Kommentar över Trump och vad som hänt i Washington

Jag är inte förvånad över det som har hänt i Washington DC senaste dygnet. Trump har ju direkt uppviglat till dessa handlingar. Och han tog inte avstånd mot att Trumpvänliga pöbeln stormade kongressbyggnaden. Han sade bara att han förstod dem, älskade dem, men uppmanade dem att gå hem. Det var allt.

Jag tog avstånd från Trump redan för fyra år sedan. Jag tyckte det var svårt att inte genomskåda den ande av lögn, laglöshet, omoral och högmod som präglade denne man. Min bild av honom har inte formats av media, den har i stor utsträckning lyft honom till skyarna, även när han kritiserats. Han har fått mycket mer uppmärksamhet även i svenska medier, mer än vår statsminister. Genom att läsa hans tweets får man bättre tag på hans tankar och värderingar. Det har jag sysslat med en hel del under mer än fyra år.

Det har varit en lång följetong av hat och ständiga misskrediteringar av människor, de som stöder honom uttrycker han sig gillande om, de som inte ger honom stöd, sparkar han, hånar eller uttrycker sig smädande om. Det finns inte någon politiker i västvärlden som uttrycker sig så hatiskt och nedlåtande som Trump.

För mig har det varit en stor gåta att han lyckats få så stort stöd från amerikansk kristenhet. Han har varit tvungen att få deras röststöd, därför har han sagt och gjort saker som kristna gillar, saker jag inte tror han skulle ha gjort annars. T.ex. att gå med i en pro-life-march. Men min tolkning är att kristna har röstat på honom därför att man sympatiserar med republikanerna, mer en partiröst än en personröst. Men jag har alltmer insett att det finns en rörelse i kristenheten som kan kallas för Trumpismen, som jag tar upp i en Dagenartikel nyligen. Det är en avfällig rörelse enligt min mening, på glid bort från evangeliet.

Trump har även haft ett starkt stöd i svensk kristenhet. Den tidning jag har varit ledarskribent hos fram till november, Världen Idag, har publicerat hundratals Trumpvänliga artiklar under dessa fyra år. Jag ser fram emot Världen Idags kommentarer över senaste dagarnas händelser.

Pingstpastorn Josef Barkenbom lade ut ett videoklipp på facebook en månad före valet, som var mycket Trumpvänligt, han har lagt ut även ett antal ytterligare Trumpvänliga inlägg. Det är bara att läsa listan på alla som uttryckte sig gillande över Barkenboms inlägg, för att inse att Trumpvänligheten sitter djupt i svensk kristenhet. Bland annat flera ledande pingstpastorer. Här är länken till Barkenboms inlägg. https://fb.watch/2S31ozX8rq/. Jag har försökt att få till stånd en debatt med kristna som försvarar Trump, men alla springer och gömmer sig. Jag får inte någon respons. Det är fegt. Skulle vilja ha en förklaring från alla dessa hur dessa handlingar av hat, arrogans och splittring är förenligt med kristen tro. Det har varit märkligt tyst senaste dygnet från kristna Trumpanhängarna.

Här följer blogginlägget jag skrev i november 2016 efter valet då Trump valdes. Jag tog då tydligt avstånd från honom. Mitt inlägg skapade en hätsk debatt, och jag blev hudflängd bland annat hos bloggen Aletheia. Försvarade mig sedan i flera ytterligare blogginlägg i november 2016, texter man hittar i mitt bloggarkiv. Tycker nog även i denna fråga, att jag var ganska rätt i mina bedömningar i november 2016. Idag verkar det som om vicepresidenten Mike Pence har kommit till liknande insikt, liksom republikanernas ledare i kongressen, McConnell. Sent ska syndaren vakna.

Här följer texten:

Vad jag tycker om Trump som ny amerikansk president?

Jag har legat lågt med att kommentera amerikanska presidentvalskampanjen. Man kan inte delta i alla debatter. Vilken president USA väljer kan man inte göra något åt. Eftersom jag lite på Twitter kommenterat presidentvalet senaste dagarna, vill jag här utveckla min ståndpunkt.

