Budskapet från Auschwitz – läs, länka, sprid!!

Det känns som att jag har något väldigt viktigt att säga i min ledare i Världen Idag idag. Länka, sprid åt alla håll. Reflektioner efter mitt besök i Auschwitz i måndags.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Annelie

  Jag brukar uppskatta dina texter. Men det här (och det säger jag med all respekt) var ett lågvattenmärke. Att utnyttja det ofattbara lidandet i Auschwitz som ett politiskt slagträ mot Palestina och Iran är faktiskt ganska smaklöst. Hitler har inget med den konflikten att göra. Menar vi allvar med devisen ”aldrig igen” så får vi inte blunda för varken arabers eller judars brott mot mänskligheten.

 • Klaus Seigel Andersson

  ”Auschwitz är bara möjligt när den kristna kyrkans profetiska röst tystnar och när kampen för människovärdet tonas ner”.

  Det hade nog kunnat hända ändå, är man rädd.

 • Stefan Swärd

  Annelie,
  Jag är väl medveten om att detta kan uppfattas som provocerande. Men jag tycker ändå utifrån sakliga skäl att man kan dra likheter mellan nazityskland och tankar som finns hos Iranska regimen och Saddam Husseins försök till attacker mot Israel.
  jag har svårt att se några militära skäl för dessa länder att angripa Israel, utan jag betraktar det som renodlad antisemitism där angreppen syftar till att döda så många judar som möjligt, men det kan man nog se olika på.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • Lennart

  Jag har läst en bok av dig, Stefan, om himmel och helvete, och jag minns att jag uppskattade den.

  Röda armén befriade Auschwitz men där slutar enigheten bland historikerna.
  ”Sanningen är krigets första offer” skriver pensionerade historieläraren Åke Sandin i Tyresö på sin blogg. Den sovjetiska historieskrivningen har efter kriget blivit officiell, men kan vi lita på att kommunisterna talar sanning? Jag är mycket skeptisk. Vilka bevis finns för ”nazistiska avrättningsgaskammare”?

  När jag som 15-åring läste en artikel om att efter kriget internerades tyskar i före detta tyska koncentrationläger, tror det var Sachsenhausen som nu hade övertagits av Sovjetunionen, där de fick sitta in på 1950-talet tills de dog, ja då blev jag på något sett vaccinerad angående det du här skriver om.

  Stefan, hur kommer det sig att det finns en bok på nätet som heter ”The Hoax of The Twentieth Century” av Arthur R Butz, och att den inte är mer känd hos oss trots att den publicerades redan 1976?

 • Micael Gustavsson

  Enigheten bland riktiga historiker sträcker sig längre än så. Ifrågasättandet görs av samma typ av människor som ifrågasätter månlandningen, att Obama är född i USA eller att Al-Quaida låg bakom 11/9.

 • Jan

  I Tyskland och andra europeiska stater är det belagt med fängelsestraff att uttrycka tvivel på den så kallade förintelsen. Det för tankarna till inkvisitionen och samvetsfångar. Som om det handlade om en trosdogm snarare än historisk sanning som tål att ifrågasättas. Att bestraffa med fängelse tyder på något som inte tål sanningens ljus. Den nuvarande tyska regimen är inte folkligt legitim, den är tillsatt av de allierade ockupationsmyndigheterna.
  Allt detta borde göra oss bekymrade över riktigheten hos den officiella versionen av dessa händelser. De allierade var inte precis några söndagskolgossar, tvärtom var de i många fall brutalare och hänsynlösare än tyskarna. Jag behöver bara nämna Röda arméns framfart och västmakterna målmedvetna terrorbombningar av alla större tyska städer samt atombomberna, som för tankarna till ett långt mer oomtvistat ”brännoffer”. Men ifråga om dessa händelser är det inga officiella minnesdagar.
  Angående ifrågasättanden av den typ du tar upp anser jag det kan finnas fog för dem. ”Djävulen är världens gud” skrev Luther. På Domens dag om inte förr får vi svaret.

 • Klaus Seigel Andersson

  Heja Micael! Konspirationsteoretiker….det är grejer det…
  Själv har jag konstruerat en metakonspirationsteori som går ut på att det ligger en konspiration bakom alla konspirationsteorier.

 • Annelie

  Mikael: Definiera gärna ”riktiga historiker”. De flesta riktiga historiker jag har läst har antigen fängslats, tystats eller försvunnit spårlöst då de hittat fakta som utmanar den officiella historieskrivningen. För fem år sedan skrattade man åt de som hävdade att USA m.fl. länder ägnade sig åt massavlyssning av datatrafik, idag kan ingen längre förneka det. Tack och lov så är det en växande rörelse som inte längre tror blint på alla som har makt.

