Varför lägger Aletheia ut 40 bilder på Ulf Ekmans bostad?

Aletheia är en av de mest lästa kristna bloggarna. Ett antal tusen personer läser denna blogg varje vecka.

Tycker dock att man har drabbats av total kortslutning och sällsynt omdömeslöshet senaste veckan. Ulf Ekmans bostad utanför Uppsala är till salu och Aletheia lägger ut på bloggen mäklarens 40 bilder på bostaden.

I och för sig är mäklarbilder offentliga, men mäklarannonser är alltid opersonliga. Det talas aldrig om när någon bor i en viss bostad. Och handlar det om kändisar är man mycket diskret och försiktig.

Jag tycker att detta är gravt gränkande mot den personliga integriteten och ett hemfridsbrott a la cyberspace. Hemmet är en privat sfär och det är upp till ägaren av en bostad att bestämma vilka som ska få komma in där, inklusive ta foton. Aletheia har aldrig blivit insläppt i Ekmans bostad.

Varför gör man detta? Har Aletheia tänkt fortsätta lägga ut bilder på bostäder av andra kristna ledare? Eller är det bara Ekman som ska utstå detta? Varför då? Nästa gång jag säljer min bostad – finns det risk att jag hittar alla mäklarens foton på Aletheia? Kommer Pelle Hörnmark drabbas av något liknande? Eller ärkebiskopen? Eller Karin Wiborn?

Om syftet med detta är att visa att Ekman har ett fint och dyrt hus, och debatten ska handla om kristna ledares löner och förmåner, det kan man gärna diskutera, men man gör det inte genom att kränka en enskild persons integritet på detta sätt. Och Ulf Ekman hycklar inte i denna fråga, det vore en annan sak om han predikade ett fattigdomsideal och bor i ett jättedyrt hus. Men har man lyssnat på Livets ords förkunnelse sedan 1983 så står han för att Gud vill välsigna oss på alla livets områden. Och den läran har väl dissekerats tillräckligt.

Man bör också tänka på att större villor i Stockholm/Uppsala- området kostar en hel del, speciellt om de ligger i bättre lägen. I det avseendet var inte detta hus något exceptionellt. Och ska man diskutera Ulf Ekmans inkomster och bostäder bör man väl också i rättvisans namn diskutera arbetsinsatser och intäktskällor, t.ex. räkna ut vad som kan vara möjliga honorar på alla böcker han har producerat på ett antal olika språk.

Ska den som inte skriver några böcker och inte får några sådana intäkter vara avundsjuk på den som skriver en massa böcker, och rimligtvis får en hel del intäkter på dem. Är det detta Aletheia vill åt?

Eller vill man diskutera kristen livsstil överhuvud taget? Att vi kristna har det för bra och lever för gott? Ska man då bara visa upp Ulf Ekmans bostad? Bör man då inte börja visa upp bostadsbilder på kristna överklassmänniskor och övre medelklass som det kryllar av i de svenska kyrkorna?

Eller vad vill man egentligen säga. En bra förklaring är på sin plats om Aletheia sa klassas som en seriös blogg.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://narvaroattacker.blogspot.com excelsis

  Tack!

 • Fredrik

  Innehållsmässigt är Aletheia i mina ögon helt vedervärdig. Jag följde bloggen under en period men tröttnade till slut på att läsa och kommentera. Deras sätt att stigmatisera kristna ledare (särskilt Hörnmark) är minst sagt häpnadsväckande i ljuset av all slags kristen etik. Att den ene skribenten dessutom har mage att kalla sig profet blir nästan löjeväckande. Mest oroande är kanske att så många faktiskt verkar ta till sig vad de skriver utan urskillning.

 • johnny

  Tack för det. Alltid tråkigt när kristna hänfaller åt den här sortens ytlighet och avundsjuka. Dessutom har jag läst någonstans att Ekman inte ens tjänar några pengar på sina böcker, utan avstår X antal miljoner som går in i församlingen istället. Klart han har en bra lön, med pastorsmått mätt, men vad är det att klaga på??? Det finns verkligen viktigare saker att syssla med för en blogg som Aletheia…

 • http://patrick-themission.blogspot.com/ Patrick Oelund

  Tack

 • wildwest

  Kristen avundsjuka och oreflekterad kristen kritik av s k rikedom (vad är det, hur definieras det, när är det så etc) är otroligt vanlig. Det är mest gnäll, sällan nånting konstruktivt. Jag får fortfarande kommentarer på en artikel jag skrev i Dagen förra året om rikedom, där jag t ex menade att man inte kan vara fattig om man som Maria knäcker en flaska nardusolja över Jesu fötter. Kanske 300,000 gick åt där i dagens penningvärde. Och det står inte att familjen därefter dog av svält eller tvangs flytta från sitt hus…

  På uttalat kristna sajter bör man sannerligen hålla sej ifrån alla typer av lagbrott, särskilt såna som Stefan här påpekar. Annars har man förlorat sin trovärdighet.

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se Roberth

  jag tycker flisan o bjälken kanske kunde vara en bra sak o tänka på för en del?

  Har Aletheia gått ut med sitt eget namn och taxerad inkomst? gör det först, så kan vi disskutera sedan.

  Dessutom, kommer väl östermalms och stureplans fjanten stefan swärd (OBS ironi! OBS) få marxistisk skit för han har en fasionabel adress och försvarar någon annan med fasionabel adress….

  Som sagt, flisor och bjäkar.

