Den något märkliga situationen har uppkommit att det förs två parallella debatter och samtal på denna blogg, och båda handlar om kristen försoningslära. Dels om Rolands Spjuths text i ämnet och det är väl delvis ett EFK-samtal även om den här typen av samtal aldrig ligger strikt inom samfundsgränser. Dels ett samtal som berör Equmeniakyrkan inom samma ämne.
Som pastor i Elimkyrkan/Folkungakyrkan i Stockholm är jag ju berörd av både diskussionerna, eftersom vår församling är med i båda samfunden.
Kan meddela att jag har haft kontakt även med Sofia Camnerin som har varit i Sydkorea tror jag, hos Kyrkornas Världsråd, eventuellt kommer hon att skriva en kommentar på denna blogg, men jag har ännu inte fått klartecken om detta. Jag tror att Sofia fortfarande är i Sydkorea och förmodligen har annat att tänka på.
Jag ska också kommentera Roland Spjuths båda gästblogginlägg, ska försöka hinna med det före dagens slut, men kan inte lova det.
En känsla jag har är att väldigt få personer har läst de texter jag lyft fram för diskussion och analys. Det är därför det inte blir så många kommentarer som det ofta blir på denna blogg.
Som jag har nämnt tidigare håller jag på att jobba med en bok om korset, betydelsen av Jesu död. Därför tittar jag närmare på en hel del texter, och försöker bland annat sätta mig in i tänkandet bakom Waldenströms försoningslära från 1870-talet. Jag har också tittat en hel del på den moderna kristna debatten i västvärlden, och där jag tycker att man i både USA och England mjukar upp sin syn på dessa frågor i en riktning som leder bort från evangelikalismen. Steve Chalke i England är ju ett bra exempel på detta. Amerikanska emerging Church rörelsen tycks ju problematisera det mesta av etablerade kristna lärosatser, så en luthersk-calvinsk försoningslära åker med av bara farten. Så jag är nog något färgad av dessa glasögon när jag tittar på aktuella svenska texter i ämnet.
I den processen har jag plockat upp Roland Spjuths kapitel och Sofia Camnerins och Arne Fritzons bok. Så från min sida sett är dessa blogginlägg främst syftande till att ställa lite frågor och testa tankegångar inför mitt pågående bokskrivande.
Jag lutar starkt åt de tolkningar av korset och Jesu död som finns hos författare och teologer som John Stott, Agne Nordlander, Per-Axel Sverker, Roland Hellsten, Alister McGrath och enligt min mening starkt hos reformatorerna. Men eftersom jag är i en intensivt bearbetande process är jag just nu som mest mottaglig för nya insikter och perspektiv på ämnet.
Utifrån dessa glasögon blir det ju inte konstigt att jag ställer frågor om Roland Spjuths text eftersom han ganska tydligt kritiserar John Stott i det aktuella bokkapitlet.
Tittar också på det kapitel Niklas Piensoho har skrivit om betydelsen av Jesu död i boken om 1 Petri brev, En för alla- alla för en, tror jag den heter. Jag har svårt att tolka hans text på annat sätt än att det ligger inom ramarna för det man brukar kalla för ”Waldenströms försoningslära”, men om jag har fel där får ni gärna komma med motargument.