ännu inte fått lämna flygplatsens säkerhetskontroll, där han suttit i två timmar och svarat på frågor, säger Stefan Swärd, pastor i Elimkyrkan som delar lokaler med den kongolesiska församling som Kabuidibuidi leder.

Just nu arbetar Jean Kabuidibuidis vänner i Sverige med att mobilisera kongolesiska kontakter på plats, för att försöka hjälpa honom med hans ingång i landet. Huruvida han klarar sig undan repressalier från regimen återstår att se.
– Jag fick vid 12-tiden sms från Jean där han berättade att svensk polis på plats i Kongo förhandlar med den kongolesiska gränspolisen om att sätta Jean i säkert förvar, genom att citat ”hålla fram dollarsedlar”, säger Stefan Swärd.

På taggen #PastorJeanpå Twitter finns fortlöpande information om Jean Kabuidibuidi.

Bilden är taget på förvaret i Flen december 2011. Jean Kabuidibuidi tillbringade 130 dagar i förvaret i Flen innan han slutligen utvisades igår, den 23 februari 2012. Fotograf: #PastorJean Media får använda bilden i pressmeddelandet fritt.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Pingback: Pressmeddelande — Josefine Arenius()

 • Pingback: frikyrka, svek, hopp och utvisning « yosofine()

 • http://twitter.com/iqppqi Hanna L

  Det här är sjukt.
  Vår migrationspolitik är en skandal och får mig att skämmas över att vara svensk!
  Hur kan detta få ske? Det uppmärksammas nya fall som visar på migrationsverkets oförmåga att bedöma vilka som har nog med skäl för att stanna i Sverige varannan dag känns det som.  Om det här inte duger som skäl… hur tänker de?

 • Malin Gremyr

  Gud i himlen förbarma dig!

 • Pingback: Tacksam för er som gör det som jag inte « Rambling thoughts()

 • Kitambala

  migrationsverket utvisas pastor för att president Kabila ger Sverige coltan gratis. de vill visar president Kabila att Sverige vill samarbeta ned Kongos regering. trots att hela värden vet att de kongolesiska som bor i Europa vill inte president Kabila vara kvar på makten i Kongo. migrationsverket vet att de kongolesiska som bor i Europa är nu som fiende till Kabilas regim. genom den demonstration som gick i hela värden mot President Kabila Rwandisk.MIGRATIONSVERKET FÖRUT SAMARBETADE MED EN ORGANISATION SOM HETER LA VOIX DE SANS VOIX ( ORDFÖRANDE Mr CHEBEYA. VAR FINNS Mr CHEBEYA NU ?
   
  SAMMANFATTNINGSVIS: ETT STOR LANDET SOM SVERIGE DE VILL BARA MUTA, FÖR ATT DÖDA MANISKOR. DEN DIPLOMATISKA FUNKA INTE. BARA FÖR ATT FÅ COLTAN GRATIS FRÅN KABILAS REGERING.            

 • Pingback: Pastor Jean « Josef Gustafsson()