Nu går jag in i Anna Anka-debatten m.m.

Nu sitter jag på Bromma flygplats och ska åka iväg på en TV-inspelning. Gårdagen ägnades bland annat åt Claphaminstitutets styrelse.

Sitter också och filar på ett inlägg med anledning av Ulf Ekmans utspel om kvinnliga föreståndare. Jag har ju också lite i bakhuvudet det hemmafrudebatt som Anna Anka har dragit igång. Ska försöka hinna med att lägga ut någon text under dagen, vid någon lämplig rast i filmandet.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • roberth

  Du behöver inte en praktikant? De vore skönt o komma iväg nu lagom till vädret vänder…. Jag är inte dyr, lite mat någon gång då och då bara.

 • wildwest

  Tycker Anna Anka-debatten var en härlig frisk fläkt i den unkna svenska ank-dammen. Det finns faktiskt ett par miljarder människor på detta jordklot som tänker annorlunda än vi svenskar, som vet allt bäst och kommit längst och ser ner på alla andra.

  Tänk att det alltid ska bli sånt liv när den minsta kommentar kommer kring kvinnor i kyrkan! Tänk om det inte är alldeles hundraprocentigt säkert att det som skett under senare år är riktigt bibliskt ändå?

  Jag har ingenting emot kvinnor i ledande ställningar, men jag har också sett märkliga arrangemang när en andlig ledare/föreståndare (=det är inte ett jobb, det är en andlig kallelse, en utsatt position i andevärlden) abdikerar pga barnafödande, man plockar in vikarier, som leder kyrkan åt ett något annat håll, sen ska kyrkan föras tillbaka till rätt spår när den barnlediga förestånderskan är tillbaka, under tiden blir det nåt av ett vakuum, förutom att det stressar församlingens ekonomi. Det är i såna sammanhang som jag undrar om inte det ligger nåt i Ulf Ekmans tveksamheter till kvinnliga föreståndare.

  Men jag har inte tänkt färdigt omkring denna fråga, den är så tröttsam att diskutera, då man alltid hamnar i facket kvinnofientlig bakåtsträvare, anti-jämställdhetstänkare.

 • Eleonore Gustafsson

  Till wildwest:

  Isåfall borde vi ha som katolska kyrkan: präster som lever i celibat. Eftersom även manliga föreståndare måste vara föräldrarlediga ibland pga barnafödande.

 • Jonny

  Det var modigt av Ulf Ekman att säga som det är. Guds ord ger inte stöd för kvinnliga föreståndare – däremot kvinnliga vittnen, evangelister, profetissor mm.

  Man kan säga att detta med kvinnliga präster, pastorer etc ofta har visat sig vara den första symbolfrågan för ifrågasättandet av Guds Ord. Sedan fortsätter det med skapelseberättelsen, homovigslar mm. Till slut ger man sig på det som fienden egentligen är ute efter när han ifrågasätter Guds ord – evangeliets sanning och Jesu unika frälsargärning.

 • johan

  Jag beundrar Ulf Ekman som vågar säga vad han finner i skriften, utan att kompromissa med tidens vindriktningar. Hoppas du också ger ett svar grundat i skriften. Där bör debatten vara.

 • urban

  Var det nån mer än jag som läste den utmärkta krönikan i Dagen för ett par veckor sedan? Alla läser inte Skriften på samma sätt som Ekman….

  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=184957

 • wildwest

  Eleonore: ja, men pappaledigheten är också ett modernt påfund som existerar i ett fåtal länder i världen. Är inte direkt hundra övertygad på att det var så Gud menade det. Men nu har vi skapat ett samhälle där ingen kan vara hemma med barnen, som istället sätts på institution och uppfostras av andra som inte delar våra värderingar. Katolska kyrkan i Tyskland brukar använda Sverige som ett avskräckande exempel på hur det inte ska gå till i en familj. Inte är detta som det var tänkt! Men jag inser att fenomenet nu finns, det går inte att backa.

  Pappaledighet av en föreståndare tycker jag isåfall är lika fel som mammaledigheten. Föreståndaryrket ska liknas vid en general för en arméenhet i krig. Föreställ Dej hur det blir om en sån plötsligt är borta ett tag. Det är inget vanligt yrke. Hoppar alltid till när pastorer skriver: att dom ”jobbar” här. Det är en andlig ledarroll, en andlig kamp, en utsatt position som djävulen på allt sätt kommer angripa. Vår superdemokratiska genomjämställda ledarstil är inget som ondskans andemakter respekterar.

