Kommentar om Brexit

Överraskande valde britterna att gå ur EU. Det visar också på en stor inre splittring. Skottland och Nordirland vill vara kvar i EU, de är nog mer rädda för styrningen från London än från Bryssel. Londonborna vill vara kvar i EU, och den unga generationen. De som med detta hoppas på att Storbritannien ska återvända till någon sorts fornstora dar, deras drömmar är nog en illusion. Man måste gå tillbaks mer än 100 år i tiden för att hävda att Storbritannien var någon form av världsledare. De kan aldrig återvända till denna mytomspunna forntid. Om Skottland genom detta lämnar Storbritannien blir man som nation svagare än någonsin, i varje fall i ett 400-årsperspektiv.

Finns det något specifikt kristet perspektiv på detta. Knappast. Jag har ju alltid varit en stor skeptiker till en kristen demonisering av EU, detta var dock vanligare på 80- och 90-talet, så de tongångarna finns inte kvar så mycket längre. Men att tro att EU är en antikristlig världsstat, bygger på en mycket konspiratorisk och spekulativ bibeltolkning. Det stämmer inte heller alls med verkligheten. Världsmakten idag ligger inte i Bryssel, det finns i New York/Washington och Beijing/Shanghai. Det var länge sedan Europa var världsledande. Vi måste gå tillbaka till före andra världskriget för att hitta något Europeiskt världsledarskap.

Det är riktigt att profetiskt och kritiskt granska stormakter och mäktiga organisationer, det gäller även EU. Men det gäller minst lika mycket USA och Kina/Indien/Japan.

Men brittiska folkomröstningen visar på en växande polarisering mellan nationalistiska strömningar och internationella strömningar. Den mer begränsande och slutna nationalismen är på frammarsch i Europa. Och som vi har försökt visa i vår senaste bok, det är rörelser som vi som kristna bör ställa oss kritiska till. Det är något positivt att länder samarbetar, och EU-projektet har en mycket god intention, fri rörlighet av varor och tjänster, och arbetskraft mellan de europeiska länderna. Det kräver en viss samordning av lagstiftningen. Det är också en styrka att EU och Europa kan uppträda på enad front i internationella förhandlingar.

Jag har inte till dem som tror på ett starkt överstatligt EU, tror mer på ett begränsat EU där länderna samarbetar. Men tycker att man har hittat en ganska rimlig nivå för samverkan som det fungerar nu. Jag kan bäst energi- och miljöpolitiken, och tankarna på en energiunion är enligt min mening en god idé och målsättning. Att samordna miljöpolitiken är utmärkt.

En som är glad över brittiska uttåget ur EU är Putin, det stärker Rysslands ställning. Ryssarna tjänar mycket på att europeiska länderna splittrar upp sig i olika fraktioner. Från svenskt håll gillas folkomröstningsresultatet av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Det är typiskt, yttersta vänstern och yttersta högern har så mycket gemensamt.

Att tolka brittiska folkomröstningsresultatet som folkets seger över eliten är nonsens. De 48 procent som röstade för att stanna i EU är också en del av folket. Och bland skottarna, Londonborna och bland den unga generationen var det en klar majoritet för att stanna kvar i EU, så det var detta folket ville bland de kategorierna.

 

 

 • Nils

  Inte ens skåpmat till åsikter… – vad tillför detta ?

 • Stefan Swärd

  mina bloggkommentarer växlar ju mellan mer genomarbetade texter, och snabba kommentarer. Det här var bara en snabb kommentar. Skriver dock på en konsultrapport om effekterna för EU:s energipolitik, klimatpolitik och miljöpolitik som en följd av Brexit. Men det är knappast intressant för mina bloggläsare
  Stefan Swärd

