Rapport från blockad i går kväll

Jag var alltså med på blockad i går kväll. Vi var ett stort antal flyktingaktivister vid Migrationsverkets anläggning i Märsta i går kväll, en stor grupp var också vid Migrationsverkets anläggning i Flen. Anledningen var att en stor grupp irakier skulle utvisas. Totalt blev det tydligen 40 som utvisades från Flen och 3 från Märsta, de kördes alla till Arlanda, flyktingaktivisterna följde med även dit.

Dessa utvisningar görs diskret mitt i natten, inte från Arlandas vanliga terminaler utan från godsavdelningen på Arlanda. Det är stora polispådrag inkopplade. I Märsta var det säkert 40-50 poliser på plats för att utvisa 3 irakier. Jag reagerar på att flyktingar hanteras som grovt kriminella i dessa utvisningssituationer.

Jag har följt vissa fall av utvisningar av Irakflyktingar. Iraks regering har vädjat till Sverige att inte utvisa för närvarande, för det går inte att garantera deras säkerhet när de kommer tillbaka till Irak.  Irakflyktingar handlar ofta om Iraks kristna minoritet som är mer utsatta än någonsin. Internationellt har det protesterats mot Sveriges omfattande utvisningar av flyktingar till Irak.

Vi aktivister blockerade de tre utfarterna vid Märstaanläggningen för att uttrycka sympati och deltagande för de utvisade flyktingarna och för att markera att alla svenskar inte är med på detta. En form av aktiv demonstrationshandling, så ser jag på det. Jag var inte vid den passage där flyktingarna fördes ut i går kväll, utan vid en av de andra två utfarterna. Så jag såg inte den aktuella bussen. Polisen flyttade handgripligt aktivisterna när bussen med flyktingar skulle ut ur området. En blockad innebär rent praktiskt att vi sätter oss på vägen så att bussen med flyktingar inte kan köras iväg, men polisen har en rad olika knep för att ta sig förbi sådana blockader, och brukar alltid lyckas med detta – så vitt jag vet.

Dock har det varit möjligt att stoppa utvisningar genom aktioner på Arlanda.

Jag har försökt här på bloggen att teologiskt försvara och motivera för ett radikalt kristet engagemang i flyktingfrågor. Från Elimkyrkans sida försöker vi ta dessa frågor på allvar. Vi gör det på många olika sätt, vi jobbar aktivt med integrationsfrågor – här är kristna församlingen en fantastisk miljö för integration – t.ex. genom att ordna undervisning i svenska i Elimkyrkan, vi samlar in matkassar, vi har organiserat att gömma utvisningshotade, vi deltar i demonstrationer och blockader, vi medverkar i media i debatten, vi hjälper till med att ordna bostad, vi hjälper till med kontakter med myndighetssverige etc. Vi har börjat litegrann med att bli en mer socialt engagerad kyrka. Och jag är stolt över att vi har pastor Jean i vår församling och ett fantastiskt etiopiskt pastorspar, Mesfin och Meheret som arbetar med dessa frågor med fokus på etiopier och eritreaner.

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • ulrikajansson

  Det är en bra sak att få känna stolthet över sin församling men för att den stoltheten skall vara meningsfull måste all aktivitet i församlingen ständigt granskas.
  Till helgen har din församling inbjudit till en helandekurs i ”Healing rooms.”
  Nu har jag börjat titta lite närmare på detta men har fortfarande problem med engelskan. Kan någon hjälpa mig att förstå.
  http://www.letusreason.org/Popteach42.htm

 • Joel Gabrielsson

  tack för igår stefan! Guds frid! /joel

 • Fred

  Ulrika, är det inte bättre att du ringer Elimkyrkan för att få svar på dina frågor? Du avviker ganska kraftigt från ämnet ”blockad”, håller du inte med?

 • Svensk

  Tror att jag ska köpa en tårta till poliserna och migrationsverket. De sköter sig bra ju! 

 • ulrikajansson

   Han talar även om stoltheten i sin verksamhet vilken jag ifrågasatt (verksamheten och inte stoltheten)både via e-post till elim och direkt via tex. denna blogg. Utan svar.

  Avsikten var att skicka brevet lokalt men jag börjar tro att mitt brev hamnade på en annan nivå. Svar har inte kommit trots en ganska enkel fråga och tiden har runnit iväg. Swärd verkar anse det viktigare att twittra med människor som egentligen inte bryr sig (åtminstone var det så igår) än att möta allvarliga frågeställningar kring EFK framförda av människor som bryr sig.

  Varför tycker inte du att mina frågor är viktiga att svara på?
  Inte en enda människa har försökt att översätta delar av den text som jag vill förstå.

 • ulrikajansson

   Du har inte släktforskat du inte.

 • http://www.facebook.com/people/Lennart-Jacobson/100001340117306 Lennart Jacobson

  Gud välsigne Er som gör något när människor som har det svårt behandlas så illa. De är en kristen plikt att hjälpa människor i nöd, t ex invandrare. Många av dem är dessutom kristna som förföljs.

 • Stefan Pehrson

  Det är ju ändå brottsligt att direkt försöka hindra myndigheterna i deras uppgifter.
  Opinionsbildning och demonstration av åsikter är en helt annan sak.

 • Rut Bergsjö

  Men du som Lutheran kanske inte är helt missnöjd med Luthers hinder mot dåvarande makt?

 • Stefan Pehrson

  Menar du påvedömet? I så fall handlar det ju om att göra upp med ogrundade maktanspråk. Då går man emot själva anspråket om makt.
  Det är inte samma sak som att bekämpa en i sig erkänd makt för att man inte godtar dess beslut.

  Vad det gäller den världsliga myndigheten, ”överheten”, erkände Luther ju den fullt ut i enlighet med Romarbrevet 13 med flera ställen.
  Det innebar dock inte att han inte kritiserade dess beslut ett antal gånger. Den högste fursten, kejsar Karl V, kallade han ”en olycka för Tyskland”. Men det innebar inte att han inte böjde sig för deras beslut. Överheten är en Guds ordning, som även kan innebära lidande. 

 • ulrikajansson

   Fast du gillade den kommentar intill som ville ge migrationsverket och polisen en tårta.
  Får inte ihop det. Bara för att man lyder behöver man ju inte belöna? Ibland är min upplevelse av dig (obs. upplevelse) att det saknas normal empati. Vilka är vi att tala om lidande? Vår tillvaro är väl ett paradis i jämförelse?

 • Stefan Pehrson

  Som du märker så handlar det här om en tillspetsad situation, där vissa medborgare i vårt land menar sig ha rätt att direkt gå emot våra gemensamma myndigheter och ingripa mot deras arbete. Det är då påkallat att ge myndigheterna sitt moraliska stöd. De har utfört sitt jobb på ett riktigt sätt. 

  Men samtidigt är de även bättre som medborgare räknat än de som använder sin yttrande- och demonstrationsfrihet till att gå på våra tjänstemän och hindra dem i sina uppgifter och samtidigt orsaka kostnader och resursförluster.
  Det handlar här om att stå upp för hela vårt samhälle, och inte tillåta godtyckligt handlande människor göra anspråk på det moraliska övertaget.

  Dina funderingar beträffande min person lämnar jag därhän.
  Självklart kan vi tala om lidande. Men framför allt har vi rätt att hänvisa till rådande lagar.

 • ulrikajansson

   När din omsorg hellre handlar om att tillfredsställa smaklökarna hos personalen än att ens beröra de utvisades hälsa får du fortsätta debatten utan mig.