Ledare om svensk politik

Har en ny ledare i Världen Idag idag med vissa allmänpolitiska reflektioner, ur ett svenskt partipolitiskt perspektiv.

Konstaterar det självklara att KD är det parti som är i särklass bäst på att attrahera kristna väljargrupper. Jag konstaterar också att det inte är en så enkel väljargrupp att hantera, den är inte särskilt homogen. Och vikten av att ett mindre parti kan profilera sig på ett bra sätt. Och att det behövs mer vision och patos i politiken, samhället är inte färdigbyggt, och det finns fortfarande stora sociala utmaningar och orättvisor som kräver politiskt engagemang.

Den nyhet jag ska gå ut med, prognosen är att det blir på onsdag jag kan säga något.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Jonasq

  Hmmm, du får en position i KD? Det borde det vara. Jag sätter…. fem kronor på det!

 • WO

  OM det skulle vara fallet, kan det nog bara bli bra eller dåligt, knappast mitt emellan:

  Bra:
  Mer fokus på den kristna värde(konservativa)grunden partiet haft, så den får betydelse inom fler frågor än för närvarande.
  Samt mindre (minimalt) av ”minimoderat” politik från KD, och mer av den något

  Dåligt:
  Sfetan blir en galjonsfigur för att (åter)dra till partiet de av dess kristna väljarbas som stuckit, men utan att få reel politisk betydelse för partiets politik Om det blir fallet blev det troligen även sämre för S:s pastorsuppgift.

 • Jonas Rosendahl

  Position i KD? – då lär han diskfalicifiera sig för kyrkligt arbete och det tror jag inte Swärd vill. Han vill hålla balans mellan alla roller.

 • SefastTronde

  Instämmer nog hellre med Evert Taube: ”Det är krig och politik som har fördäärvat vår jord”.

  Politiken har med åren blivit ännu mer genomfördärvad än vad den varit tidigare, i takt med samhällets övriga dekadens. Den som sätter sin tro till politiken som samhällsomvandlande redskap kommer att bedra sig grymt… är min fullständiga övertygelse. I bästa fall kan den för den enskilde utgöra en plattform för att få ut sitt budskap, under förutsättning att vederbörande har den mycket ovanliga personliga integriteten att han/hon även förmår att öppet kritisera det egna partiets beslut, och mod nog att framföra den egna övertygelsen.

  KD har gång på gång visat prov på att man inte är ett ”vitten” bättre. Religiöst hyckleri är långt sämre än SD’s kulturella försvar för kristendomen, som i vart fall innehåller någon form av substans. Vem mins inte Göran Hägglunds första beslut som minister; ”Abort-turismen”.

  Riksdagsmän och övriga politiker finns av sorten bättre och sämre inom alla partier, även om KD har några starka kort (ur kristen synvinkel) som å det grövsta marginaliserats och motarbetats av partistyrelsen…

  MVH / Sefast Tronde

 • Janne

  Religion och politik SKA inte blandas.
  Kan inte se att KD är ett kristet alternativ hur som helst:
  -Mycket pengar till vapen
  -Står inte på de svagas (ekonomiskt också) sida.

 • http://www.facebook.com/people/Lennart-Svensson/100001254663918 Lennart Svensson

  Det är ganska meningslöst att rösta på ett parti som saknar förmågan att profilera sig. KD har som parti blivit allt mer blekt i förhållande till sina ursprungliga intentioner. Som det ser ut nu är en röst på KD en bortkastad röst. Att ständigt huka sig ger ingen framgång.

 • http://twitter.com/kopparsjo Elsmarie

  Jag hoppas inte att, Du, Stefan säljer sig till KD. Men man kan ju faktiskt kliva in i politiken för att just vilja förändra utan att låta sig säljas vilket jag tyckte Adaktusson gjorde då han ångrade sig offentligt att han stod på Odells sida. Man kan ju våga stå för sina åsikter och bli en politisk spjutspets i ett parti som behöver återerövra marken.

  Det tråkiga är att KD egentligen har ett fantastiskt partiprogram och en väldigt bra ideologi. Men de saknar förmågan att få ut budskapet och som jag ser det så lyckas de inte få ihop ”grundtexten” med handlingarna. Men å andra sidan så är det inte lätt att vara vare sig kristen eller politiker i vårt samhälle idag. Så vem kan lyckas med både och?