 • gäst & främling

  Skottland o Nordirland vill vara kvar? Eller handlar det kanske som vanligt att ta en tjangs att få hjälp av EU för att komma ifrån Storbritannien, har dom klarat det steget så kan dom gå ur EU sedan
  Men om vi tittar på enbart England så ville en hög % gå ur.
  Vi hade bra avtal med alla europeiska länder innan EU kom till.
  V och SD har verkligen ingenting gemensamt, du skriver yttersta högern, då har du verkligen missat någonting, om vi skall klassificera på det sättet så är SD verkligen i mitten, och det är det enda partiet som deklarerar att Sverige bygger på Kristna grunder, och vill att det skall skrivas in och vill inte byta ut Kristendomen mot islam.
  Om Sverige skulle rösta nu.så tror jag att många skulle rösta svexit, men det vet vi ju sedan förut att regeringen ändå gör som dom vill, vi är så nära diktatur som man kan komma.

 • kjell

  Vad tror du.om oss, det liknar nedvärdering av dina läsare, vi har följt klimatet långt före du blev till och kan konstatera att det som är populärt att tro på idag inte stämmer med våra upplevelser och erfarenheter, däremot hade svt nyss en film som heter ett labb bland molnen där dom gick med ett luftskepp inuti molnen och konstaterade att smutsigt moln
  kylde ner jorden men vi hade för många rena moln därför blir det varmare.
  Mina upplevelser är lika, så länge som vi eldade med kol och koks så hade vi klart avgränsade årstider, med fantastiska vintrar och mycket skidåkning, men jag har ingenting emot ett par grader till så att jag kan sätta potatis tidigare.

 • Micael Gustavsson

  Om du tror att vi är så nära diktatur man kan komma, så har du ingen aning om hur en riktig diktatur är. Det är närmast ett hån mot dem som lever i verklig diktatur att hävda det.

 • gäst & främling

  Fantastiskt att du kunde plocka ur ett ord att slå ner på bland allt som jag försökt dela med mig, men jag kanske skulle använda ordet demokratur istället som används om skendemokratier.
  Dom flesta röstade för avveckling av kärnkraft, den är inte avvecklad.

  82,9% röstade för att fortsätta köra till vänster men hur blev det?

  ( När Karl XII samordnar postväsendet och gästgiverierna får Sverige 1718 en förordning om högertrafik: ”Mötes Extra Posterne wika de för hwar annan utur wägen till höger.” Men redan 1734 års lag inför vänstertrafik!!! )

  Jag har varit pensionär i 22 år nu och har en liten summa i pension, men att få ut några pengar är svårt när man inte vågar gå till bankomaten där flera äldre blivit rånade, många banker har slutat med kontanter.

  Det är inte alltid lätt att komma ihåg koder för den äldre, många får förslaget att använda gode män som har visat sig vara mer bedragare än gode män.

  Pro har försökt ta tag i detta nu men under tiden finns det människor som svälter, detta sker i ett land som påstås ha demokrati och är emot dödsstraff samtidigt som människor kan svälta till döds

  Demokratur (teleskopord av demokrati och diktatur) är ett begrepp där de moderna demokratierna kritiseras för skendemokrati och bristande maktfördelning där det efterfrågas mer skydd mot majoritetsförtryck.

  Ordets ursprung är oklart. Begreppet tillskrivs ofta den franske sociologen Gerard Mermet,[1] men har använts tidigare av andra personer; bland annat använde Vilhelm Moberg det i en artikel i Dagens Nyheter 1965:[2]
  ” ”I en demokratur råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps. Dock skall tilläggas att det i definitionen för demokratur finns med det faktum att majoriteten av människorna i detta samhällstillstånd själva inte uppfattar att de lever i en demokratur.
  — Vilhelm Moberg

  Den länken om högertrafik först och vänster sedan kan du få här, rolig och intressant läsning på Nättraby vägmuseum.

  http://nattrabyvagmuseum.se/nattrabyvagmuseum.se-23.html

 • Micael Gustavsson

  Jag har väl inte sagt att allt är bra. Sverige är en representativ demokrati där folkomröstningar är rådgivande, inte beslutande. Och Sverige är inte så nära en diktatur man kan komma. I så fall hade både du och Stefan suttit i fängels. Och möjligtvis torterats. Tänk på de som verkligen utsätts för detta innan du häver ur dig sådant.

