Kritiserad på Newsmill

Carl-Ingemar Dagman har skrivit ett långt öppet brev till mig på debattsiten Newsmill där han ifrågasätter och ställer frågor om min bibeltrohet. Ska titta på brevet och ge någon kommentar. Det kräver dock lite tid, återkommer i den frågan.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders

  Det där var inte bra!!!!

  En sak är öppen debatt mellan olika kristna bloggare, 98% av alla som läser kristna bloggar och själv debatterar på dessa är själva kristna (resterande 2% är ofta antingen muslimer eller sådana som själva har propaganda verktyg för ett sekualiserad samhälle)…förutom vissa undantag som är evangelisation bloggar.

  Men Newsmill?- En profan debatt sajt?

  Saxar från Bibeln:
  ”1 Hur kan någon av er som ligger i tvist med en annan våga gå till rätta med honom inför de orättfärdiga och inte inför de heliga?… 4 Men när ni har sådana tvister, sätter ni dem till domare som församlingen inte har förtroende för. 5 Det här säger jag för att få er att skämmas. Finns det ingen förståndig bland er,någon som kan bli skiljedomare mellan bröder? 6 I stället går broder till rätta med broder, och detta inför otroende. 7 På det hela taget är redan det att ni processar med varandra ett nederlag för er. Varför lider ni inte hellre en oförrätt? ..I stället gör ni själva orätt och roffar åt er – och detta drabbar bröder.”

  Tycker han dessutom är ute och cyklar. Bibeln är inte längre rättesnöre för lära, tro och liv i svensk kristenhet.
  Men här ju du ett undantag, det är ju bara se på din granskning av Brian McLaren. Han borde ju snarare försöka vara till din uppmuntran i Kristus, istället för att försöka trampa på dig- och det inför de orättfärdiga och inte inför de heliga.

  Tycker du absolut kan svara på frågorna CID ställer…men han själv borde kanske vakna upp till det faktum att vi lever i ett av världens mest sekualiserade länder, var det finns runt 200.000 bekännande kristna, och varav kanske runt 20-50 tusen av dessa har Bibeln som sin rättesnöre, detta i ett land med en befolkning på 9,059,650 (enligt CIA).

 • Jonny

  Dagman har skrivit en mycket bra artikel som jag hoppas Stefan tar på allvar. I mitt stöd för Stefan har jag dock också haft samma frågor som artikelförfattaren.

 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Min och åtminstone några andras erfarenhet säger mig att man ska undvika samtal med Carl-Ingemar Dagman (CID), eftersom viljan och förmågan att lyssna tycks saknas. Exempel på Cid:s samtalstekniker finns på Kolportören eller här: http://blog.bahnhof.se/plink/wb938188/21288. Han har säkert viktiga saker att bidra med, och behöver förstås Guds kärlek och omsorg som alla oss andra, men att debattera med honom leder (än så länge?) bara (?) till ordstrider. Bloggare som och vissa andra som saknar förmågan att delta konstruktivt i ett samtal tycker jag man ska ignorera om dom vägrar att ändra sitt sätt att samtala. Dom behöver andra saker än internet-uppmärksamhet. Mitt tips är alltså att helt strunta i detta, en debatt där kommer inte att föra något gott med sig.

 • http://www.myspace.com/dannyboypoetryman D.S. Lewis Axberg

  Ga pa Stefan detta verkar vara Tydliga tecken att Jesus har en Stor Seger Pa Gang i Gamla Svedala—Jesus For Dej Broder Alltid fram i Sitt Eviga Karleks-SegerTag–RymdRaket-Halleluja-JESUS
  Har kommer ett brev jag skicka till dom pa MillsWeek—

  Summan av Guds Ord Ar Ju Alltid SANNING—Sanningen-JESUS SATTER OSS ALLTID FRIA pa varje omrade—Guds Levande Ord
  Det star ocksa Skrivet att Vi ar Nu Alla Ett I KRISTUS—det ar icke mer man och kvinna—jude eller grek–slav eller Fri—Vi Ar Ett I KRISTUS—det ar precis liknande med den andra stora punkten du kommenterar—Om Gud skulle sta for dodsstraff sa skulle Han ju inte satt ett tecken pa Kain—Han skulle ju bara slagit ihjal honom–Nej i alla dessa fragor som oftast ar svara sa maste vi ha som Grund JESUS KARLEK—och HANS FULLBORDADE VERK—I OCH GENOM JESUS HELIGA EVIGA FORBUNDS-BLOD—SUMMAN AV GUDS ORD SANNINGEN—I EVIG KARLEKS-NAD—ar Det som Maste Styra—inte Guds Ord—Bara GUDS LEVANDE ORD–
  Vad Sager Paulus som Ar Otvetydigt Den Som Vet Mest om Lagen (ja, Moses JESUS och FADERN Da—Smile)
  Anser val de Flesta—Jo Paulus Sager sa har (och har syftar han absolut pa Lagen)
  Jag kastar allting pa SkrapHogen—For Det Enda Som Ar Intressant Ar Min KarleksRelation Med JESUS KRISTUS
  Ja men sager nagon—Kan Vi inte ha liksom Bade och—Nej Varning—Det Ar Ju detta Som Paulus Varnar For I Galaterbrevet—-dessa falska Broder som Han Kallar Det For som Innastlar Sig I Forsamlingarna och Falsk forsoker Smyga in Sin Giftiga Lara—och Falska Religiosa Doktrin—Paulus ar StenHard Mot Detta jag Onskar dom Skulle AvSkara Sig Allting—och pa ett annat stalle sager Han DOM KORSFASTER KRISTUS IGEN—detta ar Valdigt Allvarligt—och Detta Har Den Helige Ande Visat mej Mer och Mer—Manga av dessa ar Faktiskt inte Fodda Pa Nytt I JESUS HELIGA EVIGA FORBUNDS-BLOD—jag forstar ocksa Age Aleskjer som sager att de ar farligare an islam—haller mer och mer Med Om Detta—
  Men det finns en och annan NIKODEMUS—och Josef Fran Arematea Ocksa tack och lov–men vissa av dessa Baby-Kottsliga-Kristna som har hakat pa I Kottslighet—jag vet inte jag har ingen Tro for att dom kommer att Vaxa upp—Forlat JESUS—Jesus Har TRO I alla fall
  HALLEUJA PAPPA OCH KUNG JESUS
  FORLAT MEN JESUS ALSKAR ER ALLA MED EVIG KARLEK-Vi Maste Bara Bli Grundade Mer och Mer pa varje Omrade I Den Eviga-Karleks-Nades-Storm-Vind-Elds-Ornen-RymdSkeppet-GRUNDEN-FRIDEN-JESUS-KRISTUS–varan Farsa Vilken Granslos NAD—Halleluja Pappa Och Kung JESUS