  Däremot, de närmsta brott man kommer skulle vara emot PUL, men de är absolut tveksamt också. Så Nej, några lagbrott begås inte, men däremot kanske några moraliska.

 • Eva

  Man verkar bara vara ute efter att skada.
  Det ger ingen trovärdighet åt sajter som Aletheia.

 • http://www.efsidag.blogspot.com Andreas Holmberg

  Tja, jag vet inte jag. Ulf Ekman tål nog så pass. Dessutom vet jag inte om man kan säga att Aletheia ”lagt ut” några bilder på sin blogg – dom har länkat till en mäklare och tipsat, kan man väl säga, om en intressant fastighet (för den som har 7-8 mille som sagt) Utan att skriva alltför mycket i Amos-stil om förbannad vräkighet. Läsaren får dra sina egna slutsatser.

  Men visst kan man ana att bloggaren tycker att Ulf Ekman gått över gränsen för en andlig ledare och förebild. Det kanske Ulf tycker själv också? Han kanske säljer för att ge pengarna till de fattiga och leva ett enklare liv i större enlighet med Anders Arborelius´ stil? ;o).

 • Christer Roshamn

  Jag blir så trött! Bra att du tog upp det Stefan!

  Christer

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Är faktiskt enig med dig här, även om jag har diskuterat flitigt under tråden (dock om ikoner och inte hans hus).
  Kring böcker- Ulf Ekman har sagt att han skänkar alla inkomster från detta till LO mission om jag förstod det rätt (runt 6 mill), ett gott föredöme i så fall.

  Kring pastorers och andras löner, så är väl dessa snarare för dåliga i Sverige än för bra. Det är ju pinsamt att människor som har vigd (eller ska viga sitt liv!) till kristen tjänst ska leva på nästan minsta lön, om arbetaren är värd sin lön- så kan kanske deras löner vara ett resultat av det urvattnade evangelium som predikas i våran församlingar, och avklippning av våran rötter (vilket gör oss identitet lösa- i sin tur inget värd att stödja), eller är det så att vi anser att våran pastorer inte arbetar tillräcklig hårt för att vara värda en hyfsad lön?
  Tycker det är inget fel med Ulf Ekman’s inkomst med tanke på det ansvar område han har, och det arbetet han utför.

  Sen måste jag dock påpeka Aletheia la inte ut bilder på Ulf Ekman’s hus, utan de har länkat till en mäklare.

 • Kamau Mweru

  Stefan Swärd, du som flitig bloggare vet hur lätt avsikten med en blogg kan missuppfattas. Och som resultat händer det då att kommentatorerna sporrar varandra i att komma längre och längre från det thema du hade tänkt dig. Jag skulle kunna peka på flera exempel från din egen blogg där något lättsinniga och skämtsamt menade inlägg totalt missförstods. Och även där anspelningar och parodiska cynismer togs för absoluta och seriösa uttalanden. (Nämnas kan kanske skämt om sport och Stanley Sjöberg. En av dina bloggar hette ”Kära bloggläsare – jag skämtar – ursäkta mig”)

  Att det finns etiska normer är vi nog alla överens om. Att vi drar gränserna ganska olika vet var och en.

  Man skulle t.ex. kunna ta 1 Tim. 5:1 till ledtråd: “En äldre man må du icke tillrättavisa med hårda ord; du bör tala till honom såsom till en fader. Till yngre män må du tala såsom till bröder,”

  Men låt oss inte heller glömma att var och en som kommenterar har ett fritt val att bidra med något positivt eller bidra med något negativt. Du har ju dragit ditt strå till stacken för att bidra positivt och jag försöker likaledes göra det.

  Finns det de som är avundsjuka? Ja, det verkar så. Vi får hoppas att dessa kan inse detta efter att de skrivit sitt inlägg. Att synder tas fram i ljuset är ju helt bibelenligt.

  Finns det de som känner sig sårade? Som känner det som om förtroenden skändats? Ja, förmodligen. Det kan ju bero på en själv, nämligen att man ställer för mycket förtroende på en människa. Men det kan otvivelaktigt också bero på att en ledare är svängd med ord och vet att manipulera både individer och grupper.

  Finns det en biblisk etik i hur en församling bör drivas? Det tror vi nog allihopa.

  Hur bör man, som ledare, handla med saker där man vet att man har en avvikande tanke om vad som är rätt och riktigt. Jag menar avvikande från tillgivna församlingsmedlemmars övertygelse.

  Det finns de som menar att vi bara är mitt på vägen när vi är på väg från det ena diket till det andra. Vi lever i en tid när “allt kommer att göras uppenbart”. Vi har lämnat hemlighetsmakeriets dike och förmodligen halkat ner i publikationsdiket.

  Du ställer rätteligen frågan: “Ska det sättas i system att pastorers hem ska visas upp på internet?” och påpekar att det finns något som man kallar “privatlivets helgd”.

  Och alla håller säkert med dej. Dock handlar det här inte om frågor som kan besvaras med JA eller NEJ. Det handlar om gradskillnader. Utan att skriva ner fiktiva fantasier kan vi nog tänka oss en massa saker som motiverar publicerande av fakta utan medgivande av ägaren.

  Nepotism är ganska tvivelaktig. Bokföring bör vara tydlig och oförvitlig och tillgänglig. Religiösa aktiviteter som kan såra de “svagare i tron” bör definitivt undvikas om man vill vara en herde för fåren.

  Välkommen att kritisera detta och mina tidigare inlägg i denna sak. För jag förmodar att inte ens du, Stefan, står ansvarig för hur deltagare skriver på din blogg.