 • Diego de la Vega

  Mycket glädjande med det brittiska uttåget ur EU! Hoppas fler länder följer efter så denna antikristliga varböld faller sönder. Jag vet mycket väl att det anses otidsenligt och konspiratoriskt att varna för EU utifrån ett kristet perspektiv nu för tiden. Den kristna varianten av PK-vänstern får större inflytande över församlingar och enskilda kristna. Man får vara blind för verkligheten om man inte ser de mörka krafter bakom EU. Världseliten, George Soros och Bilderbergarna, dessa vägröjare som verkar i det fördolda och krattar manegen för den kommande Antikrists framträdande. ”Konspiratoriskt” givetvis! Och varför denna ständiga demonisering av Putin? Varför lyfter man aldrig fram de saker han gör bra som omväxling? T ex lagen mot homosexpropaganda till barn och ungdomar, han är emot Monsanto och GMO-grödor samt att han förbjudit George Soros och hans organisationer att verka i Ryssland. Åtminstone tre punkter han borde ha en eloge för!

  För 21 år sedan röstade jag nej till EU och idag står jag på samma punkt som då! Som jag tidigare sagt, grodan har inte kokats i mitt fall!

 • Nils

  Ärligt talat Stefan – jag delger också konsultkompetens och ofta med tyngre akademisk bakgrund för att skriva en konsultrapport.

  Det blir liksom taftologi med mångsyssleriet, där du utnyttjar mediaplattformen ”Världen i Dag” för att ge sken av statskunskap utöver vad många läsare presterar i sina yrkesgebit.

  Det finns säkert en trogen skara som accepterar detta att ”pastorn är allvetare”, men det tillför inga nya dimensioner för den sekulära konsultvärlden.

 • gäst & främling

  Du vet inte vad jag har drabbats av, men jag har ovan pekat på rent generellt hur det fungerar, jag vill inte gå in mer i detalj, men det är värre än du kan ana men att bli gammal är för många tortyr med alla nya tekniker som alla förväntas att klara av och dom orkar inte leva längre.

  PRO lämnade in många underskrifter till regeringen, hoppas att det blir en positiv förändring, grunden är införandet av det kontantlösa samhället, jag hoppas att du förstår innebörden av det så att du kan vara med och bromsa.
  Jag har kört mycket bil ända sedan 50 talet men med det har jag inga problem, däremot krävs det kort eller mobil för att kunna parkera på många ställen och det blir en broms för mig och många av oss äldre.

 • Micael Gustavsson

  Varför demonisering av George Soros?

 • Lars

  Tycker det är intressant att världen idag nyanserar och försöker förstå varför vissa röstade ut från EU.

  http://www.varldenidag.se/nyhetskommentar/som-eu-baddade-fick-man-ligga/Bbbpfx!6rshpeC1QsZ9suLtJiMKFg/

  Änn mer intressant är att dom stora drakarna DN och SVD som den 25/6-27/6 fyllt sina första sidor med brexit ,men bara ur sen synvinklen att det är ungefär som jordens undergång, välgrundade åsikter att lämna EU ventileras inte alls.

  Men stycke 6 i världen idag känner jag igen som låglönearbetare,där polacker och andra invandrare gör privata överenskommelser med svenska arbetsgivare om skamlöst låga löner och där svenska arbetare hänvisas till socialen eller a-kassan.Rika företagare som flyttar till Kina för folk där jobbar för kaffepengar utan fackligt skydd. Så liberalistiska ideer och ”fri marknad” är bra för dom som har pengar och är egenföretagare, dom rika fyller börsen med nyfattigdom till följd för många svenskar, och liknande utveckling i England. Då är det inte konstigt att Cameron inte får alla med sig, när bara vissa vinstar på en liberal politik. expressen vågar också nyansera att vanliga människors åsikter kan vara besvärande , speciellt om folk underkänner den liberala världsbilden, som inte är lyckans rike för alla.

  http://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/hotet-mot-eu-ar-den-maktelit-som-inte-vill-bli-stord/
  Så jag kan till viss del förstå intresset för nationell politik, Bibeln säger att om man inte tar hand om sitt husfolk är man värre än dom som ingen tro har. och det är ju något som länge var god sed att makthavarna ville landets/folkets bästa. Vilket ju knappast dagens maktelit bryr sig om när man pratar sig varm om ”marknaden”.

