Artikeln i Dagen idag av 9 EFK-kvinnor är föga överraskande. Att både män och kvinnor finns med i ledarskap har varit en viktig fråga för EFK under ett antal år och alltid funnits med som en viktig faktor vid beslut om chefstillsättningar, styrelsesammansättningar m.m. Jag tar för givet att EFK-styrelsen noga har avvägt den frågan när man mejslat fram förslaget om ny missionsdirektor.
Men samtidigt känner jag en stor sorg över utspelet. Direktorns kön presenteras som en avgörande fråga. Jag tillåter mig då att ge mina ärliga reflektioner i denna fråga.
Det är en stor skillnad på förvaltande och entreprenörsdrivet, profetiskt och nydanande ledarskap. Förvaltande ledarskap handlar om att föra en verksamhet vidare i invanda hjulspår, att inte göra så stora förändringar. Inte så mycket nytt, inte så mycket nedläggningar. Tryggt och invant. Det mesta av etablerad kristenhet i Sverige handlar om förvaltande ledarskap. Det är därför vi ser den sorgliga utveckling som vi ser i den etablerade kristenheten i Sverige.
EFK behöver i nuvarande läge ett apostoliskt-profetiskt ledarskap. Har man det som kriterium då glesnar det betydligt i leden i möjliga missionsdirektorskandidater och man kan ställa sig frågan om det ens går att hitta lämpliga personer i Sverige. Varken män eller kvinnor.
Tyvärr har inte EFK utvecklats på ett bra sätt enligt de visioner och ambitioner vi hade när samfundet bildades 1997. Räknar vi bort den tillväxt som kommer genom sammanslagning av församlingar i olika samfund, och att tidigare vissa församlingar anslöt sig till oss, så har vi inte haft någon tillväxt alls (de som menar att detta inte är ett relevant utvärderingsinstrument av ett samfunds verksamhet får gärna presentera alternativ). Siffrorna bedrar. Vi kan visa på ett antal lokala församlingar med positiv utveckling, men det är lysande undantag. Våra stora visioner om församlingsgrundande har bleknat, och i praktiken är det några enstaka lokala församlingar som i praktiken jobbar framåtsyftande på det området. Nya församlingar som uppstått som lokala initiativ söker sig idag sällan till EFK för medlemskap, utan på senare år har Pingströrelsen varit huvudalternativet.
Någon form av nystart är nödvändigt för EFK, där profetiska tilltalen behöver förnyas, visionen breddas och finslipas, och där konkreta och apostoliska initiativ behöver födas fram för att ge ny näring och inspiration åt en församlingsväxtrörelse och församlingsgrundarrörelse.
Detta ställer helt unika krav vid valet av missionsdirektor enligt min mening. Annars är det stor risk att församlingar som vill satsa på församlingsgrundande och dynamisk karismatisk kristendom kommer att söka sig åt annat håll och samarbetspartners där man hittar mer av gemensam vision.
Så istället för att diskutera missionsdirektorns kön, bör vi diskutera apostolisk och profetisk kompetens, gåvor och erfarenhet. Då glesnar det betydligt i ledet och vi har i praktiken väldigt få personer som har en dokumenterad erfarenhet och kompetens när det gäller påtaglig församlingsutveckling och växt, engagemang i att grunda nya församlingar och att på ett mer övergripande plan arbeta med andlig förnyelserörelse.
Utifrån det kriteriet tycker jag att Daniel Norburg är det lämpligaste namnet i detta läge som vi befinner oss i. Jag tycker att han i sitt ledarskap har visat något av den dimensionen, vilket är mycket sällsynt i EFK-sammanhang. Sedan ser jag det som självklart att det i ett ledningsteam finns både män och kvinnor. Men Norburg ska inte misskrediteras på grund av att män har valts i ett historiskt perspektiv.
Jag föreslår tid för bön och att söka Guds ansikte, även under kongressen, så att vi är hyfsat överens om i vilken riktning verksamheten ska ledas. Det är det avgörande kriteriet vid val av ledarskap.
Pingback: EFK, jämställdheten och de ledsna männen | Viskningar och grop()