Kommenterar skandalen vid Tillväxtverket

Kommenterar skandalen i Tillväxtverket idag, i en Dagenintervju som man hittar här. Säger något om betydelsen av god ekonomisk moral, viktigt för alla som hanterar pengar, oavsett om det handlar om myndigheter, företag eller kyrkor. Professor Hans de Geer kommenterar också detta case.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.facebook.com/lars.nilsson.35175 Lars Nilsson

  Ska inte moralisera för mycket.

  Men..

  Undrar om svenska politiker förstår att ledare har ett ansvar att föregå med gott exempel.
  och hur ska man motivera den vanlige svensken att betala skatt och vara ärliga om ledarna bär sig åt som tjuvar. Illa om myntigheter blir pratmakare om demokrati men rövar folkets pengar.

  Visheten bygger sitt hus, dårskapen river det med egna händer (orspråksboken)

 • ulrikajansson

  Självklart ska varje skattekrona förvaltas på ett sätt som hjälper medborgarna på bästa sätt i vardagens primära behov.

  Men,
  vad säger Swärd om stiftelsen Livets ord, tillika ägare av Världen idag(?), om deras sätt att använda pengarna?
  En stiftelse utan vidare insyn?
  Driven av en sluten familjeklan med egenmakt?
  Drar denna klan ur medlemmarna, de längtande, törstande, deras pengar på ett rättmätigt sätt?
  Till vad används deras pengar?
  Resor till rom?
  Utbildning i villfarelse?
  Böcker för självhjälp?

  Hur kan det vara så förtvivlat svårt att ens försöka spegla sig själv i Herrens spegel innan man väljer ut dagens arbetsuppgifter från de världsliga rubrikerna.
  Hur är det med föredömet Swärd?
   

 • Tea Gustavsson

  Som mångårig statsanställd måste jag ändå ställa frågan: Är inte svenska folket intresserat av att låta statsanställda känna att de är värda något och peppa dem att fortsätta sitt goda arbete? Klart att statsanställda inte ska leva ett liv i lyx, men tro mig, den lyxen syns inte till. Vi har betydligt lägre lön än vi skulle haft på öppna marknaden, vi får ständigt höra att vi kostar pengar och vi får vara glada om vi någon gång om året får en arbetslunch betald (absolut inte en självklarhet).

  Jag har en tid jobbat på en svensk myndighet som satsat lite mer pengar på sina anställda än jag är van vid. Det är förvånande hur mycket det kan göra att dricka sitt kaffe ur Rörstrandsporslin istället för ur en IKEA-mugg.Varje gång jag ser min Rörstrandsmugg blir jag glad!

  Det är inte muggen som gör att jag gör mitt bästa på jobbet, det är det kontakten med medborgarna och drivkraften att vara med och skapa ett gott samhälle som gör, men muggen uppmuntrar i tråkiga stunder. Lunchen vi en gång åt på Grand var också ett glatt inslag i en annars ganska tung vardag.

  Nu skapar lön och förmåner inte motivation i sig själva, men de är hygienfaktorer som inte ska föraktas. De hjälper människor att fortsätta ligga på den nivå de ligger. Jag tycker att det borde ligga i svenska folkets intresse att skapa förutsättningar för att bibehålla en hög kvalitet bland de anställda. Om det innefattar lite internrepresentation då och då, so be it! Det kan ge mer  värde åt staten än de ynka kronor som sparades det året alla anställda fick ett par tubsockor i julklapp… (true story)

 • Westinbo

  Tillväxtverket skapar ju i alla fall tillväxt inom krogbranschen.

 • http://www.facebook.com/lars.nilsson.35175 Lars Nilsson

  Om ett gott samhälle funderar jag lite Tea och tror i så fall man måste se hela samhället och vilka förmåner olika människor får eller inte får. jag för min del arbetade för sveriges stösta städbolag ett multi nationellt bolag och dom plockade bort alla former av julmiddagar och presenter man ansåg inte att det är arbetsgivaren skyldighet att ge något, bara betala ut lönen.punkt slut.

  Men något jag fick konstatera var att våra högre chefer och våra kunder åkte till dyra gästgifar gårdar och smorde kråset, inga besparingar där inte.

  Läser man i DN:S och SVD där folk ger sina kommentare märker man att vanliga människor är rätt arga på att vissa människor tydligen står över ”vanliga arbetare” och anser sig vara fötjänta av förmåner som vanligt folk bara kan drömma om. hur skulle det kännas om man har 3 barn till 2 ställer man fram talrikar och lastar upp fin mat till dom. Den 3:e får höra det finns knäckebröd men ta bara 2 skivor, tror knappast den 3:e kännt att det är rättvist.