 • Inge

  Stefan du skriver:

  ”Jag hör inte till dem som tror på ett starkt överstatligt EU, tror mer på ett begränsat EU där länderna samarbetar. Men tycker att man har hittat en ganska rimlig nivå för samverkan som det fungerar nu.”

  Jag delar din uppfattning att inte tro på ett stark överstatligt EU, men man måste vara ganska blind om man inte ser att de ledande i EU knappast låter sig nöjas med den makt de har idag.
  Om du inte kan märka skillnad på det EU vi röstade på när Sverige gick med i EU och det EU vi har idag, ja då måste man nog vara både döv och blind.
  Att den här världens elit stödjer EU tanken där de enskilda länderna fråntas bestämmande rätt på område efter område, gör det inte dej fundersam över syftet med denna federation?
  Att som du nu gör idiot förklara alla de engelsmän som genomskådat maktelitens Babels torn i form av EU projektet som nonsens är märkligt.
  Att du dessutom avfärdar alla de profetröster som utgått som nonsens när de varnat om EUs roll i en kommande antikristlig maktelit tycks för mej vara ännu märkligare när vi nu börjar se facit av EUs maktambitioner?

 • Diego de la Vega

  Exakt! Du har förstått vad det handlar om. En sak är säker, hade David Wilkerson varit kvar i livet, han som var en av kristenhetens största profetröster, hade han inte passat in i dagens sovande och PK-inriktade kristenhet! Han föll inte i farstun för några globaliserande
  sk. ”filantroper” som driver fram Den Nya Världsordningen…

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Det är oerhört förvånande (eller kanske förvånar inte längre något Swärd säger) att han med ett så förenklat resonemang målar upp de ‘internationella strömningarna’ som den goda kraften i världen och den nationalistiska motpolen som ‘begränsande och slutna’.

  Samma bibelord som var aktuella inför Sveriges medlemskap är aktuella idag. Trots att Swärd gläds över att de börjar tystna. Mer om detta här:

  Därför kan BREXIT vara en profetisk markör
  http://aletheia.se/2016/06/27/darfor-kan-brexit-vara-en-profetisk-markor/

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Lite kuriosa ang Stefan Swärds uppdrag jag inte ville ödsla plats med i en redan lång post (Saxat från Swärds bolags hemsida, numera nedlagd):

  Kunder och uppdrag

  Stora svenska företag är den viktigaste och i särklass största kundgruppen. Det är stora internationella företag med huvudkontor i Sverige som är de viktigaste uppdragsgivarna men i några fall har både norska och finska företag varit med i projekten. I vissa fall hör även branschorganisationer till uppdragsgivarna och i något fall även en facklig organisation. Cirka hälften av Sveriges 30 största företag finns med bland uppdragsgivarna till Swärd Research and Consulting.

  I det omfattande projektet European Environmental Organizations som genomfördes för ett par år sedan var det ett multiclientprojekt med bland annat Electrolux, AstraZeneca, Ericsson, LKAB, SSAB, Vattenfall och AB Volvo som uppdragsgivare.

  I projektet ”miljöpolitikens aktörer” fanns bland annat Fortum, Länsförsäkringar, Sydkraft och Nordea med bland uppdragsgivarna.

  Den största kundgruppen är bland energiföretagen där uppdrag regelbundet utförs inom området omvärldsbevakning och early warning när det gäller energi- och miljöpolitiken.

