Bloggsfären är som tjuren Ferdinand

Bloggvärlden är som tjuren Ferdinand. Den frustar, rusar, stånkar, rusar, adrenalinet strömmar till, adjektiven haglar. Så kändes det under Fyrkedebatten då jag fick läsa på olika bloggar att jag var maktfullkomlig, använde härskartekniker, tystade kritiker, tystade debatten, ägnade mig åt personangrepp, använde en osjysst argumentationsteknik. Synpunkterna gick upp i falsett, det handlade till och med om EFK:s samtalsklimat.

Okej sade jag. Vi klarar ut detta, på min blogg. Då jag förklarar hur jag ser på min blogg och mitt bloggande och alla mina kritiker får säga precis vad man tycker.

Jag lade ut mitt inlägg sen söndag kväll. Och vad händer, det blir alldeles tyst. Ingen säger någonting.

Tjuren Ferdinand sitter där och luktar på sina blommor, och är tyst och snäll, medan jag som störd tjurfäktare ropar till Ferdinand, kom igen nu, gör något, säg något, visa vad du går för, kritisera mig.

Men Ferdinand sitter bara där och luktar på sina blommar.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://twitter.com/SeUpp Göran Walter

  OK, du är väldigt självcentrerad. Du har en saklighet och aktualitet i ditt bloggande som väcker intresse. Ödmjukhet är en bristvara. Hatten av för din rättfärdighet och gudfruktighet. Saknar mycket av Andens nedslag som skapar aha-upplevelse. Energin är hela tiden på topp. Lyssna på andras åsikter är en bristvara. GVD och I <3 U :)

 • Josef Gustafsson

  En sak som jag tycker att du hanterade dåligt var din respons till Joachim Elsanders blogginlägg om helvetet. För det första så kändes det som att du gjorde en ansträngning för att missförstå det han skrev för att vinna billiga poäng hos dina läsare, för det andra så borde du tagit upp det med honom och inte gått ut offentligt med dina ifrågasättanden och anklagelser. Ärligt talat så fick det inlägget mig att ifrågasätta varför du skriver den här bloggen.

  Om du inte läst hur Elsanders uppfattade vad som hände så har han skrivit om det: http://www.kolportoren.com/2011/03/hur-hela-fyrke-grejen-startade.html

 • Ulf Stenlund

  Käre bror
  Bristen på kommentarer kan förstås bero på att det du skrev var rätt uttömmande. Det finns helt enkelt inte så mycket att tillägga. Ett annat skäl skulle möjligen kunna vara att ditt inlägg var väldigt långt. Folk kanske inte orkar både läsa långt och dessutom kommentera.

  Din respons till Elsanders makabra sammankoppling av ett mord och de eviga straffen tyckte jag var välgörande. Att det faktiskt är viktigare att stå upp för urkristendomen än att hålla med de som talar det som ”kliar i öronen” får inte tolkas som brist på ödmjukhet. Apostlarna var både ödmjuka och oerhört radikala. Det behövs salt!

 • Sefast Tronde

  Måste skriva några rader till tröst för jag tycker faktiskt lite synd om dig, för att jag upplever att en hel del av den kritik som framförts sårat dig. Hav tröst från levande Gud !

  Du bör inte ta så illa vid dig. Vad du beskylls för i debatten, som du ovan tar upp, är inte sakligt rätt kritik. Du har väl öppnat upp för alla sorters kommentarer, såväl mkt kritiska som medhåll för dina ståndpunkter. Men du bör även vara fullständigt medveten om; att skriva – blogga – är att sticka ut hakan. Alla som står för något får kritik.

  Sedan finns det kritik som jag uppfattar reella omständigheter som vidhäftar din karaktär, och som hörs från många både i denna bloggosfär och utanför. Läs ex.vis. Göran Walter här ovan. Men om du är ärlig och uppriktig inför den Herre och Frälsare som du bekänner, och vilket jag uppfattar att du är, får du som alla andra gudsmän (och för den del -kvinnor) arbeta vidare med dina karaktärsbrister, vilka Gud stegvis kommer att uppenbara för dig om du ber Honom om det. Helgelsens verk är något som pågår hela livet, vilket jag givetvis inte behöver upplysa dig om.

