Min artikel på DN debatt i januari 2007

Jag plockade ikväll fram den gamla artikeln på DN debatt som jag skrev för 8 år sedan, på förintelsedagen. Artikeln väckte en hel del uppmärksamhet och jag intervjuades i TV-nyheterna samma kväll. Man hittar artikeln här.

Artikeln var kontroversiell. Den avliden ärkebiskopen Eidems släktingar hotade att stämma mig för artikeln. Statsvetaren Magnus Hagevi ringde upp mig och hävdade att jag såg något som inte existerade, som inte någon annan såg, när jag skrev om risken att högerkristna kommer att attraheras av Sverigedemokraterna.

Man bör komma ihåg att SD vid den tidpunkten var ett mycket litet parti på ett par procent i opinionsmätningarna och utanför riksdagen.

Jag pekade på att det har funnits en tendens att kristna kyrkan har visat en tendens att anpassa sig efter extremhögern när den har varit framgångsrik och mäktig. Kristen undfallenhet inför nazismen pekar jag på i artikeln. Jag tog också upp om kristen undfallenhet inför apartheid som ett mer modernt exempel.

Kan det bli kristen undfallenhet inför Sverigedemokraterna- det var den fråga jag ställde i artikeln.

Man bör komma ihåg att Hitler hade egentligen inte något emot judar. Han ville inte ha dem i Tyskland. När andra länderna stängde sina gränser så att judarna inte kunde fly, då gasade Hitler ihjäl dem. Hade dagens Israel funnits skulle Hitler knappast ha något problem med Israel. Judarna skulle inte vara i Tyskland, utan skickas bort, det var nazismens grundläggande hållning.

Så här skrev jag i min artikel 2007 (för den som inte klickar på länken ovan har ni artikeln här): Feghet och brist på moral finns kvar i kyrkans led”
Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz, det mest kända av nazisternas koncentrations- och förintelseläger. Sedan 1999 är den 27 januari, denna dag, en nationell minnesdag i Sverige och 2005 deklarerade FN dagen som internationell minnesdag över Förintelsens offer.

Under många år odlades myten om Sverige som det goda samhället som höll sig utanför andra världskriget och inte deltog i alla förbrytelser som då pågick. Det var en medveten historieförfalskning från svensk sida. De senaste 20 årens forskning och granskande journalistik har visat att så inte var fallet. Tyskvänliga sympatier och antisemitiska strömningar genomsyrade det svenska samhället på alla nivåer. Efter kriget och Tysklands fall ville ingen kännas vid sina nazisympatier i ett tidigare skede utan det tystades effektivt ner.

Vi hade en bondeförbundare som justitieminister, KG Westman, med tydliga nazisympatier, som jagade med blåslampa de tidningar som skrev kritiskt om Tyskland. Vi hade ett näringsliv som hade ett omfattande hemligt samarbete med Tyskland och ledande svenska näringslivspersonligheter höll på att råka riktigt illa ut när byken skulle tvättas offentligt efter kriget. Den svenska järnmalmsexporten var en nödvändighet för att hålla i gång den tyska vapen- och rustningsindustrin. Skrupelfria affärer till varje pris var den etik som präglade många svenska företag under andra världskriget.

Det värsta av allt, den kristna kyrkan, som i alla lägen borde stå på barrikaderna för rättvisa och människovärde, var alltför tyst. Vi hade en ärkebiskop vid denna tidpunkt vid namn Erling Eidem, som fick utförlig och konfidentiell information om koncentrationslägren redan i november 1942. De som berättade för honom om koncentrationsläg­ren gjorde det med fara för sina egna liv med en förhoppning om att han skulle slå larm inför världsopinionen. Om ärkebiskopen från ett neutralt land avslöjade vad som hände med Europas judar kunde det inte bara avfärdas som krigspropaganda. Han valde att tiga och försökte agera genom tyst diplomati, en metod som inte gav några resultat i detta fall. Ynkryggat och fegt agerat av ärkebiskopen.

En undersökning vid Stockholms universitet visar att den kristna pressen under en lång period var helt tyst när det gäller Förintelsen. Vår Kyrka och Svenska Veckotidning, de ledande samfundstidningarna, bemötte nazisternas härjningar med tystnad. Den ledande kristna morgontidningen Svenska Morgonbladet förde ett försiktigt och resonerande tonläge i stället för att stå på barrikaderna och kraftfullt bekämpa nazismen och judeförföljelserna. Det finns också exempel på att tidningen tolkade händelser utifrån Tysklands perspektiv och inte utifrån perspektivet hos dem som blev drabbade av kriget.