 • Jonny

  Jonas: Så du har mandat att avgöra vad som är rätt debattteknik och konstruktivt? Känns lite otäckt att du försöker diktera vilka som skall uteslutas från ett samtal, vilka man skall svara etc. Så känner jag inte dig sedan tidigare. Dagman ställde exakt de frågor jag har burit på. Att han sedan kan framstå som besvärlig är inte alls konstigt. Det han skrev till Stefan är faktiskt bland det bäst jag läst på länge.

 • Fredrik

  Märkligt skrivet av Dagman (vem?) och märkligt val av forum för att ställa sådana frågor.
  Lundström har förmodligen helt rätt. Personligen skulle jag inte heller svara.

  En kommentar till Lewis Axberg: Det hör till vanlig ”netikett” att undvika capslock-knappen samt att skriva mindre telegrafiskt. Ingen tvingar dig att trycka på ’skicka’ förrän du läst igenom ditt eget inlägg en eller två gånger för att se över läsvänligheten. I all välmening.

 • http://www.jesustro.se Kenneth Hermansson

  Jag är inte övertygad om att Stefan gör klokt i att gå in i debatten med den mångordige Carl Ingemar Dagman. Dels pga dennes anonymitet och dels pga av hans fördömande mångordighet utifrån en förment bibeltrohet.

  För en tid sedan ställde jag frågan här i detta forum vem denne C I Dagman är, om han möjligen är talesman för extremsekten Lutherska Bekännelsekyrkan. Ingen har svarat och jag tycker det är ynkligt och hyckleribetonat av Dagman själv att inte presentera sig när han går så hårt fram mot dem han ogillar eller är oense med.

  Hur som helst så är det väl knappast bibeltrohet han slår vakt om i de frågor han tar upp, dödsstraffet och kvinnans ställning.

 • Jonny

  Att säga att man inte skall föra samtal med Dagman bara för att han inte har ”rätt” debattteknik eller ”rätt” teologi eller tillhör ”rätt” samfund är inget annat än mobbning. Att vara dogmatisk som han är borde vara något fint och ett tecken på att man är trogen Guds Ord och fädernas försåelse av Ordet.

  Jag har själv blivit utsatt just inom EFK när jag protesterade mot införandet av kvinnligt ledarskap i församlingen utifrån en noggrann genomgång av hela Bibeln. Jag har aldrig mött ett sådant hat, inte ens i världen. Det skrämde bort mig från EFK en gång i tiden, och sedan dess reagerar jag alltid när jag möter den typen av försök att negligera kristna syskon bara för att de gör ”fel”, säger ”fel” eller tycker ”fel”.

  Just nu är jag evinnerligt trött på alla köttsliga frikyrkor som inte accepterar Guds Ord fullt ut, utan trixar med olika förvrängda tolkningar allt eftersom det passar deras åsikter. Att böja sin vilja och sina åsikter under Guds Ord är kanske inte så enkelt, men är vi inte lärjungar?

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders

  Kenneth:

  Skratt* eller snarare ROFL!

  LBK är väl ingen extrem sekt?? Bibeltrogna, och även trogna till konkordieboken- svar ja, men sekt? C’mon!
  http://arkiv.lbk.cc/media/public/index.php?path=videofilmer/ här kan du se några video predikningar från deras församling i Ljungby- är detta något du klassificerar som extremsekt?
  …för det andra tror jag snarare folk som Seth Erlandsson (en av översättarna till Folkbibeln och docent i GT:s exegetik) är den som fungerar som ansiktet utåt/talesman för detta samfund, men här kan jag ha fel….

  Väl om LBK är en extremsekt- så måste jag vara den nya Charles Manson….Finns ju överhuvudtaget inget sektrisk med dem….

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  CID har inte alls förstått Nya Testamentets budskap när han så hårt predikar för dödsstraff… önskar jag kunde skicka honom tillbaka till den första kyrkan så han kunde se hur kristna förbjöds att utdöma dödsstraff och utgjuta blod på vilket annat sätt som helst…

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders

  PS: Jag kan inte se några kopplingar överhuvudtaget mellan CID och LBK.

 • http://buggfix.blogspot.com Ludvig

  Michael:
  Det finns faktiskt en – hans vurm för Luther.

 • Nils

  #8
  Även om det är fragmentariskt du yttrar dig, så har jag förståelse för din reflektion…
  Skrev själv 2 kommentarer i anslutning till Karlendals senaste blogg som anknyter till din ledarskapsreflektion…
  http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/?p=348

  Jag har under flera år studerat problemställningen utifrån bibelsyn & omsvängning i ledarskapssyn spec. utifrån pingströrelsen – ev. liknande process tidigare i EFK ?

