Nyårspredikan, reflektioner inför 2014 m.m.

Idag höll jag en profetisk nyårspredikan lite i förskott, med delgivning av profetiska förnimmelser för 2014.

En stark förnimmelse av att Gud vill göra något i Stockholm under 2014, en känsla av öppen himmel, Guds närvaro, en Gudslängtan bland vanligt folk vilket kommer att göra det lättare än vanligt att fylla kyrkorna med nyfikna och sökande människor. Det är dock viktigt att vi som kyrkor i ett sådant läge förkunnar ett tydligt evangelium i Andens kraft.

Betonade också att evangeliets kraft och kärna ska proklameras, predikas, vittnas ut av alla delarna av församlingen i alla tänkbara situationer.

En central aspekt av evangeliet är den totala nåden och rättfärdigheten som Gud erbjuder den som tror på Jesus och omvänder sig från sin synd. Även den störste bland alla syndare.

Om Gud ska förlåta den störste syndaren, (tänk t.ex. massmördare, knarkkungar, maffiosos, krigshetsare m.m.), om han bara förlåter utan krav på kompensation, gottgörelse, vedergällning – innebär det då inte att Gud är släpphänt tolerant med all form av ondska, och att Gud är kärlekslös då han inte bryr sig om brottsoffren och alla syndens konsekvenser?

Roland Spjuth tycks ju vara inne på en sådan tankegång, att Gud bara förlåter utan några krav på kompensation, vedergällning m.m. Samtidigt säger han att han håller fast vid någon form av ställföreträdande bestraffning på korset. Kan någon förklara för mig hur han tänker då jag har svårt att förstå?

Korset innebär ju att Gud kan ge den störste syndaren fullständig nåd, utan att se mellan fingrarna på syndens och ondskans problem, och samtidigt visa sin vrede över synden och ondskan. På grund av ställföreträdande strafflidandet, Gud själv tar på sig all syndens konsekvenser och vrede över synden, genom att Gud utger sin son, och att sonen frivilligt ger sitt liv för att rädda världen. Gud är både objektet och subjektet i försoningen.

En Gud utan vrede över synden och ondskan, är inte det en Gud som är likgiltig över det onda? Och som inte lider med dem som utsätts för det onda – och känner avsky för förövarna?

Hur menade Waldenström här? Han höll ju fast vid att korset var ett försoningsoffer, att Gud var vred över synden, men att korset inte var nödvändigt för Gud. Korset var bara till för vår skull. Guds vrede över synden finns ju kvar efter korset menade Waldenström, ja visst, men bara för den som inte tar emot nåden och frälsningen i Jesus Kristus genom omvändelse och tro.

Kristus tog bort våra synder på korset enligt Waldenström, men hur då? Om det inte hade någon betydelse för Gud? Guds avståndstagande mot all form av synd, måste ju också hanteras, och det gjordes ju på korset.

Det här är centrala frågor jag ställer just nu och jag behöver hjälp med svaren, annars är det risk att den stackars Waldenström råkar ut för en sågning i min bok.

Waldenström blev ju tillräckligt sågad av EFS-arna på 1870-talet så jag tror inte att han bryr sig i sin himmel, men jag vill vara rättvis mot honom i mina bedömningar.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Gunnel

  ” Man kan vrida och vända på betydelser så att man hittar öppningar som befriar – eller man kan bryta sönder och skapa splittring, allt med stöd i hur man tolkar. Och tolkar gör man, antingen man vill det eller inte. Så vilket tolkningsmönster väljer jag? Vill jag vara utlämnad till mina egna kognitiva processer, eller vill jag stå i ett sammanhang?”
  Anna Greek i Tidskriften Evangelium

 • Stefan Swärd

  Mitt ordval sågning var mindre lämpligt, det jag menade var en logisk-intellektuell-teologisk kritisk analys av Waldenströms försoningslära.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • Bengt Wikström

  Hur orkar du älta synd och blodsskam med en tre månaders liten flicka i
  din famn? Grubbla mindre Stefan och älska mer! Gott nytt År!
  Gå in på min facebooksida och upplev glädje! https://www.facebook.com/bengt.wikstrom.96v

 • PeJohansson

  Det nämndes en kvarnsten, hur förklaras den bort i nutida pastorsutbildning?

