Till Göteborg i eftermiddag

Reser till Göteborg i eftermiddag för att ikväll medverka i baptistkyrkan Tabernaklet i Göteborg kl. 19.00 och presentera min bok ”Efter detta”. Länk till församlingens hemsida.

Nu drar jag inte mitt gamla fantasilösa standardskämt att det ska bli skönt att komma ut på landet – när jag åker till Göteborg. Jag får komma på något nytt skämt till kvällen. Finns det något bra skämt om spårvagnar kontra tunnelbanor?

Till hyllning för Göteborgs store man, Kurt Olsson – Brandeby.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • gäst

  Stockholmaren frågar Göteborgaren varför har ni ingen tunnelbana i Gbg –Nää vi har la inget att dölja.

 • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

  …och för övrigt har ditt förra inlägg delats 588 gånger på facebook.

 • Nils

  Och vad har facebook med det att göra ?
  Tycker faktiskt att FB är ett yttrandefrihets-problem…
  Men det kräver en separat debatt för att utveckla.

 • Anonym

   Kurtan tog han i mot jesus ? nehej nej…. då brinner han nog i helvetet nu

 • Martin Book

  och antagligen är han, liksom du och jag, i så fall utan ursäkt då budskapet om försoning genom Jesus har gått ut. Det är en ohygglig tanke, jag vet, men jag är fast förvissad om att Gud dömmer rättvist i sin dom.

 • Kolodina

  I göteborg får spårvagnarna sin kraft ovanifrån !

 • Ola Elmquist

  Appropå ngt helt annat… bön för humanare flyktingpolitik m.m. som alltid första torsdagen i månaden… jag hade inte din mail stefan… sorry att jag blandar upp här… http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=185946074826847
  och appropå att du ska till göteborg, så annordnas bönemanifestationer även där…samma dag: http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=142367409197351

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Pastor Jean Kabuidibuidi är oliktänkande i Kongo-Kinshasa och
  riskerar att dödas om han tvingas återvända dit från Sverige.
  Min son är oliktänkande i ett religiöst Sverige. På grund av sin tro
  ska han brinna i Helvetet enligt Stefan Swärd.

  Min sons problem är att han inte vet om Gud finns. Detta
  stigmatiserar honom som oliktänkande av den religiösa regimen i Sverige.

  Pastor Jean Kabuidibuidi har tur som hamnar i Kongo-Kinshasa. Min
  sons öde är värre – han ska till Helvetet. Här kommer han att torteras –
  inte en dag, en vecka eller en månad utan för evigt. Detta blir min
  sons vardag som oliktänkande i Helvetet.
  Båda är oliktänkande: Pastor Jean Kabuidibuidi tänker rätt i Sverige
  men fel i Kongo Kinshasa.

  Min son tänker fel i Sverige men är välkommen till Kongo-Kinshasa där
  han inte betraktas som oliktänkande.
  I kväll är Stefan Swärd i Göteborg och berättar om min oliktänkande
  son och hans framtida öde.
  Nu vet vi hur Pastor Jean Kabuidibuidi och min son tänker. Men hur
  tänker Gud?

   

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Helveteskult eller Jesus Kristus sunda kärlekslära?

  Helvetet finns men problemet är att fastslå vilket Helvete som
  gäller. Det finns ett otal. Inte minst som bildspråk och liknelser.

  Guds församling finns men det är omöjligt att hitta den rätta. De är så många med så olika tolkningar av Bibeln att den ”allmänneliga
  kyrkan” närmast kan liknas vid homeopati – den har ingen verkan.

  Men så här blir det eftersom vi tolkar Bibeln som syndare. Vi ”missar
  målet” vilket är grundbetydelsen av ordet synd. Det mesta blir fel då
  vi alla är syndare. Alla missar målet.

  Man kan fråga sig vad ”målet” är: Helveteskult eller Jesus Kristus
  sunda kärlekslära?