Eftersom en amerikansk president ska fylla många olika roller och täcka många politiska områden går det inte att ge förenklade svartvita svar. Här följer mina omdömen i ett antal frågor som både handlar om sakpolitik och presidentskapets krav och utmaningar.

 1. Min huvudinvändning är att modern politik är mycket komplex. Både sakpolitiskt och statsmannamässigt. Jag begriper inte hur amerikanska väljarna kan välja någon som aldrig i hela sitt liv sysslat med politik, att vid 70 års ålder få det yttersta ansvaret för hela nationens politiska liv. Jag tycker att det är bra att politiker kan växla mellan civila jobb och politiska uppdrag. Men politik idag är så professionaliserad så jag har svårt att förstå hur man kan ha nödvändiga kunskaper för uppdraget om man aldrig har sysslat med det. Här har amerikanska väljare uppenbarligen en annan uppfattning, och i synnerhet den breda majoritet av vita evangelikaler som röstat fram Trump. Det är en vild chansning enligt min mening. Amerikanska presidenten ska också ha yttersta ansvaret för landets alla internationella relationer, med den komplexa värld vi lever i, kräver detta enorm skicklighet och kunnande om internationell politik.
 2. Det område jag behärskar bäst är klimat-, miljö- och energipolitiken. Här är valet av Trump fullständigt obegripligt och mer eller mindre en katastrof. Jag har gått igenom vad han faktiskt har sagt på dessa områden, inte särskilt mycket har sagts, men tillräckligt för att fälla ett omdöme. Han förnekar klimatforskningen, det är en ståndpunkt som idag börjar bli ganska ovanlig även i amerikanskt näringsliv. Energipolitiskt vill han vrida klockan tillbaka ett antal varv, det han har vurmat för i sina tal är kolkraften. Även satsningar på skiffergasen, men han inser tydligen inte att skiffergas konkurrerar ut kolkraften. Att påstå att Kina har hittat på klimathotet, antingen är han en djupt obildad person, eller också ljuger han. Han kommer att skada mycket av internationellt politiskt samarbete med sin hållning. Kina agerar nu mycket kraftfullt klimatpolitiskt och måste göra det. Samma sak med EU och tredje världens länder. Hans enda vän här blir väl Putin som står för liknande värderingar. Hållningen i miljöfrågor saknas tyvärr i många kristnas perspektiv, det beror på bristande bibelkunskaper. Det räcker att läsa i början av 1 Mosebok, skaparen har gett människan uppdraget att förvalta jorden, inte förstöra den. All form av miljöförstöring är synd mot Gud och brott mot Guds lagar.
 3. Handelspolitiskt är Trump en katastrof. Han vill verka för att USA ska bli mer självförsörjande, bl.a. när det gäller energi, han vill satsa på en aktiv tullpolitik för att värna om amerikanska jobb m.m. En av den nationalekonomiska forskningens mest självklara sanningar är att handel mellan länder gynnar ekonomisk utveckling, tullar skadar ekonomin. Genomförs det han har hävdat i valrörelsen kommer det att skada både amerikansk och global ekonomi, i synnerhet ett litet exportberoende land som Sverige drabbas. Att jobb flyttar från USA till Kina är ju resultatet av ekonomisk utveckling, det gynnar både USA och Kina.
 4. Säkerhetspolitiskt skapar Trumps hållning en stor osäkerhet för många länder. Han vill uppenbarligen begränsa USA:s åtaganden i NATO, han har uttryckt skepsis mot att USA ska stå som en garant för säkerheten för utsatta länder. Där handlar det bland annat om Baltikum som är mycket oroade över utgången av presidentvalet. Kan de lita på att USA skyddar dem mot rysk invasion? Risken för rysk invasion ökar betydligt, om inte den amerikanska garantin finns där, jag tror att säkerhetspolitiska experter är ganska överens om det.
 5. Trumps syn på samhällsekonomi är också ett mysterium för mig. Han ska dramatiskt sänka skatter för allt och alla, för de fattiga, för de rika, för företagen. Samtidigt har han signalerat för ökade offentliga utgifter på vissa områden. Samtidigt som han vill ha statsfinanser i balans. Det krävs endast grundskolekompetens för att inse att det inte går ihop. Att kandidera som president utan att lägga fram vettiga och realistiska budgetplaner, i min värld känns det fullständigt oprofessionellt.
 6. Jag har också stora invändningar mot Trumps karaktär. Jag har ju lyssnat på ett antal av hans valdebatter, och hans sätt att förlöjliga och kritisera politiska motståndare, och i vissa fall stora och breda befolkningsgrupper – för mig är det en mycket omogen människa, med en svartvit världsbild, och som demoniserar allt och alla som inte är med honom. En president måste vara en samlande person som är mycket skicklig på att skapa bra relationer mot allt och alla, inte minst internationellt. Undersökningar visar också att han regelbundet har ljugit i debatter och i tal i valrörelsen, det är för mig som kristen ett allvarlig moralisk brist.
 7. Hans uttalanden om kvinnor och anklagelser om sexuella övergrepp är tillräckligt för mig för att jag som kristen ska ta avstånd från honom. Att han har så mycket stöd bland amerikanska kristna kan enligt min mening bara betraktas som avfall och en kyrka som tappat styrningen. Läs gärna det jag skrivit i boken ”Jesus var också flykting” om hur kyrkan i avfall kompromissade med Hitler på trettiotalet. Det finns vissa likheter med dagens situation.
 8. Hans uttalanden om invandrare är rasistiska i mina öron, också tillräckligt för att jag ska ta avstånd som kristen.
 9. Med Trumps bakgrund, livsstil och tidigare uttalanden, betraktar jag honom som sexliberal, han kan knappast betraktas som någon företrädare för kristen moral. Det är riktigt att han gjort några abortrestriktiva uttalanden i valrörelsen, men tidigare har han sagt andra saker. Som kristen är jag mån om skyddet för allt mänskligt liv, i synnerhet det svaga och utsatta, det handlar då om ofödda barn, barn, döende och gamla personer, svårt sjuka, psykiskt sjuka, flyktingar m.m. Det är utmärkt om Trump vill värna om ofödda barnens liv. Men problemet är att USA har haft fri abort sedan 1973, och det är inte presidenten som bestämmer abortpolitiken. I USA görs det framförallt på delstatsnivå och Högsta Domstolen slår fast de övergripande principerna. Det Trump kan påverka närmaste fyra åren är att han kan utse en av domarna i Högsta Domstolen. Samma sak gäller könsneutrala äktenskap, reglerna bestäms på delstatsnivå och i Högsta domstolen.
 10. Nu är han vald som president och oavsett vad man tycker är det kristna ansvaret att vara en förebedjare för överheten enligt Bibelns uppmaning. Men Trumps politik kan påverka Sverige och vårt närområde, så det behövs nog förbön även från vårt håll.
 11. En del debattörer menar tydligen att om man är emot Trump är man för Hillary Clinton. Det är en orimlig slutsats. Amerikanska folket hade oändligt många valmöjligheter att vaska fram fler presidentkandidater och nu blev det dessa två man valde i slutändan. Hade jag varit amerikan hade jag inte röstat alls i detta val.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Inge