  En liten uppmuntran: – Jag tror faktiskt att du är en ganska god demokrat i Guds församling. Känslig för kritik?! – Ja, men detta är ett positivt karaktärsdrag. Sedan en sak till, om du nu strävat efter rättfärdighet så gott du förstår och kan; vet vad Ordet talar om förföljelse, att det SKALL vederfaras alla som vill leva gudfruktigt i vår Herre Jesus Kristus. Det kommer mer av det slaget i de yttersta tiderna, och det får vi alla bereda oss på.

  Du kan även ta delar av den sårande kritiken som en Guds tuktan till rättfärdighet. För du vet väl och förstår vilka tankar Han har för dig.

  Ha mod, stå upp för rättfärdigheten, kämpa trons goda kamp!
  Om vi nu är i slutet av den här tidsåldern, såsom bibelordet talar om, kommer det snarare att bli värre, med splittring, falska bröder, fårsåtligheter och all sorts ondska och villfarelse.

  Gud bevara och välsingne dig, Han som förmår göra din panna så hård som det behövs.

  (Sagt av en som tror sig ha längre erfarenhet av ageranden i media än dig.. trots alla dina övriga meriter och engagemang.)

  MVH / Sefast Tronde

 • Sward

  Josef,
  Jag är lite ovillig att ta upp debatten om helvetet igen, eftersom jag och Joachim Elsander har klarat ut frågan. Men eftersom han har kommenterat det i efterhand så kan jag ju göra det också.
  Jag uppfattade som att han skrev i sitt inlägg att det var sjukt att tro på himmel-helvete, dubbla utgången, evigt liv- evigt straff. Och att det är en teologi som kan leda till att en mor mördar sina barn.
  Så uppfattade jag det han skrev och det blev för mycket för mig. Tron på den dubbla utgången har varit kristna kyrkans huvudlinje alltid, Katolska kyrkan har haft det som sin officiella lära sedan Augustinus, Luther och Calvin ändrade inte på detta, denna syn är fortfarande Svenska kyrkans officiella lära.
  Jag tycker att man måste ha en sans och respekt när man kritiserar kyrkans lära under flera tusen år. Eftersom Joachim E har bett om ursäkt för sina formuleringar ser jag ingen anledning att riva upp denna fråga igen.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • Anonym

  Kan man vara rättfärdig och gudfruktig och samtidigt självcentrerad och icke-ödmjuk?

 • Kristoffer Byström

  Jag tycker din blogg om ditt bloggande var ganska intetsägande. Ungefär som att du fortfarande inte förstår vad som har gått fel?

 • Sward

  Vad har gått fel enligt din mening
  undrar
  Stefan Swärd

 • Jonas Eveborn

  Jag vill börja med att säga att jag tycker att du är en frisk fläkt som medvetet sticker ut hakan på ett sätt som vi svenskar inte är så vana vid eller bekväma med. Bjuder vi till middag placerar vi ofta likasinnade vi samma bord. I t ex Frankrike gör man precis tvärt om och kan gå därifrån och säga: – Du är trevlig, men du har fel. Man är betydligt bättre på att skilja mellan sak och person.

  Några reflektioner dock eftersom du ber om det så ihärdigt:

  Ett möjligt svar på att du inte får så många kommentarer är kanske att de flesta i den kristna bloggosfären är mer intresserade av att samtala om sitt förhållande till Jesus än sitt förhållande till Stefan Swärd.

