Jag är inte förvånad över det som har hänt i Washington DC senaste dygnet. Trump har ju direkt uppviglat till dessa handlingar. Och han tog inte avstånd mot att Trumpvänliga pöbeln stormade kongressbyggnaden. Han sade bara att han förstod dem, älskade dem, men uppmanade dem att gå hem. Det var allt.
Jag tog avstånd från Trump redan för fyra år sedan. Jag tyckte det var svårt att inte genomskåda den ande av lögn, laglöshet, omoral och högmod som präglade denne man. Min bild av honom har inte formats av media, den har i stor utsträckning lyft honom till skyarna, även när han kritiserats. Han har fått mycket mer uppmärksamhet även i svenska medier, mer än vår statsminister. Genom att läsa hans tweets får man bättre tag på hans tankar och värderingar. Det har jag sysslat med en hel del under mer än fyra år.
Det har varit en lång följetong av hat och ständiga misskrediteringar av människor, de som stöder honom uttrycker han sig gillande om, de som inte ger honom stöd, sparkar han, hånar eller uttrycker sig smädande om. Det finns inte någon politiker i västvärlden som uttrycker sig så hatiskt och nedlåtande som Trump.
För mig har det varit en stor gåta att han lyckats få så stort stöd från amerikansk kristenhet. Han har varit tvungen att få deras röststöd, därför har han sagt och gjort saker som kristna gillar, saker jag inte tror han skulle ha gjort annars. T.ex. att gå med i en pro-life-march. Men min tolkning är att kristna har röstat på honom därför att man sympatiserar med republikanerna, mer en partiröst än en personröst. Men jag har alltmer insett att det finns en rörelse i kristenheten som kan kallas för Trumpismen, som jag tar upp i en Dagenartikel nyligen. Det är en avfällig rörelse enligt min mening, på glid bort från evangeliet.
Trump har även haft ett starkt stöd i svensk kristenhet. Den tidning jag har varit ledarskribent hos fram till november, Världen Idag, har publicerat hundratals Trumpvänliga artiklar under dessa fyra år. Jag ser fram emot Världen Idags kommentarer över senaste dagarnas händelser.
Pingstpastorn Josef Barkenbom lade ut ett videoklipp på facebook en månad före valet, som var mycket Trumpvänligt, han har lagt ut även ett antal ytterligare Trumpvänliga inlägg. Det är bara att läsa listan på alla som uttryckte sig gillande över Barkenboms inlägg, för att inse att Trumpvänligheten sitter djupt i svensk kristenhet. Bland annat flera ledande pingstpastorer. Här är länken till Barkenboms inlägg. https://fb.watch/2S31ozX8rq/. Jag har försökt att få till stånd en debatt med kristna som försvarar Trump, men alla springer och gömmer sig. Jag får inte någon respons. Det är fegt. Skulle vilja ha en förklaring från alla dessa hur dessa handlingar av hat, arrogans och splittring är förenligt med kristen tro. Det har varit märkligt tyst senaste dygnet från kristna Trumpanhängarna.
Här följer blogginlägget jag skrev i november 2016 efter valet då Trump valdes. Jag tog då tydligt avstånd från honom. Mitt inlägg skapade en hätsk debatt, och jag blev hudflängd bland annat hos bloggen Aletheia. Försvarade mig sedan i flera ytterligare blogginlägg i november 2016, texter man hittar i mitt bloggarkiv. Tycker nog även i denna fråga, att jag var ganska rätt i mina bedömningar i november 2016. Idag verkar det som om vicepresidenten Mike Pence har kommit till liknande insikt, liksom republikanernas ledare i kongressen, McConnell. Sent ska syndaren vakna.
Här följer texten:
Vad jag tycker om Trump som ny amerikansk president?
Jag har legat lågt med att kommentera amerikanska presidentvalskampanjen. Man kan inte delta i alla debatter. Vilken president USA väljer kan man inte göra något åt. Eftersom jag lite på Twitter kommenterat presidentvalet senaste dagarna, vill jag här utveckla min ståndpunkt.
Eftersom en amerikansk president ska fylla många olika roller och täcka många politiska områden går det inte att ge förenklade svartvita svar. Här följer mina omdömen i ett antal frågor som både handlar om sakpolitik och presidentskapets krav och utmaningar.
- Min huvudinvändning är att modern politik är mycket komplex. Både sakpolitiskt och statsmannamässigt. Jag begriper inte hur amerikanska väljarna kan välja någon som aldrig i hela sitt liv sysslat med politik, att vid 70 års ålder få det yttersta ansvaret för hela nationens politiska liv. Jag tycker att det är bra att politiker kan växla mellan civila jobb och politiska uppdrag. Men politik idag är så professionaliserad så jag har svårt att förstå hur man kan ha nödvändiga kunskaper för uppdraget om man aldrig har sysslat med det. Här har amerikanska väljare uppenbarligen en annan uppfattning, och i synnerhet den breda majoritet av vita evangelikaler som röstat fram Trump. Det är en vild chansning enligt min mening. Amerikanska presidenten ska också ha yttersta ansvaret för landets alla internationella relationer, med den komplexa värld vi lever i, kräver detta enorm skicklighet och kunnande om internationell politik.