  Personligen är jag beredd att offra livet för den sunda kärleksläran.
  Men jag kan ha fel – nittionio procent rätt kan fortfarande vara hundra
  procent fel.

  Att tänka så gör mig ödmjuk när jag tolkar Bibeln. Inte tvärsäker.

  Man kan faktiskt dö för det man tror på utan att vara tvärsäker. Jag
  kallar det att älska sanningen utan att själv tro att man är det.
   

 • Pirko_s

  Jaha och det har du bestämt jag tror nog Gud bestämmer det :)

 • Martin Book

  och antagligen är han, liksom du och jag, i så fall utan ursäkt då budskapet om försoning genom Jesus har gått ut. Det är en ohygglig tanke, jag vet, men jag är fast förvissad om att Gud dömmer rättvist i sin dom.     

 • Anonym

  ja då kan han knappast vara göteborgs ”store man” om han brinner som en förrädare mot kristus, man ska leva som man lär det vill jag gärna se av helvetets vänner hur dom lever sitt liv under en sådan tyngd och fruktansvärt ansvar , misstänker att man gärna kräver av människor att allt måste vara 100 % ”bibliskt” men att när det kommer till skarpt läge skräddar man på sina sanningar och säger saker som att ”gud dömmer ” eller ”inget vet” och vad har man då vunnit ? en massa ord bajsande och bok skrivande för att hitta en position mot andra kristna, inget gott i så fall i mina ögon . kristna ledare som gör sitt levebröd och berömmelse på såren i kristi kropp har det funnits många sedan kyrkofädrenas dagar.

 • Gun-Britt Johansson

  Jag har startat en namninsamling för att stoppa John Kabuidibuidis avvisning. Var snäll anteckna ditt namn och sprid information. http://namninsamling.se/index.php

 • gäst

  Han heter inte John Han heter JEAN

 • Gun-Britt Johansson

  Namninsamling för Jean Kabuidibuidi. skriv under och sprid information.
  http://namninsamling.se/index.php?Namn=Namn&sida=2&nid=6075&fnvisa=namn

  Och angående förnamnet. jag har kontakt med Jean. På sin egen hemsida heter han John. Oftast skriver jag Jean, ibland Jean/John och ibland som ovan John. Det har den orsaken att jag vill att människor lätt ska hitta hans sida osv.

 • http://rilnews.org Rolf Lampa

  Som sagt, helvetet är ett teologiskt problem bara om det inte finns.

  Bengt Wikström skrev: >>> ”Personligen är jag beredd att offra livet för den sunda
  kärleksläran. Men jag kan ha fel – nittionio procent rätt kan
  fortfarande vara hundra procent fel.” << ”Att tänka så gör
  mig ödmjuk när jag tolkar Bibeln. Inte tvärsäker.”<<>> ”Man kan faktiskt dö för det man tror på…”

  Javisst. Det gjorde även kamikazepiloter under andra världskriget.

  // Rolf Lampa

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Jag skrev ”Att tänka så gör mig ödmjuk när jag tolkar Bibeln. Inte tvärsäker.”

  Verbet  ”gör” är nyckelordet i frasen ”gör mig ödmjuk”. Jag kryper till korset om jag har fel. (Det blir en hel del krypande….)Men ödmjuk till min natur är jag inte. Jag ber varje dag att Sanningen Ande ska formar mina tankar och göra mitt tal enkelt och klart. Ibland hjälper inte ens det.

  I Ordspråksboken 22:4 står det ”Lönen för ödmjukhet och gudsfruktan är rikedom, ära och liv.”
  Jag är syndaren Bengt Wikström, oliktänkande kristen i kyrkan men inte i Bibeln och hos Gud.

  Nu till min ”osäkerhet” som du undrar över. Men först en bra levnadsregel: ”Bättre att veta att man tror, än tro att man vet”. Så hur tar man det säkra före det osäkra? Det är knepigare än man kan tror.