  Tyvärr har den nya synen satt sig så djupt att det knappast är fruktbärande att ”strida för” en rebiblicism i denna problemställning i de sammanhang som övergivit det man tidigare sa sig ha ljus över.

 • Fredrik S

  Dagmans dogmer väcker en del frågor…

  Finns det inte något ganska snedvridet i att lyfta fram just dödstraffet som kännetecken för bibeltrohet? Utifrån Skriften borde det snarast vara tvärtom – kännetecken på äkta bibeltrohet innebär väl rimligtvis att man håller sig till det som sammanfattar lagen och profeterna – det dubbla kärleksbudet, och det som Paulus kallar Kristi lag, befallningen att älska sina fiender osv.

  För mig är det ett tecken på att något tyvärr har gått snett när argumentationen ser ut som den gör hos Dagman. Som sagt, hans ”artikel” väcker en del frågor. Exempelvis kan man undra om han själv hade föredragit att nådon straffade Moses med döden innan dess Gud hann kalla honom att leda sitt folk…

 • http://www.myspace.com/dannyboypoetryman D.S. Lewis Axberg

  Tack Fredrik men jag ar val oftast vild vuxen i manga omraden—gillar det ar Jesus Hippie forresten—och tanker forbli HALLEUJA JESUS—
  men jag forsoker jobba pa det ena och det andra—men ar poet och evangelist—Hog Jesus Rock Stamma inte alla som Pallar Jesus Blir Da Aldrig Nervos

  Jag ser detta mer och mer—Den Helige Ande visar mej detta forraderi mer och mer—PRECIS SOM DE STAR DOM TYCKER ATT DOM HAR GJORT GUD EN TJANST NAR DOM DODAR ER—-(vi maste vara beredda pa mer forfoljelse—och vi maste varna om varandra i Karlek och Frid—JESUS BESKYDDAR OSS FRAMFORALLT–Halleluja JESUS)
  Detta har bl.annat med denna For-Blind-Else—-Detta Tackelse–Forst och Framst Judar men ocksa alla andra som forsoker genom Garningar—-och detta ar Manga—ibland halkar vi alla dit I dessa diken—att forsoka genom Garningar och LagiskHet—Tjana oss In—Offra oss In M.M. Detta ar riktigt sa Forradiskt—och Skickligt Nara SANNINGEN—men SANNINGEN—-AR JESUS—inte Guds Ord—Men BARA GUDS LEVANDE ORD—NADEN—DEN EVIGA KARLEKS-NADES-STORM-VINDEN-ELDS-ORNEN-RYMDSKEPPET-JESUS***
  Man far en slags Befrielse och Kottslig Njutning I att Forsoka Folja Lagen—som ar liksom Evig och Forradisk–Men ocksa tung nar man faller och I slut anden Outsagligt Tung—for Den Leder Ivag Fran NADEN—OCH SANNINGEN—JESUS-KRISTUS—

  Jag horde nagon som anklaga mej for att vara new age—bara for att man andvander en Battre Bild om Vad som ska Ske I De yttersta Dagarna—bara for att jag sa RymdSkeppet–JESUS—sa skulle detta vara new age—HaHaHa—helt sakert ar det dessa personer och liknande som anklagar C.S. Lewis for DyLika saker—man anklagade JESUS Sjalv for att vara besatt m.m.
  Det ar dessa samma Religiosa Vasende—-och fortappade varelser—-Huggormars avfoda—DEN HELIGE ANDE MASTE RIKTIGT LUGNA NER MIG HAR—men Da talar jag om Den HELIGE ANDES EVIGA NADES-FRID—
  Jag kommer och slita sonder er era falska religiosa fariseer och LagLydiga Skrift-Larda Proffs Ni kommer inte att ha en Chans—JESUS-LEJON-KLOR och TANDER med EVIG KARLEKS-NAD-SANNING kommer att Pulvrisera er—HALLELUJA HERRE JESUS
  Det ar ju dessa SkriftLarda och Religiosa proppar som sitter speciellt I vast varlden—och bygger upp dessa trosklar som JESUS Talar om De Bygger upp dessa svara Lagar och Laror for att stoppa manniskor fran att lara kanna SANNIGEN-JESUS—MEDANS JESUS HJARTA Vill att ALLA Manniskor ska komma in I Himmelen Sa MotVerkar dessa religiosa och skriftlarda istallet—DEN LEVANDE GUDEN—Som Ar KARLEK—–GUD AR KARLEK—OCH GUD KOKAR OVER—forst och framst I helig Vrede over dessa Religiosas synder—om vi nu ska prata om detta—Den Levande Guden-JESUS-Kristus AR
  En Evig KarleksEld—En Evig Karleks-RattfardighetsEld—Men Vi Maste Alltid Ha den Ratta Grunden—NADEN—-Jesus Heliga Eviga BlodsGrund—-Det EVIGA KARLEKS-KORSET—SOM AR JESUS Rymd-Skepp—Noa Byggde En Ark—HELIGE ANDE Bygger en Evig Karleks-Nades-Rymdraket—JESUS-OCH AV NAD JESUS-KORS—Vi Tillhor Varandra—Halleluja Vilken Granslos Nad—
  HALLELUJA-FORLAT MEN JESUS ALSKAR ER ALLA MED EVIG KARLEK–JESUS Varan Pappa—Vi Ska Bara Bli Mer och Mer Grundade I den Eviga-Karleks-Nades-Storm-Vind-Elden-Ornen-Frids-RymdRaketen-Grunden-JESUS
  Halleluja Pappa Och Kung JESUS

