Mitt blogginlägg om homosexualitet

Jag skrev ett blogginlägg i september 2012 om homosexualitet. Eftersom den senaste debatten tangerar den frågan tyckte jag att det var lämpligt att lyfta fram denna bloggtext som bra redovisar min inställning i den frågan. Man hittar inlägget här.

Jag argumenterar där för en evangelikal medelväg. Det är ett av de mest lästa inläggen någonsin på denna blogg.

Istället för alla otydliga grumligheter som kommer från kristna ledare i dessa dagar lägger jag fram en tydlig och öppen linje som jag argumenterar för på ett konsekvent sätt.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Ulrika

  Homosex är en synd.

  Om det i en medelstor församling finns homosex överhuvudtaget är det ett ytterst litet antal vi talar om. När vi börjar syna övriga, som antingen lever utan äkta part eller i äktenskap finner vi lätt betydligt fler syndare.

  Har börjar fundera över varför just homosex är en konstant återkommande huvudfråga. Om vi utgår från ”på sig själv känner man andra” har våra ledare ett snedvridet och oproportionellt intresse av sex?

  Jag har själv levt med homokänslor, jag har själv skrivit insändare o dyligt där jag på den falska kärlekens grund tagit ställning för homorelationer.

  Det som fick mig att ta en helvändning i frågan var när Guds Ande fyllde mig. Inte en människa, en åsikt, en debatt i hela universum kunde övertalat mig. Men Gud gjorde det.

  Fattar du vad jag säger nu Stefan?

  En liten hint: Vi behöver be för varandra, möta varandra i verkligheten, varje individ utifrån var den befinner sig. Har du levt med homokänslor Stefan? Har du levt med andra begär som rofferi, dryckenskap, konflikten mellan Gud o mammon, idoldyrkan med mycket mera? Är du alltigenom trogen din nästa och Gud?

  Ert debatterande för människor bort från Gud, inte till. Era debatter säger till människor att man ska vara på ett visst sätt, inte att Gud kan förändra våra liv.

 • Uffe L.

  Nu verkar det som om att vara homosexuell bara handlar om sex och vem man har sex med. Så enkelt är det nu inte. Det handlar också om kärlek, närhet, ömhet, någon att dela livet med osv. Precis som för heterosexuella. Eller handlar heterosexuell kärlek också bara om vem man har sex med?

  Annars tycker jag att det var en bra genomgång av de olika linjer som finns.

 • Uffe L.

  Kanske är det lättare att diskutera homosexualitet för att det oftast är ”de andras” synder?

 • Leokvast

  Det är beklagligt att underlivsfrågorna fått så stort utrymme i den kristna debatten. Det finns en mängd andra synder som livligt florerar i våra församlingar utan att det väcker någon som helst debatt.

 • Ulrika

  Helt klart Uffe, råder ingen tvekan om det. Det är ju bara att gå till mig själv. Vilken är den enklaste vägen att tala om synd, att peka på andra eller att åtminstone försöka be Gud att syna mig själv.

  Dessutom är homopersoner en sådan liten grupp att de omöjligt kan stå emot elefanterna? Vad skulle hända om större grupper pekades ut i stället…typ…ja…vad ska vi ta….det finns väl knappast någon annan synd än homosex idag? Det är nästan svårt att komma på annat för vi talar inte om det. Jo, abort och skilsmässor är också återkommande teman, men alla de andra….finns inte?

 • Ulrika

  Exakt.
  En bidragande orsak till att jag började titta åt samma kön var att jag inte fann gemenskapen hos mannen.Det handlade inte om sex utan om att helt enkelt så innerligt längta efter en plats i en kärleksgemenskap.

 • S-E Sköld

  Den som vill till Himlen vänder sig bort från synden ”som så hårt omsnärjer oss” och för att få veta hur Gud ser på begreppet synd, måste vi vända oss till Bibeln, som är Hans Ord. JESUS säger om vägen som leder till Himlen, att den är smal, och porten som leder in, är trång och att de är få som går fram på den vägen, för att gå in genom den trånga porten.
  Den som inte har det perspektivet över sitt liv, att det handlar om evigheten, kan ju ta det lätt med synden, orenheten. Kanske t.o.m. raljera över ämnet. Hur allvarlig frågan är, förstås bäst genom att JESUS gav sitt liv för att rädda os från syndens konsekvens, döden; evig skilsmässa från Gud.