 • http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/ Dessa mina minsta böder

  Sådana ”vänner” som den Iranska regimen och Saddam Hussein är inte det palestinska folket bekänt av, men det tragiska är att vi i väst och särskilt de kristna inte är en profetisk röst i vår tid när det gäller palestiniernas mänskliga rättigheter. ( Vem ger palestinierna hopp om en bättre framtid om vi sviker dem ? Är det Irans ayatollor? )

  Du skriver ”Som kristna behöver vi alltid vara i frontlinjen att bekämpa kränkning av mänskliga rättigheter” Skall inte detta skall även gälla palestinierna? Vi har en skyldighet att även stå upp för dem och inte minst våra kristna palestinska bröder. I min blogg kan du läsa om att israeliska staten rev ett hus 28 oktober som funnits där före 1948. Huset ägdes av den katolska kyrkan låg mellan Jerusalem och Betlehem. En palestinsk familj på 14 personer som bott i huset blev hemlösa. Allt för att kunna expandera sin bosättningar runt om i östra Jerusalem. se länk: http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2013/11/israel-river-kyrkans-hus.html

 • Klaus Seigel Andersson

  Det är sant, förstås. Regeringar, myndigheter och media kan undanhålla saker, förvränga och ljuga. Men sådana saker som sk konspirationsteorier handlar om är ofta (alltid?) synnerligen grandiosa och uppenbart orimliga. Och de som har en brinnande hängiven tro på dessa bisarra föreställningar är vad jag märkt, aldrig tveksamma, undersökande, reflekterande. De är totalt tvärsäkra och tar inte in sådant i exv Apollo-bluff teorin som talar emot deras Övertygelse.

 • Lennart

  Makthavare och deras redskap massmedierna ljuger alltid i ”känsliga” frågor. Estonia, Palmemordet, klimatpåverkan, de påstått gynnsamma effekterna av okontrollerad invandring är några näraliggande exempel. Det finns andra uppgifter, andra forskare som inte släpps fram på samma sätt som det för tiden politisk korrekta.

 • gäst & främling

  Vi som levt under hela denna tid sedan Israel kom till baka åter till sitt land och fått uppleva hatet från omvärld och grannar, alla bussar och kafeer som sprängdes alla som fick kniven i ryggen där dom gick på gatan, vi förstår varför Israel handlar på detta sätt, men vi liksom Israel hoppas på en annan anda, allt handlar om ett erkännande av Israels existens, inte bara med ord utan från hjärtat. Vi förstår inte allt som sker men vi förväntar oss att Herren skall lösa allt efter sin vilja, inte bara vi utan också Israel kan läsa dom löften som Herren gett genom profeterna.

  Jes 60:8
  Vilka äro dessa som komma farande lika moln,
  lika duvor, som flyga till sitt duvslag?

  Jes 60:9
  Se, havsländerna bida efter
  mig, och främst komma Tarsis’ skepp;
  de vilja föra dina söner hem ifrån
  fjärran land,och de hava med sig silver och
  guld åt HERRENS, din Guds, namn,
  åt Israels Helige, ty han förhärligar dig.

 • http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/ Dessa mina minsta böder

  Svar till dej anonyme du skriver “alla bussar och kafeer som sprängdes alla som fick kniven i ryggen där dom gick på gatan” Inte heller jag försvarar sådana handlingar, men du, är det med dessa skäl du försvarar att man river palestiniers hem? Jag har varit i Israel och sätt dessa säkerhetsarrangemang “ Att bygga murar och upprätta säkerhetskontroller är ett naturligt sätt att skydda sig, men på sikt är det omöjligt. Israelerna borde fråga sig varför vill de utrota oss ?” LäsSkymning över Tel Aviv
  – När man använder Bibeln för att försvara förtryck av ett folk, då är
  man verkligen fel ute. Är inte vi som Guds barn satta att skapa fred och försoning? Skall vi bara sitta och vänta att Gud fixar allt detta? Våra palestinska kristna syskon beder om en fred och försoning är det inte vår skyldighet att bedja med dem ? Läs Väntan på fred