 • http://www.myspace.com/dannyboypoetryman D.S. Lewis Axberg

  Jag har last Guds Levande Ord I Ca. 35 ar—men inte forran nagra manader sedan—-jag hade aldrig sett att Den enda ibland Bibelns Evangelier som inte Ar Jude—Lukas (for ovrigt enda Bok Forfattare I hela Bibelns 66 Bocker—den andra Boken Apostlagarningarna Kanns Ju som att den Helige Ande Har Skrivet Sjalv—SMILE)
  I Lukas Evangelie sa Visade Den Helige Ande Mej for ca. 6 Manader sedan att Lukas ar liksom den enda av de 4 Evangelierna som snappat upp berattelsen om Jesus och Rovaren Pa Korset Som JESUS Fralser—Som Pappa sa Han Bad om en tanke—och Fick hela HimmelRiket—Detta ar Lite Av Jesus Granslosa Karlek och Nad—
  Denna Rovare hade ju ocksa vaxt upp I detta lagiska system med skriftlarda och fariseer—vilka senare tyvarr gick at fel hall—medans denne Rovare Gick Ratt hem till Himmelen med JESUS trots att Han aldrig hade chansen att Gora Nagot Gott—Han hade ju Dodat—och gjort fel, hemska saker–Anda far liksom han vara urtypen–eller den Forsta som I Alla fall I Nya Forbundet Gar In I Himmelen med Jesus—MARKLIGT—Men Sadan ar GUD—sen har vi ju ocksa Paulus som sager liknande saker—jag ar urtypen av syndare som ska bli Fralsta– jag ar den Storste av Syndare—detta ar ju ocksa sa Tanke Vackande och Markligt—synd barometer—och liknande ar aldrig bra—jag tror det ar mycket storre synd om man nu ska jamfora—-att bygga upp dessa lagiska och religiosa trosklar for manniskor—an nagra andra synder over huvud taget—detta borde gora oss odmjuka–och villiga att kasta oss ut mera I den EVIGA KARLEKS-FLODEN–JESUS-HELIGA EVIGA FORBUNDS-NADES-BLOD—HALLELUJA HERRE JESUS
  Den helige Ande visade faktist en annan sak som ar Vart att namna om JESUS PA KORSET—(For Ovrigt Sa Anser jag Detta Ar Egentligen Det Enda Vi Behover Predika—-JESUS EVIGA KARLEKS-SEGER PA KORSET—Nar Vi Lyfter Upp JESUS HELA TIDEN—Sa Kommer Han att dra Alla Manniskor Till Sig—-)
  Samtidigt som Helige Ande Visade Mej att Bara Lukas Skriver om Jesus och Rovaren som JESUS Fralser—-sa ar det bara Lukas som Har med JESUS-Orden—FADER FORLAT DEM For De Vet Icke Vad Dej Gor—Detta har jag aldrig tankt eller sett heller under alla dessa Ar—
  Och Detta Tror jag Har En Viktig BETYDELSE—fortfarande sa visar Den Helige Ande mej mer och mer om detta for varje dag—Halleluja Vilken Granslos Nad—
  HALLELUJA-Forlat Men Jesus Alskar Er Alla med Evig Karlek–JESUS Varan Pappa—Vi Ska Bara Bli Mer och Mer Grundade I den Eviga-Karleks-Nades-Storm-Vind-Elden-Ornen-Frids-RymdRaketen-Grunden-JESUS
  Halleluja Pappa Och Kung JESUS

 • http://www.jesustro.se Kenneth Hermansson

  Jovisst Michael G. Helders, jag provocerar medvetet. Och jag tycker mig se likheter mellan de långa texter Dagman producerar och vad jag i annat sammanhang tagit del av från personer i Lutherska Bekännelsekyrkan, texter som gett uttryck för stark ”Lutherfundamentalism” och åtminstone i mitt tycke extremsekterism. Konkordieboken är väl för övrigt inte Bibeln? Därför min fråga om det eventuella sambandet.

  Men min poäng är att Dagman borde presentera sig, sin bakgrund och sitt sammanhang.

 • kjell

  Axberg

  Du borde köpa ett nytt tangentbord eller dra åt dom skruvar som är lösa

  Jesus säger den som gör min himmelske faders vilja han är min broder min syster och min moder men du skriver far och farsan och pappa om Jesus men han kallar mig bror

  Vem har fastställt jordens alla gränser? vad heter han och vad heter hans son -du vet ju det Ords 30:4

 • Staffanw

  Ett sorglig inlägg från CID, så fyllt av dömande aggressivitet som måste göra det svårt att inleda en dialog, och den vill CID uppenbarligen inte ha. Ja, vad vill egentligen CID med ett sådant angrepp? Man anar också att vissa som störts av Stefan Swärds åsikter börjar positionera sig och villigt applåderar alla Stefans kritiker.
  Jag börjar misströsta kring bloggandet – uppenbarligen går det inte inför öppen ridå föra en respektfull debatt som visar och accepterar det som är i grunden självklart – våra liv ser annorlunda ut, vår livserfarenhet varierar och vi upplever tillvaron med olika sinnen – och därmed ser vi olika på eller uttrycker oss olika beträffande vår tro, vår Gudsbild, och bibelns berättelser och budskap.