Den 21 oktober 1942 skrev Eskilstuna-Kuriren i sin ledare: ”är de arma människor, som nu jagas och utplånas av nazismen, våra bröder, eller äro de det icke. Frågan går framför allt till Sveriges kristna. De ha förmånen att leva i ett neutralt och fritt land. De ha fortfarande möjligheten att höja rättfärdighetens stämma i världen. Varför göra de det då icke? Varför tiga de? Angår denna människo­jakt dem icke? Äro de gripna av räddhåga och fruktan för staten? Dyrka de mera vår neutralitetspolitik än sin Herre och Gud?”

Denna feghet och brist på moraliskt mod tycks delvis finnas kvar i kyrkans led.

Tystnaden var också stor från många håll när kommunismens häxjakt mot människor pågick för fullt. Tv-personligheten Per-Arne Axelsson fick sluta hos Örebromissionen, nuvarande Evangeliska frikyrkan, eftersom hans kritik mot Sydafrikas apartheidregim ansågs opassande. Antisemitismen lurar bakom dörren igen, med växande stöd för Sverigedemokraterna som har goda möjligheter att ta sig in i riksdagen vid nästa val.

Det är inte osannolikt att Sverigedemokraterna kan locka till sig vissa konservativa kristna väljare som är starka EU-motståndare och oroade över det mångkulturella samhället. Redan i dag finns det aktiva kristna som stöder Sverigedemokraterna, en mycket svag trend, men en alarmerande sådan.

Samtidigt har det i vissa kristna kretsar starka propalestinska engagemanget i enstaka fall tangerat den antisemitiska nivån. Ahmed Rami som blev dömd för hets mot folkgrupp och antisemitism hade ett aktivt stöd från de kristet engagerade forskarna Jan Bergman och Sigbert Axelsson. Antisemitismen tycks knacka på dörren både från höger och från vänster.

Historien upprepar sig. Vi behöver bli påminda om Förintelsen, men vi behöver också bli påminda om det moraliska skeppsbrott som tystnaden och anpassningen är. En fråga vi behöver ställa oss är om vi ännu fullt ut har klarat ut alla snedsteg som präglade det svenska samhället under 30–40-talet.

Kritiken gäller såväl politiken, näringslivet som kyrkorna i Sverige. Vi svek under andra världskriget. Vi allierade oss mer med förtryckaren än ställde oss på de förtrycktas sida. Det finns signaler om att vi ska svika igen.”

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Inge

  Jo du har rätt, historien upprepar sig!
  EU planerar ett erkännande av terrororganisationen HAMAS!

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article20038992.ab

 • Christian

  Dax för namninsamling mot regeringens (med en islamist som minister) erkännande av ett ”palestina” som inte finns. S+MP ger därmed sitt gillande av terroristerna där vars målsättning är att utplåna Israel från kartan och judarna. Är inte detta en antisemitisk politik så undrar jag vad? Regeringen har alltså utsett en islamist till minister. Denne Kaplan stod i somras på Sergels torg och skränande ”Vi ska befria Jerusalem ”, vilket bara är ett annat sätt att säga att man ska utplåna den judiska staten Israel.

  Hur stämmer det med dina förutfattade politiska meningar att SD förmodligen är det parti i Sverige som tydligast tar ställning för Israel i MÖ -konflikten? Våld och hot mot judarna i Sverige kommer definitivt inte från SD utan från invandrade och för den delen andra islamister hur stor nu den senare gruppen är. Att beskylla SD för antisemitism känns i detta perspektiv mycket märkligt. Vänsterpartist i Sverige (S, V, Mp och Fi) är alla m e m uttalat anti-Israel och pro-terrorist Palestina. Varför uppmärksammar du inte detta? Du är ju ändå statsvetare så du borde känna till detta förhållande. Stämmer inte detta med din politiska åskådning?

 • Ted Nilsson

  Sd vågar stå för sina åsikter, något som tyvärr Kd tappat bort.
  Hägglund tycker att vi har en bra nivå på lagstiftningen kring abort??
  Jag tror att Sd kommer att öka ju mer hat som kastas på dem.