  /Kjell

 • Nils

  Stefan !
  Vi kan väl alla göra misstag… samtidigt är det bra att du tillrättavisar syskonen på Aletheia. Bra också att du skrev på deras blogg.
  Vissa skyr den sighten, men faktum är att de många ggr använder saltkaret väl.
  Framförallt har de vid flera tillfällen satt sunt strålkastarljus på företeelser i kristenheten som bör uppmärksammas, där andra väljer att tiga eller prata i korridorerna med samma andemening.
  Svårigheten är som ofta att skilja på sak och person.
  Sundheten bevaras också när denna typ av korrigeringar sker, annars är risken stor att skrivande kan tendera till att bli osunda drev.

 • Magnus

  Tack Stefan!

 • http://www.grenholm.net/micael.html micael

  Tja, det är väl ganska uppenbart att bloggen vill uppmärksamma hur sjukt det är att han har en lyxvila värd åtskilliga miljoner. De skriver: ”Ulf Ekman säljer nu sin lyxvilla i Marielund utanför Uppsala. Om du är villig att betala mellan 7 och 8 miljoner kronor kan du ta över Ekmans drömbostad.”

  Det är visserligen sant att man inte kan kalla Ulf för hycklare eftersom han menar att kristna kan vara rika, men det är fortfarande vedervärdigt att han lägger pengar på sånt när 16000 barn dör av svält varje dag. Bättre var det förr, i den första kyrkan predikade man ett budskap motsatt till Ekmans framgångsteologi: Att man är rik är tecken på en alldeles för svag tro (läs mer här: http://www.christarchy.com/profiles/blogs/early-christian-teaching-on ).

  PS: Att arbetaren är värd sin lön syftade på att de som jobbar för Gud förtjänar sitt dagliga bröd (paralellstället i Matteus 10 lyder ju ”arbetaren är värd sin mat”), men det säger ingenting om att pastorer (eller någon annan kristen) ska spendera mer resurser än så på dem själva. Didaché, en kristen kyrkoordning från ca år 90, fördömer profeter som tar emot pengar som lön, de ska nöja sig med det husrum och den mat församlingen erbjuder.

 • wildwest

  Härligt Micael, hoppas Du själv föregår med gott exempel…

 • Hannu Ruokola

  De flesta kristna blogg-poster har blivit ”röster”, som samlar sin hejar-klack och Aletheia är en tydlig sådan, vad jag kan förstå i utkanten av kristenheten. Man är helt enkelt kritisk mot Livets Ord och en del PR (pingströrelsen) och särskilt den Romersk-Katolska Kyrkan. Och ännu mer, när man finner sammankopplingar mellan dessa tre. Man släpper fram dem, som vill föra kristna tillbaka till judiskheten. Man ger stort utrymme apokalyptiska spekulationer och vitsen verkar just vara att förena kristendomen med judendomen.

  För att vara en seriös bloggpost, ska man diskutera teologi som sådan och vara kritisk självklart, men Aletheia vill man inte endast samtala om teologi utan föra fullskaligt krig mot teologi och dess representanter på alla sätt, och där har man gjort tydliga övertramp.

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Jo, avundsjukan är väl en av dom sjukdomar som vi accepterar till fullo så som skadeglädjen också har en stor plats i den gode svenskens enkla liv.

  Att vi i vårt land har människor som bryter mot lagen och skor sig på skattemedel är väl ingen nyhet men det finner vi oss gärna och vi hyllar dom gärna som hjältar.

  Men om någon får lön och betalar sin skatt och dessutom ger ytterliggare 10% av fri vilja för att hjälpa andra och dessutom ägnar större delen sitt liv tillsammans med sin fru för denna sak,då ska man lämna dom i fred,tycker jag och inte syssla med sådan här skit.

  V v v v Thommy Bergenwall . kastasten.se

 • Per Hallström

  Det är svårt att säga var vi med kristen bekännelse ska dra gränsen för lyxkonsumtion. Troligen sitter vi alla i glashus, vi som läser denna blogg och ibland skriver kommentarer. Ulf Ekmans bostad tycks ligga en bit över den allmänt accepterade lyxen i frikyrkliga sammanhang och det kan kanske förvåna att han tar risken att bli allmänt bedömt från denna snäva utgångspunkt. Men lyxvillan utanför Uppsala stör inte mitt intryck av Ulf Ekman som en respektingivande andlig ledare.

 • http://www.youtube.com/user/LarsNilsson23 Lars

  Vet inte vad som är Ulfs motiv att äga lyxkåk och varför han säljer, och tvivlar på att ulf ledarskapssyn är så sund, men vill han dra ner på lyxen säger jag som absolut lägsta arbetar klass att gud kommer att ge Ulf styrka och klarsyn , han kommer att vinna terräng hos gud och absolut en större trovärdighet att han inte är som politikerna i detta landet som pratar stort och runt , men i praktiken struntar i allt fler som hamnar på a-kassan och socialen och när kommunen inte har pengar och det finns lite chans om ändring på flera år för dom fattigaste, så sitter politikerna där med alltmer stigande förmåner, och pratar om sveriges framtid

  Läser man hans bloggpost om synder, får man hoppas det är självinsikt och inte bara något han säger att andra bör följa.

 • http://adamdavidsson.blogspot.com adamD

  Fredrik (kommentar no. 2)
  Du beskriver dina syskon på Aletheia som ”helt vedervärdig” och en av dem som ”nästan löjeväckande”. Jag tycker mig ana ett uns av kärlekslöshet här, det blir lätt sten i glashus då.