  Visste du att Jesus Kristus är ett låneord? Aposteln Johannes lånade begreppet  ”logos” till ”Johannesportalen” från den grekiske filosofen Herakleitos. Logos betyder bokstavligen, ”ord”, ”orsak” eller ”konto”. Begreppet står för förnuftet, ordning, eller lag i en ständigt skiftande värld, enligt filosofen själv.

  En Gudsförnekare är alltså upphovsman till ”I begynnelsen var ordet…” som försöker förklara att Jesus är Gud (eller möjligen gud med liten bokstav). Som bekant råder det även delade meningar om Jesus Kristus status, som om så mycket annat i Bibeln.

  Varför ”kapar” Johannes ett känt begrepp från den grekiska tankevärlden och ger det ett nytt innehåll, i en helt ny religion? Kan inte Gud skapa egna nya ord? Måste han återvinna gamla grekiska ord och begrepp?

  Med detta vill jag ha sagt att kommunikation och tolkningar inte är lätt. Det går inte att läsa Bibeln ”rakt av”.

  Här får du en nöt att knäcka: I Bibelns näst sista vers står det ”Han som vittnar om detta säger: ”Ja, jag kommer snart.” Amen, kom, Herre Jesus.”

  Hur läser/tolkar man denna passage ”rakt av” utan krusiduller?
  Det grekiska adverbet ταχύ betyder ju snart, snabbt, utan dröjsmål.
  ”Snart” är ett vagt tidsbegrepp men att tolka det som 2000 år är väl ändå att ta i?
  Vad har hänt? Om vi läser texten ”rakt av som det står” är det nåt som uppenbarligen inte stämmer.
  Ljuger Johannes eller hörde han fel? Var det önsketänkande? Tolkade han fel? Faktum är att Herren dröjer.

  Borde det inte stå ”Ja, jag kommer INTE snart.”?
  Vi tvingas stoppa in ytterligare ett adverb, ”inte”, för att texten ska återfå kontakten med verkligheten.
  Jag har korrekturläst min egen Bibel 2000 och plitat in ”inte” med blyerts i denna vers .
  Så känns det bättre. Och skulle jag ha fel kan jag alltid sudda bort min anmärkning med ett suddgummi. Smidigt och följsamt.

  Tack för dina frågor och svar. Du ger mig tuggmotstånd. Det uppskattas.

 • http://rilnews.org Rolf Lampa

  Man kan även tänka sig att låta själva bibelläsningen ge lite mer ”tuggmotstånd” (1 Kor 3:2, Hebr 5:12).

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  På tal om flytande och fast föda är jag fullvuxen Bibeln.  Jag lånar ett uttryck från Väinä Linnas bok Okänd soldat: ”Fänrik Koskela, äter järn och skiter kätting.”

  Orden är Koskelas, plutonchef under Finlands krig mot Sovjet. Koskela får sin auktoritet genom sitt lugn, sin kunskap, sitt mod, genom att han lever, äter, sover och strider tillsammans med sina mannar. För det mesta längst fram.

  Att vara sann kristen handlar om andlig krigföring, inte teologiska dispyter och spetsfundigheter.

 • Martin Book

  Jag är förvissad att ingen som väljer bort Kristus i det här livet kommer uppstå till evigt liv, utan till evig död. Varje människa är en så stor syndare att vi alla förtjänar att plågas i helvetet i all evighet. Gud har öppnat en väg till försoning och den kan vi ta emot i fötröstansfull tro och tillit, den vägen är Jesus. Att du och jag gormar på varandra för att vi tror olika spelar inte så stor roll, men då du hört detta kan du ha anledning att fundera över vems väg du följer: Satans och syndens väg som leder till fördärvet, eller den väg som leder in i det allra heligaste? Vi har en stor överstepräst, är du beredd att lämna ditt liv åt honom? Det är på det som allt beror och den vägen är inte svår att följa. Jo, ibland svår, därför att vi har så svårt att lyssna. Herrens väg är god för alla som går på den. Smärtsam? Ja, ibland. God? Definitivt! och under alla livets förhållanden.