  Andra exempel på uppdragsgivare är Swedband, Göteborg Energi, SCA, Statoil och Redareföreningen.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Märklig situation när admin ofta är den enda supportern på denna blogg. Som så ofta går skribenten i stor otakt med sina läsare. Men han ser väl det som någon slags kallelse…

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Men kära Micael, du läser väl några poster utanför svensk kristen press? Soros är ju en del av NWO-eliten som tydligt hela tiden är steget före vg investeringar och gjort sig en förmögenhet på diverse globala orosmoment hans egen thinktank är med att skapa…

 • Mikael Svensson

  Att Stefan Swärd och hans moderator tillhör etablissemanget ståt utom all tvekan.
  Inte för att jag kallar mig för kristen numera, men hade hoppats att de som gör det hade större insikter.
  Sorgligt både gällande bloggägaren och hans moderator. Vilka Pellejönsar!

 • Micael Gustavsson

  Nja, ofta är jag inte ens det.

 • Micael Gustavsson

  Och om du kollar vad jag skriver, i det fall det inte är strikta modereringsfrågor, så handlar det ofta att jag retar mig på det jag anser vara fakta eller definitionsfel. Dvs jag ger efter för mitt besserwisserjag.

 • Micael Gustavsson

  Oftast är det jag ser i mer konspiratoriska sammanhang attacker på honom för att han är jude. (Och ibland består attackerna, som kanske inte alla vet, attackerna av att man skriver (((Soros))) eller (((eliten))). Eko tecknet, ett trippelkomma, är vår tids motsvarighet till nazisternas användande av Davidsstjärnan. Alternativhögern använder det för att märks ut judar).

  Det råder ingen tvekan om att det går att kritisera honom, likaväl som andra storkapitalister, när det gäller det etiska i deras affärer. Men det mesta av hans filantropiska arbete ser jag som något gott, även om det givetvis finns frågor där han liksom andra liberaler är helt fel ute. Men hans passion framförallt för att Östeuropa ska kunna utvecklas till fria samhällen, och de engagemang och resurser han lagt ner för detta, får många andra att ställa sig i skamvrån.

 • Micael Gustavsson

  Och jag undrar vad du menar med att Soros skulle skapa globala orosmoment. Om du bara menar att han som finansman arbetade med att genom finansiella aktioner pressa ner värdet på valutor, för att sedan investera massivt och göra sig en storvinst när valutan stiger igen, så är det nog en korrekt beskrivning av hur han arbetade när han fortfarande själv styrde över sitt finansimperium. Om du i stället menar att han aktivt med flit skulle skapa katastrofer så hör hemma tillsammans med Sions Vises Protokoll.

 • kjell
 • Micael Gustavsson

  En sajt som även innehåller senaste nytt om konflikternamellan olika sorts rymdvarelser, och som rapporterar om Rysslands förre president Medvedevs kontakt med rymdvarelser. Den är dessutom antisemitisk då den beskriver Soros som Rotschildagent. Jag tänkte först ta bort den på grund av antisemitism, men den kan fä vara kvari studiesyfte. Bara för att någon skriver något på internet betyder inte att det är sant. Det finns även sidor som påstår att jorden är platt, eller att alla ledande globala politiker är ödlor från rymden ”lizard people”. Vill man läsa pm Soros finns det fullt av normala artiklar i normala media.

 • kjell

  Om det inte finns någon sanning i alls så tag bort den då, men jag tycker att vissa rader är intressanta, och att diskuterades; men har självklart inte läst allt, och om det är osanning så borde tas bort från nätet.

 • Stefan Swärd

  Tack Daniel för kommentar angående Brexit,
  återkommer i ämnet. Såg också det du skrivit på Aletheia.
  Stefan Swärd

 • Nils

  ”tillhör etablissemanget ståt utom all tvekan”
  Kan du vänligen utveckla detta påstående – jag ställer mig frågande ?

  Vilka insikter åsyftar du ?

  Vad är det som är sorgligt – definiera Tack !