 • Robert Lindberg

  Stefan har ju en bra förmåga att tala för sig själv men jag vill ändå skriva några rader som svar på din fråga.

  Vad jag tycker personligen kommer jag beskriva nedan.

  – Stefan orkar bry sig om andra, mer än sin egen familj, och prata om världens synd mot Gud, för att Stefan är fylld av den helige Ande. När en person är fylld av den helige Ande så kan man som kristen inte längre hålla tyst när man ser på orättvisor i världen och hånen som dagligen förekommer mot Jesus.
  – Stefan är en person som vågar att tänka utanför mänskligt uppsatta ramar av ”vad man måste tänka, tycka och bete sig inom kyrkan och som kristen på 2000-talet”. Få vågar göra detta offentligt, om än de gör det när det passar till exempel när de talar med ”rätt personer” oftast för att få en position inom kristenheten för att den de talar med en som har en överordnad position över sig själv eller när det passar bra på vissa väckelsemöten, eller i kristen press och webb-tv, men inte i det verkliga livet. Jag har tyvärr stött på alltför många av dessa så kallade predikanter, präster och ledare inom kyrkan som visar en sak en gång och visar en upp en annan sida beroende på vad som passar just då. ”Kristna” artister som vill ha publicitet inom varje område är också bra på detta. Ena dagen ser man dem i en kristen tidning och verkar hur andliga som helst och låter som vilken predikant som helst andra dagen skvallrar de om någon annan kändis, varit full, citat med svordomar i eller med på någon kändisfest. Och de nämner inte ord om Jesus i dessa sammanhang, för då är jag övertygad om att de inte skulle då komma med på festen överhuvudtaget. Vad är detta för frihet och fritt land vi lever i?
  – Stefan står upp för vad han tror på i vått och torrt. Han gör det också i det verkliga livet och lever i detta. Detta är väldigt få predikanter och andra offentliga personer som gör. Stefan tänker utanför de mänskligt uppsatta boxarna som kyrkan och samhället har satt upp. De flesta inom kyrkan idag vill endast ha det mysiga inom kyrkan men inte inse allvaret. Ingen vill höra om synd och helvete längre eftersom det är jobbigt och innebär att jag måste ändra på något i mitt liv. Detta vill människan inte höra. Visst kan man sitta och mysa framför tvn med sitt barn-barn hela livet och ta sig fram i livet som predikant idag utan några större problem.

  Om du kan skriva under på punkterna nedan så kan du vara pastor och präst i kyrkan idag. Men om det ens finns en aning att du tycker något annat, ja, då är du ute på hal is, och man har rätt att anklaga dig för det ena och det andra.
  – Bra på administrativt arbete
  – Bra på att mjölka staten på pengar
  – Bra på att övertyga andra

  Du ska predika följande:
  – Jesus älskar dig för den du är hela livet och du behöver inte förändra dig
  – Abort ska vi ha kvar och är ingen viktig fråga för kyrkan
  – Påtala vilka fel Israel gör men man lämnar Arabernas fel åt sidan
  – Dödshjälp bryr jag mig inte om
  – Äktenskapet kan, enligt Gud, se ut lite hur som helst, jag bryr mig inte vad Gud tycker egentligen, huvudsaken är att folk gillar det jag säger och vad som är inne just nu
  – Homosexuellas rättigheter är viktigare än rätten att evangelisera var man vill
  – Broder Yun, John Wesley, David Wilkerson och Leonard Ravenhill. Vilka är detta? Fotbollsspelare?
  – Att många dör och fängslas för att man tror på Jesus är inte så viktigt
  – Helvetet finns inte
  – Synd finns inte
  – Jag skriver gärna debattartiklar om rasism och säger gärna passande saker mot rasism och om den lilla människan i min predikan, men jag skulle aldrig vilja umgås med en afrikan, speciellt inte någon karismatisk kristen, eller hjälpa en utländsk ensamstående mamma, detta är mot min värdighet som präst och pastor. Jag har viktigare uppgifter än detta. ”Det får andra ta hand om”.
  – Lev så som Du vill, Du är din egen gud, och gud är som Du vill att han ska vara

  Om du kan pricka för punkterna ovan, ja då kan du halka dig fram som präst och pastor i Sverige idag utan några större problem. Du kan till och med få många fans och anhängare på köpet. Men följer du Gud, Hans Ord, den helige Andes ledning och Guds plan för ditt liv? Knappast.

