Nu börjar jag en helt ny pastorstjänst

Nu har jag ägnat ett helt liv åt kristen tjänst i Kristi efterföljd. Mina första predikningar höll jag hösten 1970 då jag gick på bibelskola i Orsa. Vi gjorde där församlingsbesök minst en helg per månad, då fick man erfarenhet av att börja predika i mindre bapist-, missions-, pingst- och ÖM-församlingar. Under övre tonåren var jag dessutom medlem i Filadelfia i Stockholm, inklusive dess utpost i Jakobsberg från 1973. Det som sedan blev en egen församling hösten 1974.

Jag har dock inte pensionerat mig. Nu står jag inför nya utmaningar. Helt nya utmaningar. Och cirkeln sluter sig. I min ålder är det dock hopplöst svårt att få fasta pastorstjänster så det man kan räkna med är tillfälliga inhopp i vakanstjänster.

Filadelfia i Stockholm under Niklas Piensohos ledning är kända för nya grepp och innovationer. Man vill nu hitta nya vägar i sitt tonårsarbete. En tanke är att bryta mönstret att det endast är unga ledare som är ungdomsledare och unga pastorer som jobbar med ungdomarna i församlingen. Man vill ändra färdriktningen helt och hållet. En 180 graders förändring. Att lansera mor- och farföräldragenerationen som ledare för ungdomarna. En teologisk idé bakom detta paradigmskifte är att vårt samhälle präglas av bristande kontakt mellan generationerna. Kyrkan ska gå i spetsen för att bryta denna trend.

Därför kommer jag att bli tillförordnad tonårspastor i Filadelfia i Stockholm. Jag kommer att börja den nya tjänsten 1 augusti och ser verkligen fram emot detta. Det är en provanställning under 9 månader. Går det bra får jag nog fortsätta. Går det dåligt får jag väl be till Gud om något annat att göra. Har Filadelfia inte kvar några tonåringar alls sommaren 2024 får jag nog räkna med att få sparken.

Detta innebär också att jag blir pingstvän igen efter att ha varit borta från pingströrelsen i 40 år. Cirkeln sluter sig. Ett förlorat får återvänder. Som en kringflackande vandrare i diasporan vänder jag hemåt igen, på ålderns höst. Jag vet inte om Daniel Alm är glad över detta men i kristna sammanhang är det ju svårt att råda över villka får som väller in i ens fårafålla. Man får älska de får man får.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Christer Åberg

  Det var inte dåligt! Ett aprilskämt som har en seriös bakomliggande budskap! Tänkvärt!

 • wildwest63

  Dina aprilskämt brukar vara rätt så realistiska. Ibland förstår man det inte förrän man ser publiceringsdatum.

  Jag hoppade först till när jag läste detta ikväll. 2 april. Jag ska berätta, for what it’s worth.

  Äter middag med min syster o hennes familj varje söndag kväll efter besöket hos våra föräldrar på äldreboendet. Jag sa ikväll att Stefan brukar alltid ha ett aprilskämt men har inte sett nåt (på mobilen ser jag ibland inte sista inlägg, don’t ask me why). Ledarsidornas Johan Westerholm är också en seriös blogg som jag brukar läsa och där höll jag på att gå på aprilskämtet när han aviserade ett EU-beslut om dubbdäcksförbud från 1 juli. Det var när det stod om att Tyskland m fl hade begärt undantag som jag reagerade. Dubbdäck har varit förbjudna i Tyskland sedan 70-talet.

  En mera allvarlig sak vi pratade om ikväll är vad Gud gör med Filadelfia när pastorsteamet leder församlingen helt vilse. Vad betyder att lyfta bort ledare som leder hjorden fel? Och jag sa faktiskt så här till min syster – håll dej borta från Filadelfia och kvarteren däromkring ett tag. Jag mår inte riktigt bra över hur jag känner kring Filadelfias nya inriktning. Det kan bli ett våldsamt bortlyftande av ledarpersonligheter. Och då vill jag inte ha Stefan där.

  Ni får tycka vad ni vill om mitt fabulerande, men är det inte märkligt att jag kommer hem från denna middag kl 23 och kl 23.30 läser jag detta? Och jag har för inte mindre än 2 timmar sen kommenterat både Stefan och Filadelfias utveckling.

 • Inge

  Läste ditt inlägg först idag utan att tänka på när det var skrivet😎
  Tyckte det lät bra ändå tills du skrev:
  ”Man vill ändra färdriktningen helt och hållet. En 180 graders förändring.”
  Då insåg jag att 180 graders förändringen hade en djupare mening och gäller inte bara detta.

 • Ulrika4

  Dåligt aprilskämt. Arbetet med tonåringar är jätteviktigt men försummat idag. Och med arbete menar jag just det tålmodiga och långsiktiga möte som kan ske i församlingar med undervisning. Med arbete menar jag inte stora känslomässsiga kick-off möten.