 • Ulrika

  Vilken av våra synder tampas,talar du med Gud om, just nu?
  Du behöver inte bli privat utan ge en liten hint om själva området bara.

 • S-E Sköld

  En Ordets tjänare och förvaltare är SKYLDIG Gud och alla Människor, att förkunna Ordet, för om möjligt ALLA! Paulus till sin andlige son, Timoteus: ”Predika Ordet, träd upp i tid och otid, bestraffa, tillrättavisa, förmana med allt tålamod OCH MED UNDERVISNING I ALLA STYCKEN.
  Ty den tid kommer, då de inte längre skall fördra DEN SUNDA LÄRAN, utan efter sina egna begärelser samla hoptals av lärare till sig, allt efter som de kliar dem i öronen”
  Människan vill mestadels höra det hon vill höra, men Stefan S har inte – om jag förstått saken rätt – sitt uppdrag från människor, inte heller från Dig, utan från Gud den Allsmäktige. Han är således FÖRVALTARE åt Honom och skall redovisa sin arbetsdag inför honom, och inte inför Människor.

 • Sola fide

  Hur enkelt är det inte idag att peka på synden mot omsorgen av nästan i vårt välfärds och överflödssamhälle? Det viktigaste är att folk får syndaförståelse och förståelse för behovet av frälsning.
  Hur många bekännande kristna(så också jag själv) lägger inte pengar på inte helt nödvändiga saker samtidigt som andra svälter?
  Hade vi gjort detta om de svältande hade varit våra egna barn eller släktingar?
  Älskar vi då alla människor som oss själva, är vi inte hycklare hela högen?
  Kyrkan är ett sjukhus för hycklare och syndare inte en plats för helgon.
  Vissa är mer och svårare sjuka än andra men gemensamt har vi att inte på något sätt kan hela oss själva utan den enda medicinen är rättfärdigheten genom Tron som skyddar oss mot de synder vi begår, lagen kan inte längre döma oss för dessa synder.
  Vägen är smal och svår att hitta men har man väl hittat är den förvisso inte rak och bred men likt en skogsstig inte svår att följa när man väl hittat den. Det handlar om förströstan på Gud och inte våra egna gärningar enklare kan det knappast bli och det ska vi ALLA vara glada över.

 • Ulrika

  Tack.

 • Ulrika

  Vad menar du med förvaltare åt Honom?

  Gud behöver inte den sortens ”förvaltning”, den sortens ”hjälp” brukar i regel stjälpa oss själva. Kommer att tänka på döda konservburkar i stället för Andens levande förändringar.

  Förövrigt pågår även min dag med Gud.

 • S-E Sköld

  Frågan handlar inte om det: utan om vad Guds Ord säger, och Ordets tjänare och förkunnare, bör tala Guds Ord. Ordet är som en spegel, som vi – var och en – bör spegla oss i. Men om ingen ställer fram den, kan ju ingen spegla sig -och sitt liv, i den

 • S-E Sköld

  1 Kor. 4:1-2 ”Som Kristi tjänare
  och som förvaltare av Guds hemligheter,
  så må man anse oss.
  Vad man nu söker hos en förvaltare är,
  att en sådan är trogen”

 • Ulrika

  Kanske hakade jag upp mig på ”åt”, ungefär som ”i stället för.”

  Men visst, om det som Gud gör i våra liv ska vi vittna och berätta om. Det som Han gjort i mitt får mig att fråga mig själv varje dag om jag är trogen Honom och de som jag är skyldiga trohet.

 • sungaMagnus

  Visserligen, men låt oss börja med frågan om utlevd homosexualitet eftersom det är en frälsningsfråga och knappast en bisak i debatten när allt fler s.k. kristna samfund öppet bejakar utlevd synd. Det är ett intressant retoriskt grepp att peka på att andra synder florerar i våra församlingar och på så sätt marginalisera den förödande effekt som omdefinierandet av äktenskapet fått på kristenheten…

  /Magnus

 • Ulrika

  Ja, men antag att Atlanten är hela spegeln och vi väljer att ta en 10-litershink och fyller den med Atlanten-vatten för att spegla oss i. Vad ger det? Är det god förvaltning?

