Har skrivit en artikel i Dagen idag om pastorer och ledarskap

Går in i debatten idag om pastorer, pastorsroll, pastorsutbildning i tidningen Dagen. Jag ifrågasätter principen om pastorskap som livslångt heltidsyrke. Det blir varken bra för församling eller pastor.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • westinbo

  Bra. Det är viktigt att vi diskuterar detta.
  I går funderade jag själv på hur pastorsrollen blivit ett på vanligt sätt reglerat arbete som ska trygga en ibland ganska välmående medelklasslivsstil och ATP-poäng som ska intjänas för att trygga ett framtida pensionärsliv. Att följa Jesus innebär ibland att behöva gå in i konfrontationer och därmed kanske i värsta fall riskera en anställning. Kristenheten har på det stora taget fastnat i det välreglerade folkhemsbygget (eller arvet efter detta), och ett högskolebaserat meritbedömningssystem.
  Vi behöver gåvo- och kallelseupptäckande (vi hör tillsammans Guds röst). Allt har sin tid, vi behöver mogna genom vår vandring med varandra och Kristus, men vi behöver verkligen vara öppna för vem och när, var, hur och till vad som Gud kallar människor. Det nya vinet behöver nya vinläglar och ändamålsenliga strukturer som främjar gudsrikets sak. Det är många som kan skönja en andlig vårtid i vårt land och vi behöver ta tillvara och vårda det Gud ger oss så att inte ”vinet” rinner ut i sanden, som så många gånger förr. Vi behöver utveckla ett starkt beroende av Gud och gudsfruktan (något bara Gud kan skapa i oss) och förstå att kamp och lidande är en daglig upplevelse i efterföljelsen och tjänandet där vi samtidigt får uppleva att Gud fyller på våra kärl med allt vi behöver.

 • Stefan Swärd

  Westinbo,
  bra och intressanta reflektioner.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • Birgit Hedström

  Westinbo!! såå bra det du skriver! Tack!
  Birgit