  Stefan är ett levande offentligt undantag för en pastor som inte bara talar om det när det passar utan också lever Ordet. Det finns många förkunnare som liknar Stefan i deras övertygelse men som inte kommer fram i rampljuset. Men Gud känner deras hjärtan och de vet deras kallelse utan att vara en rikskänd pastor. Många är trogna predikanter som följer den helige Andes leding och är trogna i det lilla sammanhanget. Dessa får självklart också en speciell plats i himmelriket liksom damen som städar toaletten i kyrkan, eller den trogna mötesvärden som ställer upp söndag efter söndag. Och alla andra som arbetar ideellt, utan större ersättning, för andra människors bästa. Och som ser andras behov före sina egna, såsom aposteln Paulus i Bibeln.

 • Robert Lindberg

  Alla synder är förlåtna enligt Gud genom Jesu död på korset och Hans uppståndelse. Dock står det i Bibeln om välsignelser i generationer framåt för de som följer Herren. Straffet för föregående synder i sitt liv är det svårläste att man inte kan förlåta sig själv, vad man har gjort mot sina närmaste som man älskat mest. Även om Gud och andra redan har förlåtit så är det svårare som kristen att förlåta sig själv för det man har gjort. Det är därför det är viktigt med en levande relation med Jesus och leva i den helige Andes nådegåvor.

  Däremot finns det en hierarki i himlen som vi hör väldigt lite om i exempelvis predikningar och skrivelser. Det var kanske det Waldenström talade om? Jag vet inte. Jag känner bara på mig att vi kommer bli väldigt förvånade över hur denna hierarki kommer se ut i himlen, då de sista ska bli först och de första ska bli sist. Jag kan skriva under på att folk kommer få belöning för lång och trogen tjänst för Herren.

 • Gunnel

  I Betlehems kyrkan den 17 dec. sa Gunnar Samuelsson, att exegeten är före teologen. Jag har sett ett citat av Waldenström där han säger, att han lämnar ”det” åt exegeterna. Gunnar Samulesson som exeget sa också att objektiv och subjektiv försoningslära är som två sidor av samma mynt.
  Jag håller med dig i dina bloggar om det mesta. Teologerna måste bli tydliga! Men att ”såga” Niklas Piensoho och Sofia Camnerin säger jag emot som genuin ”missionare” medlem sen 1970 i Smyrna i Göteborg. Varje pingstvän har haft ansvar över sin egen bibelläsning innan Niklas Piensoho tillträdde som föreståndare i Filadelfia och Sofia Camnerin som en av tre kyrkoledare i Equmeniakyrkan.

 • Bengt Wikström

  Jag ser att Stefans Swärds religiösa grubbel har smittat ned dig. Min uppmuntran till dig är rak och enkel: ”Ät, drick och var glad”.

 • Robert Lindberg

  Nej, den helige Ande har drabbat mig. Jag är inte religös utan har en relation med Jesus. Och det är två helt skillda saker. Jag hade många visioner långt innan Stefan började blogga. Jag hittade dock en unik person som vågar vara offentligt i allt mer jagande och nedvärderande samhälle. Jag är oerhört välsignad av Gud både materiellt och med familj. Jag kunna sitta i kyrkan, le och sjunga med sångerna. Men när den helige Ande talar så kan man inte sitta still och samtidigt må bra genom att inget göra. Jag kan inte bara äta, dricka och vara glad när jag ser familjer går sönder utanför min egen dörr. Kan inte bara vara glad när jag ser min granne lida, när jag ser barn blir sexuellt utnyttjade, när jag ser att rättsväsendet står anfallna inför situationen och polisen skriker efter civilbefolkningens hjälp för att de inte kan hantera situationen själva. Om man skulle ta borta alla kristna i världen så skulle världen så skulle den bli full av ondska. Det är bara Guds nåd att världen är i någorlunda ordning i flera delar av världen. När de krstna försvinner från jorden så blir det en tid för de icke troende när de kan ha lite ”kul”, med fest och ”nu får vi göra som vi vill”-mentalitet. Vi är vår egen Gud, kom ihåg vad Satan sa till Eva och Adam i Edenslustgård. I himlen bestämmer dock Gud fullt ut med kärlek och vi behöver inte söka honom mer, där är det full ordning. Jag längtar så mycket till himlen mitt i detta koas där föräldrars bara ser till sina egna behov och inte till barnens bästa. I tid då man ber att skolan ska ordna upp sina barns ouppfostran och brist på kärlek. Min så länge jag är på jorden kommer jag göra det jag kan, genom den helige Ande, för att göra jorden till en bättre plats. De som klagar på att Gud inte skulle vara god eftersom han ”inget gör mot ondskan på jorden” har jag upptäckt är de som inget själva gör mot ondskan på jorden. Men Gud är ju självklart god och gör mycket genom kristna på jorden varje dag.
  Ett sätt att få ett rikt liv i Guds termer och samtidigt hjälpa andra på vägen är att ta emot den helige Ande i sitt liv.