  Roberth (kommentar no. 6)
  ”My two cents” som var den skribent som skrev artikeln svarade på flera frågor om sin privatekonomi i kommentarerna under artikeln.

  Jag är mycket förtjust i Aletheia eftersom det är ett salt i dagens kristenhet. När vi slutar upp med att kritisera (ordet användt i icke negativt laddad bemärkelse) oss själva och varandra så börjar det bli illa ställt. I Hes 13 kan vi läsa att de falska profeterna säger: ”Allt står väl till”, trots att allt inte står väl till”. Därför behöver vi röster som påpekar att allt inte står väl till och för en diskussion om detta.
  I artikeln med länk till Ekmans mäklare så tycker jag att det delvis gicks över gränsen i både artikel och kommentarer, men dessutom så tror jag att många inte riktigt kan ta delar av det som skrevs ”med en nypa salt” och se att allt inte var allvarligt menat.

  Aletheia är ingen perfekt blogg eftersom sådana inte existerar. Bloggens syfte är främst att ”att bevaka och diskutera olika skeenden inom kristenheten. Från Katolska kyrkan till Livets Ord, samt nya rörelser som ständigt dyker upp på den frikyrkliga arenan.” citat från aletheia.se. Att vissa inte klarar att en diskussion förs tycker jag är minst lika beklagligt som att de som diskuterar ibland råkar gå över gränsen.

  Frid och välsignelse!

 • Fredrik

  Nr 20, adamD.
  Det är innehållet (läs mitt inlägg igen, åtminstone första ordet) och inte personerna som jag anser vara vedervärdigt. Det är också framför allt innehållet jag vill vara hård mot, medan personerna ändå tycks vara oemottagliga för kritik. Fråga exempelvis Joel Halldorf, vars svar på deras personangrepp helt sonika censurerades eftersom de var för klargörande. Aletheia har alltså inget intresse av dialog med dem de så flagrant kritiserar; istället motarbetar man aktivt de möjligheter man får. Därmed tycker jag också att man kan tvivla på deras syften, om de verkligen är konstruktiva eller om drivkraften är något annat. I mina ögon har det alltför för ofta blivit uppenbart vad som driver dem. Jag hade hoppats att du också märkt detta, eftersom du fortfarande tycks läsa Aletheia.

  Med kärlek, Fredrik

 • Kamau Mweru

  Hannu Ruokola skrev: ”Aletheia är …. vad jag kan förstå i utkanten av kristenheten.”

  För det första vore det intressant att veta vad du Hannu anser vara centrum av kristenheten.

  För det andra vill jag berätta vad som hände när jag var tonåring. Jag är uppväxt i en pingstfamilj. Vid tillfället tillhörde vi Bromma-Vällingby gruppen. En satellitförsamling till Rörstrandsgatan.

  Min 4 år yngre bror fick kontakt med prästen i Svenska kyrkan i Vällingby centrum. Och det ledde till att min bror hjälpte till att ta hand om de små barnen i den söndagsskolan.

  En litet äldre broder i pingstgruppen tyckte attt detta var ”utkanten av kristenheten” och sade till min bror: ”Jasså! Så du är avfälling då!”

  Så kan det gå när verksamheten blir viktigare än kristenhetens centrum, nämligen Jesus Kristus.

  /Kjell

 • O.K

  Det går att köpa en normal villa för 300000 om man vill bosätta sig t.e.x i småland eller dalsland norrland är ännu billigare men det som lever och verkar i storstads områden drabbas av höga priser det kan inte dom rå för om någon har haft tur att få en tomt runt 1980 och sedan reser en normalvilla där så stiger priset skyhögt på vissa orter och på andra sjunker det

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Visst är det en dygd att frivilligt leva i materiell fattigdom. Men då ska man gå i kloster, för då är man säker på att man ändå får livets nödtorft, och inte hamnar i direkt nöd. Det skulle nog vara bra för både politiska och religiösa ledare att leva under existensminimum, som många får göra idag. Någon moderatpolitiker gjorde det, och stod ut en vecka. Och drog den makalösa slutsatsen att fattiga är levnadskonstnärer. Nej, prova på en hel månad, använd flera timmar till att jämföra priser på baslivsmedel, o.s.v. Det kan säkert bli ett nyttig erfarenhet. Men är det något man önskar någon permanent?

  Allraminst vill jag att storföretagens chefer ska leva på det sättet. Under samma tid, som de skulle behöva ägna för att sänka sina matinköp med 4 kr 32 öre, kan de sänka föregets kostnader med 432 miljoner kr. Vad föredrar de anställda? Vad föredrar företagets kunder? Är det ett livsmedelsföretag kan rätt använd chefstid antagligen sänka matpriserna mot kund med mer än 4:32.

  Vi har all rätt att kritisera släpphänta företagsstyrelser, som bara säger jag till extremt höga ersätningar till sina chefer. Glömmer de att cheferna är skickliga förhandlare, men att den förhandlingsskickligheten ska komma företaget och inte bara de själva till godo? Någon idealitet får det väl ändå finnas även på chefsnivå? Jag menar då alltså inte att chefer ska leva i fattigdom, men att de ska vara så intresserade av jobbet och lojala mot företaget, så att de jobbar lika bra med en årslön på 3 miljoner som med en årslön på 10 miljoner. Och har man en årslön på 3 miljoner kan man själv sätta av pengar till pensions- eller arbetslöshetsförsäkring.