 • stefanswrd

  Nu är det för mig som för Aletheia att det är en mkt liten andel av läsarna som kommenterar, betydligt färre än 1 procent, så kommentatorerna är inte särskilt representativa för läsarna

 • kjell

  Om jag la in en länk till expressen eller någon annan media så står jag inte för allt övrigt dom skriver, och i detta fall handlade det om Soros, kunde möjligen klippt ut och klistrat in, men hoppades att det går att läsa in det väsentliga om honom, men du kanske läser hela ”tidningen” bakifrån innan du läser det någon länkat till.
  Jag la in den för att visa på att det finns olika åsikter.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Point taken Stefan. Tycker trots allt du har en dålig fan-club. Hinner inte lusläsa alla intressanta bloggar, men här tittar jag in nu och då måste jag erkänna. Det är något jag tänkt på (och kanske kommenterat förr) – d.v.s. du får oftast mest mothugg i kommentarsfälten. Kanske är vi ’motvallskärringar’ mest högljudda men som sagt – din fan-club är under all kritik.

  Nåväl, fast vi inte alltid förstår varandra uppskattar jag ditt engagemang i sociala medier. Du är en av ytterst få pastorer som vågar köra lite tvåvägskommunikation och verkar förstå kraften i sociala medier.

  mvh
  Daniel

 • Roger S Enqvist

  Kol & stålunionen var säkert ett fredsprojekt men inte dagens EU inkl euron. Historieprofessorn Niall Ferguson jämför dagens EU med en halvgravid kvinna. Man kan inte vara halvgravid och därmed är EU/euro en dysfunktionell konstruktion. Den fungerar inte med andra ord.

  Det sk etablissemanget är de som har skapat polariseringen i samhället. Polariseringen skapar bränsle för de nationalistiska strömningarna. Vad man sår får man också skörda. Man behöver inte vara nationalekonom för att begripa att euron skulle bli ett gigantiskt problem. Carl Bildt sålde in euron till svenskarna som ett praktiskt verktyg vid semestern.

  Euron är och förblir ett politiskt projekt. De ansvariga politikerna ville sola sig i glansen av de blanka euromynten. Den amerikanska dollarn utgjorde både förebild och konkurrent.

  Utan att vara nationalekonom, förstod jag tidigt att eurosamarbetet aldrig kommer att fungera. Orsaken är människan. Människan är ingen robot. Människan är irrationell. Man skulle kunna tro att herr A och fru B alltid uppträder, alltid beslutar, alltid tänker, alltid känner på exakt samma sätt varje måndagsmorgon klockan 08.00.
  Detta måste ha varit tesen som eurobyggarna grundade eurotanken på. Om herr A och fru B skulle vara robotar hade eurosamarbetet varit en garanterad framgång. Nu är så inte fallet.

  Grekland har varit smart nog att lura sig in i euroklubben. Bedriften var inte svår då de ansvariga politikerna var lättköpta. Driften att skapa euron var starkare än förståndet att komma ihåg kurs A i nationalekonomi.

  Politikerna trodde att detta var ett naturvetenskapligt projekt, typ: D-mark + franc + pesetas = framgång. Det är otroligt obegripligt hur man har lyckats skapa tro för att dessa ekvationer ska fungera i verkligheten.

  Ekonomi är samhällsvetenskap. Det betyder att man försöker hitta samband. Nu har vi svaret. Om herr A lurar fru B är fru B körd. Herr A kommer aldrig att straffas, utan hela klubben straffas.

  Finns det någon framtid för euron och dess medlemmar? Ja, men då måste alla medlemmar slaktas för att sedan återuppstå, typ krig och fred. Efter kriget är alla så sargade att ingen kan säga att vi tillförde mer till euroklubben än någon annan. Då kan euron blomstra. Därför kallas euroklubben för ett fredsprojekt.

  Brexit är säkringen som går, istf att Europa går mot krig.

 • stefanswrd

  Daniel,
  sanningen är nog den att jag inte har någon fan-club, jag är ju en hyfsat diplomatisk kritiker av frikyrkans utveckling och sekularisering och problematiserar ibland lite försiktigt frikyrkliga teologins inriktning, det blir man inte populär på. Det är lågt i tak i den traditionella frikyrkan.