Holger Nilssons bokbål

Jag kan bara konstatera att jag har en helt annan uppfattning än Holger Nilsson om hur vi ska förkunna evangeliet och presentera kristen tro i dagens Sverige. Att elda upp böcker av dem som tycker annorlunda är nog så kontraproduktivt det kan vara. Tog egentligen upp frågan i min Dagenartikel i mars månad, där jag skrev om att gnälla på Gardell kommer vi inte särskilt långt med. Artikeln orsakade också en omfattande debatt på min blogg. Tidningen Dagen berättar om detta på sin hemsida med Holger Nilssons utspel, och kommenterar i ledarbloggen.

Jag håller inte heller med om att Gardells tankar inte har utmanats. Bland annat har Stefan Gustavsson, Evangeliska Alliansens generalsekreterare skrivit en utmärkt bok, en annan utmärkt bok är skriven av Seth Erlandsson, där jag själv har skrivit förordet, som sakligt argumenterar emot Gardells ståndpunkter. Det hade varit bättre om Holger Nilsson hade delat ut dessa böcker än att elda upp Gardells böcker.

Bokbål förknippar bara oss kristna med trångsynthet, intolerans och att vi är emot yttrandefrihet. Bibeltexten i Apostlagärningarna handlar om bokbål som var en följd av människors omvändelse, att börja ett nytt liv, det var ingen demonstrationshandling.

För oss som ständigt arbetar med evangelisation i dagens storstadsmiljöer, som får samtala med människor som tänker på väldigt olika sätt, och med mycket olika förhållningssätt till kristen tro, vår hållning blir helt annorlunda än att vara kristna demonstranter.

Och vad ska man tycka om kyrkan och media. Nu har huvudbudskapet i några månader varit att katolska präster förgriper sig på barn. Nu blir huvudnyheten att vi bränner upp böcker. Kommunikation med omvärlden är inte kristna kyrkans paradgren.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://bastasorten.blogspot.com Bästa sorten

  Stefan, du har fullständigt rätt, samtal är inte fel!

 • wildwest

  Håller med och håller inte med! Bokbål är naturligtvis belastande efter Tredje Riket. Men när får man bli så ilsk som Jesus var mot fariséer och dom som lurade människor i templet? Detta var ju ändå den tidens kyrkoledare, dessutom inte alls hädare, men så noga med lagar och regler att nåden försvann. Här är det tal om rena villoläran!

  Mot andra religioner, som inte ens försöker tuta i folk att det är kristendom, funkar naturligtvis inga bokbål. Här är det dock vilseledning av kristna genom nån som kallar sej kristen. I Sverige har vi i decennier provat dialogens väg, snälla diskussioner där man söker se om man inte nånstans ändå har en samsyn, sen koncentrerar man sej på detta område. Det har ju inte lett nånstans! Aldrig nånsin har kristenheten i Sverige varit så splittrade ifråga om lära och så långt ifrån den klassiskt kristna. Varför skulle det vara fel att gå på konfrontation ibland? Har vi bara ett sätt att tackla villolärare – genom snälla diskussioner utanför offentlighetens ljus?

 • Ulf Stenlund

  Att Holger Nilsson använder dramatiska medel för att visa vad han tycker har du förstås rätt i. För min del tycker jag att den publicitet detta leder till är bättre än filttofflor.

 • Pingback: Stollarna i Vetlanda()

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Det är länge sedan Sveriges kristna vågade höja rösten i protest.
  Bokbål – kanske – kanske inte. Holger Nilssons bokbål ställer i varje fall inte till mer skada än vad vi andra gör med vår anpassning och undfallenhet.

 • johan

  Bra Stefan! Det är helt galet vad Holger säger. Jag tror vikten av att leva i ett samtal. Ord kan man alltid säga emot. Det är svårare att finna motargument mot ett övertygande liv. Om vi kristna levde mer kärleksfullt och intresserade av människor och deras inre och yttre resor, kommer det ge en väldoft. Bokbål doftar något helt annat. Tycker det är fantastiskt bra när du samtalat med Gardell. Du är bra Stefan!