  Vidare upplever jag att många (särskilt män i din ålder) lever under jämförelsens förbannelse vilket ofta gör att man blir ganska självupptagen och lätt hamnar i något jag skulle vilja likna vid tuppfäktning snarare än tjurfäktning. Man tycks orientera sig till sin omgivning utifrån frågan om man själv är bättre eller sämre än den andre, mer eller mindre framgångsrik eller som i ditt fall mer eller mindre renlärig. På den arenan blir det viktigare att vinna debatter än att vinna hjärtan, särskilt inte sin meningsmotsåndares hjärta. Då kan man som John Piper säga ”farewell Rob Bell” istället för ”låt oss be för Rob Bell” eller som du avfärda Elsander som EFK-pastor istället för att säga ”jag är uppriktigt orolig för Elsander” eller Jonas Lundström som överhuvud taget varandes kristen. Du motiverar din tuppfäktning med att den äger rum er bloggare emellan, men gapet till den andres hjärta fortsätter bara att öka. Du får säkert en hel del ryggdunkningar av likasinnade som tycker att du gjort ditt jobb och försvarat den evangelikala renlärigheteten, men det är ganska långt ifrån den vägledning som är född i mognad, ödmjukhet och omsorg om den andre.

  En inkonsekvens i ditt bloggande är att du ena stunden är väldigt bestämd i dina teologiska sanningar för att i nästa försvarara dig med att du bara är någon slags lekmannateolog. När det händer blir det lite väl tvära kast. Jag uppfattar i och för sig inte att din främsta strävan här på bloggen är den gyllene medelvägen. Du tycks mer vara en rastlös själ som likt en predikanternas Zlatan föredrar att fälla upp tuppkammen och göra avtryck. För en tuppfäktare blir antalet kommentarer på en blogg en parameter för mätbar framgång. Låt vara att flertalet av kommentarerna skrivs av en ganska liten grupp anonyma alteregon som tycks leva ett ganska ensamt liv bakom tangentbordet. Man skulle gärna unna dom fler möjligheter till fysiska möten där samtalet ofta blir ännu bättre. Jag kan givetvis ha fel eftersom jag inte känner dig personligen utan bara kan bedöma bloggaren Stefan Swärd. Dina närmaste har säkert en annan bild.

  Om du ändå skulle känna dig lockad av att utforska mer av ödmjukhetens väg kan du börja med att reflektera över EFK:s egen kyrkofader, Emil Gustafssons ord: ”Den som har mycket att säga om sig själv har ännu inte sett Gud”. Detta sagt med mycket ironi och en smula allvar.

  Jag hoppas på ett fortsatt spänstigt bloggande, om än med tillägget att din egen person gärna får stå tillbaka till förmån för sakfrågorna och att omsorgen om dina meningsmotståndare kan få lite större genomslag i dina texter.

 • Josef Gustafsson

  Min kritik var inte avsedd att försöka tvinga igång en ny debatt utan belysa att du bemötte en kristen broder på ett dåligt sätt. Jag ser inga problem i att du försvarade tron på himmel och helvete, det jag reagerade på var ditt sätt att attackera Elsander utan att först ha talat med honom. I det aktuella inlägget efterfrågar du respekt för de som ser på saker på ett annat sätt än vad man själv gör. Där menar jag att du föll på eget grepp. Du har en plattform som gör att du kan nå ut till många människor och jag anser att det innebär ett ansvar för vad du skriver, om det skulle vara problematiskt förstår jag inte varför … men det antar jag att du inte gör.

  I övrigt har jag inget att anmärka på. Jag gillar din blogg men nu bad du om kritik och därför fick du det.

 • Mikael Goteman

  Jag bearbetar fortfarande samma tankar som jag nämnde när du föreläste om bloggande som ett inslag i SALT-utbildningens kommunikationskurs… Vi pratade om att det ibland kan krävas att man spetsar till sina kommentarer/insändare/blogginlägg och ibland även provocerar lite för att få genomslagskraft och bryta igenom i dagens informationssamhälle.

  Mina funderingar går här (som jag nämnde under lektionen) i banorna kring hurvida det finns former av tillspetsade kommunikationsmetoder som är mer eller mindre lämpade för Kristi kropp att använda oss av, även om genomslagsfaktorn inte går att förneka. Finns det principer som är viktiga oavsett resultaten vi når?

