Snart publiceras vår artikel

Vid midnatt publiceras vår artikel i Dagen och Världen Idag. Drygt 380 pastorer och personer med samfundsledande uppdrag har skrivit under, så vitt jag vet den största och mest enade manifestationen i modern tid i svensk frikyrklighet. Detta har dessutom kommit som ett snabbt och spontant initiativ. Uppslutningen är lika stor från Trosrörelsen och Vineyard, som pingströrelsen, Equmeniakyrkan, Evangeliska Frikyrkan och Frälsningsarmén. Också med stöd av Alliansmissionen. Detta visar att svenska pastorer tar avstånd från den retorik av invandrarfientlighet och SD-sympatier som fått en sådan spridning.

Kristna kyrkans uppdrag är att stå upp för barmhärtighet. Det gör vi nu.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Läsare

  På reaktionerna verkar det som att ni predikanter lever i en annan värld så långt från verkligheten.
  300 är ingen hög siffra, säger varken bu eller bättre och som sagt inget som verkar bita på massan som lever sitt liv på golvet långt under predikstolen världsfrånvända ledare.
  Finns något panikartat barnsligt över dina senaste rubriker här, ju mer du skriver ju mer höjs röster emot dig, från dina egna så att säga.

 • Slimebeast

  Så blev det ett grovt sakfel direkt i er artikel. Ni påstår att av den totala invandringen på 116 600 personer förra året bara ”endast en dryg tredjedel”, eller 40 000 personer, är flyktingar eller deras anhöriga, när den verkliga siffran är över 60 000!

  Sedan gör det ju inte saken bättre att det kommer hit ytterligare en massa folk i egenskap av studenter och arbetskraftsinvandrare, 26 000 personer år 2013 (det finns mycket bluff i dessa kategorier), folk som i förlängningen självklart klamrar sig kvar här. Dessa räknas också in i begreppet massinvandring, de utgör ingen nettovinst för Sverige och fenomenet blir inte ett dugg mer rättfärdig bara för att ni väljer att kalla den ”naturlig migration”.

  Är dock lättad över att pastorn i församlingen jag går till inte skrivit under (hoppas det var medvetet, Dan!).

 • Slimebeast

  Detta stycke var dock det mest hårresande i artikeln:

  ”Många myter och förenklingar om invandringen sprids i dag via
  främlingsfientliga hemsidor. Invandringen och invandrare lyfts fram som
  en viktig orsak till ett antal svenska problem, som ökad arbetslöshet,
  ökad kriminalitet, ökad islamisering och ökad gettoisering av vissa
  områden i våra större städer, med mera. Sorgligt nog så har dessa tankar även fått ett fäste ibland kristna.”

  Allt du räknar upp är ju oomstridda fakta! Skulle det vara sorgligt att kristna bejakar sanningen?

  Eller menar du på fullt allvar att ökad arbetslöshet, islamisering, grov överrepresentation av invandrare i brott, fullproppade invandrarghetton är ”myter”, eller att det är isolerade ”svenska problem”? Det är alltså svenskarnas fel!

  Det är det här som är så farligt med mångkultursivrare – först öppnar man upp landet för massinvandring och sedan gör man allt för att ursäkta och sopa undan alla negativa konsekvenser.

 • SefastTronde

  Det är beklämmande hur lite kunskap fil.dr. i statsvetenskap Stefan Swärd har om valforskning, sociologiska väljarbeteenden och opinionsbildning. Den massiva kraftsamling till opinion mot SD han nu så entusiastiskt uppbådat för är en flopp redan på förhand.

  Det skulle inte falla mig in i att ens försöka förklara sambanden. Även om jag skulle vilja, vet jag väl att man inte kan tala till ett stängt hjärta, och det kräver en ödmjukhet som åstadkommer fullständig förutsättningslöshet av lyssnaren för att kunna förstå. En omöjlighet när man så hårt målat in sig i ett hörn av självtillräcklighet.

  Det tråkiga i sammanhanget är att den ifråga redan splittrade kristenheten, som allredan till stor del tappa förtroendet för det kristna ledarskapet, inte kommer att vända om till de kristna församlingsgemenskaperna för den här pamflettens skull, utan snarare tvärt om. Resultatet blir bara en accentuering av den splittring som redan tagit fart inom kristenheten, och ett ökat misstroende för kristna ledare. När man försöker göra politik av evangelium formligen frossar vargarna i fårafållan.

  Utvecklingen av den politiska opinionen kommer att vara den profetröst som ger oss alla svaret framöver. Min personliga hint är att SD kommer att fortsätta öka, även bland s.k. kristna väljare, och det kanske inte är vad man förväntat sig.

 • Tobias

  Världsfrånvända? Många av dessa har varit med och påvkat svenska samhället högt över genomsnittet!
  Stefan t ex jobbar som konsult inom olika samhällsfrågor.

 • Tobias

  Sann enhet uppnås inte genom att tystna kring grundläggande kristna värden. Lika lite som enhet kan nås genom att anamma liberalteologin, inte heller kan den uppnås genom att stryka medhårs med nåt som snart börjar likna Deutsche Christen på 30-talet. Bekännelsekyrkan bildades därför att det behövdes.