 • Steps

  Det FINNS goda argument mot Gardells teologi, så varför inte använda dem istället för att bränna böcker? Bara för att man tycker att bokbål är en dålig idé, så betyder ju inte det att man förespråkar undfallenhet. Det är BRA att protestera mot Gardells teologi – om man samtidigt visar på varför han har fel.

 • LittleOmar

  Hi Stefan.
  It’s been a while. Under tiden har jag hittat fram till en kristen tro. Kan inte säga att det är tack vare dig, men jag respekterar det du försöker säga, nämligen att Jesus kan förändra en människas liv.
  Det finns väldigt mycket som stör en människa som nyss börjat orientera sig mot det en del brukar kalla ”att följa Kristus”. Det här förslaget om bokbål är ett sånt exempel. Och jag är glad att det finns flera kristna företrädare som tar tydligt avstånd. Men du, det är två personer som figurerat i rapporeringen. Holger Nilsson är den ena. Den andre är en person som ofta förekommer på din blogg, mest med starka hejarop. Bernt Isaksson heter han, och är tydligen metodistpastor. Jag tycker att du borde adressera även honom!

 • http://ervena.nu Christian

  Stefan
  Du kanske skulle ta reda på vad som faktiskt sagts och inte sagts. Tycker det är bra att någon står upp för tron på Gud och evangelium, tycker inte du…? Här kan du se vad de säger och inte bara vad Gardell anser om vad han påståt har sagts.

  http://svtplay.se/v/1994008/smalandsnytt/_det_ar_inte_nodvandigt_att_branna_bockerna_

 • http://ervena.nu Christian

  Tilläggas ska alltså att de tar avstånd från bokbål, vilket jag också gör. Tycker inte att det är rätt metod, däremot är det viktigt att markera mot det som så uppenbart är grav villolära.

 • Pingback: ”Det är inte nödvändigt att bränna böckerna” « Erevna – Blogg & Tankesmedja()

 • Henry Werlinder

  Jonas Gardells böcker om Gud och Jesus är en ärlig sökares redovisning av vad han funnit efter att noga studerat bibelforskningen på området. Trots intellektuella svårigheter har han förblivit troende. Varför hatas han då av kristna fundamentalister? Har det något att göra med att han är homosexuell? I så fall borde dessa människor skämmas. Den Jesus de säger sig hylla umgicks med ”skökor och syndare”, låg till bords med dem. I stället för att tala om bokbål på Gardells böcker, läs dem och bli överraskad av deras djup.

 • http://ervena.nu Christian

  Holger hade alltså tagit tillbaka sitt uttalande om bokbål rättare sagt.

  Det märks att du ännu inte avgått som EFK-ordförande, Stefan… :-)

 • Läsare

  Håller med både Holger och Metodistpastorn, sen har jag svårt att se tyngden i dom utmaningar som du säger har mött Gardell.

  Nä Stefan av med filttofflerna som någon skrev, jag tror att det är detta Sverige behöver, människor som står upp och säger ifrån på skarpen

 • Läsare

  Glömde en sak, framför allt tror jag att detta är vad kristenheten behöver i Sverige idag.

  Liknande uttalanden skulle ha kommit från dig, Ekman, Sjöberg, Halldorf , Pastorer från alla större församlingar, Ledare från alla stora samfund.

  Får om du ursäktar nästan en liten känsla avund och sammtidigt skamsenhet att det inte är du/ni som ordentligt rytit till

 • http://erevna.nu Michael G. Helders

  Instämmer med ”Läsare”

  Pinsamt att läsa detta inlägget…ännu mer pinsamt att läsa tidningen Dagen….

 • Pingback: Fahrenheit 451 « Jociferous()

 • Gunnar Johansson

  fredagens Smålandsnytt försvarar Holger Nilsson sin skarpa kritik mot Gardells villfarelser på ett utmärkt sätt, med både stringens och skärpa. Se intervjun via den här länken:

  http://svtplay.se/v/1994008/smalandsnytt/_det_ar_inte_nodvandigt_att_branna_bockerna_

  Eller den här:

  http://svtplay.se/v/1994334/smalandsnytt/predikant__brann_gardells_bocker_?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,1993602/sb,k103341,1,f,-1

  Det skulle vara välgörande att få läsa en ledarartikel i Dagen med en sådan andlig klarsyn. Flummeri och överslätande ord om villfarelser och villolärare borde inte ha någon plats i en kristen dagstidning. Då riskerar den att bidra till att människor går miste om både sanningen och det evigheten hos Gud.