  Frid,
  Martin Book

 • Martin Book

  snarare fortsättning än svar:

  Om enskilda personer är det svårare att säga något eftersom det är omöjligt att veta var de stod med Gud innan de gick bort.

 • Anonym

  Jag ser det så här Martin att gud har full kontroll vare sig vi lever här och nu eller efter döden allt annat vore konstigt om nu gud är allsmäktig, det finns vittnesbörds historier som berättar om människor som varit icke troende och mött gud när dom råkade ut för en olycka och var kliniskt döda och tog i mot gud när dom stog inför honom vilket dom berättat om efter att dom överlevt. Vad jag reagerar starkt på är när kristna redan nu på förhand tycker sig veta hur gud agerar och dömmer människor till evigheten. och att dessa redan nu har full kunskap hur himlen och ev ”lägre regioner” är beskaffade , paulus berättar bland annat om tredje himlen (2 kor 12:1-5) det finns ochså människor som berättat att dom befann sig på en hemsk och mörk plats (efter dom dött) men kom på att dom kallar på gud och gud hörsammade dom då och lyfte dom upp från detta träsk, på denna blogg finns det säkert många som blir upprörda över något sådant och menar att det är ”obibliskt” jag är intresserad av dessa människors psyke hur dom tänker, mår dom illa av att gud lyfter människor ur helvetet ? har dom själva haft ett tufft liv och känner att dom fått lida mycket för sin tro på gud så ingen annan ska få något ”gratis” av gud ? eller vill dom inte ha en god gud som räddar syndarna för att dom själva vill framstå som rättfärdiga att dom valde jesus ? sådana frågor ställer jag mig när det gäller helvetes kramarna. Själv vet jag att teologi är ett ganska böjbart ämne och det räcker inte bara att läsa, bibeltexterna måste förstås och sättas in i en kontext av något slag

  Min fråga var ju ursprungligen till swärd

 • Martin Book

  Hejsan!

  Jag förstår. Jag tror att de som reagerar på det du säger nog gör det därför att de upplever att du går vid sidan av vad bibeln talar om.

  En bibeltext som talar emot det du skriver är berättelsen om den rike mannen och Lasarus. Den rike mannen ber om att få en droppe vatten från himlen men blir avvisad av Abraham. Han ber därefter Abraham att han ska sända Lasarus till hans bröder (den rike mannens, alltså) men Abraham hänvisar till Mose. Allt de behöver veta, vet de redan, menar han.

  Att människor som haft en nära-döden-upplevelse, eller liknande, har upplevt att de hamnat i helvetet men dragits upp, ändrar ju egentligen inget på den förkunnelse som vi borde ha. Om vi inte vet att möjligheten att vända om finns i helvetet (det mesta i Guds Ord tyder på att möjligheten inte finns, hävdar jag) så måste vi varna människor och uppmana dem att vända om nu. Allt annat vore kärlekslöst.

  Att sväva på målet, när människor går under både på jorden och i livet efter detta, är livsfarligt (i ordets rätta bemärkelse). Guds gåva är evigt liv, men syndens lön är döden.

  Att jag inte vill döma människor här och nu bör inte stå ivägen för mitt proklamerande av sanningen att människan en dag ska ”dö och sedan dömas”.

  Helvetet är en ohygglig tanke, men om man sätter den i samband med Guds rättfärdighet och helighet så bör man snart se hur vårt straff är väl förtjänat.

  Guds godhet mot människan är tydligt manifesterat i att Han sände sin Son att dö för oss, i vårt ställe.

  Varje människa som har mött Guds frälsande nåd (dvs. verkligen mött den i djup nöd över sin egen synd) kan vittna om denna Guds stora godhet; Gud frälste mig, jag som var ovärdig och syndig. Mig drog han till sig! Jag som var den största av syndare (som Paulus uttryckte det). Detta måste dock komma tillbaka till vårt medvetande, till de flesta Svenska Kristnas medvetande.