  Detta gäller naturligtvis även politiska och religiösa ledare. Jag kan inte nog gissla kristdemokrater, som har gjort ”framgångsteologin” till en politisk ideologi. Och då handlar det inte uteslutande om kd-politiker med rötter i Livets ord, utan snarare med rötter i pingst och baptist, som stämplar sina ekonomiskt mindre framgångsrika medtävlare som om en sämre sorts människor, som ska hållas borta från politiken och dessutom straffas med sänkta ersättningar från socialföräkringssystemen.

  Det handlar om nepotismen i frikyrkorna, där man använder medlemsskapet till att knyta affärskontakter och få förtur till jobb. Det handlar om kristna företagare, som anställer medlemmar i sina egna kyrkor och inte vanliga arbetslösa. Och det handlar om en medlem i Baptistkyrkan, som höjde kommunalrådslönen med 5.000 kr / mån (jämfört med sin socialdemokratiska företrädare, som fått 45.000 kr / mån) när Alliansen vann valet. Det värsta är inte att de tjänar så mycket, utan det handlar om den skeva verklighetsbild de får. Och ytterst om hotet mot demokratin, när girigbukarna arbågar sig fram, på bekostnad av de lågavlönade med osäkra anställningar, som arbetar ideellt på sin fritid. Jag skulle vilja ha en genomlysning av nepotismen inom den svenska kristenheten. .

 • Katta

  Frid!
  Jag har inget emot hur andra disponerar sina inkomster, bara de inte köper droger till barn, finansierar våld etc. Aldrig i livet skulle jag vilja byta med någon med mycket pengar! Det är alldeles för spännande att leva med Herrens hjälp.
  Denna månaden var vi lite efter. I fredags kom en person och lämnade ett kuvert från Herren. Där låg 1000:- i det! Och det är inte bara pengarna i sig. Känslan av Hans omsorg – Halleluja!
  På mors dag ville min mamma vara hemma och se trav. Jag köpte en billig V75 till henne, min son köpte en till mig och en till sig själv (Sen hade han bara ett par hundra kvar för hela sommaren, han blev av med sitt sommarjobb pga uppsägningar). Min mamma och min son fick vars 7 rätt och min son vann 1247:-!

  Jag gör lite grejor på datorn till kompisar, men är sjuk och trött. Igår ringde de från en tävling jag gjort i en tidning – jag har vunnit en bärbar dator!
  Tyck ni vad ni vill, men jag tror att allt detta är Guds omsorg om mig och min son!

 • Jan Sköld

  För att nu angripa en helig ko nämligen skattesystemet så ä det ju så att hedningarna tvingas betala för Kyrkornas verksamhet iform av kommunala, statliga bidag. Vidare spelskatten går till föreningsbidrag för ungdomsverksamhet. Var finns trovärdigheten hos en kristenhet som lever av spelpengar, tvångsskatter,Var det inte Herren man skulle vara beronde av !!?

 • Bo

  Kontoställningen är svag

  Kontoställningen är svag

  i det socialdarwinistiska slakthusbolaget,

  atruismen är på undantag,

  förtroendekapitalet uttaget

  Vi ville göra en värdig sorti,

  ta emot folkets jubel

  i den stora föreställningen

  Vi förtjänade själva vårt bröd,

  i våra roller la vi ner vår själ

  Men någon ville annorlunda;

  recensionerna var inte nådiga,

  publiken uteblev

  Vi är ganska små

  du och jag,

  i det svenska socialförsäkringssystemet

 • Teodor

  Fakta:

  Då jag igår personligen talade med en av de ansvariga för Aletheia kan jag säga att de bryr sig inte ett smack om vilket pris Ulf tar för sin villa utan försvarar att han med sina inskomster för böcker kan göra detta. Vad de ville visa var hur det i varje rum fanns ikoner (brott mot budet om avbilder).

  Däremot framgick det eventuellt otydligt på bloggen.

 • http://aletheia.se Aletheia.se – MyTwoCents

  Stefan Swärd:

  Bloggposten du refererar till var ett av mina kortaste sedan starten och kanske den mest faktafyllda. (http://aletheia.se/2009/05/28/ulf-ekman-saljer-sin-ikonfyllda-lyxvilla)

  Följande information presenterades:

  1.) Ekman säljer sin lyxvilla.
  2.) Villan är fylld med ikoner
  3.) Begärt pris + lite offentliga länkar

  Inte konstigare än när Dagen skrev om husköpet för ett par år sedan:
  http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=143764

  * I denna bloggpost förekommer däremot en del felaktigheter. Vi har inte lagt ut bilder på Aletheia. Länk till mäklarens bilder kan vem som helst googla sig till.

  * Jag har inte ifrågasatt Ekmans lön. Hans rätt att bo i en dyr villa. e.t.c. Du lägger ord i min mun som inte finns.

  Ansåg helt enkelt att det finns ett nyhetsvärde i försäljningen eftersom det skulle kunna innebära början på något, alla som har följt Trosrörelsen, är intresserade av.

  Sten Nilssons barnbarn, John, går mycket längre än att berätta om husförsäljningen i det att han menar att det är tecken på ekonomiska bekymmer.(http://polaritet.blogspot.com/2009/05/livets-ord-har-ekonomiska-problem.html)

  Sedan är klart att många reformerta troende lyfter på ögonbrynen över alla ikoner. Om du behagat läsa vidare på Aletheia ser du att jag lyft ur den delen av posten jag tycker var intressant och dessutom bett dig ge din synpunkt:
  http://aletheia.se/2009/06/01/ikoner-och-religiosa-bilder

  Jag har även bjudit in till något form av samtal kring frågan om etik och moral bland kristna bloggare.