 • Stefan Swärd

  Christian,
  Hinner tyvärr inte svara på kommentarer förrän vi har sjösatt vår artikel. Ska försöka samla ihop frågor och skriva ett blogginlägg.
  bless
  Stefan Sw

 • http://www.biblos.com/ Acts1711

  Man bör komma ihåg att Hitler hade egentligen inte något emot judar.

  Helt sanslös historierevisionism. Hitler var i allra högsta grad emot judar och även kristna. Hur sjutton har detta kunnat undgå Swärd?

 • Tobias

  Visst vågar dom det, men problemet är ju att åsikterna är dåliga.

 • Inge

  Stefan jag får en känsla av att den kommande artikeln endast ytterligare stärker de redan frälsta, och gör de övriga ännu mera övertygade om att något är fel i din argumentation. Du söker ditt politiska stöd i majoriteter där PK råder, vilket troligen endast ytterligare förstärker splittringen i kristenheten. Jag är rädd att dina politiska ambitioner endast tar bort focus från det allvarliga andliga läge vårt land befinner sig i. Hur goda avsikter du än har så kan du aldrig förena världens tänkande med det Andliga, skillnaden är lika stor som mellan ljus och mörker.

 • Christian

  Gulligt av dig Stefan även om jag är osäker på att det gör saken bättre.

  Ett av flera problem med ditt upprop är att det kommer skapa ännu mer splittring bland de kristna och I församlingarna. Det kommer att bli för eller emot SD på liknande sätt som för 30 år sen då det gällde Livets ord. En nytt bud läggs till i syndakatalogen.Du skall ta avstnåd från SD. De som inte gör det riskerar mobbning, utfrysning etc. Tyvärr fungerar vi kristna så mänskligt s a s i synnerhet i pk-Sverige där det bara får finnas en uppfattning. Vad blir nästa steg neka nattvard, uteslutning? Har du funderat på detta?

 • Christian

  Birro som stod upp för sanningen om Islam är bara ett för tydligt exempel på denna mekanism. När kommer f ö en lista för pastorer till stöd för honom och det han tog upp. Största hotet i Sverige är inte SD utan att Islam flyttar fram positionerna i väst och vårt land i synnerhet. Utnämningen av Islamist en Kaplan är bara toppen av ett isberg.

 • Nils

  Politiska förkunnare är som ”moral majority”-förkunnare fast i omvänd tappning. De tappar också sin evangelikala udd.
  Svärdet blir harmlöst, det åtskiljer inte ens till vad det är ämnat.
  Att skilja och fördela smör är väl det enda det duger till… – men det hyllas säkert av massan som är van att tillhöra skrået ”lagom”.

 • Niklas

  Nu har även Göran Hägglund (KD) sällat sig till den ”invandringskritiska hopen”.

  http://www.di.se/artiklar/2014/12/18/kd-vill-minska-flyktingkostnader/

 • Christian

  Ja nu måste väl Stefan anordna ytterligare en namninsamling för pastorer i det här fallet mot KD:s påstådda främlingsfientlighet…

 • SefastTronde

  Vad är det egentligen att vara svensk? Numera nästan inget att vara stolt över i vart fall. I dessa förvirrade tidevarv får man dessutom inte tala om att någon inte skulle vara svensk. Jag tycker det har blivit en fullständig hysteri att tala om att någon inte är etnisk svensk. Räcker det då inte med att vara svensk medborgare, oavsett härkomst eller hudfärg? Och alla har väl lika rätt att känna stolthet och glädje över sitt ursprung, oavsett vilket.

  När nu så många svenskar bär sig illa åt, med uppenbara syften att trakassera andras uttalanden och åsikter, är det faktiskt inte så roligt att vara svensk. Bättre då att uppföra sig, om det gäller i riksdagen eller någon annan stans. Jag vill i vart fall inte associeras med SD-mobbarna, Rosanna Dinamarca, vissa ledarskribenter och andra åsiktsmobbare. För mig är mobbarna verkligen en sorts främlingsfientliga, vilket de ideligen vittnar om med sina rabiata påhopp. Bättre då att lyssna seriöst till var och en. Alla med förnuftet i behåll förstår ju ändå vad Björn Söder menade, även om hans vantolkare nu skriker sig fullständigt hesa i media.