 • Anders

  ”Sveriges kristna” – vem är du som kan tala för HELA Sveriges kristenhet? Jag trodde att det bara var Gud som kunde tala för alla människor.
  Uppenbarligen har den här mannen inte följt med de sista 200 åren. Missat väckelserörelsen. Missat 1900talets sekularisering och fortfarande tror att alla kristna i Sverige (för det måste väl vara det han menar) sjunger enstämmigt.
  Eller är de som inte tycker som han inte kristna?

 • Bengt Wikström

  Juden Heinrich Heine skrev på 1800-talet: ”Varhelst man bränner böcker kommer man förr eller senare också att bränna människor.”

  Historien gav honom rätt: nazisterna brände både god litteratur och människor. Det är avskyvärt.

  Men vi glömmer lätt bort att Jesus Kristus kommer att bränna fler människor än någonsin nazisterna förmått göra. I Bibeln klargör Messias tydligt vad som kommer att hända med dom som inte älskar honom.

  De döms till den eviga elden. Det är ett faktum.

  Men att bränna böcker och människor i Guds namn är att gå händelserna i förväg.
  Vi kristna får inte bli för ivriga och ta saken i egna händer.

  Vi ska predika motsatsparet himmel och helvete och överlåta resten till Herren.

  I princip är vi kristna inte emot att bränna en viss sorts människor. Men det är Jesus som sorterar ut dem. Inte vi.

  Att ta avstånd från Holger Nilsson är att göra det enkelt för sig. Han menar bara väl. Precis som Jonas Gardell.

 • http://aletheia.se/guest/ Kamau Mweru

  Stefan, du borde skämmas.

  Eller hellre bekänna skuld by association and by accusation.

  Det finns förlåtelse. Även för övermod.

  Rom 12:1 Så förmanar jag nu eder, mina bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära edra kroppar till ett levande, heligt och Gud välbehagligt offer — eder andliga tempeltjänst. 2 Och skicken eder icke efter denna tidsålders väsende, utan förvandlen eder genom edert sinnes förnyelse, så att I kunnen pröva vad som är Guds vilja, vad som är gott och välbehagligt och fullkomligt.

  /Kjell

 • Niklas

  Kan inte nog poängteras det som redan sagts ovan att: ”Bibeltexten i Apostlagärningarna handlar om bokbål som var en följd av människors omvändelse, att börja ett nytt liv, det var ingen demonstrationshandling.”

  Dessa två ting bör absolut ej ihopblandas: a/en omvändelsehandling och
  b/en demonstrationshandling.

  Detta är två väsenskilda saker.

  Har man ett annant budskap så ska man predika detta som ”moteld”, inte ropa på bokbål, den typen av retorik och handlingar har historien sett nog av, vi vill ju skapa förtrooende för evangeliet i Sverige idag då ska vi inte förnya kyrkohistoriens fatala misstag återigen.

 • Stefan A

  Vill man dumma sig och reta människor i onödan ska man bränna böcker offentligt. Jag blir arg när jag läser att sådant förekommer i kristna kretsar. Vi ska inte vara mot mörkret. Vi ska vara för ljuset. Skjut inte på dem som inte förstår. Presentera det evangelium som förändrar och förvandlar människors liv istället!

 • Anna

  Mår illa när jag läser om frikyrkomänniskor liknande Holger Nilsson. Det värsta är att de tror att de är sända av Gud och utför Guds uppgift. Sen verkar de tro att som belöning för detta kommer de att få ”motorväg” till himlen och sitta närmast Gud.

 • http://erevna.nu Michael G. Helders

  Anna:
  Var och en i oss själva skulle vara överens med Jonas Gardell, Stefan Swärd och deras fanclub på tidningen Dagen.
  I oss själva är vi som Bibeln beskriver:

  Rom 8:7
  Köttets sinne är fiendskap mot Gud. Det underordnar sig inte Guds lag och kan det inte heller.

