Fint skrivet om Maranatarörelsen

Mycket fin artikel i Dagen av Håkan Arenius om Maranataväckelsen. Utgångspunkten för Håkans artikel är Torbjörn Aronsons nyligen utkomna bok om Maranata.

Eftersom Maranata är min barndoms och tidiga tonårs kyrka berör det mig djupt. Även om jag lämnade Maranata som 16-åring, ungefär samtidigt som mina föräldrar började orientera sig bort från Arne Imsens Maranata, så är det inte något avståndstagande från min sida från allt som var bra med denna rörelse. Det var en genuin väckelse under en period, mängder av icke-kristna svenskar sökte sig av nyfikenhet till Maranatamöten under sextiotalet. Väldigt många blev frälsta och mötte Gud i denna miljö.

Jag har skrivit en del på min blogg om min Maranatabakgrund.

Jag lämnade Maranataförsamlingen i Stockholm hösten 1970 och gick med i Filadelfia i Stockholm. Det var inte något avståndstagande från min sida från Maranata, det var främst att jag var nyfiken på den kristna världen utanför Maranata. Trots allt positivt som hände i Maranata var det i praktiken en sluten sekt med noll kontakt med kristenheten utanför de egna leden. Jag mötte också Jesus på ett påtagligt sätt i Filadelfia, och fick bra kristna kompisar där, så det var faktorer som knuffade ut mig ur Maranatarörelsen. När jag tittar tillbaka i backspegeln tror jag att det var en Guds ledning med detta, även om jag då själv upplevde förändringarna som tillfälligheter.

Vet man inget om Maranata, snabbaste sättet att få en bild av den hyperkarismatiska gudstjänstmiljön, är att googla på Viktoriasalen. Då får man se TV-programmet med en gudstjänst från Maranata Stockholm senvåren 1963. Arne Imsen som gudstjänstledare och Erik Gunnar Eriksson som predikant och ”en jublande sångarskara” som det brukade stå i annonserna om Maranatamöten. Några man kan känna igen på scenen är Per-Arne Imsen, fortfarande aktiv predikant, Imsens son, och Curt Petersén, den ena parten i duon Curt och Roland.

Skrev här om Aronsons bok innan den var publicerad. Här skriver jag om norrmannen Ole Björn Saltnes bok om Maranata, han har precis som jag sina rötter i Maranatarörelsen, den norska grenen. Här berättar jag om min bakgrund i Maranata, inspelat för Love Revival, kristen TV.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399