  Nu vill jag förtydliga att detta rör sig om funderingar från min sida, jag tycker att det kan vara svårt. Det skulle vara spännade att höra dina reflektioner, Stefan. Hur tänker du kring balansen mellan att 1) åstadkomma resultat kommunikationsmässigt och 2) hur vi kommunicerar på ett sätt som har kristuslikhet och andens frukter som principer, inom vars ramar vi väljer att arbeta?

 • http://www.gunnelsplats.wordpress.com Gunnel

  Stefan Swärd
  Du skall fortsätta Blogga men inte som en tjurfäktare mot Ferdinand. Där sitter felet kanske när alla troende behöver tydliga signaler från Guds trumpet.

  Jag uppskattar, att du vågat ta strid om vissa böcker och kyrkor mot t.ex. Elsander med flera men saknar bibelhänvisningar.
  Om det inte finns någon eller liten bibelkunskap kvar i våra kyrkor, så måste det till tydliga signaler och hänvisningar ”här går vägen…”. Det måste till varningar mot liberalteologin.

  Jag har varit ute på nätet över 10 år och fått massor av stryk mest av bibelkunniga (typ LBK). Därför gick jag ur Svenska Evangeliska Alliansen. Från början stod det, att vi bibeltroende skulle ge varandra stöd på nätet. Det har jag som kvinna aldrig fått.

  Herren är med dig du tappre stridsman!
  Guds välsignelse
  önskar
  Gunnel Bergstrand

 • O.P

  Det är väl snarare du som sitter där som tjuren Ferdinand och luktar på dina ”blommor” Du saknas ofta, när du borde ta fram svärdet,och reagera mot dom som sprider ett antikristligt budskap.

 • Niklas

  Jag tycker att det du skriver är rätt och riktigt. Jag håller kanske inte med om allt, men när det gäller den evangelikala grunden rör du dig på klassisk mark. Sedan kan man alltid diskutera ordval och formuleringar. Men tonen i din blogg är försonande och du har vid några tillfällen bett om ursäkt.

  Att pröva nya grepp, som att skriva debattartiklar med C Sturmark eller bjuda in Åkesson, samtidigt som du håller fast vid den klassiska kristendomen ser jag inget motsatsförhållande i.

  Häls
  Niklas

 • Sofia

  Jättebra Jonas, jag skriver under på det med det tillägget att jag nog kan ha en väldigt stor acceptans för bloggande Zlatans. Detta eftersom jag själv gärna skriver (känner) före jag tänker. Jag försöker tänka empatiskt men orkar inte heller klandra mig själv hela tiden för att jag inte är någon godmodig Buddha, och har därför stannat vid (rationaliserat) en filosofi som går ut på att det finns en mening med att vi människor är olika. Såna som Stefan Swärd och jag kan kompensera i charm vad vi inte har i eftertanke. Det jag tycker är allvarligast med den här bloggen är att kommentarsfältet inte håller en schysst ton. Man måste ibland gå in och vänligt markera gränser om man har initierat ett samtal. Om blogginnehavaren inte har möjlighet att göra det kanske det finns någon annan som kan få uppdraget? Men då kommer ju förstås antalet kommentarer minska. Det blir inte lika roligt att bara kasta ur sig saker, och tempot här som ibland gränsar till realtidschattande försvinner nog. Där får man väga saker mot varandra – vilket är viktigast, ett levande samtal eller en vänligt samtal? Jag är inte säker på att det finns ett självklart svar på den frågan iockförsig.

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Niklas,
  Det här formulerade du riktigt bra. Det sämsta som kan hända med den här bloggen är att den blir slätstruken och ointressant. Och inte retar någon!

  Vi är många som tycker att Stefan Swärd, i stort sett, sköter bloggandet på ett utmärkt sätt. Sedan finns det andra som beskyller honom för att i bloggandet uppträda med självcentrering och många andra mindre goda egenskaper. Med denna spännvidd i bedömningen ligger den här bloggen troligen ganska rätt. Och inga större förändringar bör göras, enligt min mening.

 • Sofia

  Grejen med tjuren Ferdinand är väl att han verkar större och läskigare än han är.