 • Klaus Seigel Andersson

  Läste Spjuths båda inlägg på nytt. Jag lyckades inte hitta någon formulering med andemeningen att Gud liksom oengagerat ”bara förlåter”.
  Det närmaste jag kunnat hitta är påpekandet att Guds strategier enligt Bergspredikan inte verkar stämma med en rättskänsla som kräver ”ett öga för ett öga”.
  Däremot stämmer det att RS å den ena sidan understryker Jesus död på korset såsom ”ställföreträdande” och Gud som ”vred”, å den andra sidan så kritiserar han teorier om försoningens mekanismer och hänvisar till en text av Wright som en möjlig väg framåt.
  Man kan undra över hans användande av begreppet ”ställföreträdande”. Swärds användande av begreppet är för mig lätt att förstå, men logiskt sett så verkar det som att Spjuth har ett annat slags definition av ”ställföreträdande”. Eller?
  Jag upplever dock RS formuleringar om korsdöden som en DEL av en bred, djup och mer interaktiv frälsnings- och försoningsprocess som mer inspirerande än Anselms lära. Men jag vet ju inte.

 • PeJohansson

  Vad gör Du då med den Helige Andes hjälp när din granne lider, när barn blir sexuellt utnyttjade, när pastorn ser mellan fingrarna på att pappan i familjen köper sexuella tjänster, när mamman blir slagen?

 • WO

  ”Varje pingstvän har haft ansvar över sin egen bibelläsning innan Niklas Piensoho tillträdde som föreståndare i Filadelfia och Sofia Camnerin som en av tre kyrkoledare i Equmeniakyrkan.”

  Och det ansvaret har vi ju kvar, även efter att dessa 2 personer kommit i ledande ställning i dessa två kyrkor/samfund.

  Och vi har ansvaret att inte underordna oss och acceptera deras på viktiga punkter vilse-LEDANDE läror!

 • gäst & främling

  Vi kanske klarar av att inte underordna oss, men gör barnen det?
  om våra ledare är villolärare så kommer dom sannolikt påverka det uppväxande släktet, ”det är vi som måste sätta stopp nu”

 • WO

  Ja, inte säger jag emot det med ens en prick av en bokstav!

  ”Ledare” innefattar absolut även de som är i olika form av barnarbete inom kyrkan!
  De har minst lika stort ansvar att lära barnen rätt saker, som de som vi kanske oftast tänker på när det står om ”lärare” i Bibeln/NT, dvs pastorer mfl som uppträder som (är anställda som) lärare/ledare för oss vuxna. Dessa skall få en tuffare sits än andra på den yttersta dagen säger NT.

 • Robert Lindberg

  Jag kommer att vittna i rätten mot honom, trots hot och förföljelser, så att han sätts inom lås och bom. Jag besöker honom i fängelset och försöker få honom omvänd till Kristus så att han inte utför dessa hemska brott längre.

 • Gunnel

  WO, där är jag helt medveten om att jag skall få en strängare dom som ”undervisat” i tid och otid trots att jag är kvinna och kvinnan som tiga i församlingen…
  http://www.gunnelsplats.wordpress.com
  Jag skall stå till doms för mina gärningar och tro men inte för pastorernas.

