Nu börjar New Wine-konferensen i Vänersborg

Sedan igår befinner mig jag och fru Swärd i Vänersborg. I går var det styrelsemöte för New Wine. Idag besökte vi den plats där jag föddes, nämligen Jungs by nära Skara, Vara och Lidköping, jag började mitt liv i Jungs baptistkapell. Det finns fortfarande kvar och används som kapell. Sedan åkte vi förbi Lidköpings lasarett där jag föddes.

Ikväll är första mötet i konferensen. Alfred Nygren, min turnékompis, leder i lovsång, och Daniel Norburg håller just nu en predikan. Daniel predikar inspirerat och utmärkt, och utgår från Kung Davids erfarenheter. Han användes till att besegra kungariken och få löften uppfyllda. David var lillebror, som smordes av Gud och blev kallad till kung, det krävde också en ny självkänsla. Han berättar vidare om trosstärkande helandeunder.

I morgon förmiddag kommer jag att hålla ett seminarium om Jesus och det offentliga rummet. Kommer att berätta om hur vi kristna, församlingar och samfund kan och bör agera gentemot media. Alltför ofta har vi kristna varit rädda för media, istället bör vi se det som ett forum där vi kan sprida Guds rikes goda nyheter, och visa att oss kristna är empatiska och bryr oss människor och det samhälle vi lever i.

Daniel Norburg stryker nu under i predikan betydelsen av att underordna oss Guds ord, det är en strid om Guds ord i Sverige. Gud regerar genom sitt ord.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Nils

  Det låter som ”walking shoes” när jag letar efter promenadskor i sportaffären…
  ”New Wine” i gamla läglar ?
  Men det måste vara nya behållare för att fungera … men vad händer med gamla behållare – kroppar ? – kasserade…

  Dags att gå till tandläkaren nu för ”new restoration of the old base”…

 • Stig Melin

  Jag såg att du skulle hålla ett seminarium i New Winesammanhang om vår rädsla för
  media. Det gäller väl pastorers rädsla då, rädsla att sprida ”Guds rikesnyheter”, förstår jag. – – – ”och visa att kristna är empatiska och bryr oss människor och det samhälle vi lever i”.

  Kanske det är den rädslan som gör att man hellre arrangerar New Winesamlingar där det
  är garanterat bara kristna som deltar. Kristna med sina egoistiska behov av olika kickar för att trivas.

  Jag tror det är viktigare att visa sig i den vanliga världen, där människor finns med sina frågor.

 • Linus

  Tvätta varandras fötter (Joh 13) är inte så dumt och det ger förutsättningar för att leva i världen men inte av den (Rom 12:1-2)

 • Birgit Hedström

  Stefan tycker precis som dig att det är mycket viktigt att viss sig i den vanliga världen där människor finns med sina frågor :-). Därav hans stora
  samhälleliga engagemang. Pastorers rädsla att sprida Gudsrikesnyheter, vet jag inte vad du syftar på för pastor. Knappast Stefan i alla fall.

  Mvh/ Birgit

 • westinbo

  Gammalt vin brukar väl smaka bättre än nytt vin, har jag för mig. Vilka andliga paralleller kan man dra av detta, tro?

 • ps23enkristen

  Det håller jag med dig om att vi ska tvätta varandras fötter…Men det verkar ibland som den önskan från Gud i Ordet…Förklaras ibland inom kristna sammanhang och kristenheten och av oss kristna…Som det är fult och elakt och kärlekslöst att tala om synden hos oss kristna och inom församling och kristna sammanhang och i världen, och vad det ställer till med för andra, och oss ,och Gud, och livet …Och falsk profetsia och villolära och villolärare och sekt, inom och utom församlingen ,och andliga företelser och tecken och under och mirakel ´,som inte är genom Gud , utan Djävulen ,eller bara nåt mänskligt…

  Och hur Gud kan visa oss det på sitt barmhärtiga vis och rädda och skydda individen och kollektivet och ett kristet samanhang…Och både offret och förövaren ,och det är vi ju alla både och offer och förövare mer eller mindre …Med våra synder och brott och felsteg, och det vi drabbas av med …

  Men att visa på det kan anses vara dömande och kärlekslöst, eller nåt liknade.. Om man för Guds räckning och omsorg om människan och världen och livet. Och hans församling vi kristna, och hans kristna sammanhang och församlingar / kyrkor…Efter Guds Ord ger tröst och uppmuntran och förmanning profetiskt från honom efter hans Ord….Och undervisning som förklarar från Gud hans Ord och vilja …Om hur det kan vara och är och varit och hur Gud kan led oss rätt om det, och göra allt väl på sitt vis om vi vill ,eller när vi vill…

  Om vad som är Han och hans närvaro och sanna uppenbarelse med tron på honom ,och hans Ord, och vilja och förkunnelse och tjänst och tjänare , och vad som inte är det…

  Och tecken och under och mirakel och övernaturligt och nåd och sanningen och välsignelse och frid med och från Gud , och tro och frälsningen från Gud, och ledning från Gud och kyrka och kristna…Och Herrens tjänare tillsatta av Gud och inte är det …Och hur vi kan hantera det tills det kan bli som Gud vill och för att det ska kunna bli…

  Tex i frågan om manligt och kvinnligt…För det finns en undervisning i bibeln om det i 1tim och 1kor 11 och genomgående i skriften att kvinnan ska i Kristus underordna sig mannen…Naturligtvis inte i egen kraft under mannen, och hans kraft …Utan under Kristus och hans kraft i Gud bara …Men förstås inte en mans ondska och lögn och synd …Och så ska en kristen församling underordna sig Kristus Gud ,och Kristus varandra ,och man och kvinna, och vuxen och barn Kristus varandra .