 • Sofia

  Kan en människa vara sammansatt? Jag hoppas det! Se på Paulus.

 • Herr_Gusstafson

  Helt fel Josef! Kristna LEDARE ska korrigeras offentligt om de utalat felaktigheter offentligt! Se Paulus-Petruskonflikten….

 • Herr_Gusstafson

  Håller helt med…. Förvånansvärt att så få pastorer reagerat på Elsanders undervisning…

 • Herr_Gusstafson

  Vi är många, många som uppskattade ditt inlägg mot villoläror osv.

 • Sofia

  ”Många” som i flera personer eller som i flera nick?

 • wildwest

  Jaghar inga problem med Stefans sätt att skriva och reagera. Tvärtom. Härligt att nån vågar säja ifrån, härligt att det får förekomma lite äkta känsla ibland och inte nedmosade åsikter i den politiskt korrekta kvarnen så att det som kommer fram är urvattnat och utan udd. Vi är så magnifikt utslätade i det här landet så att varenda kotte känner sej trampad på tårna så fort man skriver ett utropstecken.

  Hade Jesus o Paulus varit bloggkommenterare hade de avstängts för länge sen pga ordval och exkluderande hållning.

  Villolärare, dvs de som presenterar sej som förment kristna men predikar ett annat evangelium måste man vara mycket hård emot. Där har vi goda förebilder i Jesus o Paulus. Eftersom det vi diskuterar inte handlar om ett torgkonstverk vara eller icke-vara utan evigt liv och evig död så är det väldigt viktigt att dra upp gränser. Även antydningar till urspårning i teologin i de egna leden är skäl nog att vara skarp i tonen. Det kan annars bli ännu mera fel längre fram.

  Det finns ju den här moderna kålsuparteorin bland många kristna: jag kan inte kritisera någon för något eftersom jag sjäv inte är syndfri. Och tänk om jag gör nån ledsen. Isåfall bör vi vara konsekventa och ta bort samtliga profetböcker ur GT och samtliga Paulusbrev ur NT.

 • wildwest

  Jaghar inga problem med Stefans sätt att skriva och reagera. Tvärtom. Härligt att nån vågar säja ifrån, härligt att det får förekomma lite äkta känsla ibland och inte nedmosade åsikter i den politiskt korrekta kvarnen så att det som kommer fram är urvattnat och utan udd. Vi är så magnifikt utslätade i det här landet så att varenda kotte känner sej trampad på tårna så fort man skriver ett utropstecken.

  Hade Jesus o Paulus varit bloggkommenterare hade de avstängts för länge sen pga ordval och exkluderande hållning.

  Villolärare, dvs de som presenterar sej som förment kristna men predikar ett annat evangelium måste man vara mycket hård emot. Där har vi goda förebilder i Jesus o Paulus. Eftersom det vi diskuterar inte handlar om ett torgkonstverk vara eller icke-vara utan evigt liv och evig död så är det väldigt viktigt att dra upp gränser. Även antydningar till urspårning i teologin i de egna leden är skäl nog att vara skarp i tonen. Det kan annars bli ännu mera fel längre fram.

  Det finns ju den här moderna kålsuparteorin bland många kristna: jag kan inte kritisera någon för något eftersom jag sjäv inte är syndfri. Och tänk om jag gör nån ledsen. Isåfall bör vi vara konsekventa och ta bort samtliga profetböcker ur GT och samtliga Paulusbrev ur NT.