  Vem är egentligen etniskt fullständigt svenskt? Knappast ingen. Trots att jag kan räkna mina anor på fädernet här där jag bor i 22 generationer har jag grenar snett åt sidorna med flera andra ursprung än svenska. Föresten, var min äldste anfader här i Jämtland en isländsk hövdingason, även om han invandrade hit redan på 800-talet. Varken kungen eller jag är alltså etniskt renrasiga svenskar. Vi är ???-generationens invandrare.

  En judisk rabin jag samtalade med i Israel för många år sedan talade om för mig att jag säkert skulle ha rätt till israeliskt medborgarskap till följd av den del av mitt etniska ursprung som ger den rätten. Intressant. Nu när man har så mycket att skämmas över för så många åsiktsmobbare och politiskt korrekta mobbare som bara vill häva ur sig okväden mot sådana som inte stämmer in i deras egen kör har jag funderat på att det vore bättre att kalla sig jude, för en del av mig är ju faktiskt det. Även om jag är ägare av Sveriges äldsta färderneärvda gård.

  För övrigt har jag i mina människomöten mött en större andel Sverigedemokrater som är goda medmänniskor och empatiskt utvecklade personer, med stor medkänsla för sin nästa av icke-svensk härkomst, än vad jag ser förekomma bland skränande politiker, ledarskribenter och allsköns självrättfärdiga skröje. Trots att Björn Söder och några till vill kunna tala om och problematisera över skillnaden mellan att vara svensk och att vara svensk medborgare. Och att SD anser att det är ohållbart ur nästan alla perspektiv att fortsätta med en så oerhört stor invandring.

  Det tråkigaste av allt är att några de värsta åsiktsmobbarna i dag återfinns inom kristenheten, och är bland de främsta att vilja klistra nedsättande epitet på snart när varje SD-representant. Stefan Swärd har nu tagit på sig rollen som en av deras främsta hejarklacksledare. Många kristna ledare har i alla tider varit bra på att demonisera. Inget är nytt under solen.

  Stackars alla finnar, normän och danskar. Deras länder för ju en rasitisk och främlingsfientlig politik och deras debatt är därefter, dessutom vidrigt frispråkig. Det är ju den politik som bedrivs i dessa länder som SD vill att även Sverige borde följa.

 • Läsare

  Ted
  Så rätt så rätt. Sent kommer dem att vakna, troligtvis för sent.

 • jon (matsson)

  ”… erkännande av ett ”palestina” som inte finns.”
  Hur mycket Israel fanns det före 1948? Med vilket mandat beviljade man rätten till staten Israel? Var det ett demokratiskt beslut som var förankrat bland människorna som bodde i området? Alla människor som vi idag kallar Palestinier, vart har de sin geografiska hemvist tänker du? Var är dom födda, uppvuxna och levt sina liv? Vart är deras land?

  ” S+MP ger därmed sitt gillande av terroristerna…”
  Få se nu… har Israel haft några personer som skulle kunna stämplats som terrorister??

 • Magnus Hagevi

  Hej Stefan

  ”Statsvetaren Magnus Hagevi ringde upp mig och hävdade att jag såg något som inte existerade, som inte någon annan såg, när jag skrev om risken att högerkristna kommer att attraheras av Sverigedemokraterna.”
  Något i stil med ovanstående citat kan jag inte minnas att jag sagt. Istället är den typen av konfrontatoriskt beteende något som jag undviker. Däremot har jag ringt dig för att få information om något som jag då inte hade sett i mina egna undersökningar. Jag ville helt enkelt få ta del av informationen som du syntes ha, men inte jag. Det inte är inte i överensstämmelse med vad du skriver i din blogg.
  Magnus Hagevi

 • Stefan Swärd

  Hej Magnus,
  jag minns ganska väl vårt samtal för sju år sedan, men det är möjligt att jag feltolkade det du sade. Min minnesbild var att du var förvånad över att jag hävdade kristen SD-koppling och att du inte hade hittat det i dina undersökningar. Jag menar inte alls detta som någon kritik, men tydligen sade du något i den stilen. Behöver vi reda ut detta är det nog bäst vi ringer varandra. Jag minns nog att jag var profetisk-spekulativ när jag lyfte fram kring SD-koppling, det var ju knappast något som existerade vid den tidpunkten.
  Stefan Swärd

 • Leif

  Kan bara instämma. Ett fullständigt befängt påstående.