 • PeJohansson

  Då avviker du i uppfattning från allmän pastorsutbildning i Sverige idag.
  Det ”rätta” svaret är;
  Jag skulle sträva efter att sitta ned i ”samtal” med garanterad tystnadsplikt så att förövaren garanterat inte upplever att han/hon behöver ta något ansvar för sina handlingar. Jag skulle sträva efter att finna något i hans/hennes barndom som ger honom/henne en tillförlitligt ursäkt och ”orsak” till att vederbörande skadar sin omgivning och jag skulle intala honom/henne att hon /han inte behöver ta något ansvar på grund av att denna händelse i barndomen inträffat och ju är den egentliga orsaken. Därefter så kan förövaren efter vederbörligt ritualsamtal fortsätta sina illgärningar.

  I övrigt så håller jag med dig, men tyvärr din uppfattning är helt ute i svensk etablerad kristenhet.
  Allt gott och en god fortsättning på 2014

 • PeJohansson

  Vackert, men på pastorsutbildningen lärs; ” jag är ju inte heller mer än människa och har inget ansvar för mer än mig själv och hur skulle jag som också är syndare kunna ingripa mot någon eller i något”. Det är ett direktcitat.

 • WO

  Jag är heller inte helt säker på att våra utbildningar ger fullt och helt en rätt undervisning, citatet är ju barockt, om än begripligt i en postmodern eller vad man ska kalla det, kontext.
  Jag har svårt kunna se hur jag ska lösa det…kan inte är nog det svar jag får ge mig själv.

 • Micael Gustavsson

  Du får sluta att driva din personliga kampanj ang hur illa du blivit behandlad i det förflutna på denna blogg. Fortsätter du med din förtäckta kampanj kommer dina poster att raderas. Om det pågår misshandel och övergrepp du känner till som pågår just nu, så är du skyldig att anmäla. Om det kan hjälpa kan du även anmäla saker retroaktivt. Men du kan inte driva en halvanonym förtalskampanj där du låtsas att du uttalar dig i ett ämne, men där din agenda enbart är att driva din egen personliga vendetta. Givetvis ska inte obotfärdiga syndare sitta på ledande platser i församlingar, meneder är det väl inte fråga om. Och personen du ständigt syftar på är väl ingen fara för kvinna och barn idag (om han ä det är det ju din plikt att anmäla honom). Vad som sägs under tystnadsplikt kan du för övrigt inte veta, och därför inte heller vilka åtgärder som vidtas. Men läroplanen för pastorsutbildningar, som säkert har en hel del brister när det gäller att hantera familjevåld, ser knappast ut som du beskriver det.

 • Micael Gustavsson

  Jättebra svar! Du lyckas förena Herrens vrede mot ondskan med Hans kärlek till både den som utsätts för och begår illgärningar. I sanning i Hans Ande!

 • ps23enkristen

  Men varför vill du inte frukta Gud mer än människor, och vad du själv anser och vill och din erfarenhet och kompetens. Och oavsett hur andra gör, och ledare och teologi, i våra kyrkor och högskolor .

  Det finns undervisning i bibeln av Palus 1tim 2-3 ,1kor 11, ef 5, bland annat …Att kvinnan ska inte leda äktenskapet och familjen och församlingen utan mannen…Men det finns inge som säger att kvinnan ska göra det…Och inte mycket i nya testamentet som tyder på att ´kvinnor var ledande ledare, i församlingarna, eller föreståndare, eller äldste …Men i hjälptjänster för församlingen…Söndags skola diakon etz…

  Varför inte nöja sig med Guds Ordning och vilja efter Guds Ord bibeln…Istället för människotankar från bibelns tid ,eller därefter under kyrkohistorien, och under vår samtid, och ordningar som förordnats ,och traditionen säger …Ja det är ju bra att vetta och känna till, och kan man pröva och behålla vad gott är efter, som om allt under Historien…Och under vår tid med …Men inte ska man behålla det och avstå och införa som är emot Guds Ord bibeln…

  Kontexten som så ofta åberopas om hur man levde och gjorde under bibelns tid och under kyrkans histioria och nu gör under vår samtid …

  För att förklara bibeltextens rätta samanhang och tillämpning och betydelse…Eller som nåt tidsanpassat för sin tid endast…

  Kanske inte är i överstämelse med hur Gud vill ha det och Guds Ord bibeln…

  Tron på Gud ,är med Guds Ord bibeln som rättesnöre för vad som gäller om allt som Gud vill ,och hans vilja om det han inte vill också…Och är led av Gud i Guds Ande …

  En kvinna behöver inte göra som en vilseledande eller fötryckande kultur gör, eller man vill och gör …Eller församling eller arbetsplats skola eller ett samhälle och land … Eller vår värld …Där friheten i Gud och efter Guds Ord är etablerad och klar och tydlig och verksam….

