Om att drabbas av djävulens frestelser i fromma New Wine-miljöer

Ni vet mitt nyårslöfte om  att leva ett liv utan socker. När man har satt upp ett sådant mål drabbas man naturligtvis av djävulens frestelser och attacker i de mest fromma miljöer. I lördags kväll råkade jag ut för det på kosmisk nivå. Åt middag på en trevlig italiensk restaurang i Woodford i östra London tillsammans med New Wines Sverigestyrelse. Mot slutet av måltiden så beställde mina högt värderade vänner in desserter, som visade sig vara av gigantiska proportioner. Jag fick sitta där och tittade på medan Lysekils kyrkoherde Wolfbrandt åt en gigantisk glass, medan pastor Eugenzon från Vargön åt en italiensk Tiramisu som var den största jag sett i hela mitt liv, pastor Berndtsson från Halmstad satt och åt på en mega-mousse av något slag, samtidigt som pastor Norburg, pastor Ekvall, Kim Brynte, Paul Orlenius och Birgitta Sjöström-Aasa satt och ivrigt inmundigade dessa gigantiska italienska glassar toppade med ofantliga mängder av vispgrädde. Som en ytterst asketisk och fromt genomhelgad person som fullständigt negligerar alla köttets begärelser, tittade jag stillsamt på, mycket nöjd med att ha övervunnit dessa världens lockelser.

Och inte nog med detta, när vi kom till Holy Trinity Brompton, dukade våra värdar fram enorma färgglada och minst sagt stora muffins, i amerikanska proportioner, som mina vänner naturligtvis snabbt och glupskt konsumerade, medan jag bara satt där och tittade på, med en genomhelgad och asketisk blick, fast beslutsam om att inte någon av djävulens attacker eller frestelser skulle rå på mig.

Och nu har jag haft en till sockerfri vecka.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Birgit Hedström

  Ytterst beundransvärt Stefan! Alltså nog måste man ändå hålla med Jonasq om att din fromhetsnivå är av ovanligt slag!! Jag ser framför mig mycket tydligt din asketiska blick, och ser också mycket tydligt för
  min inre syn hur folk från Vargön och andra ställen fullständigt hivar i sig dessa enorma!!!! mega-portioner.

  Impad!! Birgit

 • Roger S Enqvist

  Jag blir dock bekymrad över dina syskons totala nonchalans över sin konsumtion i din närvaro. Detta sagt med glimten i ögat och en stor portion allvar. Kärleken till min medmänniska är att inte leva på ett sådant sätt, som för mig är utan problem, men kan leda min syster eller broder på fall.

  I vår frikyrkliga kontext hade motsvarande handlingar, om frestelsen hade varit alkohol, varit förödande. Det räcker med att titta 15 min på Biggest Loser för att se det djävulska resultatet i förbannelsen att inte hantera sitt intag av föda.

 • Klaus Seigel Andersson

  Också en erfarenhet av hur enormt svårt det kan vara med frestelser, kan fördjupa förståelsen och medkänslan med dem som är svagare.

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  O så gräsligt! Med sådana vänner behöver man inga ovänner.

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Förresten: idag är det Tjugondedag Knut och då ska julen ut. Till familjens julseder hör då att fullständigt förtära ALLA kvarvarande pepparkakor, polkagrisar, nötter och knäckar samt ev. julmust, julost, glögg m.m. (Lyckligtvis har vi inte så mycket kvar längre ;o).

 • Stig Melin

  Bordets frestelser kan bli besvärliga, det förstår jag. Ett löfte är ett löfte, även om det getts inför ett nytt år. Hoppas du får framgång, Stefan.

  Det har avgetts många olika löften över tid, både inför Gud och människor. Man lovar att man skall inte göra det och inte det, i stället skall man göra det och det. Sen kommer verkligheten i form av frestelser och mindre avsteg från lovat och snart är man tillbaka i sina gamla vanor. Dystert.
  Bäst att inte ge några löften, åtminstone inte vid nyår.

  Det finns ett ”odjur” i form av materialismen som svårt frestar många kristna. Den kan gradvis ruinera vilket nyårslöfte som helst. Det växer upp större och större kommersiella avgudatempel i våra samhällen som hjälper till att förmedla budskapet, kom och köp! Den kommersiella bibeln består av lockande utskick till hemmen med erbjudanden om allt man bara måste ha, du behöver det!

  Det här ”odjuret” gör någonting med oss människor, framförallt om det ses som en naturlig del av livet. Om man följer budskapet blir det gott att leva och man blir nöjd.

  Är det vad materialismen gör med oss? Vaccinerar oss mot nöden omkring oss? Gör oss till egoistiska människor med det egna alltid först.
  Om budskapet om de nödlidande medmänniskorna omkring oss känns alltmer avlägset
  och ovidkommande är vi illa ute. Nöden behöver inte vara av materiell art, den kan vara andlig tomhet också. Eftersom vi blir påprackade så mycket ”som vi behöver” blir det inte så mycket över till dem som inte har något.

  Kommersialismen lockelse kan vara förödande för en kristen med tanke på vårt uppdrag. Vi behöver avge fler löften, löften som anknyter till behov – andras behov

 • SefastTronde

  Mycket komiskt beskrivet, enligt min mening. Kan inte annat än dra på smilbanden.

  Men, ”köttets begärelser” nja,… och ”djävulens frestelser” nee, det tror jag inte har så mycket utrymme här. Snarare så att du faktiskt VILL leva ett hälsosammare liv, minska blodsockernivåerna, blodtrycket och kanske minska på vikten och svångremmen en del. Att försöka ta bättre vara på sig själv är ett positivt uttryck för att du trots allt lever ett ganska bra liv i relation till Gud och familjen…

  Men komik såg jag i vart fall i berättelsen, som så målande beskrev när du fick sitta och titta på medan dina högt värderade vänner lassade in och njöt…

 • Torbjörn S Larsson

  I år var det synd om dig.
  Nästa år när du tar en apelsin till efterrätt som man ofta gör i Italien så är det synd om dom andra.
  Då har du hunnit omprogramera dig genom att prenumerera på minst två hälotidningar varav den ene är tex. Aktiv Träning. Då kan du kanske säga:” vitt socker, vitt mjöl och tomma kalorier med förakt i rösten. Du sitter där och tycker synd om dom andra. Det är nämligen så att det håller aldrig i långa loppet om du inte gör återhållsamheten till en positiv upplevelse.:

 • Kristoffer

  Genom att stå fasta skall vi kunna stå emot Eglons ande i denna tid av global fetma. Domarboken 3:17-22

 • En som älskar sanningen

  Ännu mer hälsosammare blir du när du tar avstånd från New Wines falska läror. Våga stå upp för sanningen Stefan och sluta dricka från källor med orent vatten.. Läs gärna om New Wine på http://www.vaknasverige.se/tag/new-wine/.. Tid att vakna syskon.