  År det detta som vi kristna ska visa upp för våra medmänniskor – oförsonliga angrepp, misstro och nedvärderande omdömen om varandra – vem blir omvänd av sådant? Det vilar ett stort ansvar på de som offentligt går ut och presenterar det kristna budskapet – kärleksbudskapet.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders

  Kenneth Hermansson:
  All respekt till CID, men jag måste då säga att det är en väsentlig bättre/högre standard på LBK’s texter än CID’s, även om dem båda är lika i det perspektiv att dem skriver mycket.
  Men jag tror jag har rätt när jag säger att LBK har evangeliet som utgångspunkt och CID har annat (t.ex sin bibliska överygelse) som utgångspunkt.

  Nej, konkordieboken är inte Bibeln, jag bara påpekade att dem håller sig till dens läror- det kan alltid diskuteras om konkordieboken stämmer överens med Bibeln eller ej. Själv tror jag vi har mycket att lära från den, speciellt kring evangeliet.

  Jag vet inte vad du kopplar sekterism med, men när jag tänker på sekter så tänker jag på sådana som Nya Jerusalem, Kristen vetenskap, Guds lamm, Familjen och även till viss mått de som har anammat Purpose Driven stuket- eftersom här lurar man människor in i kyrkor på lik linje som t.ex mormoner och jehovas vittnen gör.
  LBK till skillnad från dessa spelar varken på känslor, mänsklig intellekt, nya trender eller annat, och de är heller inte manipulativa såsom kanske till viss del kan vara vanligt inom frikyrkan.

  Jag själv blev förd till tro av en LBK präst, rakt och tydligt budskap ”Omvänd dig, annars hamnar du i helvete”. Inte känsligt, inte precis vad jag ville höra- men det räckte åtminstone till att jag plockade fram min bibel samma kväll och bad till Jesus.
  LBK är också de jag själv har lärt mest av, och mer öppen och trevlig samfund tror jag man för leta länge efter, även om deras ton i debatter kan vara lite hårdare- än vad t.ex EFK är vana vid den dag i dag.

  Jag är enig med att Dagman borde presentera sig själv, men tycker egentligen inte det är så väsentlig i sammanhanget. Det som borde spela någon roll är om han har rätt eller fel utifrån Bibeln.

 • Köp inte Lewis jeans!

  Axberg har avslöjat hur han är innerst inne bakom den falska hycklande fasaden.

  Det kanske är bla. droger som han har problem med. Och han har definitivt problem med hat, och det är inte så lyckat för honom på lång sikt. Den Helige Ande har informerat mig hur han är egentligen.

  Han tror att han kan leva i synd och ändå komma till himlen genom Guds nåd.

  Men nåden finns enbart i omvändelsen ifrån synden.

  Det har Jesus sagt många gånger. Axberg! du för människor vilse i en viktig bemärkelse.

  Jag ber i äkta kärlek att han ska omvända sig ifrån synden innan det är kört för honom.

 • Emil Mattsson

  Är det inte lite Inger Johansson och över den där Dagman?

 • Anna-Karin

  Men hu sicken filur den Dagman var/är!! Vilken soppa!! Inte vurmar jag för allt som Stefan S skriver men det Dagman häver ur sig är ju ren rappakalja…..

  Är det över huvud taget lönt att gå i svaromål med en sådan man? Är det inte klokare att bara ignorera…….

 • http://buggfix.blogspot.com Ludvig

  #22
  Jo, det hade nog nästan varit klokare att ignorera. Nu föll jag dock för frestelsen och får stå mitt kast…

 • http://www.myspace.com/dannyboypoetryman D.S. Lewis Axberg

  Som sagt jag foll ocksa for Frestelsen—22 och 23—–
  Men det ar ju sant som Du sager i 22—det ar en hel del RappaKalja—-precis som Han utan Jeans Byxor over huvud taget dar i 20—-och Sjutton ocksa skrammlande tunnan dar–skramlar vidare—-Ni tycks ju leva i synden sa varsegod och gor det—Har Ni Inte Last Guds levande Ord att alla synder Vi——-Men Ber Vi Jesus om Forlatelse Sa far Vi ocksa FORLATELSE—det ar ju dar ni star—-Ni ekanner ju inte ens er synd Hycklare Huggormars Avfoda—Hur Skulle Ni Kunna Kanna den Levande Guden—jag skulle bli som ni om jag sa att jag inte Kanner Min FARSA—JESUS—men vem eran far vet vi ju nu vem det ar—skruva in skruven i robot laran–maskinen—sa kanske ni fattar det—-Hur Kan Du utan Jeans-Och Byxor—naken du dar star och anklagar en annan manniska som du inte ens har traffat—-Du beter dej ju varre an de skriftlarda och fariseerna sa Huggormars avfoda at—-JAG AR FODD AV DEN LEVANDE GUDEN—-JESUS KRISTUS–I JESUS HELIGA EVIGA FORBUNDSBLOD—OCH KAN INTE SYNDA—FOR JAG AR FODD AV DEN LEVANDE GUDEN—JESUS—MIN FAR—HALLEUJA—BARA PA GRUND AV GUDS GRANSLOSA NAD—HALLELUJA HERRE JESUS—
  FORLAT MEN JESUS ALSKAR ER ALLA—VARAN STOREBROR—FARSA—OCH BASTA KOMPIS—–JESUS KRISTUS—Vi behover bara mer och mer Bli Grundade I Den Eviga-Karleks-Nades-Storm-Vind-ELdsLjuset-Ornen-RymdSkeppet-Frids-Grunden-JESUS KRISTUS—Varan Pappa–Vilken Granslos Nad—HALLELUJA PAPPA OCH KUNG JESUS