 • Anonym

  Denna debatt är avklarad, jag vet, men det du skriver är helt enkelt inte riktigt sant. Det som beskrevs som sjukt var inte den dubbla utgången i sig utan tanken på ett ”evigt plågsamt medvetet helvete”. Annars är din blogg intressant och ofta bra. Det vi ska göra är väl att dömma av frukterna och där har vi ju det senaste fått en bra och välgörande debatt om helvetet. Den frukt som gör att jag är lite tveksam är att din blogg inte sällan tycks ställa kristna mot varandra. De komentarer som uppkommer är sällan försök att förstå någon annan utan tydilga ställningstaganden mot någon. Din blogg splittrar men förhoppningen är givetvis att det i förlängningen kan möjliggöra djupare gemenskap när vi vädrat sådant som ändå ligger latent under ytan. Problemet är väl på ett sätt att din blogg har fått ett så stort genomslag. Jag blev lite bekymrad när du i ett inlägg beskrev den som en röst underifrån. Din blogg har stort inflytande och därigenom makt. Med det följer ett ansvar även om du inte bett om detta. Det blir en spänning här mellan att ha en blogg där man vädrar sina tankar ganska spontant och samtidigt att bloggen får ett inflytande som förtjänar mycket större engagemang och reflektion.

  Men jag är verkligen glad att din blogg finns.

 • Herr_Gusstafson

  Glömt att ta dina piller idag?

 • Herr_Gusstafson

  Helt rätt wildwest. Te x så hade nog både ”Sofia” och ”flumkyrkan”, Svk, kolportören, m.fl kallat dem intoleranta och kärlekslösa…..

 • Sofia

  Ja du är ju liksom ett exempel på någon som har en empatistörning på något vis, som du dessvärre inte kompenserar i charm eller intelligens i allmänhet. Du VILL verkligen bli avskydd. Det är tråkigt, inte minst för dig själv, och jag tycker inte att en kristen publikation (blogg) ska ge plats åt ett sådant beteende. Folk tröttnar ju på att läsa och skriva och du mår inte bättre av det. Särskilt märkligt är det när Swärd just på den här bloggen haft så hög svansföring när det gäller församlingstukt. Paulus hade knäppt dig på näsan långt innan du hade klurat ut ens ditt andra nick.

 • Sward

  Tack för kommentarer,
  Det var tydligen ett bra grepp att likna bloggsfären vid tjuren Ferdinand för att få lite reaktioner. Återkommer. Upptagen under onsdagen, ska dock försöka läsa senare ikväll.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • PeJ

  Naturligtvis så har allt blivit fel, det blir det när man bryter reglerna, Tassar man runt i rummet utan att väcka uppmärksamhet så blir det varken väckelse eller annan förändring, den frikyrkliga nomenklaturan för ”samtal” är direkt väckelsefientlig.
  Dock för den/de utanför rummet så känns säkert ditt sätt att kommunicera som en både hjälp, uppmuntran och förvissning att det ändå finns/fanns någon som ser.
  Så där det krävs salt och ett tveegat Swärd, där fyller du din uppgift.

 • PeJ

  ??

 • Bo Westin

  Jag tror inte det är så att bloggosfären befolkas av en massa personlighetskluvna tjurar som rätt vad det är genomgår en kollektiv förvandling till tjurar a lá Ferdinand. Sanningen är snarare den att när du viftar med ett rött skynke så rusar en massa tjurar till som gärna vill stångas. Om du inte får någon respons på ditt viftande så beror det sannolikt på att skynket inte är tillräckligt rött, stort eller kanske på vädret. Tjuren Ferdinand var ju en litterär konstruktion som bara vill lukta på blommorna och som av misstag råkade sätta sig på ett bi, blev vild och galen och sedan rekryterad till den stora tjurfäktningen. Väl där ville han bara lukta på blommorna trots matadorens Capé och svärd. En riktig fredsaktivist med andra ord, något för oss andra tjurar att ta efter, om vi nu kan bemästra våra gener vill säga. Så tyvärr måste jag underkänna analogin med tjuren Ferdinand. Ibland har jag noterat vissa brister när det gäller underlaget för dina resonemang, det finns vissa logiska luckor och du kan vara lite för snabb att ge dig ut med ditt svärd och din Capé för att kämpa för sanningen. Men å andra sidan brukar ju matadorer besitta ett häftigt sydländskt temperament, så därvidlag är du väl skickad för din uppgift. Men på det stora hela taget får du ändå väl godkänt trots alla djurvänner som vill avskaffa tjurfäktningarna.