  Avslutar med John Nilssons kommentar kring posten;

  ”om man vill vara kändis, beter sig som en kändis och inte hindrar att ens församling behandlar en som kändis, så får man stå ut med att även kritikerna behandlar en som en kändis.

  De flesta är överens om att den som ställer sig i rampljusets sken får finna sig i att stå där även när det inte är bara beundrarna som tittar. Där finns ingen speciellt fredad zon, inte ens bland de numera välkända Kanadagässen. Du filosoferar kring huruvida det är etiskt eller ej; jag tycker att det är svårt att svara på. Lätt att svara på är i alla fall att det är mer etiskt att behandla en pastor med det beteendet på det sättet, än det är för en pastor att ha det beteendet. Om man nu ska väga två eventuellt dåliga saker emot varandra.”

  Men, låt oss för allt i världen hålla samtalet öppet. Även om du själv ställer fler frågor i denna post än vad jag gjorde i min är din fråga relevant och jag hoppas att du är nöjd med svaret.

  Personligen har jag under flera månader nu tänkt ställa lite frågor till dig kring din nya relation med Livets Ord men, tar det vid annat tillfälle.

  mvh
  Daniel (Forslund) alias MyTwoCents

 • http://www.singingdogblogg.se Håkan Nilsson

  Tack Gud att det finns sådana som Daniel på aletheia och Andy, de försörjer sig själva och lever inte på insamlade pengar från medlemmar eller tigger. Därför är de fria och har på så vis tillfört mycket till Kristi kropp som eljest aldrig skulle komma fram. Ett bra exempel på detta är att de släppt fram Lars Enarsson med sin viktiga undervisning. Sammantaget tycker jag att detta är så värdefullt att man behöver inte gå i taket om de någon gång kommer i utkanten av etiska regler.

 • In love with Christ!

  Hej!

  Det är bra att saker tas fram i ljuset. Om inte Ekman eller någon annan har något att skämmas för så är det inget problem.

  Och det borde inte någon annan samfundsledare heller vara orolig över.

  Eller?:)

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Daniel Forslund,
  Tack för svaret. Jag tycker ju till om allt möjligt på min blogg, och det gör ni på Aletheia också.
  Jag bedömer detta lite annorlunda än vad du gör. Jag tycker att det hela känns som ett cyberspace-hemfridsbrott. Och visst – du lägger inte ut bilderna – men länkningen får samma effekt. Du uttrycker dig kortfattat, men tolkningen om Ekmans ekonomi gör ju bloggläsarna direkt. Gärna diskutera ikoner, men det kan man göra på annat sätt.
  Men, jag deltar gärna i fortsatt etikdebatt om kristna bloggar.
  hälsar
  STefan Swärd

 • Rodica Dobondi

  En seriös kristen blogg borde ta upp andra saker än bilder på Ulf Ekmans hus.
  Abraham eller Salamon hade mycket mer.
  Gud sa att Han välsignade dem.

 • Rodica Dobondi

  Med seriös syftar jag på Aletheia.

 • Johan

  Det är mycket förvånande för mig hur en bildad och intelligent person som Stefan Swärd kan verka tycka att Aletheia är/varit en seriös blogg. Det finns få bloggar på nätet som så genomgående använder felaktiga fakta och vanligt förekommande missuppfattningar för att driva sin linje i olika frågor. Bloggen är ett typiskt exempel på hur man tuggar om samma gamla myter utan att kolla upp fakta. Att de kallar sig tankesmedja är bara löjeväckande.

 • Eva

  Frågan är vad Altheia har för syfte med att länka till dessa bilder?
  Det blir ungefär som ett ”hemmahos repotage” i vilken veckoblaska som helst.
  Enda skillnaden är att Ulf Ekman inte gått med på det.
  Altheia kunde lika väl smugit runt i buskarna och smygfotat in genom hans fönster.
  Man borde kunna diskutera människors rikedom på ett mera seriöst sätt.
  Visst lagligt men moraliskt förkastligt.

 • Brother Omar

  Hörni!
  Jag vet inget om Alatheia, utom det jag nyss sett, och då det snabbt blir uppenbart att Ulf Ekman och Livets Ord inte hör till den bloggens favoritföreteelser.

  MEN ATT DE MÖJLIGGÖR FÖR FLER ÄN DEN INNERSTA KRETSEN ATT FÅ LITE MER INFORMATION ÄR VÄL ATT BETRAKTA SOM ETT JOURNALISTISKT BIDRAG.

  Och det är väl en av storheterna med bloggosfären. Eller?

 • http://aletheia.se Aletheia.se – MyTwoCents

  P.s.

  Vill tacka för ris och ros till Aletheia som framkommit i kommentarerna på denna post. Kommentarerna är ett ovärderligt bidrag till att höja vår självinsikt och ge oss praktiska exempel på områden där vi behöver förbättra oss.

  T A C K!

  /Daniel

 • Dan C

  Det verkar som att det finns två ämbeten för den TROENDE att välja mellan enligt bibeln: ”brödernas anklagare” eller ”förebedjarens”. Det är ganska rakt på sak att enda sättet för Djävulen att anklaga de troende inför tronen är genom människor som har tillgång till den. Själv är han ju utslängd därifrån sedan länge. Lika rak är Jesus när han ger de sista instruktionerna till apostlarna genom sitt exempel med den översteprästliga förbönen. Vad anser du om detta Stefan? Vore intressant med ditt perspektiv här.