 • http://www.myspace.com/dannyboypoetryman D.S. Lewis Axberg

  HemligHeten Ar Faktiskt Enkel—Att Vi Hela Tiden lever i Det heliga Eviga Forbunds—JESUS BLODET—-Broder Michael Mycket Bra Dikt—Old School—Men dom ar ofta Bast—-
  DENNA NAD—ATT HELA TIDEN VARA och VI AR OCH LEVER OCH ROR OSS OCH AR TILL—I DEN LEVANDE GUDEN—STOREBROR—PAPPA—OCH BASTA VAN—-OCH KUNG JESUS—–Vi Ar Till Vi lever Vi Ror oss och allting I den Eviga Karleks-Nades-Blods-Vin-Strommarna FRAN JESUS—Som Mer och Mer overtacker hela universum Pa Varje Omrade——FORLAT MEN JESUS ALSKAR ER ALLA MED EVIG GRANSLOS KARLEK
  Vilken Granslos Nad Pappa Jesus—Vi behover bara mer och mer Bli grundade I Den Eviga-Karleks-Nades-Storm-Vind-Tsunamin-EldsLjuset-Ornen-Frids-RymdRaketen-GRUNDEN–JESUS KRISTUS—-HALLEUJA PAPPA OCH KUNG JESUS

 • wildwest

  Nu kommenterar bloggkommentatorer ett blogginlägg om ett möjligt framtida blogginlägg som eventuellt kommer gå i polemik med ett annat blogginlägg på en annan sajt än denna. Börjar inte diskussionen bli lite väl abstrakt???

 • http://pendlatillnorrkoping.se Roberth

  Och vem katten är Carl Ingemar Dagman ? Näe stefan, lägg din energi på bättre saker.

 • http://www.brefvet.com Gunnel

  wildwest, visst är det så! Det som i början av 2000 var heta strider på bibelsajten mellan liberalteologer och fundamentalister har övergått i egna Bloggar där samma typ av kristna strider mot varandra i kommentarerna numera.
  Jag är en av dom – stridslysten eller intresserad av att få veta mer av kyrkohistoria.
  Missionare är inte värd vatten i dessa kommentarer.

 • http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/default.aspx Bengt Malmgren

  Dagmans artikel var synnerligen ordrik, lite rörig, upprepar sig och skriven i en aggressiv ton, det känns svårt att ge ett konstruktivt svar på en så spretig artikel.
  Den typen av diskussion hör hemma i ett filosofiskt och teologiskt akademiskt sammanhang.
  Jag skulle nog ligga lågt och låta den passera i tystnad om jag vore du.

  mvh

 • http://aletheia.se/ Haggaj

  Jag håller med Bengt Malmgren.

 • olov

  Jaha, nu är det knasbollarnas julafton på Stefans blogg igen.

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Läste Dagmans artikel för några dagar sedan, och tycket spontant att han har inget konstruktivt att tillföra. Dagman skjuter in sig på att Stefan, precis som alla vi andra, är en syndare som gör felbedömningar etc, men det är ju ingen nyhet. Ffa anklagar han Stefan för att ta för lätt på vissa bibelord, och därför borde tiga så länge han gör det. Själv tar Dagman för lätt på bibelordet Den som är fri från synd kastar första stenen. I Dagmans version blir det Den som är felfri säger första ordet, resten tiger. Dagman har talat, alla andra ska tiga! Dagmans egen attityd liknar dens, som tittar på livet i ett akvarieum, och kommenterar livet på andra sidan glasväggen som en utomstående som inte själv är en del av det som kommenteras.

 • Thomas Arvidsson

  #32 Olov: Ja, visst är det lite tokvarning… Hade antalet ord varit måttstocken på andlighet så…men det blir tyvärr endast tröttsamt.

 • Timo

  Käre Axberg! Det finns ingen annan på bloggen som uttrycker sig så hatiskt,
  och dömer människor som du. Om du inte slutar upp med dina trakasserier så kommer du tyvärr att bli avstängd även på denna blogg.

  Du skriver många extremt långa, felstavade, och förvirrade kommentarer.

  Och upprepar samma fraser varje gång.

  Du talar gång på gång om att Jesus älskar allihopa,
  men själv så har du inte äkta kärlek till din nästa, och det är bland det allra viktigaste.

  Du behöver läsa kärlekens lov i första korintierbrevet.
  och praktisera det!!

  Du sårar dina medmänniskor, och sen så talar du om kärlek…

  Du verkar tyvärr att ha bla. mentala problem.

  ALLA på bloggen uppfattar att du har stora problem, och behöver mycket själavård.

  En viktig skillnad mellan mig och dig, det är att jag inte dömer dig,
  jag väljer att i sann kärlek be för dig.

  Jag ber att du ska må bra till ande, själ, och kropp, och att du ska omvända dig ifrån ditt hat, och börja tala gott om dina medmänniskor, så att även du kommer till himlen.
  I Faderns, Sonens, och den Helige andes namn amen.

 • Brother Omar

  När katten är borta dansar råttorna på bordet… Har herr Swärd ingen som helst möjlighet att redigera inläggen när han befinner sig på Malta? Det som pågår här just nu riskerar att snabbt försämra ryktet för denna blogg – och det bara genom några personer helt bisarra kommenterande. Många skruvar som behöver dras åt…

 • olov

  Stefan: Jag föreslår att du plockar bort alla inlägg av den här Lewis ovan. Han är ju inte helt frisk. Och kan du inte sätta upp lite regler när du ändå håller på? Att inläggen inte ska vara så långa till exempel. Finns det något värre än de här salvelsefulla, irrationella inläggen som kommer i ett enda jättelångt stycke? Snälla? Annars kan det ju inte föras en ordentlig diskussion här.

 • urban

  Snälla Stefan,

  se till att inläggen blir lästa innan dom ev läggs ut på bloggen.