  Frid,
  Martin

 • Martin Book

  Fortsättning/tillägg igen:

  En hemsk skildring av vad människan gör under det att de blir plågade återfinns i Uppenbarelseboken vid flera tillfällen. Där står det att de plågades, inte i det eviga straffet utan före det. Deras svar på plågan var inte ”Gud fräls mig!”, utan det står att de vägrade att omvända sig och hädade himlens Gud (se Upp 16). Intressant är att läsa kapitlena innan då det står att en ängel förkunnar fridens evangelium. Trotts förkunnelsen och plågorna ”hädade de himlens Gud” och ”vägrade omvända sig”.

  Varje kristen borde fyllas, inte av hat och övermod, utan, av stor sorg och klagan när den hör/läser sådana bibelord. Ett rop till Gud och en bön för varje granne, släkting eller annan anhörig person som ännu inte valt att vända om. Samma ord borde också ge en själavinnandets iver till varje kristen.

  /Martin

 • Anonym

  Människan har ju en fri vilja och därför är det inte konstigt att det i slutändan blir människor som absolut inte vill ha med gud att göra, förr i tiden kunde man träffa på kyrkor som menade att utanför kyrkan fanns ingen räddning sålunda brann 95 % av männskligheten i helvetet sammtidigt fick man på något sätt ihop den åsikten med att gud älskar 😉 sådana åsikter är för mig mer en symptom på förakt för människor/ övermod/ egenkärhet snarare än att det skulle röra sig om teologiska måsten och läror.

 • http://rilnews.org Rolf Lampa

  >>>> ”äter järn” <<<>>> ”Att vara sann kristen handlar om andlig krigföring, …” <<<>>> ”… inte teologiska dispyter” <<<<

  Jesus gjorde inget annat. Tills de hade ihjäl honom.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Det där om ”andlig krigföring” var en olycklig formulering. Jag har aldrig haft med Latter rain-rörelsens teologi att skaffa. Inte Trosrörelsens heller för den delen.

  Anledningen att uttrycket slank igenom min egen granskning, kan vara Kjell Sjöbergs böcker som jag läste som nyfrälst i mitten av 90-talet. Då drogs med i hans enorma språkliga entusiasm. Jag fick tydligen ett återfall.

  Men så här tjugo år senare borde jag veta bättre. Slappt av mig. Svagt. Jag ska inte svamla och Gud kan inte ljuga. (Hebr 6:18)

  Gud som teolog? Nja… Ska jag förstå att Den Helige Ande är teolog i dag? Men kyrkosplittring, intriger och dispyter är väl inte teologiska frågor. Är det inte enbart banala dumheter?

  Att en dumskalle som jag, uppvuxen i Göteborg, saknar roder ibland kan väl passera, men att världens kyrkoledare, (Guds elit), inte har lyckats komma överens efter 2000 år måste betyda att teologi är bortkastad tid.

  Är det inte teologerna och kyrkoledarna som skapat denna bedrövliga kyrkohistoria?
  Är det inte Gud, genom den Helige Ande, som upprätthåller sin löften i Kristi kropp? Vad har Kristi kropp med teologi att göra?

  Gud som teolog? Det är möjligt men inte troligt.

 • http://rilnews.org Rolf Lampa

  Ok Bengt, no hard feelings, men vi låter istället ordet får sista ordet:

  1 Kor 4:6 – ”…jag vill att I skolen i fråga om oss lära eder detta: ”Icke utöver vad skrivet är.” Jag vill icke att I skolen stå emot varandra…”

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  StudieBibelns kommentar av hela versen: ”Som gällde det mig själv”, (metaskeematzio), ett uttryck som i 2 Kor. 11:13 ff, används om falska apostlar som uppträdde som Kristi sändebud, och om Satan som förklädde sig till en ljusets ängel. I Fil 3:21 används ordet om förvandlingen som ska äga rum när vår dödliga kropp skall förvandlas och bli lik Kristi härlighetskropp.