 • Eleonore Gustafsson

  TIll wildwest:

  En god andlig ledare vet i djupet av sitt hjärta ”Gud behöver inte mig” – endast så kan han eller hon vara en god andlig ledare, för en sådan ledare förtröstar på Gud istället för på sin egen förmåga. Även Jesus levde så – i förströstan på sin Fader.

  Jesus vågade vara död i tre dagar, han vågade lämna lärjungarna – och det var så han vann seger. Då vågar en manlig förståndare vara pappaledig längre än så!!!!

  T.ex. förespråkade Niklas Piensoho, föreståndaren i Filadelfia i Stockholm att även manliga förståndare skulle vara föräldrarledig då han talade på nyhem i somras. Han hade varit det, och tydligen så erövrades inte hans församling av demoner unde tiden.

 • http://www.bikelife.se/lyckligagatan Nils

  Hörrödu Vildavästern!
  Och ni andra anonyma krigare.

  Jag tycker vi ska vara stolta över vår svenska pappaledighet! Det är väl underbart att även papporna kan vara så nära sina barn under uppväxten? Sluta vara så världsfrånvända!

  Skulle jag ställas inför valet att bli förälder i vilket land jag ville så skulle de helt klart bli Sverige.

  Och myten om att kvinnopräst-förespråkande skulle vara det första steget mot total förtappning tror jag inte på! Se på EFS tex. En stark evangelisk röst inom Svenska kyrkan och den svenska kristenheten. Helt för kvinnliga präster.

  Mvh
  Nils Lyckander

 • Christer Roshamn

  Det är en liten Jesus vi har om inte pastorer kan vara föräldralediga. Bra skrivet Eleonore!

 • Jonny

  Nils: verkligheten talar emot dig. Blev det väckelse i Svenska Kyrkan sedan man införde kvinnliga präster? Nej, liberaliseringen satte ilfart. Sedan ser Gud alltid till folkets behov. Om jag inte missminner mig så sade Gud till Moses i 4 Mosebok att TALA till klippan så att det skulle komma vatten till folket. Men Moses SLOG på klippan som han hade gjort förra gången. Nu gjorde Gud så att det kom vatten i alla fall, men det behagade inte Gud att Moses inte använde den metod som Gud anvisat. Kvinnligt ledarskap i församlingen är inte anvisat i Guds ord. Att vi sedan är ett i Kristus är en helt annan sak och syftar på frälsningen. Gud upphävde aldrig könsuppdelningen i skapelseordningen. Gud upprättade skapelsen, kvinnan såsom mor (Maria) och mannen såsom herde (Petrus). Om kvinnor får leda församlingar bör man i konsekvensens namn också vara för att homosexuella får vigas i kyrkan.

 • wildwest

  Står inget i Bibeln om föräldraledighet. Det står desto mera om att vi befinner oss i en andlig kamp, som vi inte ska negligera utan ta på stort allvar. I det uppochnedvända samhälle vi har i Sverige är det säkert bra med pappaledighet. Men så ska det inte behöva vara. Vi är några enstaka miljoner av världens sex miljarder som har denna förmån och ändå växer det upp hundratals miljoner barn som mår bättre än dom svenska. Så inte har varken pappa- eller mammaledighet haft nåt avgörande inflytande på barns psykiska hälsa.

  Jag förvånas åter igen av kommentarer som menar att ett pastorsjobb är ett vanligt 9-5-jobb med semesterersättning, fackföreningstillhörighet, turordningsregler och andra sociala förmåner. Fråga en pastor i Brasilien, Korea eller Kenya vad dom anser om det. Därmed inte sagt att pastorer ska leva på svältens rand medan övriga medlemmar i församlingen är rika.

  Pastorns jobb är att vara ledare för en grupp människor som ondskan inte vill ska segra. Då angrips naturligtvis ledaren först. Är ledaren engagerad i nåt helt annat än sin roll som församlingsföreståndare kan han/hon naturligtvis inte vara närvarande när nåt händer. Under tiden går församlingen igenom en tid av vakuum när inga steg kan tas. Det är inte första gången jag upplevt detta. Jag vill empiriskt uppleva motsatsen innan jag applåderar ledande pastorers frivilliga bortovaro från sin tjänst.