  Att man inte längre är fientlig mot evangeliet, Jesus försoningsdöd på Golgata Kors, och tar avstånd från denna världens visdom- betyder inte att man anser att man själv är sänd av Gud eller utför Guds uppgift…eller att man tror man tar eller får en motorväg till himlen.
  Nej, det handlar om en ny respekt för Guds Ord, att man har Jesus som Herre för sitt liv, och har ett förnyad sinne vilket ledar till:
  Att vi har fått en vishet som inte tillhör den här världen eller den här världens härskare, som går mot sin undergång. Att en del som har fått denna vishet förkunnar Guds hemliga vishet, den vishet som är fördold och som Gud från evighet har bestämt att bli till härlighet för oss. Denna vishet har ingen av den här världens härskare känt – om de hade känt den, skulle de inte ha korsfäst härlighetens Herre. Men vi känner, som Skriften säger, vad ögat inte har sett och örat inte hört och människohjärtat inte kunnat ana, vad Gud har berett åt dem som älskar honom. Ty för oss har Gud uppenbarat det genom sin Ande.

  Kristna har inte fått världens ande, utan den Ande som är från Gud, för att de skall veta vad vi har fått av Gud. Denna vishet består inte i ord som mänsklig visdom lär utan med ord som Anden lär, när vi återger andliga ting med andliga ord.
  En okristen människa tar inte emot det som tillhör Guds Ande. Det är dårskap för henne, och hon kan inte förstå det, eftersom det måste bedömas på ett andligt sätt. Den kristna människan däremot bedömer allt, men själv kan hon inte bedömas av någon. Ty vem har lärt känna Herrens sinne, så att han kan undervisa honom? Men vi har Kristi sinne.

  Vänliga hälsningar

 • Pingback: Om behovet av tydlighet « Mikael Karlendal()

 • Ulf Stenlund

  Bäste Henry Werlinder # 12
  Om Gardell är ärlig kan jag förstås inte veta men att hans agenda är att dribbla med Guds Ord och att välja bort det som inte passar är uppenbart. En kristen hatar inte syndaren. Detta är ett fundament i den kristna läran.

 • Ulf Stenlund

  Bengt Wikström # 20
  Det har redan konstaterats på denna tråd att brännande av böcker gjordes redan på apostlarnas tid. ”Åtskilliga av dem som hade bedrivit trolldom samlade ihop sina böcker och brände upp dem offentligt.” (Apg 19:19 Svenska Folkbibeln) Så här står det i Galaterbrevet: ”Köttets gärningar är uppenbara: de är otukt, orenhet, lösaktighet, avgudadyrkan, svartkonst, fiendskap, kiv, avund, vredesutbrott, gräl, splittringar, villoläror, illvilja, fylleri, utsvävningar och annat sådant. Jag säger er i förväg vad jag redan har sagt: de som lever så skall inte ärva Guds rike.” (Gal 5:19 – 21 Svenska Folkbibeln) Många av epiteten passar på Gardells läror så det är väl högst lämpligt att bränna eländet trots att det inte handlar om svartkonst men om förförelse till andra ”köttets gärningar”.

 • Marcus

  Stefan varför hoppar du på mediedrevet?

 • Stefan A

  #28
  Apg 19 är en frukt av omvändelsen. Bränna Gardells bok är något annat.

  Jag slängde mina gamla hedniska lp-skivor när jag blev frälst. Inte för att stämma i bäcken….

 • Ulf Stenlund

  Bäste Stefan A
  Brände du verkligen skivorna offentligt? Detta med bränningen av trolldomsböckerna var en kraftig och offentlig markering. Jag håller dock med om att den nazistiska bokbränningen har bränt symbolvärdet. För mycket ”filttofflor” och duckanden är inte precis spridande av salt i förruttnelsen.

 • LittleOmar

  Det känns tyvärr som om det är lätt att hamna i dåligt sällskap på den här bloggen. Varför är så många av er angelägna att avkunna domar? Tids nog blir det ju tid för dom! Då verkar en grundprincip (enligt den Bibel även jag numera läser och respekterar) vara att vi blir dömda efter hur vi själva har dömt. Och det där med att Fadern låter ogräset växa tillsammans med den goda säden, till dess det är dags att skörda. Är det inte två ganska geniala ”principer”.

