Jag var alltså med på blockad i går kväll. Vi var ett stort antal flyktingaktivister vid Migrationsverkets anläggning i Märsta i går kväll, en stor grupp var också vid Migrationsverkets anläggning i Flen. Anledningen var att en stor grupp irakier skulle utvisas. Totalt blev det tydligen 40 som utvisades från Flen och 3 från Märsta, de kördes alla till Arlanda, flyktingaktivisterna följde med även dit.
Dessa utvisningar görs diskret mitt i natten, inte från Arlandas vanliga terminaler utan från godsavdelningen på Arlanda. Det är stora polispådrag inkopplade. I Märsta var det säkert 40-50 poliser på plats för att utvisa 3 irakier. Jag reagerar på att flyktingar hanteras som grovt kriminella i dessa utvisningssituationer.
Jag har följt vissa fall av utvisningar av Irakflyktingar. Iraks regering har vädjat till Sverige att inte utvisa för närvarande, för det går inte att garantera deras säkerhet när de kommer tillbaka till Irak. Irakflyktingar handlar ofta om Iraks kristna minoritet som är mer utsatta än någonsin. Internationellt har det protesterats mot Sveriges omfattande utvisningar av flyktingar till Irak.
Vi aktivister blockerade de tre utfarterna vid Märstaanläggningen för att uttrycka sympati och deltagande för de utvisade flyktingarna och för att markera att alla svenskar inte är med på detta. En form av aktiv demonstrationshandling, så ser jag på det. Jag var inte vid den passage där flyktingarna fördes ut i går kväll, utan vid en av de andra två utfarterna. Så jag såg inte den aktuella bussen. Polisen flyttade handgripligt aktivisterna när bussen med flyktingar skulle ut ur området. En blockad innebär rent praktiskt att vi sätter oss på vägen så att bussen med flyktingar inte kan köras iväg, men polisen har en rad olika knep för att ta sig förbi sådana blockader, och brukar alltid lyckas med detta – så vitt jag vet.
Dock har det varit möjligt att stoppa utvisningar genom aktioner på Arlanda.
Jag har försökt här på bloggen att teologiskt försvara och motivera för ett radikalt kristet engagemang i flyktingfrågor. Från Elimkyrkans sida försöker vi ta dessa frågor på allvar. Vi gör det på många olika sätt, vi jobbar aktivt med integrationsfrågor – här är kristna församlingen en fantastisk miljö för integration – t.ex. genom att ordna undervisning i svenska i Elimkyrkan, vi samlar in matkassar, vi har organiserat att gömma utvisningshotade, vi deltar i demonstrationer och blockader, vi medverkar i media i debatten, vi hjälper till med att ordna bostad, vi hjälper till med kontakter med myndighetssverige etc. Vi har börjat litegrann med att bli en mer socialt engagerad kyrka. Och jag är stolt över att vi har pastor Jean i vår församling och ett fantastiskt etiopiskt pastorspar, Mesfin och Meheret som arbetar med dessa frågor med fokus på etiopier och eritreaner.