  Världens främste säljcoach Brian Tracy nämnde förra veckan i Globen att alla undersökningar visar att kvinnor mår lika bra att vara hemma med sina barn – eftersom det absolut viktigaste är att uppfostra nya världsmedborgare – som att arbeta. Medan det för männen inte är lika viktigt. I Globen uppstod då ett missnöjets sus, som fick den vane talaren att förvånat se sej omkring. Det är nog bara i världssamvetet och besserwisserlandet Sverige som han råkat ut för detta.

 • C

  Wildwest: Du känner dig inte själv som en besserwisser med alla dina tvärsäkra påståenden?

  Det vore intressant att veta hur du kan koppla andra länders usla anställningsvillkor för pastorer med framgångsrikt ledarskap. Har du något annat att hänvisa till än dina egna upplevelser?

  Att t.ex. EFK är det samfund som har bäst (eller kanske minst dålig) utveckling trots öppenhet mot kvinnliga pastorer; är det något du kan förklara?

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  ”Därmed inte sagt att pastorer ska leva på svältens rand medan övriga medlemmar i församlingen är rika.”

  Hm… läs det här: http://helapingsten.wordpress.com/2009/10/16/i-den-forsta-kyrkan-fick-man-ingen-lon-som-pastor/

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Jonny #4 har ett riktigt bra poäng.
  http://www.youtube.com/watch?v=TzcfDLHDxbM

 • Bennerth

  Tänk om…”i Herren” finns en fullständig upprättelse av relationen man och kvinna
  till det som var innan syndafallet!

 • http://www.bikelife.se/lyckligagatan Nils

  Bra skrivet C #13!

  Vildavästern #12:
  ”Står inget i Bibeln om föräldraledighet” Kom inte dragande med en sån floskel!
  Ska vi rada upp vad som INTE står i Bibeln så blir det en alltför lång lista.

  Om ni orkar läsa en klok mans ord om män och kvinnor så läs vad Per-Axel Sverker skriver om denna fråga: http://www.bibelsklikeverd.no/artikler/manochkvinna.htm

 • Olov

  Varför då?

 • Jonny

  Bennerth: Varför talar då Paulus om att kvinnan skall underordna sig mannen? Är inte det Guds ord? Mannens upggift i familjen synes bland annat vara att beskydda sin familj. När Eva föll i paradiset, så är det ändå Adam som ställs till svars tydligast. Kan det bero på att han svek sin uppgift att beskydda sin hustru från fienden? Det sägs inte rätt ut, men är en plausibel tolkning som går väl ihop med undervisningen i GT.

 • C

  Olov: Varför då, vad då?

 • Maja

  Å alla dessa oskulder till män som sitter hemma framför datorn och talar om kvinnors underordning, och att kvinnor mår bra av att vara hemma, och det ena med det fjärde. Vad ni har att lära er!

 • Bennerth

  Jonny
  Intressant du tar upp det här med underordnande.Vad jag ser utifrån Bibeln så handlar
  det om ömsesidighet, dvs det gäller såväl mannen som kvinnan se t.ex Ef.5:21 ff Under-
  ordna er varandra…Vers 21 gäller alla, man som kvinna. Sedan kommer v.22 som jag
  antar att du tänker på. Men underordnandet , som jag förstår är ett tjänande i kärlek,
  gäller såväl man som kvinna ”i Herren”.

 • Jonny

  Maja: Vad är det för fel att underordna sig? Jag är gift sedan 10 år. Inga problem för någon. Jag underordnar mig ju själv en pastor, Jesus, min arbetsgivare…Det är världen som har gett underordnande en negativ klang. Så länge man betjänar i kärlek är underordnande inget problem utan en förmån, en trygghet.

 • Jonny

  Bennerth: Jo, det finns förstås stöd även för ömsesidigt underordnande. Men huvudlinjen verkar vara att mannen har ett särskilt ansvar att betjäna sin familj med ledarskap, beskydd, trygghet. Allt i kärlek.

 • Maja

  ”ledarskap, beskydd, trygghet”. un-fucking-believable. Vill jag ha manlig beskyddarverksamhet går jag till maffian.

 • Bennerth

  Per-Axel Sverkers grundliga genomgång om mäns och kvinnors ställning i Kristus
  rekommenderas verkligen ( se kommentar nils17).