  God morgon Stefan.
  Tragiskt detta med upploppen i Washington, frågan är bara hur det hade sett ut om det varit ett omvänt valresultat? Jag är inte så säker på att vänsterpöbeln uppfört sig bättre?
  Jag håller med dej om att det varit för mycket fokus på Trump och hans personlighet och för lite fokus på de viktiga sakfrågor som ändå skiljer de två blocken åt.
  Att det förekommit valfusk i USA är nu ett faktum som till ock med SR ekot till slut tvingades erkänna, dock i mindre omfattning enl. SR.
  Annars har ju den officiella bilden i Svensk media hela tiden förnekat valfusk och kallat det konspirationsteorier. Sent skall syndaren vakna som sagt.
  Man kan konstatera att polariseringen i världen tilltar, så även inom kristenheten. Stad-Land Infödda-Invandrare Vänster-Höger Hög-Låg Liberal-Fundamentalist ViD-Dagen Expressen-Aftonbladet osv.
  Ditt senaste bidrag minskar knappast denna polarisering exempelvis ditt påpekande om att de som stöttat den nuvarande Trump regeringen ”är en avfällig rörelse enligt (din) mening, på glid bort från evangeliet.” Eller din pik mot din tidigare uppdragsgivare?
  Om du har rätt eller fel i alla dina antaganden är möjligen lite för tidigt att ännu helt fastslå?
  Vi kristna borde kunna stå över och hålla oss utanför alla dessa politiska polariserngar. Frågan är bara hur man gör utan att helt behöva avskärma sig från denna värld?
  Att det är svårt bekräftar Jesus själv i Joh 15 ”Om ni vore av världen, skulle världen älska er som sina egna. Men ni är inte av världen, utan jag har utvalt er och tagit er ut ur världen. Därför hatar världen er.”
  Att leva i världen men inte av den, det är frågan?

