Svar till Mikael Karlendal

Ett kritiskt inlägg mot artikeln undertecknad av de 380 pastorerna är Mikael Karlendals blogginlägg, som har citerats och länkats till ett antal gånger av dem som är kritiska till vår artikel.

Karlendals kritik är följande (jag skriver mina kommentarer i rött vid varje punkt):

1. Det är ett vänstermanifest genom andan i artikeln. Artikelförfattarna sitter i de rödgrönas knä. (Svar: Migrationspolitiken i Sverige kännetecknas av att det inte är en höger-vänsterfråga. Alliansregeringen gjorde upp med miljöpartiet om migrationspolitiken. Både Anders Borg och Fredrik Reinfeldt har uttryckt sig mycket positivt om att Sverige ska ta emot flyktingar, de är inte vänsterpolitiker. Den mest extrema av nuvarande partiledare är Annie Lööf som tidigare före hon blev partiledare förordade fri invandring, det har inte vänsterpartiet eller miljöpartiet ställt sig bakom en sådan tanke)

2. Uppropet är redan överspelat genom Kristdemokraternas utspel. KD är mer konstruktiva, ingenting ska förändras eller diskuteras enligt vår artikel. Vi har sagt nej till konstruktiva samtal om hur invandringspolitiken ska reformeras. (Svar: Vår artikel var färdigskriven lördag 13 dec och beslutet om publicering fredag den 19 dec togs redan söndag 14 dec. När Hägglund gjorde sitt utspel  torsdag 18 dec. var vår artikel redan på väg mot tryckpressarna, vi hade av förklarliga skäl inte en aning om detta, vi gör inte någon bedömning om Hägglunds utspel eftersom vi inte kände till det, om vårt utspel har använts mot Hägglunds utspel – det är tyvärr helt utanför vår kontroll)

3. Inlägget är uttryck för kollektiv hysteri. Jag är så rädd för Sverigedemokraternas så att mitt omdöme har fördunklats. (Svar: Det är ganska sansade personer som skrivit under, det är svårt att bli både pastor och samfundsledare om man har lätt att gripas av kollektiv hysteri. Däremot känner vi en nöd och oro för situationen.)

4. Sedan för han fram kritik mot mig personligen genom att citera ett blogginlägg där jag skrivit att ”Hitler egentligen inte hade något emot judar. Han ville inte ha dem i Tyskland”. Detta är ett extremt uttalande menar Karlendal. Historierevisionism av värsta sorten. Jag vill tydligen bagatellisera det nazisterna gjorde. Karlendal pekar på att Hitler avskydde judarna av rasmässiga skäl. Hitler skulle ha problem med Israel menar Karlendal. (Svar: Denna kritik gäller inte artikeln utan mig personligen. Min poäng var att Sverigedemokraterna uppfattas som Israelvänliga. Mitt argument är att det beror på att judarna är så långt borta när de bor i Israel. Skulle vi får en större judisk invandring till Sverige skulle nog trettiotalsretorik komma fram igen. Detta är vad jag tror, men jag kan naturligtvis inte bevisa tesen därför att den bygger på en hypotetisk analys. Mitt uttalande om Hitler och judar var slarvigt formulerat men av sammanhanget framgår tydligt vad jag menar. Nazisterna hade inte gjort klart på trettiotalet att man ville döda alla judar, huvudspåret då var att få bort dem från Tyskland. Hitlers huvudproblem var då att judarna var i Tyskland, inte att de existerade. Besluten om utrotning och koncentrationslägren kom betydligt senare, i början av fyrtiotalet. Jag har svårt att begripa att det är historierevisionism, får man gärna citera historiska analyser som visar att Hitler redan 1930-36 hade beslutat att utrota judarna, jag känner i varje fall inte till detta, men det är möjligt att det finns fakta här som jag inte känner till. Men jag vill då gärna ha en referens till en professionell historiker som ger belägg för påståendet. Att inte fler judar lyckades fly från Tyskland förrän koncentrationslägren satte igång, berodde ju på att alla länder stängde sina gränser för flyende judar, bland annat Sverige)

5. Karlendal kritiserar sedan artikeln för påståendet att det är myter med”ökad kriminalitet, ökad islamisering och ökad gettoisering av vissa områden i våra större städer” är myter? (Svar: vi skriver myter och förenklingar, och sedan kallar vi tesen om ökad massinvandring som myt. Det vi åsyftar är att det sprids mycket vinklad information via högerextrema hemsidor, och via Sverigedemokraterna, som har ett enda syfte, att visa alla problem vi har i Sverige på grund av alla våra invandrare och invandring. Vi menar att detta är en vinklad information, bilden behöver nyanseras. Vi har aldrig påstått att det inte finns några problem eller att något inte behöver förbättras.)