 • Ulrika

  Förlåt att jag bryter in men det är inte ett retoriskt grepp utan ett relevant. Hur många homo”äktenskap” har vi i församlingarna? I jämförelse noll med antalet skilsmässor tex. Jag kan vittna om att det roffas, förskingras baktalas, förtalas, egenmäktigas, falsk profeteras, i hästmängder. Men den där eventuelle ende människan med homokänslor är helt uppenbart ensam syndare.

  Jag vet om 1 kristen som lever i en homorelation (+några som lever med känslorna men inte i relation) och han är en av de absolut vänligaste och mest ärliga människa jag vet om. Dessutom har han släppt iväg en massa pengar för att rädda en privatperson i kölvattnet efter Charismaaffären. Hoppsan….Nu vart det verklighet igen.

  Men vi som är hetero får trassla på och experimentera med varandra nästan hur som helst utan att församling/ledare tar det på allvar.

 • WO

  Sunga Magnus sätter ljuset på varför detta inte kan ställas åt sidan som vilken sak som helst.

  Inga synder är idag i ställningen att det från ledande håll predikas, eller antyds, att de är OKEJ.

  Jag är mycket störd på tex materialismen och karriärtänkandet som gör ”små människor” till smulor mitt i våra församlingar. Där behöver vi bättra os väldigt mycket!!!

  Men, jag hör aldrig någon ledare tala om att detta dåliga är något vi ska bejaka och fortsätta med, eller att det inte är viktigt att börja bry sig om de ”små människorna”.

  Men de sexuella frågorna där är det just nu en EXTREM betoning hos många att dessa ska vi inte längre predika om, eller, om vi ändå tar upp frågorna, inte predika en biblisk väg. Nej, nu ska vi bli som samhället i stort, dvs överge inte bara lite, utan helt, Guds ords linje.

  Klart som det berömda korvspadet att det måste upp till samtal!!!

 • WO

  I min stora Pingstkyrka har det inte predikats på något större allvar om vare sig homsex, sambo, abort eller skiljsmässa de senaste ca 10 åren. Överhuvudtaget har inte konkreta råd angående livsstil berörts. Nu handlar det mycket mer om betydligt vagare sätt att tala om sådant om det alls görs. Resultatet blir ju att ingen längre får Guds vilja i de frågorna, som om dessa av sig självt skulle komma människor till del (då fletalet inte läser Bibeln längre)

  Sant är att homgruppen är liten, men i media som sätter agendan där är dessas åsikter de som till 100% styr allt idag.

  Kristna ungdomar som läser tex Aftonbladet, men inte Bibeln, får svårt förstå att en svensk idrottstjej pga sin kristna tro inte ville vara med och måla sina naglar i regnbågsfärger i Ryssland nyss. De tror HON är homofob, och har en otäck människosyn.
  De inser inte att nagelprotesten inte var för förtrycktas skull utan för att den tjejen som gjorde det inte förstod att Ryssland inte vill ha barn och ungdomar utsatta för homo-PROPAGANDA. Frihet att leva som man vill finns i landet.
  Sen är Ryssland ett skitland på många sätt, de har tex fört otäcka krig och är idag de som bromsar en fredlig utveckling i Syrien. DET säger ingen något om, trots att kristna är de som främst borde bekymrat sig.

 • sungaMagnus

  För somliga är det tyvärr ett retoriskt grepp har mött denna argumentation bland s.k. kristna HBTQ-förespråkare tidigare. Det blir ett sätt att lägga ut rökridåer; uppenbarligen gäller det inte dig.
  Jag håller ju självklart med dig. Låt oss alltså vara tydliga och göra upp med all synd som finns i våra församlingar.

  Tyvärr är frågan om utlevd homosexualitet inom våra församlingar ett större problem eftersom den söker omdefiniera äktenskapet och omkullkasta Skriftens klara ord. Man söker tala om för allmänheten att utlevd homosexualitet inte bara är ok i Guds ögon utan också påbjudet och välsignat samt enligt Guds vilja.