 • wildwest63

  Trump har bara framställts i dålig dager i hela den vänsterliberala press som dominerar nyhetsflödet i Västeuropa under alla 4 år. Aldrig har det funnits något positivt att säga. Polariserar inte detta också? När jag var i USA 2017 och såg ett tal av Trump, oavkortat, direktsänt (vilket aldrig hänt i Sverige) så var jag inte alls avogt inställd till det han hade att säga.

  Tror du verkligen att Demokraterna är söndagsskolebarn utan egen agenda? Du är inte speciellt neutral, Stefan. Du tycker Demokraterna är det goda av de två partierna i USA och blir därmed en företrädare för dem, precis lika mycket som jag anser att Republikanerna är det bättre partialternativet.

  Trump är naturligtvis en odiplomatisk bråkstake, ett problem. Men om jag inte anser att det demokratiska partiprogrammet är något att ha, hur ska jag då göra? Jag måste ju rösta på Trump i och med att han är republikanernas kandidat. Hade jag haft rösträtt i USA så hade jag röstat på Republikanerna trots Trump, inte pga Trump. Hans ryckighet i utrikespolitiken, osanna twitters och konspirationsteoretiska resonemang är inget som går att understödja.

  Du röjde fint dina orsaker till att sluta på Världen Idag i din bloggpost idag, precis de anledningar som många av oss hade trott och redan förutspått. Det är därför jag inte är intresserad av Dagen. En vänsterliberal tidning som alla andra. Nu håller jag på Bulletin ett tag, det första någotsånär konservativa pressalternativet. Dess företrädare har jag twitterföljt länge och känner mer samhörighet med dem än med resten av pressrösterna, som alla låter precis likadant, dvs anti allt som är Bibelns grundläggande moral inkl rätten för en svensk att ha ett hemland med en svensk kultur och ett svenskt språk som kan användas i samhället (inte självklart längre).

  Dessutom – vi har inte sett slutet på den amerikanska polariseringen. Vänsterpöbeln och högerpöbeln kommer ge sig på varann, var så säker. Även om Capitolium troligen blir mera säkrat framöver så ska vi se vad som händer ute i delstaterna. Jag skulle undvika Atlanta ett tag framöver om jag vore turist. Demokraterna är för mig numera ett parti som närmast är att jämföra med kommunistpartiet i Sverige, det s k V. Tyvärr får de nu även makten över senaten så att Bidens/Harris politik kommer få fullt genomslag. Det är inte otroligt att det är Trumps eget fel att senatorerna i Georgia inte blev republikanska.

 • gäst & främling

  Jag har ett långt inlägg vad Trump har gjort, här i tidigare blogg.

  Om vi lägger bort hans sätt att vara, vilket säkert har gjort det svårt för honom själv, så kommer ingen runt hans politik!

  Trump har förmedlat, fyra fredsöverenskommelser i Mellanöstern, något som 71 års politiskt ingripande och oändliga krig misslyckades med att producera.

  1 mos 12:3
  Och jag skall välsigna dem som välsigna dig, och den som ”förbannar dig skall jag förbanna” och i dig skola alla släkter på jorden varda välsignade.”