 • Jonny

  Jag hörde Sverker predika om detta en gång och tyckte inte att det höll. Skall ändå av artighetsskäl läsa texten.

  Maja: Om du inte är kristen så förstår jag din reaktion. Om du är kristen så borde du kanske ta dig en funderare på hur din relation till Guds ord ser ut.

 • C

  Är också gift sedan 10 år. Nästa gång ska jag leta reda på en fru som söker ledarskap och beskydd. Det låter attraktivt…

 • Henrik Ahlström

  Jonny

  Jag undrar bara över hur Texten, när Moses slog på klippan, har att göra med om kvinnor får vara föreståndare eller inte?

  Läs gärna som tidigare föreslaget Per-Axel Sverkers text

  Läste nyligen om två Kinesiska tonåringar, två tjejer som startade församlingar i Kina
  hur ser du på det? har de gjort fel?

  Ser inget när Paulus talar om gåvor eller tjänster som tyder på han inte ser kvinnor som Apostlar eller Lärare!!

 • TB

  Hej igen Maja!
  Ser att Du ”är i gång” igen. Tror att Jonnys råd är vist.
  – – –
  Hörde (eller läste) inte Uffes uttalanden om kvinnliga ledarroller i församlingen. Utan att fastna i just den frågan vill jag bara säga att det gått mycket snabbt utför med svensk kristenhet. Vi följer trender och världsliga nycker blint och försöker hitta något ord i skriften för att försvara vår feghet och dårskap. Förr följde vi skriften i helhet och var salt och en motpol mot världens dårskap.
  Varför kan inte män få vara män och kvinnor få vara kvinnor? Vad skulle kunna vara bättre än att vara älskad av sin man på samma sätt som Kristus älskar sin församling? Men i dag är detta inte nog för moderna och ”fria” kvinnor. Alltså tycker vi med andra ord inte att Kristi kärlek är ovärdelig heller – eller hur?
  Vi ber att: ”Ske Din vilja på jorden – på samma sätt som i himlen…” Men minuten efter har vi glömt detta och propsar på demokrati – vilket inte råder i himlen,
  Observera att detta inte kan försvara att män missbrukar sin roll som församlingsledare eller ansvariga för sin familj – tvärtom! Ett bättre föredöme och tuffare referens än Kristus själv finns väl inte.

 • Fuji

  Det var visa ord TB.

  Precis som i Herrens bön; Ske din vilja – Så har Gud en vilja med familjen.

  Frågan vi alla bör ställa oss är om det är Bibeln som är vårt rättesnöre eller om det finns andra utstakade vägar som t.ex samhället erbjuder.

  ——

  Michael G. Helders,

  Väldigt träffsäkert budskap i videon, sorgligt utveckling dock.

  Ger man den onde lillfingret så tar han hela handen. Det går inte och göra avkall på något i tron har jag märkt, då drar det bara iväg.

  Som en f.d alkoholist bara ska ta ett glas, så vipps är han ramlat av vagnen..

 • O.K

  T.B

  Ser att du också är igång igen

  Det är fantastiskt att Stefan bara antyder något så är snart alla bloggare igång

  Läs 1 Kor 11:2-9

 • C

  O.K: Det vore väl tråkigt att vara bloggare om ingen läser och kommenterar… Har nu läst 1 Kor 11:2-9. Vilken är din poäng?

 • Jonny

  Henrik: Poängen var att Gud gav vatten trots att Mose gjorde på fel sätt, ett sätt som Gud inte hade anvisat. På samma sätt kan Gud välsigna det ord som kvinnor predikar, eftersom Gud ser till folket behov av Guds Ord (vatten), trots att det egentligen inte är anvisat kvinnor till den uppgiften.

 • Ronny

  Del 1 .

  Be Gud till Gud om väglednig i denna fråga och om .allt .Och om att få släpa felaktig prestige och felaktiga ideer och ideal och teologi och omständigheter. Som inte Gud vill och bli fri ifrån i frid med Gud och få frid och frihet med Gud som Gud vill trots om världen och våra egna och egna sammanhang . Och trots positiva och negativa möjliga reaktionner på om vi väljer att göra som Gud vill och vill lära i denna fråga och allt.

