Artikel i Dagen idag om pastorsrollen

Idag sticker jag ut hakan ganska rejält i tidningen Dagen (det är ovanligt för min del, hoppas bloggläsaren inte blir chockad) och skriver en summerande kommentar om sommarens debatt om pastorsrollen som började med ett inlägg av mig under juli månad. Här är artikeln.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Peter Baronowsky

  Hej Stefan. Då du lägger ut en länk till Dagen till dina inlägg, är vi många som inte kan läsa vad du skriver.
  Artikeln är bara läsbar för betalande prenumeranter och jag, förmodligen med fler, har inte vant mig att betala för att läsa dagstidningar ännu.
  Bloggvärlden är ju lyckligtvis fri.

 • LarsGunther

  Liten kommentar om ett troligt skrivfel i artikeln du nog vill att Dagen fixar i nätupplagan. 57:e år ska väl vara 5-7:e år?

 • Stefan Swärd

  Lars Gunther,
  Ja naturligtvis, Dagen har skrivit fel, jag hoppas de ändrar det.
  Stefan Swärd

 • http://fredrikhimlen.se/ fredrikhimlen

  Tycker att det är en intressant principiell diskussion som du har sunda åsikter om. Kan bara hålla med.
  Tror även att det är relevant även inom andra områden där det blir en form av heltidsanställd elit som omedvetet trycker undan andra.

 • S-E Sköld

  Vad gjorde -och lärde JESUS och Hans apostlar? Det materialet – uppteckningarna – finns väl fortfarande kvar i Bibeln? Guds Ord. Är det inte bättre, att gå tillbaka till urkunderna – källorna – för att pröva om något är rätt -eller, fel idag?

 • S-E Söld

  Gud har INTE överlämnat det värdefullaste Han äger på jorden, Sin församling, i människohand: det är Anden som är sänd för att överta – som Kristi huvud – ansvaret för den. Det Anden behöver i den uppgiften, är redskap: män och kvinnor utrustade att föra Andens talan -och göra Andens gärningar i -och genom församlingen. Det är således inte ”kött”, begåvat eller obegåvat, teologiskt eller inte, som skall leda Guds församling. Det gör Anden, om Han får, och inte hindras av människotankar och människoverk, som nu är fallet på kanske de allra flesta håll, vilket bekräftas genom frånvaron av ”väckelse”.

 • Ulrika

  Likväl ska några leda och undervisa. Och här kan jag ur mitt lilla hörn av världen se att några av dem som jag lyssnar mest till tar inte en krona i betalning. Några betalar själva för att ge. Paulus tror jag fick husrum o käk bland de som tog emot honom. No money…

  Jag har ingenting emot avlönade pastorer, de behövs också, men ja, det finns mycket att säga om det här men de som lägger tid på undervisning behövs självklart. Anden talar till vem Han vill när Han vill men tyvärr ser jag mer och mer av köttsligt prat som påstår sig tala genom Anden, som om de ägde Honom. Ja, nästan som om de har patent….

 • http://bryntemedia.se/ brynte

  testar

 • S-E Sköld

  Anden talade -och undervisade genom JESUS: ”De ord jag talar, talar jag inte av mig själv. Det är min Faders Ande som talar genom mig, och gärningarna jag gör, gör min Fader som bor i mig. Och som min Fader sänt mig, sänder jag er”.
  Det är med andra ord, Andens verk; genom Andens redskap. ”Gud har i församlingen satt först och främst några till apostlar, några till profeter, några till herdar och lärare, några till evangelister för att de skall göra ”de heliga skickliga till att utföra sitt tjänareuppdrag, att uppbygga Kristi kropp på jorden..” ”De gåvor i vilka ANDEN UPPENBARAR SIG, ges åt var och en så att de kan bli till nytta”.
  Inga andra kan göra det: bygga upp det andliga, för ögat osynliga tempelbygget, än Andens redskap. Organisera kan många, enligt jordisk mönsterbild, men uppbygga Kristi kropp – tempel – kan bara Anden göra, och Han gör det genom Sina redskap, som Han själv utvalt -och rustat. S-E Sköld

 • Ulrika

  Ja.