 • gäst & främling

  Ja för mig är du lika anonym,men läs det som jag skrev en gång till

  ”Jag skrev” men vi liksom Israel hoppas på en annan anda, allt handlar om ett erkännande av Israels existens, inte bara med ord utan från hjärtat. Israel är inte ute efter att utrota ett folk utan vill bara leva ifred, men ni som påstår att ni försvarar palestina kommer antagligen bli orsaken till deras fall, dessa försök att starta transporter till gasa kommer leda till vapen transporter som sedan blir deras fall.
  När och om alla palestinier erkänner Israel så behövs inga murar, vad jag minns när staten Israel bildades så fick alla möjlighet att bli Israeler, men dom tog inte det erbjudandet, vad jag vet har Israel världens högsta invandring (stor är den i vilket fall som helst) och vad jag förstår om palestinierna ville samexistera så vore bostäderna som byggs till för dom också, (det kanske blir så en dag)

 • PeJohansson

  ””Som kristna behöver vi alltid vara i frontlinjen att bekämpa kränkning av mänskliga rättigheter, hat och våld. ””

  På vilket avstånd?
  Avstånd i tiden, avstånd geografiskt, kulturellt?
  Är det rent av så att det behövs en konkret handledning från predikstolen/högskolan om hur man på armlängds avstånd förhåller sig till ex.vis. mobbing av vuxna, barn på arbetsplatser, skolor, i församlingsliv? Vilken teologi kan den som vill lösgöra sina knäppta händer, vända sig om, se människan och agera, stödja sig på?

 • JB

  Att sätta etiketter på andra länders beteende är lätt att göra. Jag lovordar inte alls vad varken Iran eller Irak gör eller gjort. I din kritik av palestinierna som ”Hitlers” bundsförvanter, så får du komma ihåg ett par saker. Det var ett annat folk som kom och tog deras land, Judarna. Man kan förstå en viss ilska. Jag kan mer se likheter mellan palestiniernas handlande och finnarnas. Finnarna stödde Hitler, för de kände sig hotade av ryssen, inte för de älskade att gasa ihjäl judar. Palestinierna söker stöd hos de de kan få stöd av, idag är det väl bara brutala tyrannier som Iran. Tyvärr finns det inte mycket hopp för palestinierna då de bara har att välja mellan pest och kolera, PLO eller Hamas. Sedan kan du fråga hur Guds folk i Israel behandlar beduinerna i Israel. Försöker inte de beröva dem deras mänsklig värdighet. Vem är lik Hitler. Alla, ingen. Livet är inte svartvitt…om man inte själv förenklar världen och försöker rättfärdiga orättfärdiga handlingar. Lågt herr Filosofie Doktor i statskunskap, vissa kan man förvänta sig större akademiska skärpa av och inte bara frikyrklig populism, eller vad det nu är.

 • http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/ Dessa mina minsta böder

  JB jag delar din åsikt. Det finns ett folkligt missnöje hos folken i Mellanöstern att
  Israel under åren 1947–1949 fördrev omkring 750 000 palestinier de lever nu
  tillsammans med ättlingar till dessa flyktingar i Jordanien, Syrien och Libanon
  och Irak. Det är detta folkliga missnöje den Iranska och tidigare Saddam Hussein
  försöker slå mynt av för att vinna inflytande i Mellanöstern.

  Saddam Hussein försökte dra in Israel i kriget och skickade därför ett antal SCUD missiler mot Israel. Han tänkte splittra alliansen på det sättet att öppna en ny front med Israel och på så sätt få med sig andra arabländer mot judarna.

 • AlmaM

  Du har så rätt!

 • AlmaM

  Du kan gå till bloggen så får du veta vem det är som är Mina minsta bröder-ett tips bara! Man behöver inte vara anonym om man inte har ett långt namn här. Klicka på disqusavataren eller blogglänken så hittar du uppgifter och länkar om personen ifråga inte är anonym.

 • AlmaM

  Dina uppgiftslämnare är lögnare och inte historiker. Räcker så.

 • AlmaM

  Javisst moderatorn glömde Palmemordet, klimatfrågan och Estonikatastrofen. Han nämnde inte heller att Michael Jackson och Elvis inte alls är döda utan bor på månens baksida.

 • AlmaM

  Vilka ruskiga figurer som kröp upp ur vrårna till och med här! Kyrie eleison!

 • AlmaM

  Nej, inte alls. Kristna kyrkan i Tyskland och hela Europa svek big time romer, homosexuella, handikappade och judar. Jag tror att kyrkan kunde ha förhindrat förintelsen men hon stod splittrad och såg på till allra största delen. En del applåderade till och med Hitlers framfart. Nostra maxima culpa!