  Tack på förhand, urban

 • BW

  Jag själv, precis som andra, har gått igenom olika faser med olika ”självbilder” och mognadsfaser under min 54: årig levnad och jag tycker mig känna igen en del av alla dessa olika uttryck i bloggkommentarerna. I medvetande om vilken mysko kuf jag måste ha varit i mångas ögon och vilka ”verklighetsfrämmande självbilder” jag levt med under åren känner jag mig både ödmjuk och tacksam inför det faktum att Gud har sett till mitt hjärta och till min längtan och min goda vilja. Gud dömer oss inte bara efter vem vi är just nu med all vår omognad och kantighet, utan han ser djupare in i våra hjärtan och ser vem vi kan bli. Gud ser om här finns en människa som är beredd att underordna sig andlig fostran, som är beredd att ödmjuka sig och bida upprättelsens tid.

  Därför är i alla fall jag försiktig med att ropa på ”polisiära” insatser och censur mot personer vars måttfullhet och mognad skulle kunna ifrågasättas. När inte bloggdiskussionen ger mig personligen så mycket kan se ett visst underhållningsvärde i spretigheten, intensiteten och spontaniteten.

  Oj, detta blev ju bitvis så vackert att jag nästan får tårar i ögonen …

 • O.K

  BW

  Menar du att vi skall acceptera sådan smörja då tröttnar många och slutar att blogga det är antagligen det som han vill i 7 dagar har han kört denna stilen och skall det fortgå så orkar jag inte ens läsa det som ni andra skriver

 • martin kihlström

  Stefan.

  Lägg energin på annat.
  Kyrkan och vi kristna riskerar att sluta som en diskussionsklubb, där akademiker tycker i allt mellan himmel och jord medans ”vanliga” kyrkobesökare och trogna kristna blir mer och mer trötta och till slut så orkar ingen längre med att lyssna.
  Och det är allvarligt. Internetforumet har fört med sig mycket gott, men det negativa är att allt och alla diskuterar.
  Jag har beslutat mig efter noga övervägande att lägga min energi på att söka Gud och den helige Ande. Sen får alla tycka och tänka hur mycket som helst på div. debattforum.
  för det kommer aldrig att leda framåt.

 • http://aletheia.se/guest/ Kamau Mweru

  Det finns ett passande holländskt ordspråk…..

  Een dwaas kan meer vragen stellen dan zeven wijze kunnen beantwoorden.

  Översatt:

  En galning kan ställa flera frågor än vad sju visa kan besvara.

  Personligen tror jag att det där med högra och vänstra kinden handlar just om att inte gå in på galna utmaningar.

  Det leder bara till oändliga ordväxlingar.

  /Kjell

 • http://www.betheligagnef.se Carl Lindahl

  Det är väl just det här som är ett problem idag: Vad tror vi att trohet mot Guds ord egentligen är? Carl Ingemar har sina favoriter, där han ser sig som radikalare än andra: Dödsstraff och kvinnans underordnande. Men hur ska man ta sitt kors, älska sin nästa, bli sänd som får in bland vargar, bli den minste av alla, hata mammon, osv? Jag tror vi har mycket trohet mot Gud och mot Guds ord att ta igen på de områdena.

 • JB

  Jag vet inte om herr Swärd ska ödlsa tid med på inlägget ovan, men samtidigt så finns det en poäng i hans kritik av de ”bibeltrogna”. Var ska gränsen gå, var ska bokstaven ta över sammanhanget. En klassisk fråga. Kvinnliga ledare inom kyrkan. Finns det biblisk grund för detta. Ska vi ha det osv. Själv är jag mer liberal i min tolkning av bibeln och har inga problem med kvinnliga förkunnare. Men hur ser ni på det?

 • Henrik Lööv

  Trohet mot Guds ord måste följas av en ömjukhet inför det mänskliga som finns både i bibelns författare och vår tolkning. Det är vårt ansvar att urskilja vad som är mänskliga tankar och kulturella färgningar i bibelordet. För att lyckas med det krävs i alla fall tre saker. Kunskap, förnuft och Den Helige Andes ledning. Dessutom behöver det ske i en gemenskap där olika tankar och åsikter blir en naturlig tröghet där tolkningar kan stötas och blötas. Trohet mot bibeln är som jag ser det viljan att förstå och tron på att det är möjligt. Sen finns det givetvis en skala där vissa saker helt klart är kulturella och partikulära, som kvinnans underordning, medan andra givet är eviga sanningar, som att Jesus uppstod.

 • BW

  Broder OK!

  Jag förstår mycket väl vad du menar. Jag talar bara för hur jag upplever saken. Det står i Ordspråksboken 26: 4,5 så här: ”Svara icke dåren efter hans oförnuft, så att du inte själv blir honom lik. Svara dåren efter hans oförnuft, för att han icke må tycka sig vara vis”

  Nu påstår jag absolut inte att någon som skrivit på denna blogg är en ”dåre”, men om man nu tycker att någon skriver en massa dumheter så kan en vettig strategi vara att (skumläsa) låta bli att läsa vad vederbörande skriver. Det kan också finnas små guldkorn som gömmer sig i en annars tveksam text. Dessutom uttryckte sig inte Jesus själv så artigt och belevat alla gånger mot den tidens etablissemang och kulturella elit.

  Om det är för många som ”gnäller” på inläggens bristande kvalité blir detta i sig tröttande och drar ner läsvärdet av bloggen. Påpeka gärna för Stefan bristerna, sedan är det upp till honom att i mån av tid och ork rensa i rabatten. Bloggen skulle tjäna på lite mer smidighet. Förlåt mig, men helhetsintrycket kan bli lite för mycket av ”trög äktsvensk gnällighet” över alltihop. Hoppa gärna över det ni inte gillar. Detta är något som vi annars är tvungna att ägna oss åt (att sovra bland informationen) i dagens informationssamhälle, på gott och ont.