  Men på samhällsnivå tror tydligen höjdarna att vanligt folk köper sådant resonemang

 • Nils

   För att hålla oss till ämnet, så är väl Livets Ord en mönsterbild på hur ett Tillväxtverk ska fungera.
  Livets Ord genererar Tillväxt.
  Sen kan man alltid ha synpunkter på svågerpolitik, generaldirektörer som är politiskt tillsatta visavi familjeministrys där ättlingar & familje medlemmar ges VD-position utan meritering etc.
  Men det är också familjens ensak så länge församlingen accepterar alt. fortsätter med sitt underordnande förtroende.
  Å andra sidan skulle någon, åtminstone någon församling vara betjänt av ett uns av det driv som Livets Ord påvisar, senast reflekterat av  Tommy Dahlman:
  http://blogg.varldenidag.se/dahlman/2012/08/06/recension-europakonferensen-2012/

 • ulrikajansson

  Ja, inte var det Swärd som svarade men nåväl.

  Frågan vi måste fråga oss är vad som är god tillväxt i Kristi kropp. Om vi förstår vad som är gott så kan vi bättre förstå hur pengarna ska användas.

  Precis i dagarna så har jag på mycket nära håll sett hur en människa blivit förstörd genom Livets ords ”omsorg” . Inte blev det mycket av andlig tillväxt hos den människan. En riktigt dålig investering av pengarna hos LO helt enkelt.

 • http://www.bolonegren.wordpress.com/ Bo Lönegren

  Exemplet med Livets Ord tycker jag var väl valt. Känner en massa människor som är eller varit med i LO, ingen har upplevt vad du beskriver men betvivlar inte att du säkert träffat någon sårad människa, det har jag också mött som kommit från sk traditionella sammanhang. De finns tyvärr lite varstans. Men som sagt LO är väl en församling som verkligen genererat tillväxt och påverkat världsdelar (Ryssland, Asien, mfl), hur många andra svenska församlingar kan man säga det om?

 • ulrikajansson

   Visst finns det skadliga saker i de flesta samfund men det berättigar inte felen. LO,s statistik är dock lite speciell?
  http://bibelfokus.se/statistik_avhoppare

 • PeJohansson

  Hur stor är skandalen att det finns något som heter själavård under absolut tystnadsplikt och att bakom detta nya (numera hopsydda) skynke av tystnadsplikt  kan exempelvis pastorer sitta längst in i templet och ta del av och gotta sig i berättelser om hur ledare i församlingen konsumerar miljonbelopp på tjänster från prostituerade, undergräver familjeekonomin, utsätter sig själv och andra för både fysiska och andra risker utan att åtgärder vidtas.
  En komponent i budskapet om Jesu död på korset ÄR församlingens insyn i även vad det översta prästerskapet tidigare höll på med i det fördolda och att ljuset tilläts komma in längts in i templet när förlåten rämnade, nu höljs allt mer i dunkel och mörker.Är det bara olika nivåer av spelplan och kritik och nivån för Tillväxtverket är på den nivån Swärd har att hantera?

 • Tea Gustavsson

   Jag är helt enig med dig att problemen börjar när gapet blir för stort mellan vad som är tillåtet för ledarna och vad som är tillåtet för ”folket”. Det jag egentligen vänder mig emot är medias och enskilda personers direkta fördömande över varje form av statlig utgift. Jag har inte läst in mig på Tillväxtverkets utgifter så jag kommenterar bara allmänt just nu. Det är OK att bli upprörd över oansvarigt slösande men det är inte alla stora utgifter som är det. En middag på Grands kan mycket väl vara en vettig investering av skattemedel, allt beror på omständigheterna.

 • Niklas

  Ulrika!

  Jag känner inte till L O i detalj, men har givetvis inte undgått att känna till dess existens eftersom de har granskats av media sedan starten 1983. 

  Varför granskar inte tidningen Dagen & co andra församlingar och samfund i Sverige? Exempelvis Rörstrandskyrkan, Immanuelskyrkan m.fl. Hur sköter de ekonomin, tillsättandet av tjänster etc? Brukar du även ifrågasätta ovanstående församlingar?

  L O har spridit evangeliet i stora delar av världen, medan vi andra sitter i våra kyrkor och dricker vårt kaffe i lugn och ro. Själv blev jag omedelbart helad efter ett besök hos L O 1988. (Sedan dess har jag varit där 4-5 ggr, med några års mellanrum). 

  Jag är uppvuxen inom Sv. kyrkan med dess liturgi men har även besökt många ”väckelse/tältmöten” inom pingst. Trots alla skrik och tungotal har jag känt mig lika tom inombords. Men inom trosrörelsen har jag fått uppleva en substans i förkunnelsen samt ordning och reda under Gudstjänsterna. 

  Men för att återgå till ämnet så är det givetvis ärlighet en grundbult i all (ekonomisk) verksamhet. I synnerhet om man har en kristen bekännelse. 

 • http://www.facebook.com/lars.nilsson.35175 Lars Nilsson

  Det jag tycker man kritiserar bra i tidningarna är ”ledarskaps kultur”

  Tänker lite på kung David som sa:-  Stolt ger jag Herren äran, de betryckta hör det och gläds.

  Man kan ju undra hur det går ihop att dom fattiga och betryckta i landet blev glada när David prisade gud, jag tror att hans sätt att vara kung och ledare på var annurlunda än dagens elit som mest verkar locka fram svordommar :)