Ledare om att satsa på församlingsplantering

Här är min ledare idag i Världen Idag, där jag skriver om betydelsen av att satsa på församlingsplantering. Viktigt budskap till kristenheten, sprid gärna texten på olika sätt.

Återkommer så snart jag kan med en kommentar i försoningsdebatten.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Stig Melin

  ”Ska vi lyckas med församlingsplantering i Sverige behövs samma metoder. (som apostlarna använde i starten) Det behövs människor som är utrustade med förmågan att plantera församlingar, och de kan inte jobba som individer, utan behöver jobba i större team. Hela tanken på att grunda en liten församling som sedan ska klara sig
  helt själv är fullständigt obibliskt. Det är som att skicka hem en bebis från BB utan föräldrar”, avslutar Stefan Swärd en artikel i Världen i dag.

  Det är inte flera församlingar Gud behöver. Jag tror det är feltänkt

  När det är väckelse och Guds ord har framgång uppstår ett naturligt behov av nya
  församlingar. När tiden för väckelse är förbi kan man inte hålla den kvar genom att bilda nya församlingar. Då förmeras bara föreningarna och tomheten blir tydligare.

  Är det bättre att på en ort ha fem församlingar med tjugo medlemmar i varje eller en
  församling med ett hundra? Eller hur man nu vill fördela antalet medlemmar. Själv tror jag ju att antalet församlingarna räcker mer än väl och Guds rike växer inte för att vi bildar nya.

  Det är förnyade församlingar vi behöver, församlingar som ledda av Anden ser behoven
  hos människorna och har ambitionen att hjälpa dem.

 • GoranDuvenett

  ”Det är förnyade församlingar vi behöver”. Det trodde jag också, men har gett upp hoppet. Tillhör en pingstförsamling på 630 medlemmar. När jag ensam går ut för att evangelisera på Aniaraplatsen i Sollentuna bad jag om bidrag till tillstånd och pengar till lite kaffe. Jag fick nobben och församlingen ville inte stå som avsändare. Problemet är att en del gamla församlingar har blivit verksamhetsinriktade institutioner och man finner sig i detta. Denna tragik får vi nog leva med tills Guds Ande bryter en ny fåra. Därför behövs församlingsplanteringar. Däremot tror jag att ”apostoliska team” är ett modeord.
  Varför blåsa upp missionsbefallning som gäller alla troende. Gå UT och GÖR…

 • teagustavsson

  Församlingar förnyas ju också av att plantera församlingar. Det är ett effektivt sätt att få fler församlingsmedlemmar engagerade i det som är kärnan i vår existens. nämligen missionsuppdraget. Det är när vi börjar göra det som Gud har sagt att vi ska göra som vi växer.

  Motivationen till att grunda nya församlingar är ytterst att fler människor ska kunna komma till tro och leva i en kristen gemenskap de kan känna sig hemma i. De kommer inte att komma till oss om vi inte först går ut till dem och lever som en av dem. Det är inte fler likadana församlingar vi behöver, det är fler församlingar som når de som de existerande församlingarna inte når.

 • Stig Melin

  Tea, du skriver:

  ”Det är inte fler likadana församlingar vi behöver, det är fler församlingar som når de som de existerande församlingarna inte når”.

  Jo jag tror faktiskt att det är fler likadana församlingar vi behöver, om man tar sin näring från Ordet. Då når vi ut. Det finns ingenting som säger att en nybildad församling når ut bättre. Och varje församling kan bilda hemgrupper där man får utrymme för närhet, eller annan aktivitet, om det är vad man vill ha.

  När/om det uppstår ett behov av nya församlingsbildningar skall man göra det, men inte bara för att man menar sig bli effektivare, det tror jag inte. Om det uppstår ett behov då tror jag att Anden manar fram det.
  En viss beredskap kan väl finnas, om man tycker man behöver.
  Så tror jag

 • PatrickOelund

  Jag tror att man t ex i en storstad som Stockholm behöver fler församlingar. Varför? Jo, därför att om man vill nå ut till de som t ex bor i Rinkeby, Husby, Barkarby måste man åka till dem där de befinner sig. De flesta människor som bor långt ifrån platsen där man har kyrkan åker för det mesta inte dit eftersom det är långt och man har inte tid. Speciellt de som inte är vana mötesbesökare. Därför är det väl bra att starta en församling för dessa människor, eller tycker du inte detta Stig?

  I Kina så är det på detta sätt man byggt församlingar under den ”svåra” tiden. Nu, försöker man bygga mer centralt och ha en församling dit alla medlemmar kommer. Det är inte alltid bra.

  Jag tror att det koncept som t ex Stefan Swärd och Folkungakyrkan har med att starta fler församlingar i Stockholm är något som är sanktionerat från Gud och som kommer att hjälpa människor från olika bakgrunder och religion att bli frälsta och sedan växa i sin tro.

 • teagustavsson

  Det verkar som att vi har lite olika bild av församlingsplantering och hur den går till. För mig är det självklart att man inte startar församlingsplanteringar bara för att (det är rätt slitigt arbete) utan för att man blivit manad av Anden. Det är inte heller ett annat evangelium som behövs (din referens till Ordet) men det kan behövas andra kulturella ramar. Den standardfrikyrka som finns idag har en kultur som inte är tillgänglig för alla. Vi är många olika sorters människor över vår värld men vi är alla i behov av en kristen gemenskap. Det handlar om att möta människor där de är, inte där vi tycker att de borde vara.

  Jag tror att behovet i Sverige är stort och att det är utifrån upplevt behov som Stefan skriver. Personligen ser jag samma behov på många håll i vårt land. Jag längtar efter att fler människor ska lära känna Jesus och få sina liv förändrade av Hans kraft. I den längtan är vi alla förenade tror jag, så vad är problemet med att vägarna ser olika ut. Alla ska inte plantera församlingar men inte alla ska låta bli heller.