  Vi måste bekämpa all synd i våra församlingar men den utlevda homosexualiteten måste förhindras att nå trösklarna till våra församlingar just därför att den söker omdefiniera vad som är klart och tydligt synd…

  /Magnus

 • Ulrika

  Ja, det har varit otäckt tyst om Syrien. Visst är det människor som lider och dör nå´t så fruktansvärt där nu pga sin tro bland annat?

 • Ulrika

  Sant,
  Utesluter dock inte att jag själv på ett omedvetet sätt gör en dimridå i frågan men vidhåller att den i så fall är som en tandpetare i tallskogen. Där Tallarna är våra stora, verkliga problem, synder som avguderi, hävda sig själv, av olika slag.

  Sista ordet till dig.

 • S-E Sköld

  Apg 20:26 ”Därför betygar jag för er
  nu idag, att jag inte bär skuld för
  någons blod.
  Ty jag har inte UNDANDRAGIT mig att
  för er förkunna ALLT GUDS RÅDSLUT”
  Ämnet handlar nu om utlevd homosexualitet, som en del kristna ledare vill ha in i församlingen, och då kan inte Du jiddra bort den saken, genom att peka på allt annat som också är synd. Du kan m.a.o. intre radera bort synd – dölja den – med en annan synd; utan endast med Kristi BLOD. Johannes Döparen: ”Se Guds lamm, som bär bort världens synd”.

 • Ulrika

  Läser du vad jag skriver?
  Inte för att jag riktigt förstår vad jiddra är men avleder du din egen synd genom att peka på andra?
  Att plocka fram bibelord som tycks passa in för stunden kan vem som helst.

 • Micael Gustavsson

  Jag tror inte du helt förstår vad Ulrika skriver. Hon håller ju med om vad som är sexuell synd. Det hon ifrågasätter är frågans vikt och fokus. Där kan hon antingen ha rätt eller fel, men du du bör i alla fall förstå vad hon säger.

 • Ulrika

  TACK!

  (Och vad det är som, Vem som kan förändra oss. Vilka de verkliga behoven är. Bön, omvändelse…Guds verkliga förvandlingar, nya skapelser i Kristus, därtill undervisning men utan omvändelse med Guds kärlek är undervisningen noll)

 • Uffe L.

  Antalet homosexuella i församlingarna är nog som du säger inte så stort. Många väljer i stället att lämna den och då är ju problemet löst, i alla fall för församlingen.

  Men predikas det något om andra synder, som t.ex. begäret efter rikedom, egoism, självupptagenhet, bekvämlighet, jakten på ”det goda livet,” osv. Nej, jag tror inte det, för det drabbar många fler.

  Sen är det svårt att predika om synd, eftersom predikanten själv säkert har synder att brottas med. Jag minns en pingstpastor som var väldigt bra på att ”dundra” om andras synder samtidigt som han själv brottades med homosexuella känslor och hade ett intresse för småpojkar. Så det kan inte vara lätt.

  Inom gayvärlden brukar man säga att det är ”de som dundrar värst är de som är farligast.” alltså att de gör det för att överskyla sin egen synd.

  Herren må förbarma sig över oss alla.

 • Ulrika

  Uffe, jag brukar inte göra så här, men ur djupet av mitt innersta önskar jag dig o de dina Guds rika välsignelse.

  Gillar dig skarpt. Lämnar nätet nu om du undrar varför jag eventuellt inte svarar. Ska hem till den berömda spisen;;;) Vi får väl betrakta min dag hittills som ett rymningsförsök;;;)

 • Sola fide

  Om endast den som är utan synd kan predika om synd så lär det bli helt tyst, jag tror faktiskt tvärtom att den som kanske har gått igenom en del skit i livet och brottats med mkt faktiskt kan förmedla detta bättre än den som varit kristen hela livet. Däremot borde det inte vara så svårt att predika om synd eftersom lösningen på problemet är så enkelt, inse din skuld, och släpp alla försök på att fixa problemet själv du kommer ändå inte lyckas. Bara tro förlåtelsen i Kristus så är du rättfärdig och fullkomlig i Guds ögon.