 • wildwest63

  Ja än finns chansen att komplettera uppropet och ta med KD jämsides med SD. Sen tycker jag att man diskriminerar de 50% av befolkningen som inte tycker invandringen ska öka och som röstar på andra partier. De får inte alls förmånen att attackeras i detta upprop.

 • Slimebeast

  ”profetisk-spekulativ”, det lät ju väldigt förtroendeingivande.

 • Tommy Dahlman

  Käre Stefan!

  Det börjar bli ganska många uttalanden från dig nu som kräver seriös nyansering. Du vet ju att jag inte har skrivit under er debattartikel och du vet också om de 5 motiveringspunkterna jag beskrev som generande brister. En av dem var er jämförelse mellan islamistiska trupper och de kristna korstågen. Den jämförelsen är en historisk och teologisk härdsmälta. Och finns den fortfarande med i morgon är jag djupt bekymrad om 300 pastorer har sitt namn undrer artikeln. I den här bloggen antyder du att Hitler inte skulle ha ägt ett genuint hat och förakt mot judarna utan haft andra drivmotorer som orsakade hans utrotning av 6 miljoner judar. Här finns inte yta att beskriva ytterligare en historisk förvanskning som du rikskerar att initiera. Men dessa felaktigheter får inte i det långa loppet stå motsagda.

  Jag förstår din ärliga vilja att varna för SD men vi måste hålla oss till historiska och teologiskt hållbara argument som avslöjar rasismen i alla dess former. Att ställa Islam och nu Naxi Tyskland i en allt för rosig klädnad är ett kardinalfel som kan komma att få Björn Söders uttalanden att framstå såsom blekt och oförargligt. Och det tjänar inte någon på.

  Allt gott!

 • Tobias

  Jag tror liksom att ni missat poängen med uppropet. Inte att agera inkvisition utan bilda opinion. Fritt för var och en att tycka som dom vill, men även för pastorer. Omöjligt att vara ledare utan att stå för nåt. Bara för att ni inte håller med betyder inte att ni behöver tolka det som att dom tvingar på er åsikten.

 • Klaus Seigel

  Jag trodde Swärd citerade någon…ojdå. Här måste jag hålla med motståndarlaget. Hitler var antisemit, över gränsen till det paranoida redan under ungdomsåren i Wien.

 • http://www.biblos.com/ Acts1711

  Jag tror att Swärd egentligen vet att Hitler var antisemit av Amalekitisk nivå. Han dribblar med sanningen för att framställa SD’s Israel- och judevänliga medlemmar och politiker som sympatisörer av nazismen.

  Swärd har bestämt sig för att SD är nutidens nazister. För att övertyga sig själv och andra om detta kan tydligen Hitler beskrivas i förskönande ordalag. Sorgligt att ingen inom t.ex SEA tar ett allvarligt samtal med Stefan. Hans retorik och propaganda börjar bli mycket pinsam.

 • Christian

  Är det sant att de jämför korstågen med jihad i uppropet? Det här Youtube-klippet visa hur det förhåller sig med den saken.

  F ö hedrar det dig att du inte skriver på Stefans upprop. Visar på integritet.

 • Christian

  Och här är klippet….
  Bill Warner, PhD: Jihad vs Crusades: http://youtu.be/I_To-cV94Bo

 • Eller en namninsamling mot de andliga ledarna i Sverige som underlåter att ge tydliga signaler när det gäller flörtandet med katolikerna. Men det är inte att begära när det är dessa som är inblandade i detta avfall.

 • Pingback: Varför jag inte skrev under och är glad för det | Mikael Karlendal()

 • Gunnar Johansson

  Mikael Karlendal är på starka grunder mycket kritisk till Stefan Swärds namninsamling. I ett färskt blogginlägg skriver Mikael bland annat så här:

  … ”Dessutom verkar allt kring detta upprop andats någon form av kollektiv hysteri. Något stämmer inte. Att det var en sorts hysteri framgår av Stefans Swärds blogg, där han i inlägg efter inlägg har slagit på trumma för detta upprop och allteftersom fler och fler kändisar skrivit på, så har han basunerat ut det.