  Jag har också grunnat en del på detta med att religion och politik inte går ihop. Hur kan man särskilja dem åt? Jo jag vet att Stefan haft en redogörelse för detta lång tidigare. Men jag grunnar ändå. För som kristen måste jag eller bör jag vara en politiskprofetisk röst i samhället. Jag kan inte bara acceptera orättvisor och kränkningar hur som helst utan att agera. Agerar jag då inte politiskt? Sen kan man diskutera om man skall vara partipolitiskt bunden i sina ageranden… osv….

  Det blir i allafall spännande att höra vad Du Stefan kommer att säga på Onsdag. 

 • Benediktus XVII

  Det är alltså Stefan som eldar upp kardinalernas valsedlar, tillsätter vit färg i röken och tillkännager påvevalets resultat. Ingen rök utan eld, får man väl säga om det ryktet :-)

 • Haning Burseryd

  Mycket fult av dig att smutskasta Riksdagens enda konservativa parti, som många kristna, konservativa sådana, röstar på. Hur vet du det, som du påstår, ”de  frågorna ska inte ens kunna tänkas bli snodda av SD, vilket inte alls  är bärare av dessa frågor på riktigt, utan bara tar dem till intäkt för att  bli mer salongsfähiga.” Det är egentligen KD, som har blivit salongsfähig och har övergett de värdekonservativa, som SD  tydligen står för. Vad är ”massa skit såsom SD gör”? I alla partier finns det mindre lyckade personer, men man kan inte bedöma politiken efter, att någon bär sig dumt åt, utan efter de motioner och politiskt arbete. Och här har SD visat vara ett rakryggat parti, som inte har släppts in i politiskt korrektas salonger. Det är bra för ett parti ha lite distans till politisk korrekthet, som vill förgöra den politiska identitet, som var olika partiers grund.

  Man kan säga, när man förlorar sin identitet som kyrka eller politiskt parti, då går vi mot laglösheten och i slutet av denna utveckling kommer vi se Den Laglöse = Antikrist.

 • WO

  Jag är inte KD-väljare (längre) så du kan vara lugn på sätt och vis, dock är och blir jag inte heller en SD-väljare!
  Jag är en o-väljare, numera, om du undrar. Vilket jag verkligen beklagar, men finns inget parti jag kan rösta på med rimligt gott samvete, längre.

  Och att rösta på SD, bara för att det råkar ha en del värdekonservatism i sitt program , det faller på mycket, bla att deras ”kristendomsförsvar” inte är allvarligt, liksom deras uttalade försvar av Israel mkt väl ”kompenseras” av annat som är judefientligt.
  Och, det främlingsfientliga finns otvetydigt där!
  Även om det visserligen sägs ett och annat helt riktigt av partiets företrädare ibland. Men: det är för mycket av skrot ändå…

  Visst, ”Politiskt Korrekt” är ju trist att allt ”måste” vara nu, men det räcker inte att det råkar vara politiskt inkorrekt att rösta på SD, för att jag skall göra det.

 • Haning Burseryd

  Jag är också f.d. KD-väljare, men på ett sätt menar jag, att det är svårt att vara ”kristet parti”. I ärlighetens namn finns det så många uppfattningar vad som är ”kristen” politik. Det viktiga och meningsfulla är att vi samtalar på ett konkret och sanningsenligt sätt eller hur?

  Vad består SDs ”judefientlighet” utav? Vi ser tydligt, att PK-makten har mer tillåtande syn på antisemitism och Israel – jude-hat. Det är fel, att påstå, att PK-makten är antisemitisk, men den är mer TILLÅTANDE.

  Vad menar du med ”främlingsfientlighet”? Detta ord, som älskas av PK-makten att alltid klistra på den eller dem, som vågar kritisera den förda invandringaspolitiken. Är det så för dig? Menar du, att jag, som är kritisk mot den förda invandringspolitiken, är främlingsfientlig? Är jag främlingsfientlig, när jag som kristen, är kritisk på islam?

  Jag tror, att många människor, även kristna, har PK-maktens förvrängda schablon-bilder av SD.

  Jag har aldrig påstått, att SD vore ”kristet”, men jag vågar dock påstå, att SD är ett konservativt parti, som tar upp frågor, som har varit KDs hjärtefrågor i konkret politik, men som KD har övergett.

  För mig betyder det mindre, om något parti kallar sig för kristet, just pga definitionsproblematiken, utan jag vill se och LYSSNA på, vad respektive parti själv säger. Detta är ett stort problem, som PK-makten har skapat för oss, att INTE lyssna och direkt klistra på en etikett; FRÄMLINGSFIENTLIG.

  Detta kan bli riktigt allvarligt i framtiden, att man måste ha PK-åsikter och andra blir nedtryckta och kriminaliserade. Lite försmak får du i Malmö, i synnerhet om du är jude.