Visionära samtal

Under onsdagen och torsdagen har jag haft ett antal möten och samtal som handlat om mission i dagens Stockholm. Hur grundar vi och bygger församlingar, hur kommunicerar vi evangeliet i vår tid, hur får vi med folk på gudstjänster i en kyrka, hur utmanar vi människor till omvändelse och efterföljelse, och hur utmanar vi vanliga kristna att ägna sig åt mission och evangelisation.

Hade ett möte under torsdagskvällen med en grupp av Elimkyrkans församlingsplanterare, då hela samtalet kretsade kring dessa frågor. Lunch onsdag med Hillsongpastorn Andreas Nielsen som jobbar mycket genomtänkt och framgångsrikt med att nå nya människor och föra inte minst unga människor till tro på Kristus, och ett lunchsamtal med en ny Elimmedlem i näringslivskarriären, som handlade om att nå ut med evangeliet till näringslivets människor, som är en betydande andel av Stockholms befolkning.

Stötte också ihop med min gode vän och ärkeateisten Christer Sturmark, som har gjort mycket för att lyfta fram livsåskådningsfrågor. Har lättare för att hantera argumenterande ateister än likgiltiga och sekulariserade som inte bryr sig om trosfrågor. Vi skojade glatt om kommande sammandrabbningar mellan kristna och ateister i Almedalen i sommar.

Men min maggropskänsla är att det håller på att vända. Stockholm ska inte vara känt för att ha få kyrkbesökare, många ateister, likgiltighet för andliga frågor, ligga i världsklass när det gäller kyrklöshet och sekularisering. Jag ser fram emot en epok av växande församlingar, olika sorts församlingar, megakyrkor och små hemkyrkor i salig blandning, ett Stockholm som centrum för mission och evangelisation. Och där man runt om i hela stan ser glada människor på söndag förmiddagar med stora biblar under armen, på väg till gudsjänst någonstans.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • PeJ

  Vilka leder detta, varifrån har de fått sin grund?

 • Ulf Stenlund

  En alldeles utmärkt vision. Om Sturmark blir den som banar väg för väckelsen skulle det vara så fantastiskt att vi då måste ha bevittnat ett gudsingripande.

 • David Axelsson

  Gud välsigne din mage Stefan!
  Jag ber med dig om att Stockholm och sverige ska bli ett centrum för evangelisation och mission.

 • Nils

  Jag tror det är fullt möjligt att det vänder. Sturmark kan säkert bidra det till det. Mångfald är bra. Mängden av kyrkor, församlingar, förkunnelser, trosuppfattningar är positivt. Jag tror allt drar i riktning framåt. Men låt säga att det finns äkta och oäkta lära. Sant, osant, falskt. En förkunnelse som är tät eller tunn, ungefär som en soppa. Den som smakar på den tunna soppan känner ändå ett korn av smaken av det äkta och får en längtan efter mer av det goda. Då är det ju bra att det finns annat att välja på som har mer av den äkta smaken. Jag kanske har fel men det är min fundering.

 • Leif Berg

  Men min maggropskänsla är att det håller på att vända. ?

  Sorry Stefan, men maggropen är inte alltid att lita på, kanske du förlitar dig på hindu-mystik, eller lider av magåkommor, vad jag ville rekommendera dig istället lär från Bibeln och följ de anvisningar som finns där med uppriktig trohet, så kanhända du slipper spå i vädret eller maggropen!

  Vänligt men bestämt Leif Berg