6. Vidare undrar Karlendal om våra sifferuppgifter är korrekta. Eller är urvalet vinklat för att invagga läsarna i föreställningen om att invandringen är minimal och obetydlig. (Svar: i en kortfattad debattartikel kan man inte ägna sig åt utvecklad sifferexercis. Vi valde statistiken för 2013 för våra siffror, därför att det är senaste året vi har fullständig statistik för, det var dessutom ett år med mycket hög invandring. Vår enda poäng är att bara en begränsad del, en dryg tredjedel av invandringen, handlar om flyktinginvandring. Att folk flyttar till Sverige av andra skäl är inte alls så kontroversiellt, det är bara högerextrema grupper och Sverigedemokraterna som även vill begränsa t.ex. arbetskraftsinvandringen).

7. Vidare skriver Karlendal att: ”Är ni säkra på att jämförelsen mellan islamistiska terrorgruppers våld och vad som är islams sanna natur, och korstågen är en bra jämförelse? Vad vet ni egentligen om korstågen annat än vad ni sett på film? Vad vet ni om islams sanna natur? Jag tror knappast att det är kristna pastorers uppgift att uppträda som muslimska apologeter som talar om vad ”islams sanna natur” är. Jag skulle skämmas för att skriva på ett upprop med den typen av formuleringar.” (Svar: Det enda vi vill säga med dessa två meningar är att vi kristna bör ha en viss ödmjukhet när vi talar om våld i religionens namn, det går att ge en hel del exempel på detta i kristendomens historia, korstågen är ett exempel, men det går att ge betydligt fler exempel. Vi menar också att det blir en överdrift att kategoriskt förknippa islam med våld, det är en mycket begränsad del av alla muslimer som är terrorister och är våldsbenägna, man måste också komma ihåg att det är mest muslimer som drabbas av muslimsk terrorism. Att hävda att vi med dessa två meningar är muslimska apologeter är verkligen att ta i).

8. Vidare skriver Karlendal att artikeln är dåligt formulerad och att många lät sig hetsas av grupptryck av skriva under, och att man nu ångrar sig. Speciellt med tanke på Hägglunds utspel dagen före artikeln publicerades. (Svar: om artikeln är bra formulerad eller inte överlåter jag till läsarna att bedöma, det är många som här har en annan uppfattning än Karlendal. Artikeln blev i varje fall huvudnyhet på Aktuellt-nyheterna samma kväll, och det händer väl vart trettionde år att en artikel i kristen press når den nivån, jag vet inte när det hände senast. Att kritisera undertecknare för grupptryck, det är ju en ganska grov anklagelse mot undertecknare, och mot svenska pastorer i allmänhet. Går det att hitta något belägg för detta. Jag organiserade namninsamlingen och jag känner inte till någon som skrev under av grupptryck. Ingen av oss hade ju någon aning om att så många skulle skriva under. Och återigen – Hägglunds utspel hade vi inte någon aning om, vi kan inte blanda in det i diskussionen).


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • AlmaM

  Tycker ni på allvar att vi inte ska sprida Guds ord bland muslimer? Tror ni på allvar att Guds ord är så skört och bräckligt att det inte kan vinna över just muslimer? Är koranen starkare än Guds levande ord, Jesus? Vad tror ni egentligen på?

 • AlmaM

  Tack Anders! Fler borde göra som du som trots ”högstatus” går in i dessa hemska kommentarsfält och talar sanning.

 • AlmaM

  Det är så intressant att dina argument mot Stefan helt och hållet stämmer in på dig och Julia Kronlid. och inte alls på Stefan et al. artikel.

 • AlmaM

  Nej, det är sant Breivik nöjde sig inte med stenkastning lite random, han övade och planerade sitt massmord noggrannt och gick till väga med list och lömskhet.

 • AlmaM

  Tack, Ulrika, att du orkar stå för sanning och kristendom!

 • AlmaM

  Rasisterna och nationalisterna är romantiker i grund och botten och de kommer bara med känsloargument, så är det bara. Nazismen och nationalromantiken är två grenar av samma tokiga idéer om en ”folksjäl” man kan inte vänta sig rationalitet och intelligenta argument från dem som omfattar denna tro. Så klart reagerar de inte på sakfrågor utan på att ”Herdar sviker sitt ansvar” och liknande pjämmer. Man bortser så klart från kristendomens viktigaste urkund, Bibeln, som inte har ett spår av främlingsfientlighet eller nationalromantik i sig. Tvärtom är en genomgående tendens att vi aldrig får vara fientliga eller förtryckande mot främlingen. Som det upprepas rakt igenom Bibeln tex formulerat så här i 5 Mos: Du skall inte vränga rätten för invandraren eller den faderlöse, och en änkas kläder skall du inte ta som pant. Kom
  ihåg att du själv en gång var slav i Egypten och att Herren, din Gud,
  befriade dig därifrån. Därför ger jag dig denna befallning att följa. Om du glömmer en kärve när du skördar din åker, skall du inte gå
  tillbaka och hämta den utan lämna kvar den åt invandraren, den faderlöse
  och änkan. Då skall Herren, din Gud, välsigna dig i allt du gör. När
  du har slagit ner dina oliver skall du inte söka igenom grenarna efter
  fler utan lämna det som är kvar åt invandraren, den faderlöse och änkan. När du har plockat druvorna i
  din vingård skall du inte göra någon efterskörd utan lämna det som är
  kvar åt invandraren, den faderlöse och änkan. Kom ihåg att du själv en gång var slav i Egypten. Därför ger jag dig denna befallning att följa.”