  Men i ett land, samanhang där mänskliga ordningar råder…Av Man eller kvinna istället för Guds och praktiseras…

  Där kan man kuva och förtrycks människor in under felaktiga ideer och ideal emot Gud och Guds Ordningar och vilja …Men där Guds Ordning är efter Bibeln är det frid …

  När allt fungera i kärlek och vishet som Gud vill….Utom när en man eller kvinna eller grupp förbryter sig emot Guds Ordning och frid med Gud …Då försvinner friden och Guds Ordning…

  Och man förtrycker och bedrar och tar och skadar…Så sker aldrig när en människa eller kristen eller ett samanhang gör vad Gud vill…Om enskilda saker och ting och särskilda och allmänna…

  Och det är inte det vi ska leva i kristi underordnande för Gud och varandra och kvinnan mannen och barnen föräldrarna …Och folket ,stat, och landsting, och kommun, och liknade i andra länder…Eller företagets ledning där vi jobbar, och i skolan där vi går och studerar…Eller ledarna i en förening eller kyrka och i andra samanhang…

  Utan om vi vill göra som Gud vill…Gud och Ordet om allt som Gud vill…Och om både gott och ont och rätt och fel sanning och lögn etz…

  Och då är Guds Ordning i Bibeln väldigt tydlig och lärande om vad som gäller angående allt med…

  Och jag tror vår nästa och vi och livet överhuvudtaget…Och en församling mår mer väl om vi gör och lär och vill som Bibeln lär istället för inte …Och även angående manligt och kvinnligt och när det gäller ledarskap frågan med ….Om Gud och livet om stort och smått och allt och församling faktiskt…Guds frid Ronny

 • ps23enkristen

  Be Gud om att hans vilja ska bli uppenbar och ske ,och vad Guds Ord bibeln säger om saken det kan gälla, för både de som ännu inte tror, och de som redan gör …Och att folk och kyrka och din mottpart, eller medpart, och du ska välja att göra som Gud vill…

  Och de icke troende med efter Guds goda tankar och planer och känslor och goda vilja i den Helige Andes kraft, till dess Gud söker dom till tron på Gud och frälsningen efter Guds Ord bibeln blott …

  Så många som vill göra det goda Gud vill erbjuda dem…Och även oss kristna …Och våra kristna samanhang…

  Och att vi ska vända om från våra vägar och tankar till Guds vägar och tankar som är så mycket högre än våra är som himlen är över Jorden…

  Och att Gud sätter stopp för den onde och hans planer och verk …Och sånt från oss människor och att Gud räddar oss alla och livet från allt ont och skyddar emot efter behov…

  Och gör helt och fritt och nytt för Guds goda vilja och planer och verk och liv och församling med Gud efter Ordet blott .Och kan göra allt väl med sin skapelse, och oss människor och kristna och livet och sin kristna samanhang…För en tid på Jorden som Gud vill…Och sen för var och en som vill tro på Gud och Guds nåd för endast Kristi Kors och uppståndelse ifrån de döda till evigt liv med Gud igen …Med evigt nytt liv i Guds härlighet och för tid och evighet…Och hos Gud i himlen där vi får se honom som vi trodde på här som han är…För inget är omöjligt för Gud och allt förmår den som tror…Tror på Gud och Hans vilja efter Guds Ord bibeln blott…

  För människor sa Jesus är det omöjligt att bli frälst men för Gud är allt möjligt…Så må Gud Hjälpa oss med det som han vill till Guds Ära och för Guds skull bara ,gode Gud och för tid och evighet och så tryggt och säkert som möjligt med i Jesus namn,amen Gud välsigne er och Guds frid !!! Ronny ps 103 och Matt 28:18-20, Jhon 14:6 ,1kor 13 Kärlekens lov…

 • Robert Lindberg

  Tack för uppmuntran!