  Och mannen ska ge sitt liv för hustrun som Kristus gav sitt liv för församlingen.. Och när en man beter sig så, är det inget svårt för hustru och barn hans familj ,att i Kristus och genom Kristus blott underordna sig mannen frivilligt …

  Eller en församling sin pastor och ledarskap i en församling heller, frivilligt som sagt…Och när den friheten i Gud missbrukas eller man är i okunnighet om, på nått vis…Så kan man dra sig undan en sådan man, i hopp och inväntan på bättring från Gud efter Ordet Bibeln och i bön om…Eller ett ledarskap en Pastor föreståndare äldstekår som missbrukar sin makt ,eller inte sköter sitt ansvar efter bibelns mönster ..Och kommer ingen bättring får man gå skilda vägar med Gud till det bättre med Gud med tiden. Och leva åtskilt och inte skilja sig för nåt annat skäl än otukt och gifta om oss… Och går vår församling för villfaret från Gud och inte lyssnar på nån förmaning…Bör man nog lämna den och finna en mer trogen församling Gud och Ordet och Guds vilja till sist…

  För lite surdeg syrar hela degen …Och som jag ser det och även i frågan om Nattvarden och enhet 1kor 11 och 2 kor 6…Så om vi inte låter förnya vårt sinne och tar emot Helgelse och omvändelse och bättring från Gud, och i vår bibelsyn teologi och praktiska tillämpning…Som privat personer och ledare och förkunnare lärare i tron, och som kristen och Herrens lärjunge och en församling…

  Då öppnar vi upp för det mänskliga och världen och djävulens synsätt och praktiska tillämpning…Och då blir den kristne och ett kristet samanhang en Kyrka / församling , en blandning av rent från Gud, och orent från människan och världen och djävulen…

  Och det läget befinner vi oss alla, innan vi blir troende, mer eller mindre ,och även med i nån församling/Kyrka och kristet sammanhang…Och sen vi blivit frälst och född på nytt till ett Guds barn med evigt liv i Gud genom tron med…Särskilt som ny i tron och nyligen omvänd, och det är Gud förstående och fördragsam med …Och under vår mognadstid i tron …

  Och önskar att vi mognar upp i tron på Gud och Ordet ifrån…Och i det är vi lite olika långt på väg genom livet kan vara med , pågrund av backgrund ,och omständigheter ,och förutsättningarna i vårt liv…Och hur villigt vi vill gå vidare med Gud…Men när förutsättningarna dyker upp från Gud, bör vi ta chansen… Att ta de steg vidare som Gud vill, som enskilda, och samhälle, och kristna, och ett kristet sammanhang, en kristen kyrka …

  För då mognar vi och vårt kristna liv och vår tro på Gud och Ordet bibeln och Guds vilja( tron) på Gud om allt, och blir trygg… Under vårt liv, genom tid , för allt har ju sin tid …predikaren 3 Kasta bort stenar har sin tid ,samla ihop stenar har sin tid …Och lite surdeg syrar hela degen …Låt oss då sluta syra degen på världens eller vårt eller djävulens vis ,eller från det mänskliga, bland oss kristna ,och i de kristna samanhangen histioriskt, eller nåt samtida, eller nåt nytt, under den nära framtiden eller på sikt…

  Och syra oss i Anden med Guds Ord och Guds vilja och Gud istället och sinnets förnyelse och helgelse som Gud vill rom 12…Då kommer fler verkligen till tro på Gud och blir frälst och leva som Gud vill ,och fullfölja missionsbefalnningen Matt 28:18-20 och 1kor 13 Kärlekens lov ,tror jag… Som aldrig trott på Gud ,och bland oss, redan troende frälsta med, och bli trygg med Gud och Ordet och få frid med Gud …Och våra kristna sammanhang och Kyrkor / Församlingar bli sunda i tron på Gud …Och vår tro sund i den sunda tron och läran..

  .Och när vi felar, då börjar Gud så gärna om igen ,och gör allt väl på det vis han vill Jeremia 18…Och vill upplysa oss om , om vi vill, eller när vi är redo… Gud är barmhärtig och långmodig och tålmodig med oss, och en sådan Gud att han förlåter synder…Och så han förbarmar sig över oss, som en Far över sina barn, och låter våra överträdelser, var så långt ifrån oss, som öster är från väster…Som om det aldrig varit några problem …Så mycket älskar oss Gud …Ps 103 Ronny… Gud välsigne er och Guds eviga frid med Gud för allt, alltid och hela livet och för tid och evighet !!!

 • Nils

  Egentligen var min lilla inlaga ingen djupare reflektion – kanske den enbart var tänkt att lysa upp från en annan synvinkel…
  Ibland blir den kristna sfären väl så introvert – därmed inte sagt något negativt om ”förnyelsekonferenser”. De ger säkert deltagare ny andlig näring.

  ”Nytt vin i nya läglar – annars sprängs de gamla läglarna sönder”…
  Själv är jag nog en ”gammal lägel” – förhoppningsvis osprängd ?!

  Men nytt vin i frikyrkligheten med en accelererad acceptans av vindrickande….
  Tjaaa undra vad LP-stiftelsens företrädare skulle fundera över för associationer ?

 • westinbo

  Men om man inte fyller den gamla lägeln upp till bredden utan lämnar kvar utrymme för expansion så kan man undvika att den gamla vinlägeln sprängs, vilket i överförd mening skulle kunna betyda: ta det lugnt, pröva och reflektera. Känns det bra så kan man ju sedan köpa en ny lägel som man kan fylla fullt upp med den nya vinet.