  Och de har garanterat aldrig läst Psaltaren, tex 45:

  ”Hör, min dotter, lyssna och lär!

  Glöm ditt folk och din släkt!

  Kungen åtrår din skönhet,

  han är din herre, böj dig för honom!”

  eller Ps. 87:
  ””Till mina bekännare räknar jag

  Rahav och Babylonien,

  Filisteen, Tyros och Kush.

  Alla är de födda här.”

  Ja, om Sion skall det heta:

  ”Här är alla födda.”

  Det är den stad som den Högste har grundat.

  Herren skriver i listan över folken:

  ”Alla är de födda här.”

  Eller Uppenbarelseboken:
  ”Sedan såg jag, och se: en stor skara som ingen kunde räkna, av alla folk
  och stammar och länder och språk. De stod inför tronen och Lammet
  klädda i vita kläder med palmkvistar i sina händer. Och de ropade med hög röst: ”Frälsningen finns hos vår Gud, som sitter på tronen, och hos Lammet.”

 • kjell

  Du svarade mig men det var Ulrika som hade dom tankarna, jag svarade bara henne genom länken att han var helnorsk.

 • kjell

  Du missförstod antagligen, mitt svar till Kamau Mweru när han ställde enfråga // mitt svar var då så sakligt som jag kunde bland annat med tanke på GBGs kravallerna, där dessa mellanöstens tendenserna kom till Sverige//
  ——————————————
  Kamau Mweru frågade
  (Törs någon kommentera mordbranden i Eskilstuna?
  Vilket parti tror ni våldsverkaren röstade på?
  Vad tror ni resultatet kommer att bli?)

 • http://www.andersgerdmar.com/ Anders Gerdmar

  Jag tycker inte det är sakligt att påstå att SD har en öppen migrationspolitik, när hon menar att man ska fixa läger nära oroshärden. Dessutom är jag tveksam till SD:s sifferexercis.

 • Gunnar Johansson

  Hur menar du här, Alma? Vari består ditt eventuella motargument i sakfrågan? Och vilka sakargument hörde du från Swärd i tv-debatten?

 • Gunnar Johansson

  Hur menar du här, Alma? Vari består ditt eventuella motargument i sakfrågan? Och vilka sakargument hörde du från Swärd i tv-debatten?

 • Gunnar Johansson

  Anders, jag ogillar ditt sätt att förklena Julias resonemang och sakargument. Faktum är att varje krona räcker till att hjälpa uppemot hundra gånger fler nödlidande med deras basala behov än här i Sverige. Enligt din måttstock är det uppenbarligen mer humant att kunna hjälpa bara en bråkdel av de flyende. Dessutom ropar UNHCR intensivt efter ännu mer pengar för större insatser i närområdena. Det är klokt att respektera hur FN:s flyktingorgan ser på frågan.

 • Ulrika

  AlmaM,

  ”Jo, lite bitter blir jag nog.”

  Lätt hänt att bli smittad av de bittra, giftiga rötterna. Under en period tillät jag mig själv att slå an en giftig, bitter rot i mitt liv. Nu tror jag att det är sådana rötter som breder ut sig i ”kristenheten.” För min egna lilla pedagogiks skull, i syfte att se till att man om möjligt kan stå, brukar jag roa mig med att försöka se ”motsatta diket.” Eventuellt är giftdikets motsatta dike på andra sidan vägen varningens text om lyckoprofeter. Men den tanken får du ta med en stor nypa salt=D

  Heb 12: 14-15″Faren efter frid med alla och efter helgelse; ty utan helgelse får ingen se Herren.

  Och sen till, att ingen går miste om Guds nåd, och att ingen giftig rot
  skjuter skott och bliver till fördärv, så att menigheten därigenom
  bliver besmittad”

  Välsignat år önskas AlmaM.

  /Ulrika

 • gäst & främling

  I bibeln kan du se nationalism, invandraren räknas som främling och gäst, och har bara rätt att skörda det som faller eller ytterkanterna på åkern, det var efter dom reglerna som Jesus och hans lärjungar plockade och åt men det är vingårdens ägare som har rätt till skörden, men vad diskussionen har handlat om är att ge bort landet till främlingar, och kanske för många.