  Det är genom historien ganska tydligt tycker jag att de värsta angreppen mot kristna människor kommer från andra kristna (Aletheias uppmärksamhetsidé). Det är nog därför bibeln talar så mycket om kärleken mellan syskonen i församlingen. Jag tror att det finns en andlig verklighet här där konsekvenserna är väldigt allvarliga när vi brister i detta. Det talas om kärlek emellanåt på Aletheia också har jag för mig men eftersom den aldrig visade sig så valde jag på tidigt stadie att inte ägna sidan något besök. Så fruktlöst!

  Lågvattenmärket verkar ha en obegränsad förmåga att bli lägre hela tiden på Aletheia. Den har väl knappast någon dignitet alls när det gäller församlingsbyggande idag? Men snart torkar nog den lilla basängen ut totalt.

 • Marcus Nilsson

  Tack Stefan! Håller med dig fullständigt!
  Aletheias metoder och innehåll talar för sig självt.

  Marcus Nilsson

 • In love with Christ!

  Angående föregående talare så är det inte så att man är antingen en som anklagar bröderna eller är förebedjade bara för att någon kommer med kritik.

  Kritik kan vara positiv och korrigerande och uppbyggande. Däremot är det mycket förlamande för kristna med ledare som inte tillåter att medlemmar kritiserar eller ifrågasätter.

  Även pastorer och ledare kan göra misstag och om de omvänder sig så har man räddat deras liv inte bara anklagat dem.

  Det är skillnad att anklaga och att belysa. Detta gäller även om Aletheia har gjort fel. Ingen ska anklaga någon vi är alla syskon i herren.

  Gud kan tala till alla människor.

 • Jamo

  Måste bara få säga att jag tycker Aletheia är en av dom bloggar som tar hela bibeln på djupaste allvar.

  Det är oftast ett sådant djup i bibelstudierna man får dela av där, tyvärr blir man därför oftast besviken när man hör på ”vanliga predikanter” det käns i gämförelse så ytligt och innehållslöst.

  Tack för att ni finns Aletheia

 • http://polaritet.blogspot.com John Nilsson

  Stefan:

  1. Ulf är en intelligent man och visste att hans husförsäljning skulle identifieras, eftersom det lades ut med satelitbild i samma veckas UNT Bostad som delas ut i alla hem i Uppsalaområdet. Där finns också länk så man kan hitta bilderna.

  2. Offentliggörandet har med största sannolikhet höjt värdet på huset åtskilligt. Den mentalitet som råder hos vissa på Livets Ord gör att en del gärna betalar en god summa extra för att få bo i samma hus som deras högt vördade ledare. Huset kan mycket väl säljas till en utomstående, men fler kommer bjuda på huset och därmed kommer auktionens slutbud bli högre.

  Ovanstående två punkter är jag helt och hållet övertygad om att Ulf Ekman kalkylerat med när han valde mäklare och godkände annonsen. Ulf är intelligent och missar inte såhär självklara och enkelt deducerbara detaljer. Dessutom har de en (om jag inte minns körskolan helt fel, olaglig) skylt ute vid länsvägen som pekar in mot Marielund där de bor, så helt diskret har de inte gått tillväga ens när det gäller vardagens helgd.

  3. De satte ut annonsen samtidigt som de skickade ut ett brev där de uppmanade församlingen att fortsätta ge oavtrutet även om svångremmen var i behov att dras åt, samt starkt antyda att alla bör ge mer. Att göra så samtidigt som man är förmögen då man vet att det finns ensamstående mödrar, arbetslösa och nyanlända flyktingar i församlingen är som jag ser det mycket svårt att förena med bibeln, i synnerhet för huvudpastorn över dessa. Exponeringen av försäljningen kanske i slutändan får effekten att en hel del av pengarna skänks till Livets Ord. Det tror jag skulle glädja många. En annan god biprodukt är att somliga människors avundsjuka exponeras.

  Jag har dock inte behövt prövas på det här området så jag vet inte hur svårt det är, det är förmodligen lika hemskt som att prövas på vilket annat område som helst. Det jag säger är att det, även om du tycker att det kränker hemmets helgd, i någon mån behöver exponeras. Bilderna på nätet gör frågan knivigare, men som offentlig person behöver man granskas noga, och Ulf har aldrig trovärdigt klagat över att han varit i den offentliga positionen. Tvärtom.

  4. Det är helt irrelevant huruvida Ulf Ekman undervisat ett fattigdomsideal eller en framgångsteologi eller inte. Vad som är relevant i granskningen av en känd och ansedd kristen ledare är vad som är förenligt med bibeln. Kanske varken fattigdomsideal eller levnadsexcess.

  5. Etik säger du. Etiken bakom att gömma stiftelsen Livets Ords ekonomiska detaljredovisning, är det etiskt? Följer inte på sådant hemlighetsmakeri att den som granskar måste ta de brödsmulor av synlighet som bjuds?

 • http://aletheia.se/ Haggaj

  Stefan,

  Du skriver till MyTwoCents: ”Du uttrycker dig kortfattat, men tolkningen om Ekmans ekonomi gör ju bloggläsarna direkt.”