  Själv är jag så oerhört tacksam över att den som dömer är min broder Jesus.

 • Ulf Stenlund

  Käre LittleOmar
  Den goda säden klarar inte allt ogräs! ”En del föll bland tistlar, och tistlarna växte upp och kvävde det.” Visst, jag vet att tistlarna representerar ”världsliga bekymmer och bedräglig rikedom” men det finns annan draksådd också. Jag är tacksam att det inte är jag utan Gud som dömer. Ledningarna i våra församlingar har dock ett ansvar att förkunna Ordet. Detta tveeggade svärd, som skiljer själ och ande, märg och ben, är också ett Guds hjäpmedel i vår förvirrade tid..

 • http://davidstankar.wordpress.com David Johansson

  Bra markering Stefan!
  I vårt civiliserade och sk upplysta samhälle ska negativa och felaktiga idéer och argument bemötas med bättre argument. Det fanns en tid när man inte såg på den Gutenbergska konsten med blida ögon. Böcker kunde kritisera och fördöma! Kyrkan tålde inte ateistisk propaganda, despoter gillade inte satir över sig själva. Vad hette lösningen då? Bokbål!
  Problemet är att i ett samhälle där man bränner böcker, så bränner man snart människor.

  Är bokbålen passé? Frågan är ju viktig med tanke på bl a att i vissa kommunistiska stater bedrivs fortfarande sträng censur och historieförfalskning. Det är egentligen inte så stor skillnad på det och bokbål.
  Jag kommer också ihåg hur man i Amerikanska konservativa kretsar uppmanade Kristna till bokbål av J.K Rawlings ”Harry Potter” serie för att den ansågs underminera kristna värderingar. Sen fanns det också andra grupper som hyllade boken för att den skildrar kampen mellan gott och ont. Dåvarande påven, Johannes Paulus verkade ha gillat böckerna för att han menade att dom fördömer rasism och folkmord. Om jag inte minns fel, så är J. K. Rowling själv medlem i presbyterianska skotska kyrkan, men vill inte att hennes böcker skall reflektera religiös tro).

  Det kommer alltid att finna människor som utmanar etablissemanget. Människor som utmanar norm och konvenans. Utan att försvara Gardells teologi, så är det ändå så att människor som går utanför ”boxen” och utmanar, tvingar oss att ännu bättre försvara den tro som har blivit oss given.

 • BW

  I Apg. 19:19 omtalas att ”ganska många av dem som hade övat vidskepliga konster samlade ihop sina böcker och brände upp dem i allas åsyn”. Det står inte vad som menas med ”allas åsyn”; det kan vara inför enbart kristna men också inför icke-kristna man gjorde detta. Det var ett uttryck för ett avståndstagande och ett ”pedagogiskt exempel” som sa att detta är skräp och farliga saker som vi ska överlämna till lågorna.

  Det står också att det var de böcker som de själva haft i sin ägo, och som representerade mörkret de blivit befriade ifrån, som de offentligt brände upp. I analogi med detta borde det inte vara något fel i att vi kristna offentligt bränner upp en del av det som vi haft stående i våra bokhyllor. Kanske dags att införa en ny tradition inom kristenheten? Skämt åsido, men det är många som vittnat om hur Guds ande uppmanat dem att rensa ut böcker ur sina bokhyllor, som hindrat Guds välsignelse över deras liv, t.ex. böcker som handlar om ockulta saker.

  Den brådska som kristna företrädare i Sverige har med att ta avstånd från Holger Nilssons uttalande bottnar också tror jag, i viss mån i en stukad kristenhets rädsla för att befinna sig ute i stormen. Men också för att rädda vad som räddas kan av det kristna förtroendekapitalet, vilket i och för sig är ett lovvärt motiv. I landet lagom har många av de kristna företrädarna blivit mest lagom – det är få som rättframt vågar vara tuffa och stå upp i blåsten och nämna saker vid dess rätta namn – och inte bara stå upp när det gäller att be om ursäkt för och ta avstånd från mindre diplomatiska och politiskt korrekta medlemmar av sin kyrka.