  Sedan känns det som att du blandar ihop SD med Nazism men det gör inte ens Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Nazism_i_Sverige

 • Roger

  Profetiskt?

 • http://www.andersgerdmar.com/ Anders Gerdmar

  Det finns en profetisk kallelse över Kristi kropp, att säga sanningen till kungar, som Natan gjorde. Och att stå för människovärdet kan definitivt vara en del av en sådan kallelse.

 • AlmaM

  Välsignat 2015 för dig med, kloka Ulrika! Det där var nog mest på skämt till Micael, som jag mejlat med utanför bloggen i den frågan. Jag tycker han gör ett jättebra jobb.

 • AlmaM

  Helt rätt!

 • AlmaM

  Ja det hyfsar debatten ordentligt: att påstå att vi ger bort hela landet till invandrare! Nyansering på högsta nivå.

  Dessutom läste du tydligen inte de BIbelcitat som jag tog upp. Nationalism där? Någon? ”Alla är de födda här” betyder nationalism i SD-tappning, hur kunde du läsa så fel?

 • gäst & främling

  Ps 45 har en hänvisning till Matt 19:28

  Ps 87:6-7 / Ps 89:16 /

  Upp 21:2

  Jag fattar mig kort sedan får du sätta in allt i kronologisk ordning.

  Vad jag förstår handlar dessa ställen om människor som tror och är födda på nytt, när allt är fullbordat då är vi inga nationer utan alla är vi ett men vi kan inte jämföra det med nuet. Just nu handlar det om mycket pengar som dessutom kanske går till människor som kommer på osanna grunder, det är ju helt klart att dom som tar sig över medelhavet betalar stora pengar, men dom pengarna har inte den som sitter i flyktinglägren.
  Just nu belastar vi relationerna med Norge som resonerar om passkrav för oss på grund av den stora invandringen. Jag har aldrig haft en tanke på SD men på grund av Stefan har jag läst på en del och ser många positiva saker, dom har i grunden ett motstånd mot abort men har fått anpassa sig, dom vill hjälpa förföljda kristna men menar att dessa stora summor gör mer nytta om vi hjälper grannländerna att bygga så att dom kan ta emot flyktingar som sedan kan flytta hem igen när det blivit fred.
  Vad det gäller mission så borde kristna hjälparbetare i flyktinglägren vara positivt, och kanske något för dig som är bra på språk.

 • PeJohansson

  Ett litet exempel, Patrik Sjöberg, höjdhopparen, blev utsatt för övergrepp av sin tränare i unga år, idrottsrörelsen tog och tar detta på största allvar med ledarutbildningar och koll av personer. Staten har i sina riktlinjer klarar tydliga regler om hur de ledare som arbetar med tonåringar på behandlingshem och ungdomsvårdsskolor, en total nolltolerans. Det hade varit fullt möjligt för flera av de 380 som undertecknat uppropet att ingripa i en ledarfråga där det konsumerades stor mängd sexuella tjänster av en ledare inom en av EFK´s största församlingar. Det sopades helt under mattan och nära anhöriga smutskastades i stället.

 • AlmaM

  Just det, dessa bibelställen handlar om att det finns ett enda Gudsfolk. Dessutom ska vi se till att så många som möjligt blir Guds husfolk och Guds barn. Vi borde alltså glädja oss om människor kommer inom hörhåll för ordet hur det än sker. Guds rike har inga nationer.

  På samma sätt ser jag på barmhärtigheten, det ena utesluter inte det andra. SD tycker det ena utesluter det andra, därför har de fel.

  Jag tar hand om flyktingar på plats här hos oss i mitt hem och min vardag förutom att jag stöder olika organisationer som arbetar på plats i annat land. Ibland är jag också i annat land och ser arbetet på plats. Så ja, jag använder mina språkkunskaper till det. Det var faktiskt Guds kallelse som kom till mig när jag var 11 år som gjorde att jag skaffade mig dessa kunskaper.

  Vad gör du själv?

 • Lotta

  Alma, din ton och debatteknik skapar ingen öppning för ett samtal. Respekt är viktigt. Finns fler som behöver minnas detta. Viktigt att vilja förstå. Att hetsa upp sig hjälper inte. Motiven bakom är avgörande.

 • MÖstlund

  Anders Gerdmar skriver: ”Tycker nog tonen blivit väl hetsig hos Karlendal”
  Vilka härliga sakargument! Vilken verkshöjd! Vilken briljans!
  Eller har du också börjat med nålstickmetoden, precis som David Nyström.

 • http://metanoiablog.wordpress.com/ David Nyström

  Håller med helt Anders. Det är sorgligt att se främlingsfientligheten växa i kristna led, och det här var en röst som behövdes!