 • AlmaM

  Den kristna teologin är att vi är Kristi kropp på jorden . Vi ska göra gott och det som Jesus gjorde. Dvs agera där vi kan i vardag och på avstånd.

 • Stefan Swärd

  till er som betvivlar förintelsen,
  några frågor:
  1. De faktiska byggnader som står orörda idag i Auschwitz, är det lögn och bedrägeri att det har varit ett koncentrationsläger? Vad har det varit för verksamhet där då?
  2. Alla överlevandes vittnesbörd från Auschwitz, hur ska man se på deras vittnesbörd, ljuger de, varför då i så fall? Jag träffade två överlevande så sent som förra måndagen.
  3. I Auschwitz finns en hel vägg idag med fotografier på personer som avlivats där under andra världskriget. Hur kan detta vara falsarium?
  hälsn
  Stefan Swärd

 • gäst & främling

  Jag har ingen orsak att hoppa runt på olika bloggar denna räcker för mig, jag har skrivit och läst här sedan Stefan startade denna blogg, om han inte vill att jag skall skriva på detta sätt så slutar jag skriva, men du ser också anonym ut för mig, men det blir nog rätt så tomt om alla skall legitimera sig här, dom som har dussinnamn är ju också rätt så anonyma, ”men det har inte jag” (Men jag är det som jag skriver).

 • http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/ Dessa mina minsta böder

  Du ” gäst och främling” om du gnäller över att jag tycks vara anonym beror inte på mej , som AlmaM skrev bara klicka på mitt namn så kan du ta reda på vem jag är + epostadress

 • Klaus Seigel Andersson

  Hm…försöker bara föreställa mig hur det faktiska händelseförloppet hade sett ut i så fall, hade det inte krävt en både stor och stark och enad kyrka där de troende verkligen var beredda att ta stora, dödliga, risker som exempelvis syskonen Scholl?

 • gäst & främling

  Det var du som gnällde//du skrev ”Svar till dej anonyme”

 • Klaus Seigel Andersson

  Föredömligt sätt att respondera på.

 • Jan

  Stefan, det är mycket bra att ställa frågor av den typen.
  Naturligtvis har det varit ett läger. Auschwitz hade säkert över 100 000 fångar. Människor levde och dog där som i en medelstor stad. Därför fanns det krematorium, sjukhus och liknande inrättningar. Även idrottsanläggning och simbassäng. Polska motståndsmän, ryska krigsfångar och andra som internerades sysselsattes i tillverkningsindustri. IG Farben hade en fabrik för framställning av syntetisk gummi här.

  Auschwitz och andra läger drabbades av epidemier de sista krigsmånaderna. I det förstnämnda lägret även sommaren och hösten 1942, då skall upp till 300 människor om dagen ha dött i fläckfeber.
  Detta är inget unikt i historien. Under Boerkriget internerade britterna boerfamiljer i antal om 120 000, Var sjätte dog i epidemier som inte gick att bemästra.

  I krigstid uppstår mycket rykten. Kommunisterna var också mästare på att bedriva propaganda. Frågar man Auschwitz museets föreståndare dr Franciczek Piper, har han medgett att den byggnad som förevisas för turister som äkta avrättningsgaskammare är en ”rekonstruktion” som gjordes av kommunisterna efter kriget. Detta finns inspelat på video av den amerikansk-judiske forskare David Cole och finns att tillgå på nätet. De gaskammare som är oomtvistade är däremot de som användes för desinfektion av kläder och madrasser och hade till uppgift att hålla fångarna friska.

 • Jan

  Visst är det ruskigt att någon kan ha avvikande mening än den officiella. Men det finns faktiskt andra uppgifter. Är man intresserad av ämnet kan man själv ta reda på sanningen genom att läsa.
  /Mvh

 • AlmaM

  Ja, precis! Jag tror däremot inte att varje enskild medlem måste vara en Scholl tex har katolska kyrkan stor inverkan på samhället när den vill (Polen på 1980-talet). Många små fegisar kan tillsammans göra mycket som en enda stor modig inte klarar av ensam. Ja, jag läser Bamse och har så gjort sedan jag själv var barn=) Nu läser jag med mina barn och jag tycker samma sak kan läsas ut av Bibeln så den läser vi också.

 • AlmaM

  Det är precis det jag gjort och gör och jag vet därför att Förintelseförnekarna är helt fel ute.