  ”Uppblåsta” (fysioo) är ett ord som används flera gånger i detta brev (v. 18, 19; 5:2; 8:1; 13:4). Den himmelska kärleken får inte bytas ut mot mänskligt högmod.

  Min fråga:
  Är jag en falsk apostel, Satan förklädd till en ljusets ängel, på väg att bli lik Kristi härlighetskropp eller bara uppblåst?

 • http://rilnews.org Rolf Lampa

  Det är en bra fråga du ställer. Pröva gärna dig själv inför den fråga Du ställer.  Jag för min del tog upp den del av texten som förmedlar vad Jag ville säga; ”Icke utöver vad skrivet är”. Och att inte stå och mäta sig med varandra på köttsligt vis, som jag tidigare antytt.

  Jag syftade alltså INTE på den del av texten jag klippte bort.  Punktmarkeringarna, som på slutet kan missuppfattas, men i början av citatet visas vad de avser, nämligen att ATT texten är avklippt. Dvs att verstexten är bara delvis återgiven.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Först anade dina intentioner. Nu vet jag. Bra.
  Jag uppfattade dina avsikter som goda men del kristna utnyttjar Skriftens ord som hantlangare för sina egna syften. Man kan aldrig vara nog försiktigt innan man vet vem man talar med.

  Vi är bröder i uppfattningen om att Bibeln ska få sista ordet.

  Det som formar min karaktär är bl a. Psalm 119 i Psaltaren. Hit återvänder jag ofta. Denna plats i judarnas Bibeln är ett slags startpunkt för mig. Sen vandrar jag vidare genom Bibel mot Galaterbrevet 5:22-23. Där gör jag upp med min egen skenhelighet och andras.

  Bibelns alla böcker är en faktasamling och vi kristna är illa ute på det sätt vi hanterar fakta: ”Inte alla som säger ’Herre, herre’ till mig skall komma in i himmelriket, utan bara de som gör min himmelske faders vilja. På den dagen skall många säga till mig: ’Herre, herre, har vi inte profeterat i ditt namn och drivit ut demoner i ditt namn och gjort många underverk i ditt namn?’ Då skall jag säga dem som det är: ’Jag känner er inte. Försvinn härifrån, ni ondskans hantlangare!’” (Matt 7:21)

 • Martin Book

  Åsikter och Bibelns ord är olika saker. Jag kan tycka att alla människor kommer till himlen, men om Bibeln säger något annat har jag fel och är en lögnare om jag ”förkunnar” det.

  Om saken gäller frågan om kyrkan har varit korrumperad genom tiderna är jag den förste att säga: ”Det har den!” Om det gäller frågeställningen om kyrkan alltid har undervisat sanningen: ”Det har den inte!”.

  Jesus säger i sin bön i Joh 17 att: ”Ditt ord är sanning”.

  En kyrka som säger att det bara är i kyrkan frälsningen finns, har inte riktigt läst sin Bibel. Det är endast hos Jesus som frälsningen finns.

  Guds kärlek består däruti att han först älskade oss, och att han, då vi var vända från honom, utgav sin son för att försona oss med sig själv.

  Detta är varje kristens underbara erfarenhet och lycka, Kristus vår rättfärdighet.

  Frid!
  Martin Book

  Ps. (Den enda kyrka jag känner till som förkunnar frälsning genom kyrkan är påvekyrkan och den har man inte så står anledning att lyssna till. John Bunyan beskriver påverkyrkan, i Kristens Resa, som en gubbe som gnisslar tänder för att ingen lyssnar på honom längre, dessvärre har han nog börjat se muntrare ut de senaste åren… Vi bör gå förbi honom, precis som Kristen gör i Kristens resa) Ds.