  Enligt den texten borde Trump verkligen bli välsignad, med den makten han har haft kunde han gjort mycket ont, men har riktat in sig på fred i Israel och avveckla dom krig USA varit inblandad i, för mig liknar han mer Salomo i sitt snabba drastiska sätt att genomföra beslut.

 • Inge

  Du skriver att du inte är förvånad över händelselserna kring stormningen av Capitolium? Varje normalt funtad människa tar naturligtvis kraftigt avstånd denna stormning.
  Du blir kanske förvånad över att det nu framkommit att den vänster inspirerade terrorist klassade organisationen Antifa infiltrerat sig med Trumpanhängare vid stormningen! Detta förvånar däremot inte mej.

  https://nypost.com/2021/01/07/known-antifa-members-posed-as-pro-trump-to-infiltrate-capitol-riot-sources/

 • AlmaM

  Du tror alltså på denna galna konspirationsteori? Gud hjälpe dig!

 • AlmaM

  Det är enkelt att ta reda på. Hur uppträdde ”vänsterpöbeln” när Trump vann med 3,5 miljoner färre röster än Hillary Clinton? Det fanns alltså en majoritet som kände sig besvikna den gången. Ingen stormade Capitolium för Hillary stod inte och gormade om att Proud boys (stand by) skulle gå till attack mot Capitolium.

 • Janne Melkersson

  Jag skulle inte dra så stora växlar av vad Trump har gjort i Israel, de är fortfarande under förblindelse från Gud för vår skull och kommer så vara till dess hedningarna är inne i full skara och så skall hela Israel bli frälst, som det är skrivet. Rom 11.
  Trump visade tydligt igår för alla, som ville se det, vem han är och vad han är kapabel att göra. Det han har gjort i fråga om gott suddades ut det ögonblick stormningen inleddes.

 • inge

  Hej Alma.
  När det gäller protester och vilka som är kapabla till upplopp så tänkte jag närmast på hur dina vänster kompisar reagerade i somras när de blev kränkta av polisen.
  https://svenska.yle.fi/artikel/2020/06/01/efter-polisvaldet-mot-svarta-usa-dagens-protester-kan-vara-de-storsta-sedan-1968
  Sedan detta med Antifas inblandning i de senaste upploppet, informationen var ju hämtat från en artikel i Washington Post och blev citerad i senaten. Nu ser jag att de dragit tillbaka artikeln efter påtryckning från det företag som tillverkar den ansikts igenkänningsutrustning som nämns tidningen. Om detta handlar om en ren juridisk försiktighets åtgärd eller om det verkligen är så att bevis helt saknas för Antifas inblandning ja det lär väl visa sig så småningom när dimmorna lagt sig?

 • gäst & främling

  Läs Apg29 kapitolum stormades, där har Christer Åberg lagt in Trumps inlägg på svenska, det var ett ansvarsfullt meddelande som tvitter raderade, (det var väl för bra)

 • stefanswrd

  min kritiska granskning gäller endast Trump som person, inte republikanernas politik eller demokraternas politik. Riktigt skamgrepp debattmässigt att hävda att man står bakom allt demokraterna gör bara för att man kritiserar Trump. Republikanen Mitt Romney har kritiserat Trump ännu kraftigare än vad jag har gjort i fyra års tid, han är ju inte demokrat på grund av det. Skulle Pence bli president i stället för Trump, ser jag inte någon anledning att föra fram samma typ av kritik. Jag hoppas att Trump blir avsatt i natt, och att Pence får vara president i varje fall i 12 dagar fram till 20 januari.

 • stefanswrd

  tycker inte att demokraterna kan jämföras med vänsterpartiet i Sverige. Svensk politik och även europeisk politik ligger långt till vänster om amerikansk. allmän sjukvårdsreform ser Trump som kommunism, i Europas länder är det en självklarhet. Carl Bildt, Reinfeldt, och Kristersson ligger vänster om Saunders, demokraternas vänsterman. För att inte tala om SD, de är ett vänsterparti enligt amerikanska mått med höga skatter och stor välfärdsstat.

