Nu presenterar jag en moderator för bloggen

Nu inträffar ett stort steg i civilisationens utveckling.

Nu ska det bli ordning och reda på denna blogg. Jag har nu den stora glädjen att äntligen presentera en moderator för bloggen, Micael Gustavsson. Han är också medlem i Elimkyrkan i Stockholm, som nu håller på och byter namn till Folkungakyrkan, men vi ska behålla Elim-namnet för nätverket av församlingar som vi är.

Samtidigt införs kommentarsregler som ligger framme på bloggen. Micael får mandatet att se till att kommentarsreglerna följs. De som enligt hans bedömning överskrider reglerna får en tillsägelse av Micael, om det inte blir någon rättelse så tas kommentaren bort. Upprepas detta kan man bli avstängd från att skriva kommentarer.

Micael kommer också att hjälpa mig att bedöma kommentarerna, och kommer att besvara kommentarer på mina vägnar. Det skrivs ju ibland väldigt mycket kommentarer, och då har jag svårt att hinna hänga med.

För att inte strypa debatter som skenar iväg inför vi nu en nyordning inspirerade av bloggen Aletheia. Vi inför något som heter Folkungasalen, (vilket är Folkungakyrkans motsvarighet till Filadelfias 500-sal, som Aletheia valt som namn). Där kan man fortsätta meningsutbyten som kanske skenat iväg, och som kanske främst berör bara några personer. Moderatorn har mandat att hänvisa till Folkungasalen när bloggdebatten skenar iväg utanför ämnet.

Så här presenterar Micael sig själv:

Jag heter Micael Gustavsson och är medlem i Folkungakyrkan i Stockholm. Jag är född 1968, och har min bakgrund i HF(Helgelseförbundet) där min far Anders Gustavsson var pastor. Min familj består av min fru Tea och våra två barn Eowyn och Emrik. På 90-talet tog jag en fil.kand examen i praktisk filosofi förutom diverse poäng från en hel del oavslutade universitetskurser (bl.a. religionshistoria, idéhistoria och statsvetenskap). Har också suttit i ledningen för gamla HF:S förlag 1989-1996. De böcker som förlaget gav ut under den perioden är en  bra indikation på vad jag anser vara en sund kristen bokutgivning.

 Fem saker jag tycker om (förutom min fru och barn)

 C.S. Lewis (kristen författare

och apologet)

 Steven Erikson

(fantasy-författare)

 Woven Hand (helt unikt amerikanskt

band som spelar musik inspirerad av både folkmusik och punk)

Kaffe och te

Mer kaffe och te

Så här ser Micael ut:

Micke2

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Robert Lindberg

  Bra! Välkommen Micke! Jag tänkte just skriva detta angående debatten om pastorsrollen att pastorn ska lägga tid och kraft på saker som ingår i ens primära uppgifter. Till exempel anser jag att pastorn inte ska lägga allt för mycket tid på tekniska saker och försöka lära sig detta utan då är det bättre att fråga någon som kan eller köpa in dessa tjänster. Som man gör med annat till exempel vid ombyggnationer i kyrkan så anlitas byggare och elektriker det borde vara lika självklart att köpa från IT-konsulter eller i bästa fall att någon arbetar ideellt med tekniska tjänster i församlingen som är proffs på detta. Ett typexempel är pastorer som lägger mycket tid på snygga power point presentationer men inte någon tid i bön och pratar med den helige Ande om vad han vill säga till församlingen. Jag anser att detta med moderator är ett heleätt beslut och tyvärr nödvändigt i detta hätska debattklimat som råder på imternet. Jag anser att fler pastorer skulle våga erkänna sina begränsningar och släppa en del av sitt ansvar till bättre lämpade förmågor istället för att slå sig blodiga i väggen. Självklart ska dessa förmågor ha en personlig och levande relation med Jesus och ett fungerande böneliv. Jag är övertygad att detta skulle leda till mindre utbrändhet bland pastorer och förbättra deras arbetsmiljö avsevärt. En stor invändning mot detta sätt att arbeta är att kostnaderna kan öka kortsiktigt men jag är övertygad om en församling vågar arbeta på detta sätt så blir inte pengarna det största problemet utan istället vad man ska göra för alla nyfrälsta eftersom pastorn prioriterar sin tid rätt så märks detta att fler från ännu inte kristna miljöer kommer till tro på Jesus som deras personliga frälsare.