 • Stefan A

  #31
  Jag slängde dem som frisbee. Sen i soporna.

 • Stefan A

  Att ta Apg 19 till intäkt för att det är ok med bokbål stämmer ungefär lika bra som att ta berättelsen om Ananias och Safira i kollekttal…….

  Om vi nu för saks skull skulle säga att det vore ok att bränna böcker utifrån Apg 19 har en sådan handling idag blivit sammankopplad med odemokratiska mörkerkrafter. Detta gör att det är riktigt dumt bara ur det perspektivet.

  För övrigt är det väldigt svårt att tolka det som annat än stigmatisering av Gardell. Detta är riktigt okristligt OAVSETT vad han står för. Som kristna gör vi bara inte vissa saker……

  Ska vi dra på oss världens vrede ska det ske när vi predikar Kristus, inte när vi av dumhet gör knäppa grejjer.

 • Läsare

  Men snälla Anna, både Holger och Bernt gav väl dom bästa svar man kan tänka sig.
  Dom var lugna sakliga och förklarade punkt för punkt vad som var galet med din favorits budskap.

  Hans (Gardell) budskap dödar verkligen allt som har med tro och kristendom att göra.

 • NN

  Det talas om att bränna sådana böcker som en Kristen inte har i sin bokhylla då kan det inte bli många på det bålet
  Eller var tanken att köpa några för att symboliskt bränna då blir det än mer vinst till författaren

 • Mikael

  Hej Stefan!
  En del är allt duktiga på att läsa bibeln, men varför väljs bara de brottstycken som passar de det vill säga!

  Kamau Mwere skriver läs Rom 12:1. Till honom måste jag än en gång säga!
  Läs hela Rommarbrevet och uteslut inte Paulus slutledning!
  Som Rom 2:1-7, Rom kapitel 14 och merparten av kapitel 15!
  Kamau Mwere som du anväder bibeln så blir det ett lämpligt vapen att slå oss andra hårt i huvudet med för att visa hur fel vi har!
  Med att skriva som du gör visar du på högre teologisk insikt, men om brevet i sig inte stödjer din tes utan snarare fördömer ett sådant handlande, hur skall vi då se på ditt uttalande.

  Samma kommentar vill jag ge till flera av er som dömande i tonen föklarar hur fel alla andra har som inte håller med det enda rätta och det är ofta den undertecknandes viktiga utlåtande.

  Jesus sa att med den dom ni ger ut, skall ni också dömas, det ni binder på jorden det binder ni och i himlen.

  Detta gäller inte oss kristna för vi vet bättre? Eller gör de det?

  Är det inte vi som så väl vet hur det skall vara som iregel gör de största övergreppen!

  Och hur bli vi då fria från domen: Ja, Jesus är inte nådig mot sådana som oss som hela tiden traskar in på sidospår och likt rediga, broder duktig, myndigt förklarar det enda riktiga.

  Visst är jag en av de som går fram som en ångvält och när jag möter vår skapare
  för att mottaga domen, så kan jag bara hoppas att mina fel och brister inte dömer mig till en plats jag inte vill vara på.

  Men varför detta sellekterande av bibelord som stödjer precis den egna åsikten.
  Bibeln handlar om allt mellan himmel och jord.

  Så det är ju bara att välja argument, det behöver inte ens vara förankrat i Jesu förkunellse så det är bara att fortsätta knalla på i ullstrumporna.

  Att bränna böcker innebär en censur som gör att en smal elit kan fortsätta att göra som de vill. Ett parallelfall på 1500-talet fanns då brändes en fattig teologidoktors böcker upp, hans namn var Martin Luther!

  Vill ni arbeta bort det som inte håller måttet i Jonas böcker eller kommer ni få honom så förföljd så alla vänder sig till hans böcker.

  Nu kommer den riktiga motreaktionen det kommer granskande böcker som ifrågasätter Jonas Gardell grund till det han skrivit på djupare teologisk nivå.

  Men det som är frapperande är likt Kamanu Mwere och fler till honom anväda bibelcitat som attakera alla med meningskiljaktighet.

