Vardagsreflektioner en vanlig måndag

Livet går upp och ner. Igår fick jag ett glatt SMS från Elimkyrkans eminente barn- och familjepastors Maria Furusands son, som informerar mig om att hans fotbollslag slagit Hammarby med 6-2.

Efter denna härdsmälta, sorgens kalldusch, förkrossande nederlag, dödens bärsärkagång, så nåddes jag av gladare nyheter idag, då norska dottern informerade om könet på det första och kommande barnbarnet.

Med min bibliska syn på den ofödda människan är jag noga med att påpeka att det faktiskt inte är ett kommande barnbarn, det är ett barnbarn, (alltså presensform, inte futurum) – även om det ett bra tag till ska vistas i moderns liv.

Med alla kvasiradikala debatter man ständigt konfronteras med som Stockholmare, om könets relativisering, och könet som social konstruktion, är ett exempel på detta- men jag undrar om det finns några småbarnsföräldrar som köper sådana resonemang. Vilket kön är en mycket avgörande fråga för alla som väntar barn eller fått barn.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Tea Gustavsson

  Var en helt ointressant fråga för oss när vi väntat barn. Det är faktiskt sant. Och det är fortfarande ointressant. Men jag tror att det har mycket med att göra hur man själv är som person. Jag har aldrig varit särskilt kvinnlig, min man inte särskilt manlig. Därför vet vi att personligheten är det centrala och den är inte så påverkad av det biologiska könet utan mest medfödd.

 • stefanswrd

  Tea,
  Om jag modifierar texten ovan, från ”alla som väntar barn” till ”de flesta som väntar barn” kanske det blir mer korrekt.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • Micael Gustavsson

  Tea hann före mig. Men jag skulle inte säga helt ointressant, men långt ner på listan. Och jag har aldrig förstått idén, som en del föräldrar uttrycker, att man skulle ha xtra lätt att identifiera sig med det av ens barn som har samma kön. Jag upplever att sådant som gemensamma intressen och personlighetsdrag spelar roll.

 • uffe l.

  Tänk om hen (du säger ju inte vilket kön det är) är homosexuell då. Sånt kan man inte se på ultraljudet. Har du funderat på det?

 • Niclas

  Jag väntar mitt första barn och kan bara instämma med Tea om att könet för oss är ointressant.

 • AlmaM

  Där har du så fel. Könet har varit helt ointressant för mig och min man vid alla våra graviditeter och förlossningar. Jag och min man skrattar åt minnet av när barnmorskan blev irriterad på oss för att vi inte ens kom ihåg att titta efter om vi fått en flicka eller pojke när lilla trean föddes. Vi bara smekte och gosades och grät av lycka över det som visade sig vara en liten pepparkaksgumma med kolsvarta ögon och glömde alldeles av att kolla könet. Jag tror inte vi någonsin gjort det, men det var enda barnmorskan som tyckte vi gjorde fel.

 • AlmaM

  Ja, absolut, jag har fem barn och min mormor sju och precis så funkar det i vår släkt.

 • Micael Gustavsson

  Vad skulle det spela för roll för Stefans resonemang?