 • Ulrika

  Swärd bloggar som privatperson.

 • Nils

  Jag tror inte på moderatorer.
  En bloggägare ska själv ha koll på sina ”utgifter”.

  Historiskt så kan man lära av ytterligheter i den kristna bloggossfären.
  Det första skrämmande exemplet var hur kristna publicistförbundet gav fria tyglar till Stanley Almqvist att agera moderator för debatt på kp.nu.
  Epoken hade sitt ursprung med goda teologiska spörsmål mellan lekman & predikanter på Crossnet, men tynade av & dog då Almqvist inte klarade av att respektera åsikter som skilde sig från hans egna. Det gick så långt så att kp skyllde debattörerna för bristande argumentationsteknik & fick Dagen att anamma denna version.
  Debatten dog med moderatorns egenvälde.

  Andra bloggägare som också agerat stingsligt, är det aktuella fallet med teolog Anders Gerdmar som i sin blogg affektuerar sin aversion mot Uppsala nya tidning, för att de intervjuat människor som vittnar om att de farit illa under Livets Ords 30-åriga epok.
  T.o.m. VD & chefredaktör för UNT tar sig tid och skriver vänligt inbjudande på Gerdmars blogg, men Gerdmar framhärdar i sin bojkott förutom att han rensar kommentarer i sann Ekman anda. Dvs. det är endast en hejarklack som går an i kommentatorsfält.

  Sedan finns det goda exempel bl.a. Aletheia, som i många år haft högt i tak, där emellanåt katoliker, messianer & LivetsOrdare drabbar samman i skyttegravsdebatter. Men likt Levi Pethrus så modereras det varsamt & hänvissas till 500-salen när ämnesavvikelsen blir för grav.

  Det andra goda exemplet är Mikael Karlendal (en av få bloggteologer som inryms i pingströrelsen), som har den goda andan av att skriva inlagor med höjd & djup i blogganförandet, vilket har den effekten att skräpkommentarer inte göre sig besvär. Råkar någon förirra sig med ämnesavvikelser, så genererar oftast kommentatorerna själva inringningar av dessa avarter.
  —-
  Så slutsatsen Swärd blir att: Låt debatthöjden & tolerans råda. Din & de många som följer bloggen & ibland kommenterar har knappast fog för att påstå att störningar hämmat debatten.
  Det enda är väl att vissa kommentatorer har en högre aktivitetsgrad än andra, men kväses dessa så riskerar debatten att följa andra ”stingsliga” exempel & bloggägaren själv är den som mest förlorar sin uppmärksamhet.

 • Micael Gustavsson

  Hej Nils, vi får väl hoppas att jag inte sköter mig så illa. Stefan vill verkligen inte bara ha en hejarklack, det har vi samtalat om. Med inspiration från Aletheia inför vi folkungasalen för de diskussioner som inte håller sig till ämnet. Och de som skrivet på ett ovettigt och kränkande sätt, kommer att få chansen att omformulera sakinnehållet i sina inlägg på ett sätt som inte är kränkande. I övrigt håller jag med om att Karlendals blogg är väldigt bra.

 • Ulrika

  Finns det en risk att du kommer att ses som en representant för din församling och inte som den privatperson du är i rollen som moderator?

  Du har ju kommenterat en hel del både i denna blogg och andra, vilka förändringar innebär det i ditt tänk att vara moderator i stället för en som framför sina egna tankar och åsikter etc?