 • Josef Gustafsson

  Jag vill inte gå in i en längre diskussion här, speciellt när jag inte vet vem jag diskuterar med, men jag skulle hävda att det finns olika sätt att korrigera andra människor på och att alla inte är likvärdiga. I det bibelstycke du nämner tar exempelvis Paulus upp Petrus beteende ansikte mot ansikte, en nog så viktig detalj att lägga märke till då det ger den anklagade möjlighet att försvara sig och förklara eventuella missförstånd. Vidare menar jag att en korrigering måste andas kärlek, gör den inte det är det rimligt att ifrågasätta anklagarens avsikt, därav min kritik mot Swärd. Men som sagt, jag är inte ute efter en längre diskussion (såvida inte Swärd själv har något att tillägga).

 • Sward

  Josef,
  Jag har inte så mycket att säga till mitt försvar, utan jag tror att du har en poäng i det du säger.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • Sward

  Tack Jonas,
  Det var många tänkvärda ord.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • Roger Gustavsson

  Stefans blogg är något av det mest relevanta som finns inom kategorin. Personligen anser jag att den är det bästa, som hänt i det kristna mediesverige på mycket länge. En frisk vind bland försiktigt tassande. Spännande. Oväntade inlägg. Ofta (men inte alltid) en lärorik debatt. Dessutom ligger den i linje med den demokratiska grundtanke som frikyrkoväckelsen bidrog med från början. Ett bemyndigande av den enkla människan att uttrycka sig, examina eller ej.

  Stefan måste väl få stå för sin åsikt utan alla dessa rättelser av hans sätt att uttrycka sig.
  Visst kan en del feltramp förekomma i en av de flitigast uppdaterade bloggarna i svensk kristenheten (det medger han ju själv). Men låt inte vår konflikträdsla fira onödiga triumfer. Debattklimatet är ofta ljusår från vad man hittar på Newsmill, Flashback etc. Och vad vi än tycker i olika delfrågor så skulle vi inte vara här om vi inte fann det angeläget.

  Jag anar att Stefan har har fått rejält med kritik på den dag som SEA hade i fredags, kanske också ett skäl till denna bloggpost. Men låt för all del inte all kritik hindra nya pulserande inlägg fyllda av liv, övertygelse och passion för Guds rike, befriade från väjande inför svåra eller känsliga ämnen.

 • Jonathan M

  känner du själv att det där är ett rimligt sätt att samtala eller?

 • Bo Westin

  För de som inte uppmärksammat det är vi inne i fastan nu sedan 9/3 (40 dagar). Jag ska försöka fasta från bloggandet, så Gud mig hjälpe därtill.

  Nåd och frid!

 • Herr_Gusstafson

  Väl rutet!

 • Herr_Gusstafson

  Absolut…

 • Herr_Gusstafson

  Varför envisas du att kommentera här då du inte är medlem i EFK?

 • Herr_Gusstafson

  Varför envisas du att kommentera här då du inte är medlem i EFK?

 • Herr_Gusstafson

  En tjur som krossar en stenmur är betydligt tuffare än han ser ut… har du ens sett den filmen?

 • Herr_Gusstafson

  En tjur som krossar en stenmur är betydligt tuffare än han ser ut… har du ens sett den filmen?

 • Anonym

  Och vad har det med någonting att göra? En klart sekteristisk kommentar som jag inte tror att någon här håller med om (särskilt inte Stefan själv)…
  Sofia: jag uppskattar dina inlägg!

 • Jonathan M

  Jaha. No further questions your honor.

 • Anton34

  Så ett brev är ansikte mot ansikte?

 • Anton34

  Tror att både Herr G. och Sofia hade fått en knäpp på näsan… inklusive flera debattörer här…

  Däremot tycker jag det är lågt att dra slutsatser om Stefan Swärd baserat på anonyma kommentarer….

 • PeJ

  Det är inte jag heller… med flera andra, i vilken roll har du mandat att stänga ute någon här?

 • Sofia

  Jaha… tror du det… Ja jag tror ju att hen med ip-adress 81.233.238.55 mest är ute efter att provocera, jag…

  Ni andra! No worries.