Förbereder söndagens predikan

Ska predika i Elim i morgon 11.00 över Psalm 137. Har ni bloggläsare några intressanta reflektioner över den psalmen, som jag kan ta med mig i predikan.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Joakim Lundqvist

  Minns att jag talat över de första fem verserna av den psalmen (konflikten i att leva på en annan plats än den där man djupast sett hör hemma) och jämfört med Rom 8:22-23, vårt hjärtas längtan efter himlen och den dag då vi ser allt klart och tydligt och får leva i Guds fullkomlighet. Men att vi ändå, trots den konflikten och problematiken, är uppmanade att inte bara dra oss undan för oss själva, isolera oss eller enbart klaga över allt som är fel i Babylon, utan istället att ’bygga hus och bo i dem, plantera trädgårdar och äta deras frukt…. och söka den stads bästa dit jag har fört er i fångenskap och be för den till HERREN’ (Jer. 29:5-7) = etablera oss, vara ljus i mörkret och ha en positiv påverkan på vår omvärld, även om den inte är vårt rätta hem eller vår slutdestination. 

  Välsignelse i dina förberedelser och ha en riktigt bra sommar, Stefan!

 • http://www.igrow.se Yvonne Östman

  Den första delen, om livet i fångenskap, är rik. Mina reflektioner går i samma riktning som Joakims här ovan, men jag är uppriktigt sagt mer intresserad av hur du tacklar de tre sista verserna – önskan om vedergällning. När vi i vårt hjärta önskar att de som gjort oss illa skall få betala dyrt – vad är Guds svar?  Ber om vishet och välsignelse för dig. :-)

 • Dav W

  Vem är det som skall vedergälla Babels dotter? Vem är det som är salig och får krossa babels spädbarn mot en klippa? Vad är klippan? Är det inte Herren som äger rätt att döma, Herren äger rätt att vedergälla. Mot klippan skall all ondska krossas för alltid.
  Rev 2:23  Jag skall döda hennes barn, och alla församlingarna skall inse att jag är den som rannsakar hjärtan och njurar. Och jag skall vedergälla var och en av er efter hans gärningar. 

 • http://www.teologicafet.tk Andreas Engström

  Håller med föregående talare om att det är intressant att se hur du tacklar de tre sista versarna. Dessa är ju de ”knepiga” i detta sammanhang.

 • Ulf Stenlund

  Tänk vilken bitterhet det fanns i folkdjupet efter att Jerusalem förstörts. Tänk hur människor trodde att hämnd på något sätt skulle lindra smärtan och sorgen över det som förlorats. Anledningen till förstörelsen var ju dessutom att folket lämnat Gud ryggen, de hade syndat grovt. De hatiska bönerna där man trodde på salighet för dem som skulle mörda oskyldiga spädbarn som hämnd blev ju dessbättre inte bönhörda. Gud svarade på ett annat och ett härligt sätt. Efter 70 års fångenskap fick man av nåd återvända och kungen gav t.o.m. tillstånd att de fick bygga upp templet igen. Trots den makabra texten är den faktiskt lärorik idag. Det är nådens och inte hatets väg som är framkomlig fortfarande.

 • Mikael

  Hej Stefan!
  Kom hem lite sent!
  Det finns ett folk som går som en röd tråd vid Jesu visdom!
  Han ställer Samarierna som alla Judar såg ner på och avskydde,
  Kvinnan vid sykars Brunn i Johannes kapitel 4 och den gode Samarien.

  Detta folk som överlevde efter Jehus framfart samt flera erövringskrig!
  Dessa skulle nog till och med idag ses som ättlingar från de som kom från Babylon.

  Jo men där bor ju än  idag Palestinier!

  Jag har kopplat samman Jesu ord om samarierna och de tre sista verserna, Jesus visade här finns dina vänner.

  Han ställer frågan vem av dessa är din nästa och vid Syckars brunn sänder han en kvinna att förkunna om hans ankomst till sitt folk!

  Har inte Jesus förklarat tydligt vad han anser om att ta någons barn och bruka våld när han hyllar deras föräldrar!

  /Mikael

 • Anonym

  http://etabetapi.com/cmp/web-swe1917/Ps/137/ kanske kan hjälpa dig. Klicka på R:et för varje vers för att få korsreferenser (baserat på data ifrån Treasury of Scripture Knowledge, så referenserna är inte alltid 100% för den svenska versionen då antalet verser för ett kapitel kan variera)

 • Christian

  Fråga Gun om uttolkningen av v4. Det var hårt på slätta….

 • Torbjörn S Larsson

  RACKARNS OTUR

  Jag hade ett kort studium över Psalm 137 i messengers klubbkåk i fredags.
  …men det var väl ändå ingenting att komma med för en vars enda stolthet är att inte ha gått en enda dag i bibelskola.

 • PeJ

  Läs om David, han klarade sig mot Goliat med enbart sin erfarenhet och att gå med  Herrens namn framför sig-ävensom att människorna försökte övertyga honom om att det krävdes minsann en helt annan rustning. Var välsignad!

 • Timmy Huscompagniet

   HusCompagniet är ett ledande husleverantör företaget som hjälper dig att bygga hus ett Nya Hus. Det ger kvalitet, design och hög standardutrustning. Vi tillverkar fristående villor med hög flexibilitet.Medlemslista finns här om du ska bygga hus och massor av information är lätt ihop på val av hustyp om du vill bygga trä-eller sten hus.