- Det område jag behärskar bäst är klimat-, miljö- och energipolitiken. Här är valet av Trump fullständigt obegripligt och mer eller mindre en katastrof. Jag har gått igenom vad han faktiskt har sagt på dessa områden, inte särskilt mycket har sagts, men tillräckligt för att fälla ett omdöme. Han förnekar klimatforskningen, det är en ståndpunkt som idag börjar bli ganska ovanlig även i amerikanskt näringsliv. Energipolitiskt vill han vrida klockan tillbaka ett antal varv, det han har vurmat för i sina tal är kolkraften. Även satsningar på skiffergasen, men han inser tydligen inte att skiffergas konkurrerar ut kolkraften. Att påstå att Kina har hittat på klimathotet, antingen är han en djupt obildad person, eller också ljuger han. Han kommer att skada mycket av internationellt politiskt samarbete med sin hållning. Kina agerar nu mycket kraftfullt klimatpolitiskt och måste göra det. Samma sak med EU och tredje världens länder. Hans enda vän här blir väl Putin som står för liknande värderingar. Hållningen i miljöfrågor saknas tyvärr i många kristnas perspektiv, det beror på bristande bibelkunskaper. Det räcker att läsa i början av 1 Mosebok, skaparen har gett människan uppdraget att förvalta jorden, inte förstöra den. All form av miljöförstöring är synd mot Gud och brott mot Guds lagar.
- Handelspolitiskt är Trump en katastrof. Han vill verka för att USA ska bli mer självförsörjande, bl.a. när det gäller energi, han vill satsa på en aktiv tullpolitik för att värna om amerikanska jobb m.m. En av den nationalekonomiska forskningens mest självklara sanningar är att handel mellan länder gynnar ekonomisk utveckling, tullar skadar ekonomin. Genomförs det han har hävdat i valrörelsen kommer det att skada både amerikansk och global ekonomi, i synnerhet ett litet exportberoende land som Sverige drabbas. Att jobb flyttar från USA till Kina är ju resultatet av ekonomisk utveckling, det gynnar både USA och Kina.
- Säkerhetspolitiskt skapar Trumps hållning en stor osäkerhet för många länder. Han vill uppenbarligen begränsa USA:s åtaganden i NATO, han har uttryckt skepsis mot att USA ska stå som en garant för säkerheten för utsatta länder. Där handlar det bland annat om Baltikum som är mycket oroade över utgången av presidentvalet. Kan de lita på att USA skyddar dem mot rysk invasion? Risken för rysk invasion ökar betydligt, om inte den amerikanska garantin finns där, jag tror att säkerhetspolitiska experter är ganska överens om det.
- Trumps syn på samhällsekonomi är också ett mysterium för mig. Han ska dramatiskt sänka skatter för allt och alla, för de fattiga, för de rika, för företagen. Samtidigt har han signalerat för ökade offentliga utgifter på vissa områden. Samtidigt som han vill ha statsfinanser i balans. Det krävs endast grundskolekompetens för att inse att det inte går ihop. Att kandidera som president utan att lägga fram vettiga och realistiska budgetplaner, i min värld känns det fullständigt oprofessionellt.
- Jag har också stora invändningar mot Trumps karaktär. Jag har ju lyssnat på ett antal av hans valdebatter, och hans sätt att förlöjliga och kritisera politiska motståndare, och i vissa fall stora och breda befolkningsgrupper – för mig är det en mycket omogen människa, med en svartvit världsbild, och som demoniserar allt och alla som inte är med honom. En president måste vara en samlande person som är mycket skicklig på att skapa bra relationer mot allt och alla, inte minst internationellt. Undersökningar visar också att han regelbundet har ljugit i debatter och i tal i valrörelsen, det är för mig som kristen ett allvarlig moralisk brist.
- Hans uttalanden om kvinnor och anklagelser om sexuella övergrepp är tillräckligt för mig för att jag som kristen ska ta avstånd från honom. Att han har så mycket stöd bland amerikanska kristna kan enligt min mening bara betraktas som avfall och en kyrka som tappat styrningen. Läs gärna det jag skrivit i boken ”Jesus var också flykting” om hur kyrkan i avfall kompromissade med Hitler på trettiotalet. Det finns vissa likheter med dagens situation.
- Hans uttalanden om invandrare är rasistiska i mina öron, också tillräckligt för att jag ska ta avstånd som kristen.
- Med Trumps bakgrund, livsstil och tidigare uttalanden, betraktar jag honom som sexliberal, han kan knappast betraktas som någon företrädare för kristen moral. Det är riktigt att han gjort några abortrestriktiva uttalanden i valrörelsen, men tidigare har han sagt andra saker. Som kristen är jag mån om skyddet för allt mänskligt liv, i synnerhet det svaga och utsatta, det handlar då om ofödda barn, barn, döende och gamla personer, svårt sjuka, psykiskt sjuka, flyktingar m.m. Det är utmärkt om Trump vill värna om ofödda barnens liv. Men problemet är att USA har haft fri abort sedan 1973, och det är inte presidenten som bestämmer abortpolitiken. I USA görs det framförallt på delstatsnivå och Högsta Domstolen slår fast de övergripande principerna. Det Trump kan påverka närmaste fyra åren är att han kan utse en av domarna i Högsta Domstolen. Samma sak gäller könsneutrala äktenskap, reglerna bestäms på delstatsnivå och i Högsta domstolen.
- Nu är han vald som president och oavsett vad man tycker är det kristna ansvaret att vara en förebedjare för överheten enligt Bibelns uppmaning. Men Trumps politik kan påverka Sverige och vårt närområde, så det behövs nog förbön även från vårt håll.
- En del debattörer menar tydligen att om man är emot Trump är man för Hillary Clinton. Det är en orimlig slutsats. Amerikanska folket hade oändligt många valmöjligheter att vaska fram fler presidentkandidater och nu blev det dessa två man valde i slutändan. Hade jag varit amerikan hade jag inte röstat alls i detta val.