  Diskussionen här gäller väl snarast hur församlingarna ska hantera homosexuella, det enklaste vore givetvis att säga att homosexualitet är en synd och måste avläggas innan något samröre med kyrkan kan förväntas. Då lär man heller aldrig få några problem med den frågan heller eftersom få homosexuella överhuvudtaget kommer söka sig dit. Men det är en obiblisk hållning och inte i kärlek.

  Bibeln är ändå rätt tydlig med att homosexualitet är en synd, så att erkänna det som en ok samlevnadsform är inte heller tänkbart. Däremot så måste man ju även som utlevande homosexuell få en möjlighet att genom omvändelsen i den Helige ande, med bibelstudier, själavård, undervisning få föra trons kamp i nåd, förståelse och kärlek. Förlåtelse finns för allt och alla om man vill ta emot och har ett uppriktigt hjärta. Jag tänker att det är bättre att möjligen få någon syndare för mkt i kyrkan som inte blir omvänd än att mota några redan i kyrkporten. Om vi tror på Guds och Andens verk så skulle väl även dessa verk kunna ske med alla typer av synd eller litar vi inte på Herrens verk i dessa svåra frågor?

 • SefastTronde

  Citat: ”Istället för alla otydliga grumligheter som kommer från kristna ledare i dessa dagar lägger jag fram en tydlig och öppen linje som jag argumenterar för på ett konsekvent sätt.”

  – Det anser jag du gör alldeles rätt i. Faktum är att det borde alla göra, i dessa dagar, som skall mena sig tjäna den levande Gudens församling. Enär det snart sagt dagligen står något om homosexuella och alla de rättigheter de kräver, och inte minst då det skriande kravet på att inte bli motsagda i den politiska korrekthetens namn, för att inte tala om det förhatliga att ur kristet perspektiv hävda att Bibeln lär att homosexualitet är synd.

  Det handlar inte om att förminska någon annan synd, inte heller att framför allt framhålla Guds nåd till frälsning för ALLA synder, utan att kunna förstå den tid vi lever i och vilka uttryck avfallet har just nu.

  För den som skall vara ledare i en församling är tydligheten en nödvändighet som är djupt förbunden med Sanningen.

 • Robert Lindberg

  Jag tycker inte att sex debatteras mer bland kristna än i världen. En målare som var hemma oss mig lyssnade på en välkänd musikkanal för ett par veckor sedan. Där ”firade” de orgasmensdag. De pratade vitt och brett om orgasm på morgonprogrammet. Efter halvtimma gick jag till arbetet och då pratade de fortfarande om orgasm. Dessutom skulle folk ringa in för att berätta om de hade fejkat orgasm någon gång. Jag har även hört en del sexprat på P1 och i P3, jag brukar slå över till annan kanal, om möjligt, där de inte pratar om sex, eftersom det inte är uppbyggligt prat, så det är svårt att undvika anspelningar på sex. Även i tidningar och internetsidor är fulla med bilder, debatter och anspelningar på sex. Kyrkan har fått kritik för att prata för lite om sex och när man börjar göra det så är folk inte vana vid det så då blir helt plötsligt för mycket. Hur man än gör som kristen så gör man fel… 😉

 • Uffe L.

  Jo, så är det förstås. Men det är sällan jag hört en pastor i ödmjukhet predika om synd som samtidigt erkänner sina egna. Minns vid ett tillfälle när en pastor gjorde det och han fick kritik av del för det efteråt. Enl. dem förminskade han sig själv och blev ”vanlig” som vi andra, men de ville ha en pastor som levde i seger.

 • Sola fide

  Alltså vill de ha en pastor som inte lever i Kristi seger utan av egen kraft, kanske de skulle testa påven, han ska ju vara ofelbar.

  Tror faktiskt det beror mkt på oss som lyssnar också,ofta föreställer man sig pastorer/präster som bättre än vi andra och tänker att de inte talar om sig själva utan om församlingen och alla andra när de talar om synden. I själva verket är säkert mkt egna erfarenheter.