  Istället för som vi och våra egna och egna sammhang gjort och gör i det som är emot Gud och Guds Ord och vilja i stort och smått ..Och hur vi tidigare varit och våra liv och ideer och ideal och löften och ställningstaganden trots det Låt oss välja tro Gud och Göra som Gud vill i varje fall Och med hänsyn till olika förändringar och prövningar och eget syndfall och andras ovch andra omständigheter . Som Gud vill uppenbara för oss vad som är bäst attgöra med som Gud vill som i allt ochi sakfrågan och sakfrågorna

  Som Gud vill ge nåd och kraft och mod och vilja och hopp och tro och kärlek och vishet och välsignelse och frid till oss att kunna tro och lydda honom och hans vilja.så vi kan veta att sån är Gud och Guds vilja och ord om allt och i denna sakfråga .Och i den speciella sitution den befinner sig i allmänhet och i våra sammhang . Och i frågar av annan art ja om allt . Och istället för vår och andras och våra och andras sammhang och ideer och ideal och teologi och lösningar. Så låt oss välja Guds och Guds Goda vilja.Om det Gud vill och tillåter.på hans Goda vis.Och med Guds strategi vare sig det går att föra Guds Ords sanna vilja och betydelse till seger eller ej.Och även om det inte går eller nånstans i denna fråga eller om annat…Så kan vi göra det där det går och i våra egna liv. Trots tidsandan och tidstrenderna och människors och olika samhangs ombytlighet… Det kanske går att ledda på rätt väg en del nästa år eller om10-20 år och en del sammanhang.Och Gud gör ju under mer än vi kan förstå och vänta oss med…Och allt har sin tid .Och inte mer eller längre än Gud vill.Och för dem som älskar Gud samverkar alt till det bästa för… Frid Ronny

 • Ronny

  Del 2
  Och man måste lydda Gud mer än människor .Och då förstås mer än sig själv med och andra än en själv med . För det är bara igenom att bygga på hälleberget huset består enligt Guds Ord matt 5- 7. Om man vill var en förståndig människa sa Jesus Herren . För är man oförståndig och inte vill det ska ens hus fall och fallet bli stort.Och det är inte något dömmande och fördömmande i det utan bara Guds kärlek och sanning och omsorg om var och en utav oss . Vad som Gäller om vi vill tillhöra honom och få nåd somhan vill eller ej. Och efter som Gud är Gud och inte en lite människa som vi .Så måste vi förstå att det är hans vilja enligt Guds Ord som Gäller och inte vår . Vare sig vi vill det eller ej.Och även Jesus fick erfara det i Getsemane. Där han bad inför Korsets allvar :Fader må denna bägare gå mig förbi om möjligt men ske inte min vilja utan din.Och Herren är vår Herre och vårt föredömme….

  Och låt oss inte vara rädd för att tala i bön med Gud om allt och om detta och för stolt för att göra det . Och om hans vilja i sakfrågan och hur den utevcklats till nuläget och verkar forsätta göra .Och om hur vi ska anpassa oss till Gud och Guds Ord som Gud vill i sakfrågan och angående hur situtionnen är och forsätter utvekla sig .Och på såvis om livet och frälsningen och samhället och församlingen och de anhöriga och vännerna och oss själva och vårt eget liv överhuvudtaget . Tänk på att de saktmodig ska besitta Jorden… De som lyder Gud med andra Ord…Och förföljda Har Jesus Herren sagt att den som vill följa honom kommer att bli i sitt Ord …

  Och be Gud om att inte bli inledd i frestelse utan frälst för allt ont .Och för anhöriga och vänner och egna sammhang.Och andra och deras sammanhang .Och för alla människor och all överhet. Så vi allt i allo kan leva ett stilla och fromt liv. Även i detta ämne… Frid Ronny och Gud välsigne er och oss alla och livet och församlingen som Gud vill !!! ps 103

 • O.K

  C

  Det kan vara bra för dig att läsa hela kapitlet men vers 8+ 9 har du väl inte sett

 • P

  TB:

  Du skrev: ”Vi följer trender och världsliga nycker…” I den tid och miljö som Bibeln kom till var samhället patriarkaliskt, vilket naturligtvis kommer till uttryck i bibeltexterna. Nu 2000 år senare, i Sverige, ser samhället annorlunda ut. Kvinnor blir precis som män myndiga vid 18 års ålder, det råder lika arvsrätt för kvinnor och män, kvinnor har rösträtt och kan väljas in politiken, de har lika rätt till utbildning som män, de bidrar till välfärden genom att arbeta utanför hemmet. Är det något vi ska beklaga, tycker du? Är det alltid av ondo att samhället förändras? Menar du att det hade varit bättre om samhällsutvecklingen hade avstannat då för 2000 år sedan, och att det patriarkaliska och ojämlika samhälle som rådde då är det optimala sättet att leva på? Kan man betrakta en samhällsutveckling som går mot en större jämlikhet dels mellan könen och dels mellan olika samhällsgrupper (t ex att alla har rätt till skolgång oavsett kön eller socialgrupp) som en ”trend” eller en ”världslig nyck”?

