Sverigedemokraterna – kom och möt folk från hela världen i EFK-församlingarna

Demokrati innebär att folkviljan och folkmajoriteten styr. Det innebär inte att folkviljan och folkmajoriteten har rätt. Demokrati är en metod för att fatta beslut och måste inte innefatta de andra positiva värdena som är förknippat med ordet demokrati.

Cirka 330.000 svenskar har röstat på Sverigedemokraterna, och de har fått in 20 personer i riksdagen. Även om man ogillar detta måste man acceptera att det är så. Jag är inte överraskad, Sverigedemokraterna har gått framåt i flera val, och jag har i flera år räknat med att de skulle ha goda möjligheter att komma in i riksdagen vid detta val.

Sverige har ju en självbild av att vi är toleransens och mångfaldens spjutspets i världen, men enligt min erfarenhet är rasistiska värderingar ganska utbredda, även om de är rättså lågmälda i ett svenskt kontext. Nu är det skillnad på att vara rasist och bara stå för en restriktiv invandrings- och flyktingpolitik. Det måste inte sammanfalla. Sverigedemokraterna försöker ge bilden av att de bara står för en restriktiv invandrings- och flyktingpolitik, de är inte rasister. Partiets förflutna, attityder som framkommer från medlemmar m.m. visar dock att rasistiska stämningar är utbredda i partiet. Att vara rasist innebär att man ser ner på och diskriminerar personer på grund av hudfärg eller etnicitet.

I Evangeliska Frikyrkans församlingar i Stockholm ligger vi nog så långt bort från Sverigedemokraterna man kan komma. Vi har under en följd av år arbetat för att integrera personer med icke-svensk bakgrund, stötta flyktingar, demonstrerat för en generös flyktingpolitik. Förra veckan undervisade jag i vår nya bibelskola i Stockholm, ACTS som finns hos New Life, och majoriteten av de studerande är afrikaner. Flera av våra församlingar har specialiserat sig på flyktingarbete och att nå personer från andra världsdelar som kommit till Stockholm. Husbykyrkan, Rinkeby Internationella församling och New Life är bra exempel på detta. I min egen församling, Elimkyrkan, har vi ett arbete för etiopier och eritreaner. Sverigedemokraternas nyvalda riksdagsledamöter får gärna komma på studiebesök i några av våra församlingar och möta alla glada människor från jordens alla hörn, då kanske perspektiven nyanseras.

Jag tycker att vi ska driva en generös flyktingpolitik av etiska skäl, men vi behöver också bedriva en generös arbetsinvandringspolitik av strikt ekonomiska skäl. Sverige behöver fler invånare för att utvecklas ekonomiskt.

Däremot tycker jag att vår integrationspolitik behöver bli mycket bättre. Det är av största vikt att nya personer i Sverige så snabbt som möjligt kommer ut i arbetslivet, och då behövs en bättre politik. Både politiken, arbetsgivare och näringsliv behöver hjälpas åt med detta. Man diskrimineras på arbetsmarknaden idag om man inte har ett svenskt efternamn, det är den svenska smygrasismen.

Till sist – nu har Mona Sahlin chansen att visa lite statsmannaegenskaper. Jag tycker hon ska räcka ut handen till samarbete med Fredrik Reinfeldt, och verka för att Sverigedemokraterna inte blir vågmästare i omröstningarna i riksdagen. Det kan Mona och Fredrik lätt göra upp om, om Mona vill. Dessutom kan socialdemokraterna få lite inflytande på köpet, så att de inte bara opponerar i fyra år till.

Och till sist, grattis till min gode vän Tuve Skånberg som blev inkryssad i riksdagen för Kristdemokraterna, på listan för nordöstra Skåne.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Anna-Karin

  Vill Fredrik ha Mona? Jag tror Fredrik vill ha Maria…. 😉

 • http://www.singingdogblogg.se Håkan Nilsson

  Säga vad man vill om sverige demokraterna men deras inträde i rikstagen har avslöjat mycket av en sandlåda, där kommunisten Ohly varit den barnsligaste.