 • Lars

  Förstår dig Ulrika , vissa män kan ha det svårt med det kännslomässiga och närheten ..hoppas det fixade sig med mannen …Ulrika känd hos Gud..tror jag Lars :)

 • AlmaM

  Du är så klok och behövs så mycketi debatten , Ulrika.

 • Ulrika

  Tack Alma,
  Har funderat över vart du har varit men jag begriper ju samtidigt att du har en massa bra grejer på gång där ute. Egna o andras barn o så.

  Sedan saknar jag Bengt osså.

 • Ulrika

  Tack:)
  Jag har visst julafton idag:)

 • Lars

  I bland ska det vara jul Ulrika 😉 tyckte det såg konstigt ut när ett gäng äldre farbröder bara resonerarar bibliska principer och du bekänner hur du haft det och känner och ingen bryr sig..

 • Ulrika

  Det var intressant, tack!

  Ja, AlfB är så cool, glömmer aldrig när han skrev ”Fattar inte hur folk hinner vara otrogna, jag hinner ju knappt vara trogen…”

  Ja, han är bra.

  En liten reservation bara, det talas om mentorskap osv och det är klart att vi behöver varandra men jag vill passa på att betona bönen. När vi ber Gud att fylla oss med kärlek och allt vad det för med sig kommer det ett svar kan jag garantera. Ett stort problem i sammanhanget är nog att båda parter inte alltid bär den bönen. Då spelar det ingen roll hur mycket den ena ber och tar emot om den andre är kall.

  Media ger verkligen en sjuk bild. Äger sedan min omvändelse ingen TV och lyssnar sparsamt på radio, den håller mig mest vaken vid vissa arbetspass.

 • Ulrika

  Ja…jo..precis…jag har faktiskt tänkt på det också ibland. När någon berättar för mig att Gud förvandlat henne/honom och fått börja om brukar jag jubla halleluja och tacka Gud…dela glädjen…men det är lite svalt med sådant här även om sådana som du dyker upp ibland och visar kärlek. Kanske är principerna viktigare, så var det nog även för mig ett tag, men sedan blev jag rädd för att vara en sån där skrällande sak som det står om i 1 Kor 13 du vet.

 • Ulrika
 • PatrickOelund

  Hur kan du kalla Ryssland för ett skitland? Det var väl lite att ta i.

 • WO

  Ja…förhastat uttryck., De har en regering som lämnar en del att önska, det kan jag stå för att jag tycker. Men landet som sådant ska jag inte kalla ”skitland”, måste hålla med dig!

 • S-E Sköld

  Det kan aldrig vara ”en tandpetar i tallskogen” att en Människa går förlorad. JESUS: ”Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ”. JESUS satte -och sätter uppenbarligen ett högre värde, än Du ger uttryck för, på varje människosjäl. Han gav f.ö. Sitt liv för oss, var och en, för att rädda våra själar.

 • Micael Gustavsson

  Det är ingen som hävdat att det är som en tandpetare att någon går förlorad. Du bör faktiskt läsa vad folk skriver innan du invänder. Tandpetare & tallar bör ses i analogi med flisan & bjälken Jesus talade om.

 • S-E Sköld

  Låt Ulrika svara själv, hon är fullt kompetent till det.

 • Lars

  Fin video Ulrika kommer att tänka på ..Tala till varandra med psalmer och hymner och andlig sång. Sjung och spela för Herren av hela ert hjärta! (Ef. 5:19) det är något väldigt underskattat på denna blogg tycker jag anden, sången…jag lämnade Jehovas vittnen bakom mig för 25 år sedan som menade sig ha sanningen och ha alla rätt när det gäller bibel tolkning, men några godhjärtade ödmjuka människor producerade det inte (andens frukter) ..en aha upplevelse för mig var jesus ord till fariseerna, tvätta insidan ren så blir utsidan också ren ni hycklare…för så är det börja med hjärtat vad som finns på insidan ..religösa samfund och människor som bygger upp fasader av legalism och påbud blir bara yta och många gånger utan frukt ,det är en erfarenhet jag har. är hemma och sjuk från jobb..men kommer in och räddar dig om dom är stygga mot dig här 😉

 • Ulrika

  Micael förstår rätt, tack Micael.

 • Ulrika

  Goá människa:) Rätta mig även gärna vid behov.