 • Inge

  Stefan jag funderar lite på om vi som endast är åskådare på läktaren kanske ändå skulle låta domarna och spelarna på plan få avgöra matchen? Det är nog tillräckligt rörigt ändå därborta?

 • Janne Melkersson

  När Trump sa detta hade kulmen redan passerats! Jag såg det i direktsändning, det var för lite för sent. Tvitter, Facebook, Instagram med flera bestämde den kvällen att radera det Trump sa under stormningen och inte tillåta att han överhuvudtaget skriver nått mer på deras plattformar förrän hans presidentskap upphört. Rätt eller fel kan inte jag bedöma.

  Innan USA blir ett helt land måste nått radikalt ske för som ”wildwest” skriver ”vi har inte sett slutet på den Amerikanska polariseringen”. Den har båda sidor byggt på i generationer.

 • https://juakali.net Kjell

  Trump är en mästare att skapa splittring och så hat. Enligt Jesu halvbror Jakob är sådant demoniskt.

  Jakob 3:13-18
  Vem är vis och klok bland er? Han bör med sitt goda uppförande visa det i handling, i den saktmodighet* som hör visheten till. Men om ni har bitter avund och stridslystnad i ert hjärta, så ska ni inte skryta eller ljuga emot sanningen. Sådan vishet kommer inte från ovan utan är jordisk, oandlig* och demonisk. För där det finns avund och stridslystnad, där råder också oordning och allt möjligt ont. Men visheten som är från ovan är först ren och sedan fridsam, mild, villig att ge med sig, fylld av barmhärtighet och goda frukter, fri från partiskhet och hyckleri. Och rättfärdighetens frukt blir sådd i frid åt dem som skapar frid.

  Splittringen är så stor att trump-anhängare och trump-motståndare inte ens kan kommunicera med varandra.

  Man må ha olika åsikter om vad som är vänster och vad som är höger.

  Man må ha olika åsikter om nationalism och globalism.

  Men den som på allvar försvarar Trump för det han har presterat av lögner, diskriminerande och hat och till sist ett försök till statsgrepp har i alla fall inte evangelium som värdegrund.

  60% av Trumps väljare tror på Trumps lögner. Det blir drygt 40 miljoner röstberättigade i dagens läge.

  Ölkällarkuppen, ölhallskuppen (tyska: Hitlerputsch), kallas det kuppförsök som Adolf Hitler och Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet genomförde i Bürgerbräukeller i München den 8–9 november 1923. Tillsammans med Hitler deltog Max Erwin von Scheubner-Richter, som dödades under kuppen och därefter blev hyllad som martyr av nazistregimen i Tyskland.

  Efter 5 år i fängelse gjorde Hitler en come-back och vi känner alla till det gruvliga resultatet. Under fängelsetiden skrev han ”Mein Kampf”.

  Eftersom kuppen misslyckades med våld ändrade Hitler strategi och sade: ”Om det tar längre tid att rösta bort dem än att skjuta bort dem, så är resultatet i alla fall garanterat av deras egen konstitution. Varje laglig process är långsam. Förr eller senare skall vi ha majoriteten – och sedan Tyskland.”

  Kan USA enas? Jag tror inte det. Man svajade med Konfederationens flaggor i Kapitolium i går. Inbördeskrigets hat finns fortfarande kvar och längtan efter att få vara slavägare igen.

  Gott att vi slipper Trump som president, men Trumpismen är levande och kommer säkert att visa sitt fula tryne även de år som kommer.

  /Kjell

 • AlmaM

  Vad vet du om vem som är mina kompisar? Samtala med mig, men sluta med svamlet om saker du inget har en aning om. Du måste vara oerhört höger om du inbillar dig att Demokraterna i USA är ”vänster”. Fredrik Reinfeldt är i så fall kommunist . Det håller han nog inte med om.

  Faktum kvarstår: ingen bröt sig in i Capitolium när en majoritet av väljarna fick se Trump väljas till president, en majoritet som hade röstat på motkandidaten. I år var en stor minoritet av väljarna besviken. En liten grupp av dem lyssnade till Trumps uppmaning och bröt sig in i Capitolium. Var det dina högervänner?