 • Micael Gustavsson

  Hej, på den här bloggen har jag avhållit mig från att kommentera den senaste månaden just för att det var på gång att jag skulle bli moderator. I princip kan jag fortfarande kommentera som mig själv, men måste vara xtra noga att följa de regler som gäller, och inte vara partisk mot mig själv. På andra bloggar kan jag fortfarande kommentera helt som privatperson. Jag har aldrig formellt företrätt min församling, men som medlem gör man det ju indirekt. Ungefär som en medlem av en etnisk grupp eller politiskt parti gör det. Ingenting jag gör eller skriver nu eller senare bör däremot läggas församlingen till last.

 • Ulrika

  Tack för svar, gillar din ton, befarar dock att det här kan bli mer rörigt än vad vi förutser. Men en sak i taget kanske.

  Lycka till.

 • Micael Gustavsson

  Tack!

 • Robert Lindberg

  Jag menar inte att Stefan har detta problem utan jag har sett att det förekommer att pastorer sitter fast i teknikstrul eller köper nya gadgets för att imponera på kollegorna istället för att t.ex. göra hembesök, sjukbesök, anstaltsbesök eller vara med på bönegudstjänster. Detta tycker jag inte är en bra utveckling för Sveriges kristenhet. Jag ville med detta inlägg istället säga att Stefan prioriterar helt rätt eftersom han vågar att släppa sitt ansvar till någon annan, så gjorde Jesus också, det är det som är tanken med Andens gåvor. Till exempel tycker jag personligen att det är viktigare att Stefan är ute bland ungdomar på Tanto och Slussen än att skriva i denna blogg, vilket han också gör. Go Stefan and Micke Go!

 • stefanswrd

  Nils,
  Man kanske inte ska dra för stora växlar på andra negativa erfarenheter. Att jag behöver en moderator beror också på att det ofta skrivs så många kommentarer på denna blogg så jag har inte möjlighet alls att svara och ha koll på debatten, jag måste få någon hjälp att ta ansvar för vad som händer på denna blogg. Är mycket tacksam för att Micael Gustavsson vill hjälpa mig med detta.
  Att det inte ska bli lågt i tak ska vi hjälpas åt med att se till att det inte blir. Vi är bara ute efter ett bra tonläge i samtalet, inte lågt i tak.
  all välsignelse,
  Stefan Swärd

 • Nils

  Tack Stefan !
  Det låter som om du deklarerar att du fortsätter i samma anda som du alltid påvisat. I så fall är det en rätt väg.
  Trots allt är det värt att påminna om negativa exempel, då de är varningsexempel på hur illa det kan gå & konsekvenserna av dåliga ramar för en blogg.

 • Micael Gustavsson

  Tack för uppmuntran!

 • Anders Gunnarsson

  Låt inte Aletheia (=Pravda) inspirera jättemycket. De är lika inne som en telefonkiosk.

 • Micael Gustavsson

  Fast om någon kommer med en bra idé vilket de gjort med 500-salen, så bör man väl ge dem cred för det, i stället för att ta åt sig äran själv….. Vad som är inne trodde jag du var motståndare till: är det inte en av dina favoritförfattare som sagt ”den somgiftersig med tidsandan blir snart änkling”

 • Anders Gunnarsson

  Min favoritfilosof har sagt; lev i, men inte av världen…

  Aletheia är en gnällsajt. Att kritisera andra är lätt, men knappast ett rätt sätt att gå framåt.

  Så ta ingen inspiration i att med okunskapen som vapen hugga mot allt man inte förstår (sp allt uscheligt katolschkt).

  Pax et bonum. Vincit omnia Veritas!

 • Micael Östlund

  Låter som ett bra val av moderator.

 • http://www.andersgerdmar.com/ Anders Gerdmar

  God idé! Grattis, Stefan! Uppskattar din blogg!