 • P

  TB:
  Du skrev: ”Varför kan inte män få vara män och kvinnor få vara kvinnor?” Berätta TB, vad är det då att vara man respektive kvinna? Hur ska en man vara respektive en kvinna? Vad får en man resp. kvinna ägna sig åt för sysslor i livet? Vad går gränsen någonstans för vad de olika könen får ägna sig åt? Det låter på dig som att det är väldigt lätt att lite snabbt och enkelt spalta upp vad en man resp. kvinna får ägna sig åt och vad som utmärker de olika könen vad gäller egenskaper och förmågor? Självklarheter, liksom, klara en gång för alla?

  I dagens Sverige har flickor som grupp bättre skolbetyg än pojkarna, och det är fler flickor än pojkar som väljer att studera vidare på högskolor och universitet. På de högskole- och universitetsutbildningar som är längst, dominerar tjejerna i antal. Är det underligt, tycker du, att när både kvinnor och män har rätt till och möjlighet till utbildning, så vill även kvinnor utöva det yrke de har utbildat sig till och bidra med sin kompetens på arbetsmarknaden? Är det inte en människas intresse, fallenhet och kunskaper som ska avgöra vad den ska arbeta med och ägna sitt liv åt? Är det rätt att vissa yrken ska stängas för det ena könet, just med hänvisning till könet? Förlorar vi inte alla på det synsättet när en massa kompetens går till spillo när man resonerar som så att kompetensen sitter i könsorganen? Och om en kvinna säger sig ha blivit kallad av Gud att vara pastor eller präst, vilken människa kan påstå att den vet mer än Gud, och att den kvinnan har fel?

 • C

  O.K: Jodå, jag läste även vers 8-9. Fortfarande: Vilken är din poäng? När jag läste teologi och stötte på dessa versar märkte jag att de flesta kommentatorer anser att att dessa passager och intilligande är svårtolkade. Det gäller även evangelikala exegeter. Kanske har du ett ljus som de inte har?

  Är ingen expert på detta, men jag vet att församlingen Korinth hade en hel del märkliga problem. Ett av dem var att det fanns kvinnor som ställde till det i församlingen, och det är detta Paulus vänder sig mot. Ska man dra alltför generella (bokstavliga) växlar utifrån detta bibelställe kan man exempelvis utifrån Gal 5:12 hävda att lagiska kristna bör kastrera sig…

 • O.K

  P

  Det togs upp i ett radioprogram nyligen att pojkar har mycket bättre betyg än flickor på gymnasienivå Men det är inte det vi skriver om här
  Den som ingenting är utväljer Gud
  Men jag tror att det vore mindre skilsmässor om var och en håller sig till det som dom passar för Och som Gud har planerat Läs Ef.5:21-28

 • O.K

  C

  Du påstår att du har läst teologi det vore bättre om du läste bibeln Det hade varit populärt Om bara brevet till Galaterna fanns

 • C

  O.K: Du kanske tror att jag bara tjafsar lite allmänt, men jag undrar faktiskt hur du tänker omkring de saker jag skrev.

  Så återigen, fast med lite andra ord: Vilka konsekvenser får 1 Kor 11 för mig som gift man? Är det jag som bestämmer vart vi åker på semester eller på vilket sätt ska det framgå att hon skapades för mig och inte tvärt om?

  En fråga till: Har kontexten någon betydelse (alltså till vem Paulus skrev och varför)?

  Kan tillägga att många av oss som läst teologi kombinerar detta med att läsa Bibeln.

 • O.K

  C

  Ja jag tror att du tjafsar lite med oss alla och din betoning att du har läst teologi känns lite högmodigt för övrigt står jag helt bakom (TB 30)

 • Maja

  Alla ni familjeöverhuvuden som har sån toppkoll på vad kvinnor vill ha. Ska man förstå det som att era fruar är ganska nöjda med att ni sitter framför datorn den mesta tiden?