  Hur som helst har jag inga vänner som engagerat sig i några som helst upplopp någonsin, någonstans.

 • Micael Gustavsson

  Snälla, anklaga inte Alma för vad påstådda kompisar till henne gjort, om du inte vet om det är henneskompisar.

 • Micael Gustavsson

  Jag håller med dig om att Demokraterna inte är vänster med svenska mått (Bernie Sanders påstått vänsterextrema”Medicare for all” är ungefär var det svenska systemet hamnade efter att Carl Bildt vridit det åt höger), men det är korrekt att kalla dem för den amerikanska vänstern, då de är det parti som står till vänster av partierna i kongressen. På samma sätt som det är korrekt att säga moderaterna är en del av den svenska högern, trots att de står till vänster om flertalet demokrater.

 • Inge

  Ursäkta😇

 • ulf rejbrand

  Stefan Swaerd aer en fullfjaedrad Kultur-MARXIST.
  Vem anstiftade denna mobstorming av Capitol om
  inte crooked-joes Antifa+Fake Media? – https://simonparkes.org

 • ulf rejbrand

  att Trumps tal uppfattas som stoetande av Kultur-Marxister beror paa
  att ha talar SANNING.

 • AlmaM

  Sant men ändå inte, det finns en vänster i USA men den är inte engagerad i Demokrater eller Republikaner. Det finns små partier som aldrig har en chans i USAs majoritetsvalssystem jag tycker en mer korrekt beskrivning av Demokraterna är liberaler av olika slag, från socialliberaler till nyliberaler. Att säga vänster är att köpa Altright-retoriken som också kallar Biden Kommunist. Fast nu är det väl mestadels inom Republikanerna nyliberalerna återfinns. En slags god socialkonservatism finns också i båda partierna fast inte alls den som finns i Kristdemokratiska partier i Tyskland och Italien där välfärdsstaten är utvecklad ungefär som i Norden. Mitt Romney representerar denna republikanska socialkonservatism. Han har visat sig vara en man med ryggrad när Trump lyckats korrumpera detta antislaveriparti under sina fyra år vid makten.

  Jag tycker helt enkelt att det är svårt att säga vänster -höger i USAnsk politik. Det är lika förvirrande som partifärgerna röd och blå. Europeiska ideologier är svåra att applicera på de statsbärande partierna i USA, detta fullskaleexperiment av Platons och Montesquieueus politiska idéer som började med en revolution.

 • Micael Gustavsson

  Komiskt nog blir jag frestad att även jag svara ”sant, men ändå inte”. I en kontext av den officiella politiken i USA är Demokraterna vänster, eftersom de står till vänster om det andra partiet,på sammma sätt som Liberalerna i Storbritannien på 1800talet utgjorde parlamentets vänster (när Labour ännu inte var grundat) pga att de stod till vänster om Tories. Visst finns det en vänster utanför demokraterna (småpartier och tidskrifter som Jacobin), men det finns ju höger utanför republikanerna också, både libertarianer och altright. Men liksom extremhögern alltmer influerar republikanerna, så har den socialistiska vänstern även börjat influera Demokraterna (DCA stödde tex flera demokratiska kandidater.

  För övrigt blir ju beskrivningen av vänster höger komplicerad pga att det åtminstone i teorin går att skilja på en ekonomisk vänster-högerspalt och en kulturell.

 • Micael Gustavsson

  PS Mitt Romney imponerar allt mer. D.S.

 • ulf rejbrand

  Capitol Police just let Trumpmasked protesters into Capitolbuilding.
  https://rumble.com

 • https://juakali.net Kjell

  Under sin tid som president lyckades Trump yttra ungefär 26000 lögner. Det blir i medeltal 16 till 18 lögner om dagen.

  Søren Kierkegaard lär ha sagt: ”Der er to måder at blive bedraget. Den ene er at tro på, hvad der ikke er sandt; den anden er at nægte at tro på, hvad der er sandt.”

  Eller på svenska: ”Det finns två sätt att bli bedragen. En är att tro det som inte är sant; den andra är att vägra att tro det som är sant.”