 • AlmaM

  En vänlig upplysning fick ett snäsigt svar. Jag är inte heller anonym om du klickar på min Avatar. Jag trodde att du uppriktigt inte visste vem du samtalade med och uppriktigt var intresserad av denne men inte visste hur man tekniskt går till väga på disqus för att veta vem som finns bakom avataren. Förlåt mitt missförstånd och att jag störde din lättjefulla anonymitet.

 • AlmaM

  Helt sant. Jag beundrar Stefan som orkar vara artig mot dessa ondskefulla (eller totalt intelligensbefriade) personer. Jag har inte kommit så långt i helgelsen ännu. Jag är inte ironisk utan menar det het uppriktigt. De borde få tapperhetsmedalj som orkar att enträget och vänligt stå upp för sanningen gentemot den värsta kombination av personlighetsdrag som finns: envishet, dumhet och elakhet.

 • Klaus Seigel Andersson

  Hälsningar från Skalman!

 • gäst & främling

  Var ser du den snäsigheten? Jag försöker alltid svara korrekt och efter bästa förmåga och det tar lite tid att plita ner dessa ord så någon snäsighet har jag inte tid med. Jag förstår inte heller varför det alltid skall ifrågasättas om jag skriver anonymt, Stefan har ju inte krävt det av mig Men denna gång var det ”den minste brodern” som började ifrågasätta min anonymitet och vad jag kan se så är det flesta här anonyma, det slösas spaltutrymme här med sådana här dumheter.

 • Jan

  Förintelsen av det kristna Ryssland har ägt rum. Den som förnekar detta är en förintelseförnekare:
  http://www.eaec-se.org/articles/Torell/NL2000marSW.htm
  Förövarna av förintelsen av det kristna Ryssland framställde sig själva som ”offer för förintelsen”.

  Den 6 juli 1941 hade Stalin planerat att anfalla Tyskland,
  men tyskarna hade en mycket bra underrättelsetjänst och hann före. Den 22 juni 1941 inledde det nationalsocialistiska Tyskland historiens hittills största fälttåg, som förekom det planerade sovjetiska angreppet på Europa med endast två veckor. Även Sverige skulle ockuperas och sovjetiseras. Därmed räddade
  Hitler Sverige och Europa från en säker undergång.
  http://www.barnesreview.org/stalins-war-of-extermination-19411945-p-135.html?zenid=e1d13342e6a2e4853478bd57d94ef904&cPath=80_45

 • Micael Gustavsson

  Att kommunisterna i Sovjet har bedrivit svår terror och förföljelse mot kristna både i Ryssland och på andra ställen ( tex Kina) är det väl i ingen här som förnekat. Däremot är det väl oklart vad du menar med förintelse av det kristna Ryssland. Om du syftar på ryssar som etnicitet, så stämmer det inte. Stalin hade inga direkta planer på att anfallampå kort sikt, däremot planerade han att ta över Europa när nazister och engelsmän gjort slut på varandra. Hitler räddade definitivt inte Europa , eftersom en seger för honom hade varit lika illa som en seger för Stalin; ur andlig synvinkel på många sätt värre, eftersom nazismen ( oavsett grad av terror, som givetvis skiljer sig från grupp till grupp) läromässigt är mer ogudaktig än kommunismen.

 • Micael Gustavsson

  Ditt inlägg har raderats pga länk till en rent antisemitisk sida (ilket är lika oacceptabelt som att länka till porr) Du får en chans att på nytt försöka säga vad du vill säga.

 • Jan

  Förintelsetroende som likt Stefan hävdar att Auschwitz var en ”dödsfabrik, där (sex miljoner) judar gasades i hjäl av Hitler”, är skyldiga oss andra en del förklaringar.
  1. Beskriv hur en gaskammare fungerade tekniskt. Finns någon sådan att beskåda? Finns ritningar, tekniska beskrivningar eller andra dokument? 2. Finns något dokument från Hitler eller någon annan som visar beordrande och planerande av judarnas fysiska förintelse? 3 Förklara hur man kommit fram till siffran sex miljoner offer.
  Betänk att detta är fruktansvärda anklagelser mot tyskarna. Jag har aldrig sett några redogörelser för ovanstående frågor. Om det inte finns några tillfredställande svar är dessa anklagelser ogrundade. Förtal är vad det kallas.
  Det finns något som heter krigspropaganda. Det är inget nytt. Det förekom under första världskriget och då bad britterna tyskarna om ursäkt efteråt. Efter andra världskriget kom inga ursäkter, då inget fredsavtal skrevs, det var villkorslös kapitulation som gällde. Krigspropagandan kan därför fortsätta liksom kriget – om än med andra medel, det är min tanke.