 • C

  O.K: Värst vad du hakade upp dig på teologin (kan trösta dig med att det lilla jag läst verkligen inte ger mig anledning att vara högmodig).

  Men eftersom du hellre hackar på mig för att jag nämnde ordet teologi i förbifarten än svarar på mina (faktiskt seriöst) ställda frågor är det lika bra att vi släpper tråden.

  Maja: Min fru är lite irriterad på att jag sitter vid datorn en lördagskväll. Men så har jag ju inte riktigt lyckas övertyga henne om att jag är hennes överhuvud ännu…

 • P

  O.K:
  Nej, faktum är att flickor som grupp har bättre skolbetyg än pojkar, och att man inom skolvärlden är bekymrad över att alltför många pojkar har en antiplugg-inställning till skolarbetet! (Jag som skriver är lärare). Givetvis finns det enskilda pojkar som tar skolarbetet på största allvar och får fina betyg. Det jag ville säga är att eftersom det är alltfler som studerar vidare efter gymnasiet i yngre generationer, och att flickor numera har samma utbildningsmöjligheter som pojkar, så innebär det förstås att flickor (kvinnor) vill använda sina kunskaper och vara ute i arbetslivet precis som pojkar (män) vill. Kvinnor har något att tillföra arbetslivet precis som män har. Har en kvinna investerat både tid, arbete samt studielån på att utbilda sig, vill hon förstås inte kasta bort allt det genom att vara hemma hela livet för att sköta all markservice åt en yrkesarbetande make och barn. Det vore också slöseri ur en samhällsekonomisk synvinkel. För många kvinnor känns det inte heller bra att vara ekonomiskt beroende av en man, utan de vill själva vara med och bidra till familjens försörjning. Likaså vill kvinnor vara med och fatta beslut om olika samhällsfrågor.

  Du skrev: ”Men jag tror att det vore mindre skilsmässor om var och en håller sig till det dom passar för Och som Gud har planerat. Läs Ef.5:21-28” Så du menar att människor skiljer sig för att kvinnor i dagens Sverige vill vara jämställda med männen och ha lika rättigheter? Och ”det som dom passar för” – ja, det är själva knäckfrågan eller hur? Alla vinner på att vars och ens intresse och kompetens tas tillvara, och det innebär att kvinnor och män ska kunna välja yrke osv utan att följa färdiga mallar för vad de olika könen förväntas ägna sig åt. Det är inte så enkelt att kvinnor har vissa egenskaper och män andra, eller att kvinnor automatiskt är bra på vissa saker för att de är födda till just kvinnor.

  Ni som på allvar menar att vi ska leva på Jesu tid där kvinnorna var underordnade männen, får nog helt enkelt inse att det inte går att vrida tillbaka samhällsutvecklingen och att få kvinnor och män i dagens Sverige tycker att det vore moraliskt riktigt. I den tid som Bibeln skrevs fanns inte begrepp som jämställdhet mellan könen eller demokrati, därav frånvaron av dessa tankar i texterna. Den halvan av mänskligheten som utgörs av kvinnor är tacksamma över att samhället har förändrats på den punkten, och önskar inte leva under de livsvillkor som gällde för 2000 år sedan!

 • TB

  Hallå ”P”.
  Du läser in väldigt mycket i mina ord och tar upp många ämnen jag inte berört, men är ändå adresserat till mej.
  Ex. skolgång: Jag har fyra döttrar som jag uppmuntrar efter bästa förmåga att studera och gläds med dem när de får bra jobb som de själva trivs med.
  Ex. könsorgan: Det är överhuvudtaget inget jag – eller någon annan nämnt.
  Ex. arbetsmarknad: Herde för en församling är inte (eller rättare borde inte) vara ett yrke som man väljer utan som man utväljs till. Och eftersom Gud själv säger att Han en dag kommer att ställa herdarna till svars hårdare än andra är det inget man borde trakta efter!
  För övrigt tycker jag ditt ”tal” låter mer som ett valmanifest för något av våra politiska partier än från en troende ”läsare”.
  Jag läser inte Bibeln som ett historiskt dokument utan som Guds ord, väl medveten om att det kan bli väldigt fel om man hårddrar en vers utan att se helheten i skriften.
  Om det står råd och anvisningar i Guds ord om hur ett äktenskap bör ingås och levas tar jag inte det som ett snedvridet uttalande från en ”patriarkalisk” tidsålder. Inte heller skulle jag vilja vara förmäten nog att tala om för Gud att vi i Sverige på 2000-talet är visare och bättre utvecklade än Han är (var).
  Att det sedan var under hemska förhållanden människor levde för 2000 år sedan kan vi knappast skylla varken Gud, Jesus eller ens Paulus för – eller hur?

