Det har varit en till intensiv dag om pastor Jean. För min del har jag under dagen blivit intervjuad av Sveriges Television, ETC och Expressen. I detta mediedrev som vi flyktingaktivister har aktivt försökt skapa, är det viktigt att vara sansad och hålla huvudet kallt. Jag vill kortfattat kommentera situationen.
1. Media är misstänksamma mot berättelser om flyktingars utsatthet. Det behövs mer än den enskilde flyktingens egen berättelse för att övertyga om trovärdigheten. Dessa frågor har dykt upp även i detta fall. När det gäller pastorns berättelse tidigare, om faran av att utvisas till Kongo, anser jag att den är mycket trovärdig. Vi har gjort en egen utredning i Elimkyrkan, och jag menar att det inte ens finns några överdrifter i hans berättelse. Att berättelserna från Kongo nu skulle vara fejkade tycker jag är helt osannolikt. Nu har utvisningen redan skett så den berörda pastorn har inget att vinna på att gå ut med detta budskap om tillfångatagande och misshandel om det inte vore sant. Han har efter utvisningen möjligheten att söka jobb i Stockholm eftersom vi har skapat en pastorstjänst åt honom i Elimkyrkan, så hade han varit en fri man i Kongo hade det räckt med att promenera till svenska ambassaden i Kinshasa och lämna in en ansökan om att arbeta i Sverige. Det skulle bara försvåra hans situation att gå ut med en fejkad berättelse om misshandel och gripande. Jean Kabuidibuidi har tidigare varit trovärdig i det han har berättat så jag har ingen anledning att tro att det skulle finnas överdrifter eller osanning i detta fall.
2. Bra inslag i TV4 och stort tack till Christian Wigardt som konsekvent följt denna fråga under en längre period. Två Elimmedlemmar intervjuades förutom pastor Jean, riksdagsledamoten Emma Henriksson och en av våra pastorer, Maria Furusand. Bra insatser. Det är roligt att både SVT och Expressen har börjat följa frågan.
3. Det har skapats ett väldigt spännande nätverk kring denna fråga och sociala medier visar en väldig slagkraft i att skapa engagemang och sprida snabb information. Är djupt imponerad över insatserna från många flyktingaktivister. Ska vi kunna driva de flyktingpolitiska frågorna är det nödvändigt att ta upp enskilda exempel. Och jag är djupt imponerad över det omfattande engagemang många människor visar. Den här typen av informella nätverk som skapas kring medmänsklighet och att man bryr sig om sin nästa, är starka sociala krafter. Här kan människor med olika utgångspunkter mötas kring en gemensam nämnare. Det skapar en social sprängkraft.
4. Efter att ha följt fallet pastor Jean är jag djupt skeptisk till svensk flyktingpolitik. Jag presenterade för Migrationsverket och Migrationsdomstolen en hållbar lösning på denna fråga – arbete istället för utvisning, men det avvisades på grund av den strikta och icke flexibla lagstiftningen. Att hålla pastorn inlåst i fem månader tycker jag har varit horribelt. Vid ett tillfälle har jag använt ordet Guantanomo för att beskriva det – jag vet att det är tillspetsat men jag menar nog att det ligger något i det. Och i detta fall handlar det om att hålla någon inlåst utan några misstankar om brott, i Guantanamo har man i varje fall hållit folk inlåsta som har varit misstänkta för svåra brott. Jag kan förstå att man förvarar flyktingar enstaka dagar eller veckor inför en utvisning, men fem månader är uttryck för en kapsejsad flyktingpolitik.
5. En stor svaghet i svensk flyktingpolitik är att olika samhällsorgan skyller på varandra, och den berörda flyktingen hamnar i kläm. Politikerna har distanserat sig från flyktingpolitiken genom att bara stifta lagar, det är Migrationsverket och migrationsdomstolarna som ska sköta tillämpningen. Men i detta fall angående pastor Jean blev det ingen aktör som tog ett verkligt ansvar för situationen. Politikerna skyllde på att de inte fick göra något, Migrationsverket skyllde på lagstiftningens begränsningar vilket även migrationsdomstolarna gjorde. Det verkar som att vi har skapat ett system som gör det så svårt som möjligt att ta emot flyktingar. Jag är imponerad över vänsterpartiets flyktingpolitiska talesperson som bryter mönstret och nu riktat en interpellation till Tobias Billström i denna fråga.
6. Jag har varit djupt personligt engagerad i denna process. Som kristen känner jag en djup smärta och vill visa medmänsklighet och barmhärtighet mot människor som upplever utsatthet och betryck. Tyvärr är man så begränsad och klarar så begränsade enagemang. Att man är starkt känslomässigt engagerad leder också till att man uttrycker sig känslomässigt och engagerat. Mitt ordval i SVT idag om att tala om Hitlerjugend och jämföra med att utvisa kvinnor till Kongo var ytterst tillspetsat. Jag beklagar om ordval har stört någon. Men faktum är att den värsta hanteringen mot kvinnor, kanske i mänsklighetens historia, har varit just i Kongo under de senaste 20 åren. Miljoner kvinnor har blivit våldtagna i Kongo. Jag tänker då på nazismens brott, vissa händelser i Afrikanska stater ligger nästan i samma division. Det går över min fattningsförmåga hur det kan uppfattas humant och rimligt att utvisa en kvinna till Kongo, det gäller ju även en familj i detta fall. Men det är mycket jag inte begriper.
7. Tyvärr är detta bara ett fall, det finns många människor i utsatta situationer som hotas av utvisning. Jag har förståelse för att Migrationsverket har svårt att göra bedömningar. I synnerhet när det är svårt att fastställa identitet, ursprung, och vilken form av hotbild en person är utsatt för. men i fallet Jean Kabuidibuidi tycker jag att det finns så mycket material från människorättsorganisationer, internationella rapporter m.m. så det var inte särskilt svårt att visa att pastorn var trovärdig när han menade att det var riskabelt att utvisa honom till Kongo.
8. Jag ber till Gud och hoppas att hela denna situation ska lösa sig. Jag ser fram emot att få höra honom predika i Elimkyrkans predikstol i Stockholm.
9. Jag hoppas på en lösning i detta fall, men sen kommer kampen att gå vidare. Den utsatta enskilda människan behöver stöd från människor som drivs av medmänsklighet och barmhärtighet.
Pingback: Tack Stefan Swärd och andra som uppmärksammat den inhumana flyktinghanteringen. - Bengts Blogg()
Pingback: Stefan Swärd viktig opinionsbildare för human flyktingpolitik | Bengt Malmgren()