  Och tydligen är Swärd så pass rädd för Sverigedemokraterna att hans omdöme fördunklas. Han skriver nämligen så här i ett blogginlägg från den 17 december med rubriken, ”Min artikel på DN debatt i januari 2007″:

  ’Man bör komma ihåg att Hitler hade egentligen inte något emot judar. Han ville inte ha dem i Tyskland. När andra länderna stängde sina gränser så att judarna inte kunde fly, då gasade Hitler ihjäl dem. Hade dagens Israel funnits skulle Hitler knappast ha något problem med Israel. Judarna skulle inte vara i Tyskland, utan skickas bort, det var nazismens grundläggande hållning.’

  Detta är ett häpnadsväckande uttalande! Det är ett extremt uttalande som borde uppröra alla sunt tänkande människor. Detta är inget annat än historierevisionism av den värsta sorten. Som det står nu, skulle det lika gärna ha kunnat hämtats från någon högerextrem hemsida som vill försvara Hitler och bagatellisera det nazisterna gjorde!

  Alla vet att nazismen till sin grundläggande ideologi är rasbiologiskt, och att nazismen avskyr judar av rasmässiga skäl. Det betyder att Hitler hade mycket emot judarna, för att uttrycka det milt. Det var inte andra länders fel att Hitler gasade ihjäl judar; han gasade ihjäl dem för att det var hans övertygelse om att det var rätt att judarna skulle utrotas.

  De andra länderna hade möjligen kunnat rädda fler judar från att gasas ihjäl om de hade varit mer öppna för judiska flyktingar, men de hade inte påverkat Hitlers inställning i sig om judeutrotningsfrågan.

  Hitler hade förvisso haft problem med Israel. Han hade ansett att en stat bestående av det judiska folket och lett av dem hade varit ett stort hot mot hans föreställning om en god värld och hade gjort allt för att utplåna den och dess invånare från jordens yta. Här hade han fått god hjälp från sina palestinaarabiska vänner som stormuftin av Jerusalem. Och i vår tid hade han välkomnats av Hamas och PLO.

  Jag är säker på att Stefan Swärd är en Israel-vän och att han älskar det judiska folket. Men hur kan han då skriva så här? Antagligen beror det på att han är så styrd av en irrationell rädsla för SD, att det på något sätt fördunklar omdömet.

  Stefan Swärd måste vara så besatt av den röd-gröna rörans politiskt flummiga tänkande att han vill intala sig att nazismen bara växte fram ur en rädsla för främlingar, och att det inte fanns något annat rasmässigt tänkande bakom. Han måste tro att om man är rädd eller det minsta tveksam till främlingar och främmande kulturer, så blir man till slut som nazisterna i Tyskland och utrotar alla judar eller andra misshagliga grupper.

  Men det är märkligt att man är så driven av fobier mot ett parti som inte ens är fascistisk, enligt flera forskares uttalande i tidskriftenForskning och framsteg. Men så illa går det ibland i den trånga svenska åsiktskorridoren. Vissa saker får inte diskuteras, och då är det lätt att det blir fel.”

  Läs hela Mikael Karlendals bloggartikel här:

  http://www.mikaelkarlendal.se/uncategorized/varfor-jag-inte-skrev-under-och-ar-glad-for-det/#more-1611

 • Gunnar Johansson

  Jag instämmer i huvudsak med din kommentar, men jag protesterar skarpt mot din antydan om att Björn Söders uttalanden skulle vara något annat än just ”oförargligt”. Den efterföljande debatten har ju klart visat att kritiken mot honom bygger på en ren halmgubbe och den synnerligen missvisande rubriken till DN-artikeln. Jag tycker att det är fel metod att misskreditera ett redan demoniserat och stigmatiserat riksdagsparti för att ens egna åsikter ska framstå som mer trovärdiga än annars.

 • Fingal

  ”Man bör komma ihåg att Hitler hade egentligen inte något emot judar. Han ville inte ha dem i Tyskland. ”

  Hmmm……och varför fanns då koncentrationsläger utanför Tyskland?

  Av 760 norska judar som blev deporterade till Auschwitz överlevde endast 25 personer. Av Norges judiska befolkning på 1800 personer 1940 förlorade över 40% livet under Andra Världskriget.
  Konstigt att Hitler ville göra länderna runt och långt utanför Tyskland Judenrein om han inte hade något emot Judarna.
  //Fingal