  Det är frapperande dålig stil att inte bry sig om vad sa Jesus i frågan för 2000 år sedan hur har Apostlarna förmedlatt detta och levt efter det!

  Vad säger då Jesus förkunnelse om Holger Nilssons uttalande:
  ”Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget?”
  Matt. 7:3.

  /Mikael

 • Ulf Stenlund

  Käre Mikael
  Menar du verkligen att Jonas Gardell råkat få en flisa i ögat medan Holger Nilsson har en hel bjälke i sitt eget?
  För min del är det viktiga att gå emot förförelse och att fästa folks ögon på att Gardells böcker inte är annat än fortsättningen på försöken att genom tiderna sålla ut de delar av Guds Ord som passar en själv. Än värre är dock hans försök att vinkla det till att någon syndernas förlåtelse inte behövs.
  Jag har sett Stefan Svärds avslutande inlägg på ny tråd och håller med om att det knappast är vettigt med fortsatt samtal i just bokbränningsfrågan nu när huvudföremålet gjort en pudel.

 • NN

  Kamau Mweru

  Du säger att Stefan borde skämmas Men du själv då som hindrar kjell att skriva under sitt eget namn som han använt sedan Stefan startade bloggen Jag har följt med i diskutionerna runt namnet Att du undertecknade med Kjell var ren ondska (Om du haft en lätt signatur så hade övriga svarat dej med den) Jag har också kunnat hänga med i diskutionerna runt en som kallade sig Nils som blev ”utknuffad”av en ny Nils det är tråkigt och känns kärlekslöst när människor som kallar sig kristna handlar på det sättet Det vore bra om vi fick behålla den signatur som vi har valt så att den blir spärrad för nästa man Så går det till när vi väljer e-post adresser det går inte att ha samma som andra

 • http://aletheia.se/guest/ Kamau Mweru

  Kära NN, jag tror att du fått tekniken litet grand om bakfoten.

  Det finns funktioner i bloggprogrammet som Stefan använder, och som är till för att hindra dubbla användanden av samma namn.

  Jag valde inte mitt namn ”Kjell” och jag hade inte en aning om att det fanns någon som redan kommenterade under det namnet.

  När jag upptäckte det blev jag litet bekymrad. För jag är ju ganska frispråkig. Och jag ville inte att min broder ”kjell” skulle belastas med mina kommentarer.

  Du (ni?) ondgör er över ett namn som ni tycker är outtalbart.

  Fördelen är ju att min broder ”kjell” inte (läs!!! just inte) får skulden för det jag skriver.

  Hur du tycker att jag bör skämmas för att webmaster här inte sköter sitt jobb, begriper jag inte.

  Och att jag verkligen heter Kjell får du ge mina föräldrar skulden för.

  /Kjell

 • Mikael

  Hej Ulf Stenlund #41!
  Du svarar på frågan om flisan och bjälken! kruxet i den kommentaren är att Holger har visat i allt han agerar på och för är Jesus i centrum. Ändå ger han Jonas Gardell en enormt bra positiv PR-Kupp för boken ”Om Jesus” som skrevs av Jonas Gardell!
  Om någon sökande själ behöver lockas att läsa en bok så finns ingen bok som är så intressant som en förbjuden bok.

  Det gäller ifrån Apokryfen ”Höga visan” till Uppenbarelseboken.

  Att Jonas inte har allt i livet som han kan stå för som kristen! Är en viktig tes i hans arbete, den Jesus som vi tillber och följer till stor del kom till på 300-talet och slutfördes på 700-talet.
  Då var det okej att bryta emot människor som det står om i matt. 25:31-46.

  Jesus säger inte i sin predikan att Holger är mer värd än Jonas. Men ändå tolkas han så av vissa!

  Hade Holger satt upp på sin hemsida en kritisk granskning sida för sida och låtit sedan de som har tid och lust att bemöta kritiken få göra det. Då kunde även Jonas få chans att tydligt visa källan för hans kommentarer och med det så förs trollen ut i ljuset och spricker och under processen kanske vi kan få fördjupad kunskap om vad som var och är menat i centrala bibelställen som belyses och ställa det i helheten för att vi alla skall få klarhet i olika frågasättande. Som kanke kan få oss att se det centrala i Jesu Förkunnelse med friska ögon och att vi äntligen får insikt att förstå det väsentliga i bibeln förkunnelse!

