Om Syrien, om Jona m.m.

Jag återkommer snarast med några summerande kommentarer i Jona-debatten, måste dock hinna läsa igenom allt först. Det har väl skrivits motsvarande en bok här på bloggen i ämnet på 14 dagar.

En reflektion när man är i Qatar. Det som händer i Syrien uppmärksammas mycket i media här. Mördandet av Syriska befolkningen pågår dag efter dag, det har pågått länge. Grannländerna och övriga länder tittar bara på. Och vad gör globala fredsrörelsen? Har det kommit någon konkret idé därifrån hur man faktiskt kan få stopp på mördandet? Tycker att det är beklagligt med den stora passivitet världen visar inför massmördande, lite hjälpsändningar, lite halvhjärtade diplomatiska försök, och mördarregimen bara fortsätter dag efter dag. Mönstret upprepar sig ständigt i mänsklighetens historia.

Som kristna är ett minimum att vi ber för Syriens lidande folk. Men jag efterlyser mer konkreta handlingsplaner för hur man stoppar massmördande regimer.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • WO

  Världen och des ledande ledare har fullt upp med det verkliga, stora, problemet, speciellt i just mellanöstern det ur mänskligt lidande-synpunkt det värsta som finns att bryda sig med: Israel.

  (ska förstås aningen sarkastiskt)

 • Sefast Tronde

  Tummen upp, för en bra artikel i ViD, 5 dec.

  Rekommenderas, speciellt av de som följt Jona-debatten.

 • Markus Sand

  Man ska vara medveten om att rapporteringen från/om Syrien i Qatar är mycket ensidig och helt emot regimen i Syrien. Det finns tydliga intressen i Qatar att få bort Al-Assad. Syrien är god vän med Iran, vilket gulfstaterna inte tolererar. Dessutom är Al-Assad alewit (kommer utifrån shia-islam), och inte sunni som gulfstaterna. Det tydligaste skälet är ändå antagligen Qatars önskan att dra en pipeline för gas till Turkiet (och väst) och då vill man inte dra den i shiitiskt land (Iran, Irak till största del, Syrien) utan genom sunnitiskt land. Emiren i Qatar har varit drivande för att få FN att störta Al-Assad. Rapporteringen därifrån kan knappast ses som ens ett försök till att vara objektiv. Al-Jazeera som utgår från Qatar driver samma linje, mot Syrien.
  Det är inte bara regimen som dödar i krig, rebellerna är inte bättre på något sätt. Problemen kommer inte lösas för att Al-Assad försvinner. Det finns nog ingen enkel lösning på problemen i Syrien. De kristna är generellt för Al-Assad för att de har haft ett mått av frihet och beskydd under honom, då han också tillhör en minoritet i landet. Många av rebellerna kan bäst beskrivas som jihadister och de våldför sig på kristna och driver bort dem från sina hem. Får regelbundet rapporter från kristna syrier som har släktingar kvar i landet. 

  Det är inte så enkelt som att rebellerna är goda och Al-Assad/regimen är ond mördarregim. Många kristna från Syrien menar att för dem är Al-Assad den minst onda. 

 • Sward

  Bra reflektioner Markus,
  Bilden är komplex, jag inser det. Mitt grundläggande dilemma kvarstår ändå, det pågår ett dagligt massmördande, och omvärlden tittar på. Varför kan vi inte hitta konstruktiva vägar för att stoppa våld och massmördande i världen, det är min huvudfråga?
  hälsn
  Stefan Swärd