 • Bo Westin

  Den andra stora monoteistiska och missionerande religionen förutom kristendomen är Islam. Men många övertygade troende muslimer har svårt att närma sig en kristen kyrka. Där kan en religiöst och politiskt oberoende ”huvudman” ha lättare att närma sig dessa människor. Verksamhet (studier) som bedrivs genom ett religiöst och politiskt oberoende studeieförbund är en plattform som kan skapa kontakter där inte kyrkorna har en ingång; kontakter som vi sedan kan bygga vidare på. http://www.folkuniversitetet.se/Las-mer/Starta-studiecirkel/

  Så tänker i alla fall jag.

 • Kalle

  Att svensken i gemen ser svårigheter med en alltför stor invandring är inte rasism. Jag tror Svenskar i allmänhet är ganska toleranta. Rasister i dess egentliga mening som rasbiologin stod för är det inte så många som omfattar idag.
  Sverige bör frysa sin flykting invandring i 20 år och låta övriga Europas länder som ex FInland som tagit väldigt lite invandrare ta sin beskärda del. Att tycka så är inte rasism det handlar om att ge de som redan är här en vettig chans att komma in i samhället. Att fortsätta ge 100 000 uppehållstillstånd varje år funkar inte i längden, varken samhälls- ekonomiskt eller socialpolitiskt, därför är SD i Riksdagen inte pga av rasism./Kalle

 • Erik

  Både Stefan och Kalle (4) har rätt i att man måste skilja mellan rasism och kritik av invandrings- och integrationspolitiken. Stefan har dessutom rätt i att rasistiska stämningar är utbredda inom SD.

  Kalle har däremot helt fel i sin antydan att det inte skulle vara så och man undrar dessutom om det inte ligger en del främlingsfientlighet i Kalles vilja att frysa flyktinginvandringen i 20 år?

  Politiken måste förbättras men Sverige får inte stängas. Murar och människovänlighet hör knappast ihop. Är du möjligen påverkad av de rasistiska strömningarna inom SD, Kalle?

 • C

  Kanske dags att fundera omkring nationalstaten utifrån ett kristet perspektiv? Stängda nationsgränser och odlande av nationell identitet osv. Nationsgränser ö.h.t.?

 • Nils

  din logik haltar betänkligt Stefan !
  Sakligare & bättre argument map. invandringspolitik efterlyses… deu upprepar iofs. samma inlärda megafonargument som ständigts trummats ut av etablerade politiker.

 • Fredrik

  Jag gråter nästan när jag läser det här. Stefan, läs igenom vad du har skrivit och tänk till. Du är smartare än så här.

 • Kalle

  Det finns säkert en och annan i SD som hyser ”rasistiska stämningar” men det finns det i alla partier. Bara 5 % av de invandrare som beviljats PUT (permanent uppehållstillstånd) har verkliga flyktingskäl resten har fått PUT pga av sk humanitära skäl ofta pga långsam hantering av polis- och migrationsverket. Det bör finnas en viss invandring ex inom schengen länderna, anknytning till redan befintliga med PUT, sv medborgare som gifter sig med utländska medborgare osv. Kvot flyktingar som på plats av humanitära organisationer bedöms som flyktingar kan även tas emot. I övrigt är det mest humana att satsa all kraft för att integrera de som redan kommit och erbjuda repatrierings stöd till dem som inte vill integrera sig./Kalle

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Fredrik kommentar 8,
  Vad menar du? Du gråter nästan när du läser mitt inlägg. Varför? Jag har tänkt efter, och förstår inte vad du menar.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • JohannaV

  Stefan, jag tycker det är bra att du sätter ner foten mot SD-mobbning, fortsätt med det!

  Jag tycker det är lite tråkigt och patroniserande med alla dessa generella inbjudningar jag och andra sd:are har fått till diverse mångkulturella och i Stefan fall, enkulturella – kristen protestantisk tro – bara för att ni träffar många med invandrarbakgrund.

  Jag behöver inte besöka EFK för att träffa invandrare. Jag bor i Malmö. Det räcker för mitt sverigedemokratiska ställningstagande. Och att träffa invandrare bara för att de är invandrare tycker jag är nedlåtande mot nämnda invandrare. I de sammanhang jag umgås i finns dessutom redan invandrare – inte för att de är invandrare utan för att de råkar tycka om eller arbeta med samma saker som jag.

  Förutom detta är jag medlem i ett parti med fler med invandrarbakgrund än de flesta partier.