Stilla familjeliv

Har ett par dagar då jag är lite off. Har varit med hustrun idag som opererade ett knä under förmiddagen, helt nedsövd. Operationen gick över förväntan och hon är mycket piggare ikväll än vad jag vågat hoppas på. I morgon firar vi yngste sonen som fyller 25. Så det blir inte så mycket tid för frejdiga debatter under fredag-lördag.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Ulrika Jansson

  Precis.

  Det är väldigt mycket lättare att dra igång debatter utan att behöva ta ansvar att följa upp den. Fridfullt för dig, inte lika mycket för andra?

  Hur många frågeställningar får man dra igång med den vetskapen att tusentals läser det man skriver utan att ta ansvar för det?

  Du är för mycket, alldeles för tokmycket!
  Uppträder du som en ledare/lärare eller inte???

  Var gärna off men dra inte i gång en enda sak till utan att följa upp allt du dragit i gång med någon form av värdighet i behåll. Därefter kan du vara off precis hur länge du anser det rätt.

 • Birgit Hedström

  Hej Stefan! Underbart att det gick så bra med Evas operation! Tack gode Gud för det! Hälsa och gratta Benjamin jättemycket från mig! Hoppas ni får en underbar födelsedag! Samtidigt vill jag också säga att jag håller med i det Ulrika skriver ang. det ansvar du har när du påbörjar känsliga debatter. Jag anser att man inte bör ”dra igång” känsliga debatter om man inte själv deltar i debatten och tydligt följer upp det som kommenteras. För det är ju människor, i detta fall Lennart Jareteg som diskuteras hit och dit (och jag har själv deltagit i den debatten). Saknar även i en del andra debatter som påbörjas här på bloggen ett större aktivt deltagande från din sida. Som det ofta sker så skriver du ett inlägg; enormt mycket reaktioner och kommentarer kan komma in på det du skriver, debatten rullar på,…men ofta bara någon enstaka kommentar från dig.
  Allt gott till dig och de dina! /Birgit

 • Ulrika Jansson

  Tack.

  Därtill kan vi säga (för jag tror att du håller med mig i linje med det du precis sade) att de som kommenterar inte heller kan dra i gång vilka stora frågor, påståenden etc. som helst utan att vara beredda att följa upp. Det finns de som i förra bloggposten lade fram minst lika stora o allvarliga saker som Stefan utan att ens försöka följa upp med det ansvar som vi nu påkallar hos bloggägaren.

  Superspontant: Om man inte följt upp sin kommentar genom de följfrågor som någon väcker inom en viss tid plockas kommentaren med det icke-bemötande bort? Liksom man kan plocka bort sin bloggpost o alla kommentarer om man upptäcker att man inte kan hantera det man startat upp.

 • Birgit Hedström

  Håller med dig i dessa saker. Tycker inte heller det är seriöst att t.ex skriva: ”Tragiskt” ang Bibelfokus och sen inte tydliggöra varför man skriver så.
  /Birgit

 • Ulrika Jansson

  Ett jättebra exempel!

 • Ulrika Jansson

  Och för att följa upp tanken om att plocka bort kan man tänka sig att någon frågar: ”Vad är tragiskt?” och om den som påstått detta inte följt upp med ett svar inom tex. 2 dygn plockas den kommentaren bort. Man ska inte tycka lika men som du säger tydliggöra varför. Vilken fantastisk övning det skulle vara för oss alla i att motivera, faktiskt tänka efter, ordval osv

 • stefanswrd

  Birgit,
  Du har naturligtvis en poäng i det du skriver. Ambitionen med min blogg är inte att sätta igång en massa debatter, utan jag tänker mig att jag själv skriver vissa texter och kommentarer, ibland som dagboksreflektioner.
  Det är ganska svårt för mig att förutse vad som orsakar debatter. Att det blir så väldigt många kommentarer gör mig ofta förvånad, och jag har inte tid och möjlighet att följa upp alla kommentarer särskilt aktivt.
  Det gör frågan igen aktuell att skaffa mig någon form av moderator som hjälper mig med detta. Ska fundera på det igen.
  hälsningar
  Stefan Swärd

 • Inge

  Jag vill påminna om min tidigare spontana reaktion när frågan om en utomstående moderator var uppe. Titta på UE.nu bloggen som tillslut endast var öppen för Ja sägare. för att sedan bli helt bortglömd. Risken är stor att denna blogg går samma väg som flesta mera kända profiler genom att avfärda saklig kritik som personangrepp och istället lägger locket på. Du säger att du blir förvånad varje gång det blir många kommentarer? Borde inte detta vara en anledning till att reflektera lite extra på dessa frågor? Exempelvis Bibelfocus och församlingars anpassning till fenomenet E.Church?

 • Birgit Hedström

  Ser samma fara som du gör Inge ifall en utomstående moderator anlitas. Ser det som en stor fara/risk.

  Mvh/Birgit

 • WO

  Helt ok att ha en sådan ”ordning” som jag ser det. Olika bloggar har olika profil, och att ställa frågor, och ge dina åsikter, är ju bra i sig och skapar det diskussion så bara bra! Väldigt många gånger har jag funnit värdefulla ”ingångar”, vinklar och tankar från både de som är ”med mig” och tvärtom,i diverse ämnen. I stort sett alltid intressant, och visst är det bra när du följer upp. Dock måste jag ha förståelse för att det knappast är möjligt för dig ta upp och ”fånga” alla uppslag som poppar upp. Vi som följer bloggen kan nog finna den värdefull ”som den är”…det gör i vart fall jag!