  Nog har jag också kritiska synpunkter på personer och företelser men jag vill vänta med att uttala dem tills Gud ger klartecken och den rätta tiden är inne. Gud hjälpe mig därtill!

  Men vem är jag som tror mig veta och som tror mig vara något? Men jag tror att ”nu lever inte mer jag utan Kristus lever i mig”.

 • jo

  Ni som kritiserar Dagman. Läs det här:

  Jag vill driva saken och frågan till sin spets, för att se vad folk egentligen går för, komma under ytan och fram till deras hjärtpunkt. Det är inte svårt. Folk är pratglada och tycksaliga och älskar att se sig själva på skärmen lite varstans. Väldigt få har disciplin och håller sig inom ramen för det kristna, nämligen ”Vad säger Skriften?” Inte många kan hålla käft ens i frågor de inte ens har en avlägsen aning om. De är så fina moraliskt att de tror sig om att kunna döma i alla frågor, de har ”anden” och denne (onde ande) han lär dem allt utan arbete och utan att behöva göra hemläxor – sådant föraktas, det är för människor som anses omoraliska, otroende! Vilken outtömlig mängd dårskap visas inte upp dagligen och stundligen av folk som inget vet. Självöverskattning är vardagsmat, och framförallt anser man att man är ”värdefull” och har något att ”bidra” med hur osakligt, okunnigt eller känslomässigt eller vilsefarande det än är. Man har ingen regel, ingen norm, ingen läromästare, ingen auktoritet – förutom detta att man har ”rätt” att tycka som man vill och tänka fritt och fjärran från Skriften och ändå ha ”rätt” att hävda att man talar om kristendom. De egna tankarna har företrädesrätt. Och när någon går in för att krossa den Satans lögnen då tar det ’hus i helvete’ eller hur man säger, ”eld i helvetet” ska det kanske vara, för att liksom visa att själva elden antänds och blir eldens eld.

  Det är ganska märkligt att ”tonen” är viktigare än budskapet, att lögner och smicker godtas eftersom ”tonen” är ”from”, medan bistra, hårda sanningar förkastas därför att ”tonen” är fel. Vad det är i ”tonen” som är fel, får man däremot aldrig veta. Måste man ha perfekt gehör för att ”tonen” skall godkännas, eller är det helt enkelt så att ankdammsmentaliteten och sektskaran har sånger med så säregna melodier att var och en som inte sjunger på deras sätt pekas ut som ovälkommen? SÄG DET I FÖRVÄG!!

  Men man vill ha ett sken av en högre rättfärdighet än man har. Man vill låtsa att man är öppen och låter alla komma till tals. Men sedan orkar man inte.

  ”tonen” handlar om ”respektlöshet”, ”vrede”, kritik”, ”hårdhet” – att man talar Guds ord i enlighet med Guds ord, det gör ingen skillnad för dessa. Inte ens Swärd tillåter att man talar som Guds ord.

  Att skylla på ”tonen” är nog väldigt mycket en sektgrej i frikyrkor främst, isynnerhet i ärkesvärmerierna i pingstkyrkor och bland ekmansekter.

  Det är väl annars just sådant som brukar betecknas med censur då man av skenformella skäl utestänger åsikter man inte orkar, vill eller vågar höra.

  http://carl-i-dagman.blogspot.com/2009/08/kristen-censur-av-guds-ord-pastor-sward.html

 • O.K

  BW

  Det tråkiga är när någon tar över hela bloggen Först såg jag att han skrivit 8 gånger men nu står bara 5 kvar så det ser ut som om Stefan rensat något

 • C

  Märklig läsning Dagman, måste jag säga, långt, rörigt och nästan förvirrat… Frågan i sig tycker jag däremot är intressant, i den mån den framskymtar i Dagmans ordbajsande. Hur konsekvent kan man vara som bibeltroende? Många är mycket tydliga när det gäller just homosexualitet, men vänder och vrider på andra frågor, exempelvis Jesu ord om skilsmässa och omgifte. Hur gör den som vill vara konsekvent bibeltroende?

  Är själv relativt ”liberal”, men är nyfiken…

 • Hannu Ruokola

  Du, som heter Jonny och har skrivit här. Det låter intressant vad du har skrivit och jag har liknande erfarenheter, kanske inte så starka som du, vad som gäller ämbetsfrågan. Jag vill bara stilla undra, var finns det forum inom frikyrkligheten att samtala om ämbetsfrågan? Har frikyrkligheten anammat den liberala synen till 100%? Argumenten för den liberala ämbetssynen är ”Det var den tiden!” Med den argumenteringen kan man välja tro det, som behagar en för tillfället!

  Min mening är inte att sprida hat och förbannelse, utan att man bör kunna öppet diskutera bl.a. denna fråga och ha förståelse för den klassiska konservativa syn, som har härskat i kristenheten ända till 1950-talet. Hur kan de moderna frikyrkliga kasta dessa fakta lättvindigt in i historiens skräpkammare och dräpa samtalet genom att lägga locket på?

  Märkligt nog i den hårt kritiserade SvK finns det flera och flera, som vaknar och vill hålla fast vid en klassisk kristen tro. Jag själv var rätt så omedveten i frågorna tills jag förstod, att Gud skapade människan till man och kvinna. Könet har mer betydelse än endast det sexuella. Man ska bejaka sin manlighet och kvinnlighet och detta är Guds gåva i familjen, samhället och i kyrkan!!