  Vad gäller mina ord om kvinnligt och manligt ansvar verkar du inte har läst min sista mening i (30).
  En fråga till: Varför kan man inte uppskatta de kvinnor som vill vara med sina barn, vårda familjen, skapa trivsel i hemmet, älskar sin man (och bara honom) o.s.v.?

  Jag har en så´n fru! Hon är det dyrbaraste jag har. Inför henne har jag inga rättigheter – bara skyldigheter att göra livet så lätt som möjligt för henne. Hennes skratt är den vackraste ”musik” för mina öron. Jag är familjens överhuvud – gör det mej till en ”översittare” som utnyttjar och förtrycker kvinnor? Hoppas inte det – för jag får göra räkenskap inför Gud hur jag har skött min ”kallelse”.

 • C

  TB: Får väl lov att fråga dig i stället. Rent praktiskt, hur är man familjens överhuvud?

 • TB

  Ja du ”C”…
  Jag har själv aldrig haft en pappa. Vet inte hur många gånger jag saknat den erfarenheten när jag nu själv blivit pappa för 8 barn. Som i så mycket annat får jag erkänna min begränsning och mina tillkortakommanden inför min himmelske Far.
  Min biologiska pappa hade redan en familj och borde hållt sig till dem. Detta räckte tydligen inte för honom utan en annan kvinna blev tillfälligt mer spännande.
  Hans definition av ansvar var att, i egenskap av läkare, erbjuda sig att själv utföra aborten av mej.
  (Lite förkortat och mycket förenklat om mina förutsättningar för att rent naturligt växa in i rollen som en familjs ”överhuvud”.)
  Från en trasig barndom, bråkig tonårsperiod och en ganska vild och vårdslös start på ”vuxenlivet” blev jag radikalt frälst när jag var 25 år. Gud förvandlade totalt mitt hjärta och min syn på livet, Jag visste inte vad kärlek eller ansvar var – men fick på många olika sätt åtnjuta detta själv från Gud.
  Förstod också att Han förväntade sig att det var något jag skulle ta efter och på så sätt bli mer lik Jesus.
  Eftersom Bibeln säger att Kristus är församlingens överhuvud, och samma Bibel också säger att mannen ska vara familjens överhuvud på motsvarande sätt är det väl bara att acceptera och försöka efter bästa förmåga att bli mer lik Honom.
  Rent praktiskt handlar det många gånger om att sätta sin egen vilja, bekvämlighet, drömmar och ”förverkligande” åt sidan för dem som man tagit på sig rollen att ansvara för och leva sitt liv med.
  När det gäller barnen får jag ibland ta obekväma beslut som inte alltid möts av hurra-rop och jubel. Inget ger mej som ”överhuvud” rätt att köra över min frus vilja eller känslor – men yttersta ansvaret är mitt. Det är också jag som tar de smällar som på olika sätt möter min familj. Jag ansvarar för rättvisa, ekonomi, försörjning och liknande saker som min familj ”kan kräva” av ett s.k. ”överhuvud”.
  Som tur är har jag en klok hustru och en mycket stor och barmhärtig Gud – så det har funkat riktigt bra med deras goda hjälp och stöd.
  Kanske lite för schematiskt svar från mej på din fråga – men vet inte riktigt hur detaljerade exempel du förväntar dej. Kan bara tillägga att jag känner stor respekt för rollen som överhuvud – och skulle aldrig i vare sej ord eller handling våga missbruka detta.
  Jag försöker så mycket jag kan att ”lyfta upp” både smått o stort inför min himmelske Far för att söka Hans vilja. På något sätt har även detta ytterst blivit mitt ansvar som familjens överhuvud.
  Tydligen har detta blivit ”välbehagligt” inför Gud eftersom Hans nåd varit stor och de flesta gånger vi tittat i backspegeln kan vi se Hans medverkan på ett tydligt sätt.