 • Gunnel

  Ps23enkristen, tack för ditt inlägg till mig.
  Du skall få ett kort svar. Jag är kvinna och utbildad inom sjukvården och kommer ihåg de lärdes undervisning om blodet. Vi skulle kunna blodomloppet perfekt bl.a. Det var 50-tal med stor respekt för läkare. På 70-talet bad jag till Gud, att han skulle visa mig blodets betydelse som gamla genuina pingstvänner använde orden ”tacka för blodet” och ”vara under blodets beskydd” och så vidare. Jag fick bönesvar och det kapitlet i min bok: ”Pat. är frisk och pigg för övrigt” heter: ”Religionsgrubbel”. Boken gav jag åt Stefan Swärd på ”försoningsdagen” i Betlehemskyrkan den 17 dec.
  Jesu Guds sons blod renar från all synd. Det är min uppfattning, att varje kristen har ett blodomlopp, som fungerar så. ”I det hoppet renar vi oss likasom han är ren…” Varje kristen lever i Kristus i Jesu försoningsgrund. Domen skall gå över mitt liv nu för att kunna bli frikänd senare efter döden.
  Män är män och nu lämnar jag männens bloggar och den första jag lämnade nyss var Dag Sandahls Svenska Kyrkan. Han skrev en julsaga om dårhus(et). Där gick min gräns. Mikael Karlendahl Pingströrelsen har lämnat ”tro och låta döpa sig”. Denna bloggen är mest EFK och jag lämnar den också.
  Både män och kvinnor skall hålla fast vid sin kallelse för att inte komma på fall. Det är bara Gud, som har rätt att kalla. Jag är evangelist, bakbunden.
  Guds välsignelse
  önskar
  Gunnel Bergstrand
  http://www.gunnelsplats.wordpress.com

 • Birgit Hedström

  Kära, dyrbara Gunnel! Det gör mig ont att läsa det du skriver! Hoppas verkligen inte att du ska sluta skriva på männens bloggar! Du är som en lem i Kristi kropp sammanfogad med alla övriga lemmar i Hans kropp. Vare sig det är män eller kvinnor! Vill ge dig Domarboken kapitel 4 och 5 att läsa och ta till dig. Här berättas det om en kvinna som hette Debora och som både var profetissa och domare i Israel under den tiden. Vill också ge dig orden i Apg 2:17,18 samt Joel 2:28,29. Här talas det om hur Gud ska utgjuta Sin Ande över allt kött,. Det talas om både sönerna och döttrarna som ska profetera. I 1Kor 24:23-25 så talar Paulus om hela församlingen (obs! Inte bara delar av församlingen), och om situationer där ALLA profeterar.

  Må Herren välsigna ditt hjärta med Sin frid och uppmuntran Gunnel!

  Birgit

 • ps23enkristen

  Gunnel jag tycker som Birgit, att du inte ska sluta skriva på mäns bloggar …Det personliga samtalet och gemmenskapen är ju en frihet vi äger i Gud, med Gud ,och folk av båda könen, och med oss själva …Om livets allehanda , och tron på Gud ,och Guds Ord bibeln … Och är nödvändigt för det sociala livet och skola och studier och arbete och all verksamhet ,och för relationen med oss själva… Och för kärleken och gemmenskapen skull och omsorgen Guds ,om alla och oss och livet …Och för oss om Gud och andra människor, som om oss själva ,och livet i övrigt… Och stat och samhälle ,och företagande, och kultur, och församling och Herrens tjänst och evangelisation och mission och social omsorg om alla och på alla livets områden . Och för livets bästa om allt, och djuren naturen miljön ,och livsmiljön… Att vi får resonera om och lära och utbilda om och stödja och hjälpa till med ,som det behövs…Om det som det är väl med , men även om det som det inte är väl med … Det är ju riktigt att göra och lära …Och fel att inte göra…Men som sagt vår kunskap är ett styckverk…Och vi bör lära att pröva och behålla vad gott är enligt Bibeln visar oss bibeln med …

  Och det är därför jag ställer frågan varför inte göra som Gud vill och lära och till tro på Gud och bibeln…Om vad eller vem det än är…För enligt Bibeln så finns inget bättre att göra det Gud vill…Guds frid och rika välsignelse !!! Ronny