  2 Thess 2:9-12
  Den laglöses ankomst är ett verk av Satan som kommer med stor kraft och med lögnens tecken och under. Med ondskans alla konster bedrar han dem som går förlorade, eftersom de inte tog emot kärleken till sanningen så att de kunde bli frälsta. Därför sänder Gud villfarelsens makt över dem så att de tror på lögnen och blir dömda, alla de som inte har trott på sanningen utan njutit av orättfärdigheten.

  Tiden var mogen efter mer än 4 decennier där ”kristna” bombarderades med trosförkunnelsens (Word of Faith rörelsen) lögner och vande sig vid detta.

  Vi lever i en tid när satan generalrepeterar sin strategi att förföra så många kristna som möjligt. Månne detta vara den sista övningen?

  Du som kallar dej kristen och läser detta, kan du åtminstone reagera mot de antisemiter som Trump sade att han ”älskar”. ”We love you! You are very special.”

  https://www.youtube.com/watch?v=bNjNs0eRUcc

  Med Trumps egna, ofta repeterade ord, finns det bara en relevant reaktion: ”Lock him up!”

  /Kjell

 • Janne Melkersson

  En skrämmande video och ett judehat som ger kalla kårar. Oväntat att judehatet finns inom trosrörelsen, om det är så, för traditionellt kristet judehat har rymts inom kyrkor som förkunnar amillennialismen lära. Den om att församlingen är det nya Israel och att GTs löften till judarna uppfylls i församlingen. Tack för att du visade videon, en verklighet vi kristna bör få tag i asap.

 • https://juakali.net Kjell

  Judehatet finns nog inte specifikt inom trosrörelsen. Helt sant, som du påpekar, har kyrkorna sedan Konstantins tid drabbats av ersättningstläran och den finns kvar överallt där man anser sig vara speciella och utvalda.

  Det otäcka är att just ”White Supremacy” som har sina rötter i de stater där man ville ha kvar slaveriet och som sedan organiserade sig som t.ex. Ku Klux Klan använder hak-korset som symbol, ofta kallar sig baptister, bränner kors och sjunger ”på en avlägsen höjd”, hatar judar och (förlåt ordet) negrer. Och att dessa tillsammans med Word-of-Faith-kristna känner sig dragna till Trump.

  Trump har mer än en gång kallat dessa ”very fine people”.

  Mitt hopp är att åtminstone några av dem som kallar sig kristna och har blivit lurade kan vakna upp och förstå att det Trump står för inte alls är kristet utan snarare demoniskt.

  /Kjell

 • https://juakali.net Kjell

  Tror att jag måste förtydliga lite här så att det inte missförstås.

  Medlemmar av trosförkunnelsen är vana att matas med lögner angående ”tro” som där betyder att prestera inbillning som då kommer att skapa det man inbillar sig.

  Som exempel kallar man det ”tro” om man ber om helbrägdagörelse och sedan bekänner sig helad även om man har 40 graders feber och är mycket sjuk.

  Jag känner personligen flera som nästan har dött för att det skulle vara ”otro” att fortsätta att ta medicinen de behövde.

  Kanske för att de är vana att matas med lögner reagerar dessa inte mot Trumps alla lögner och falska påståenden.

  De personer i videon som är tydliga antisemiter är säkerligen inte medlemmar i några trosförkunnelse-församlingar.

  /Kjell

 • Janne Melkersson

  Det finns mycket som är märkligt inom kristenheten idag men skulle det visa sig att det finns antisemitism inom trosrörelsen vore det oväntat.

  Ett av de märkligaste tingen inom församlingen är den ”ersättningsteologi” du nämnde om tidigare och som ryms i uttrycket ”församlingen har ersatt Israel i Guds frälsningsplan”.

  En teologi som innebär inget upprättat judiskt folk inget Israel inom de gränser Gud lovade fäderna. Inget jordiskt millennium med Herren, judarnas Messias, på tronen i Jerusalems tempel.

  En teologi, även om den delas av den absoluta majoriteten kristna world wide, inte är min.