  Det verkar ju göras en del tolkningar på samma ämne även på denna blogg. 😉

  Mer om Ekman hittar ni på: http://aletheia.se/2009/06/04/livets-ords-kassaflode-har-forsamrats/

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Svar till John Nilsson,

  Jag vet inte om vi kommer någon vart med denna diskussion. Det är självklart att en säljare av ett hus vill exponera huset och få ut största möjliga värde för det. Men jag har aldrig hört talats om att mäklarens marknadsföring kopplas till vem som bor i huset, och vem som är säljare.

  Mitt blogginlägg handlar inte om Livets ord, eller teologi, om Ekmans ekonomi, eller Livets ords ekonomi. Det handlar bara om att Aletheia lägger ut och länkar till en massa bilder på en privatbostad hos en känd kristen ledare. Vilken ledare det handlar om är irrelevant i sammanhanget.

  Att blanda in en massa om vad man tycker om Ekman som predikant och ledare eller Livets ord – det har inte med saken att göra.

  Jag hade reagerat ännu mer om bilderna hade handlat om EFK:s missionsdirektor Anders Blåberg. Men min bedömning om etiken gäller allmänt oavsett vilken kristen ledare det gäller.

  Jag har dock inte fått svar på frågan om denna behandling bara gäller Ulf Ekman och anses vara legitim när det gäller honom.

  Min fråga kvarstår, nästa gång jag säljer min bostad, finns det risk att alla bilder på bostaden hamnar på http://www.aletheia.se?

  hälsn

  Stefan Swärd

 • http://aletheia.se/ Haggaj

  Stefan,

  Om din bostad tidigare vafrit föremål för medias bevakning som i fallet med Ekman så kan man ju inte utesluta något sådant.

  Ekkmans bostad var ”mediahet” redan när den köptes. Därmed är ju bostaden redan etablerad i media. Jag vet inte om din bostad har rönt ett sådant intresse i media, men har den inte det är nog risken rätt låg för att det skulle vara något att skriva hem om.

  Artikelar från UNT och Dagen som tar upp Ekmans bostad:

  http://www2.unt.se/avd/1,,MC=77-AV_ID=664096,00.html

  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=154051

 • http://aletheia.se Aletheia.se – MyTwoCents

  Stefan Swärd:

  ”Min fråga kvarstår, nästa gång jag säljer min bostad, finns det risk att alla bilder på bostaden hamnar på http://www.aletheia.se?”

  Du representerar ett samfund med ett demokratiskt styre och fullt öppen ekonomisk redovisning. Dessutom har jag en magkänsla att du inte fyllt din lägenhet med ikoner och fortfarande kallar dig reformert. Det gör din lägenhetsförsäljning ganska ointressant… Din blogg däremot är en av mina favoriter då du till skillnad från ganska många s.k. andliga ledare vågar sticka ut hakan nu och då och faktiskt ha en åsikt (och stå för den). Tack för ditt mod Stefan!

  Det slutna styret på Livets Ord inbjuder till allehanda spekulationer kring vad som egentligen pågår på familjeföretaget. För att ens försöka bilda sig en uppfattning om läget på Livets Ord får man dra egna streck mellan punkterna och sedan se vilken bild som urskiljes.

  Slutsatser blir ibland fel. Ansvaret för detta hamnar delvis på den som förhastat dragit slutsatsen och dels på att Livets Ord inte är öppnare med sin ekonomi.

  mvh
  Daniel

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Haggaj och MyTwoCents,

  Tack för kommentarer. Ni har förklarat hur ni tänker och menar. Jag har framfört min uppfattning. Hur som helst ser jag lite annorlunda på det än vad ni gör – jag tycker att det är en stor skillnad på att visa bilder som visar utsidan av ett hus kontra bilder inne i huset, att åka och fotografera Ekmans hus från utsidan, får vem som helst göra, och jag antar att det finns inga legala problem att lägga ut bilder på det. Det jag reagerade på var att lägga ut bilder som visar huset från insidan. Det är just den detaljen som jag tycker är integritetskränkande.
  Men nog sagt om detta.
  Diskussionen blev dock intressant.

  God bless,

  Stefan Swärd

 • Anders Persson

  Några maggropsreaktioner från en som varken är med i EFK, Pingst eller Livets Ord.

  Stefan sätter fingret på en viktig sak. Hur vi behandlar varandra, hur vi uttrycker oss och hur vi visar varandra respekt.
  Alethei sätter fingret på hur vår tro i själva verket är.

  Jag tror vi är många som lever i en önskan att vår tro skulle visa sig bättre i våra liv. Att våra liv skulle innehålla en större efterföljelse av Jesus men att det är mycket skräp i våra liv som hindrar detta att komma fram. Koncentrerar man dessa hinder så finner man oftast att det är sex, pengar och makt.
  Men jag är ledsen för att jag förmodligen gör oss alla besvikna! Något säger mig dock att detta är en fundamental felsyn. Istället är det så att tron alltid visar sig i våra liv. Hur vi lever våra liv är precis en mätare på vår tro.
  Och visst är det stötande med en tillsynes väldigt rik pastor (och för övrigt de flesta av oss kristna svenskar) och många, många ”dessa mina minsta”.

  Hur får vi det att gå ihop?
  Jag är djup tbekymrad över vår kärlek till pengarna både som kristna och som kyrka.

  Anders

 • http://polaritet.blogspot.com John Nilsson

  Anders: Ja, du säger något viktigt. Även jag, med en ynka lön, är med internationella mått mätt en väldigt rik person. Vårt liv och vår kärlek visar sig genom huruvida vi vill ta av vårt överflöd och ge till andra, oavsett om vi efter svenska mått är rika eller fattiga.