 • Ulrika Jansson

  Men WO,
  Nu får jag ju lite (obs inte särkilt mycket men ändå) samma feeling som när jag precis tittat lite till på EC-filmen. Visserligen är jag jättetrött men jag uppfattade ändå att en pastor tyckte att rörigheten , ja det var nog precis det ordet, i den framväxande ”kyrkan” var helt okej. Ja inte bara okej, utan rätt. När du nu skriver att ”skapar det diskussioner så bara bra” blir det lite av liknande sak? Nej, det finns inget gott i att skapa diskussioner, debatter i sig. I synnerhet när debattledaren bara startar upp det hela med sina ofta omfattande ämnen och synpunkter för att därefter lämna ”deltagarna” fritt åt sitt öde. Det är också ett problem att bloggägaren har olika roller trots att han sagt att han skriver som privatperson. Det är svårt att relatera till en bestämd roll. Ena stunden skriver han som privat familjemedlem å andra som pastor, å tredje som representant för någonting annat osv.

  Rörigheten är bra…Nä, Vad var det han sa den där pastorn i filmen, skulle man få kämpa lite för att få se Kristus eller liknande…?

  Gud är ordningens Gud och Jesus Kristus är synlig helt utan kamp för alla som orkar bläddra lite i Bibeln till exempel. När debatt, på debatt startas upp utan att knyta ihop den säck man tömt ur blir snart rörigheten en otäck vana och Bibelläsningen ersätts med det eviga tyckandets religion.

  Oj, nu håller jag på att somna.
  Godnatt WO,
  Får läsa ditt eventuella svar i morgon.

 • WO

  Sent nu + måste skriva via mobil (pilligt = jobbigt om d blir annat än korta stycken) så tar och svarar nån gång framöver, kanske bäst under måndagen Mvh WO

 • WO

  Försökt skriva ett svar över mobilen men så fort jag vill redigera stafel etc så ballar det ur…får låta d vara tills jag kommer åt att använda dator. Just i denna stund är jag inte särskilt nöjd med smartfånens t-bord och Disqus/Stefans sajts interface :-(

  Hälsn. WO

 • Ulrika Jansson

  Tack för att du berättar men känn ingen stress över detta.Lyssnar jättegärna när det funkar.

 • Kenneth H

  Jag delar inte uppfattningen här. Konsekvensen av kraven på ständig uppföljning blir att endast den som har mycket tid till förfogande och möjlighet att ägna många timmar åt debatter, har rätt att yttra sig.

  Den yttrandefrihet jag tror på innebär att man tillåts tycka till i en fråga utan krav på omfattande debattdeltagande. Alla har rätt till ordet!

 • Ulrika Jansson

  Ja, alla har rätt att uttrycka sig, tack o lov. Men kan vi göra det utan ansvarsfulla gränser. Antag att jag skulle skriva ”Kenneth H är tragisk och tror förmodligen inte att han själv är en syndare” Kan jag skriva det utan någon form av motivering och utan att vara beredd att svara på följdfrågor? Hur långt tycker du att man får gå ”i sin rätt”?

  Det är ett evigt tyckande som bara ökar med tiden medan det egna ansvaret för sin del i leken som man valt att delta i minskar. Och den som startat upp leken tycks anse att själva uppstarten och skådespelet är målet. En förödande kombination.

  Ytterligheterna är rent förtal och uppvigling. Kan vi de gränserna? Är de passerade?

  Man får ju ändå tro på vad en människa säger, eller ska vi anta att det hela är ett enda stort…ja skådespel utan egentligt värde att ta på allvar?

 • Kenneth H

  Du får skriva vad du vill om mig men det är inte uteslutet att jag går i svaromål och kräver belägg för dina påståenden, ifall de skulle vara av förtalskaraktär eller liknande.

  Kan dock inte se att Stefan S i det här fallet gjort ogrundade påståenden av förtalskaraktär. Om andra gjort det så är det deras ansvar, inte dens som startade diskussionen i ämnet. Så jag anser nog att du är ute och cyklar en smula.

  Den som startar en diskussion i ett ämne kan i princip inte hållas ansvarig för vad senare inkomna debattanter ev häver ur sig.

 • Ulrika Jansson

  Förutom specifika förtalsgrejer kan man även fundera över hur ”generella påståenden” som t.ex. de självutnämnda martyrerna gör. På ett mer manipulativt sätt försöker man ducka för sitt eget ansvar samtidigt som man smetar på motståndaren generella, icke relevanta påståenden, skuldbelägger och åberopar. ”Tyck synd om mig”

  För en tid sedan frågade jag min vän, en erfaren man, om kyrkan uppfostrar omogna män att stanna i växten, ja inte ordagrant, men ungefär så. Och han menar att det är så, men det kan ju mycket väl stämma in på det andra könet också. Så det kanske jämnar ut sig på det sättet…

  Du får sista ordet, såvida det inte innhåller förtal;) (notera blinkningen)