Att rädda biologiska mångfalden – besökte Noas ark i vår tid

Att värna om den biologiska mångfalden är en av de stora miljöutmaningarna på vår planet idag. Som kristen tror jag att naturen är skapad av Gud, och vi människor har ansvaret för att vårda om och förvalta naturen. Tyvärr gör vi det ganska dåligt nu för tiden, ett exempel är hur den biologiska mångfalden hotas, många djurarter och växter håller på att utrotas eller har utrotats.

När Noa en gång för länge sedan fick uppdraget att bygga en ark och ta med sig de olika djurarterna med in på arken, handlade det om att rädda planetens biologiska mångfald, att rädda de hotade djurarterna.

En modern form av Noas ark har startats av en schejk i Qatar. Hade idag möjligheten att få göra ett studiebesök i hans anläggning ”Al Wabra Wildlife Preservation”. Det är ett unikt projekt där man mitt i Qatars öken skapat en större oas, där man tar hand om och utvecklar utrotningshotade djurarter. Fick se en hel del sådan djur idag. Jag tänkte idag på Noa när jag vandrade runt på schejkens domäner. Bifogar några bilder på utrotningshotade djur som man försöker rädda vid denna moderna variant av Noas ark. Det är framförallt djur i anknytning till ökenlivet som man har specialiserat sig på.

 Här är en jemenitisk bergsgasell, utrotningshotad, som man försöker rädda på denna anläggning.

 

 

 

 Här är en Addax-antilop, ett annat utrotningshotat djur som lever i trakterna runt arabiska halvön, som man försöker rädda på schejkens anläggning.

 

 

 

 

Det är många utrotningshotade fågelarter man försöker ta hand om på anläggningen. Bilden visar en sällsynt fågelart, heter på engelska ”gang-gang cockatoo”.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • Maria

    Spännande! Den parken skulle jag också vilja se! Tycker det är jättebra att du skriver om konferensen i Qatar och miljö/klimatfrågor, även om det inte blir lika mycket reaktioner då som när det gäller bibelsynsfrågor. Men det här är ju också väldigt viktiga framtidsfrågor som vi ägnar för lite tid åt i kyrkorna om du frågar mej.

  • Ros-marie Johansson

    Då vill jag slå ett slag för likadant projekt fast här i Sverige 
    http://www.nordensark.se/