  /Mikael

 • NN

  Kamau Mweru

  Jag tycker att det är tråkigt att både kjell och Nils drabbas av sådana som dig och om du kollar på Ratsit kan du se hur många som har samma förnamn varför jag reagerar är för att jag såg hur det gick till när du först försökte använda Kjell men när inte det föll i god jord så skriver du en sådan konstig signatur och undertecknar i stället med namn så att alla som svarar skriver namnet istället för signatur Det är mycket taktiskt från din sida men jag hoppades slippa se sådant bland kristna Jag är trött på denna kärlekslöshet bland människor som kallar sig kristna Tråkigt nog är det många som sticker ut armbågar i kyrkan också Nu lägger jag av på denna blogg

 • Mikael

  Hej igen Ulf!
  Det sista stycket i texten på #44 gäller att granska Jonas Gardells bok!
  Påpekar det bara för denna fråga har gått överstyr och man vill hällre visa på fel än att ansvarsfullt arbeta för framtiden!

  /Mikael

 • Ulf Stenlund

  Jag måste erkänna att jag avstått att läsa Jonas Gardell. Eftersom jag läser rätt mycket kanske detta verkar konstigt men jag VILL inte läsa böcker som förnekar Jesus, som han är uppenbarad i skriften. Det räcker med det du påpekar att ”den Jesus som vi tillber och följer till stor del kom till på 300-talet och slutfördes på 700-talet”. Vilken ohistorisk smörja! Jag måste också erkänna att jag avstått från att lyssna på Gardells TV-serie. Detta trots att jag är en flitig TV-tittare annars. Det jag sett är lite trailers. Jag ser inget mervärde i att lyssna på lögner om min Herre och Mästare.

  Det är en levande tro på Jesus människor behöver, inte en massa gnostisism och sk fördjupad kunskap.

 • Micke

  Kommentarer lik
  ”De döms till den eviga elden. Det är ett faktum.

  Men att bränna böcker och människor i Guds namn är att gå händelserna i förväg.
  Vi kristna får inte bli för ivriga och ta saken i egna händer.

  Vi ska predika motsatsparet himmel och helvete och överlåta resten till Herren.

  I princip är vi kristna inte emot att bränna en viss sorts människor. Men det är Jesus som sorterar ut dem. Inte vi.”

  avslöjar tillsammans med ”slut på filttoffle-typerna” vad den otäcka, självgoda, hatfyllda, fientliga och bizarra evangelikala fundamentalistmen står för.

  Gardell försöker ju i alla fall hitta förklaringar på bibelns alla motstridiga och sins emellan oförenliga uppfattningar.
  Verkar som fler än han skulle behöva göra detsamma.

  MS

 • Anna-Karin

  Det är svårt att ta folk på allvar då de fördömer böcker de inte har läst, speciellt då texterna är lättillgängliga och på svenska. Man ska väl ändå bilda sig en egen uppfattning eller….

  En liten hälsning till Kamau Mweru. 😉

 • Ulf Stenlund

  Micke
  Om jag ska ha en etikett är den snarast ”karismatisk och bibeltroende”. Eftersom jag inte kan tänka mig att döda ens en fiende är jag pacifist . Att, utöver att döda, dessutom tortera genom att bränna någon levande är fullständigt absurt.

  För Gud finns inga hopplösa fall. Gud kan frälsa Jonas Gardell men han måste vilja ha syndernas förlåtelse först. Jag tycker att det forntida avståndstagandet från hyckleri genom att benämna hycklarna som ”huggormars avföda” är ett radikalt och bra sätt att predika. Om du tycker att denna predikoton är otäck, självgod, hatfylld, fientlig och bizarr kan jag bara konstatera att vi tycker olika.

  I dag var det åter många nya besökare i vår kyrka. Alla åldrar, mängder av nationaliteter och en härlig atmosfär. Jag trivs jättebra med detta. Den unga dam jag satt jämte var för andra gången i vår kyrka. Hon sa att hon var nyinflyttad och redan trivdes bra hos oss. Hon är inte uppväxt i en kristen miljö.