Kvar i Sydafrika

Jag är fortfarande kvar i Sydafrika och påbörjar hemresan till Sverige på lördag morgon. Har haft rejält med feber en dag, och några dagar med begränsad internetuppkoppling, därför har det varit lite tyst från mig.

Har skrivit en ledare i Världen Idag som är en sammanfattande slutsats av FN:s klimatkonferens som jag har jobbat med. Tidningen Hemmets Vän har också publicerat en intervju med mig om mina intryck och bedömningar.

Noterar att det har varit debatt om min bok kontra Rob Bells bok. Kan dock inte säga något om detta, eftersom jag varken har tagit med mig min eller Bells bok till Sydafrika. Kliver in i den debatten så fort jag kommer hem, så fort jag hinner.

Har inte hört något än om pastor Jeans utvisning, jag ber till Gud om att svenska myndigheternas fjärde försök att utvisa honom, vilket är på gång, att det ska misslyckas.

Vi har ägnat oss åt turism idag och titta på krokodiler, zebror, giraffer, grön mamba, svart mamba. Har lärt mig att svart mamba och pufform är Sydafrikas farligaste ormar.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Anonym

  Hej! Hoppas att du är frisk igen. Namninsamlingen droppar på i sakta fart nu, men skickade in namn igår. Man blir ju lite nedslagen när man ser vad som händer i Gennafallet. Och familjen från Ånge. Vilka julgåvor vi ger. Sätter åter in länken om nån inte har skrivit på eller kan sprida den. 
  http://namninsamling.se/index.php?Namn=Namn&sida=2&nid=6075&fnvisa=namn

 • gäst

  Hej!

  Läste artikeln.
  ” Visst finns det en del som
  ifrågasätter klimatforskningen, framförallt i USA. Men man behöver
  komma ihåg att IPCC som organiserar klimatforskarna är en mycket bred
  forskarsammanslutning med cirka 3 000 forskare involverade från hela
  världen. Och man behöver komma ihåg att samtliga ledande
  vetenskapsakademier i världen står bakom klimatforskningen, så det är
  ingen udda riktning inom vetenskapen”

  3000 forskar säger inte så mycket om man inte vet hur många som kritiserar. Att det framförallt är från USA är inget bra argument för att inte lyssna på dem. Du skriver att ”samtliga ledande Vetenskapsakademien i världen står bakom klimatforskningen”.
  Vad jag har uppfattat så är det inte alls så. En stor majoritet utgår från att koldioxid påverkar klimatet. Få vet att det finns många, och väldigt många, som faktisk är s.k. skepptiker. Om det kommer från USA, Sverige (Vilket faktiskt finns en hel del) eller någon annan stans, vad har det med saken att göra? Ska vi inte ta till oss fakta, och då alla fakta, utvärdera och ifrågasätta? Vara sanningssökare?

 • Nils

  Förstår om du tycker debatten i Sverige börjar bli lite inavlad & med brist på perspektiv…
  Nu är Torsten Åhman inne på sin 8:e stridsförklaring: ”Swärd versus Bell VIII”.
  Märkligt med klängerväxter… de tenderar att slingra sig & aldrig släppa taget – kanske synonymt ?!

 • Westinbo

  Fanns det inte i allegorin ”Kristens resa” av John Bunyan ett teologiskt träsk där teologerna hade gått ner sig i sina teologiska disputationer. Om inte, så borde det ha funnits ett.

  Förlora inte perspektivet!

 • Mikael

  Hej gäst!
  Du skriver så insiktsfullt och bra så jag har lust att ta ge en liten reflektion till.

  När Stefan Swärd diskuterar Kinas utsläpp emot utsläppen från Usa så tänker man inte på per person jag är inte ens säker om Sverige per person släpper ut mindre än Kina. Svergie valde att frisera Siffrorna man tog inte med viss del av flygets utsläpp och man räknade possitivt på 6 % den förra ekonomiska nergången gav!
  Det är lite knepigt till och med när landet håller på att stanna i produktionen har vi nytta av det i något sammanhang!

  Det finns ett ohälsosamt sätt att diskutera fakta vi vet att 2 gradershöjningen kommer vi inte att kunna stoppa i tid för. När Al Gore visa hela världen vad som händer, så är vi redan där med översvärmningar i Världen och onormal torka i Afrika,
  och så vidare. Hela skräckvisionen Al gav oss rullas upp i våra nyhetskanaler!

  Surhetsgraden i vattnet går så snabbt i sin ändring att arter inte hinner att anpassa sig. Vi kan vara sista generationen som äter fisk utan att betala en förmögenhet för den.

  Och här står vi och beter oss som ett gäng grälsjuka politiker i en gigantisk sandlåda och det är barnen vi berövar en normal framtid!

  Nu mina vänner nu är det för sent i alla fall för att Al Gore skräckvision kommer att starta, Det jag hoppas på är att Canada, USA, INDIEN & KINA strävar emot att visa gott omdöme.

  /Mikael

 • gäst

  Hej Mikael!

  Jag valde att inte diskutera olika fakta och argument för jag tror inte det ger så mycket här, utan dem som vill får själv söka på internet finns mycket intressant där. Det jag ville ta upp var just det jag skrev om Stefans artikel. För mig känns det som att han bortförklarar den kritik som förs mot Bla IPCC, med att den främst kommer från staterna och att då är det då inte är något att ha. För alla vet ju att amerikanarna är helt korrupta (Ironi). Vad är det som säger att deras fakta inte stämmer? Dessutom finns det extremt många forskare och vetenskapsmän i Sverige, Kina, Ryssland osv som också kritiserar.
  Det dem kritiserar i första hand är inte om vi gör på rätt sätt eller inte, utan om koldioxiden i huvud taget har en inverkan på klimatet eller inte. Detta som blivit konsensus. Det är kritiken. Det är den fakta jag tycker att vi också ska ta till oss och söka vad som är sant!

  Sen finns det miljöproblem som det behövs göras något åt sura hav t ex. Håller med dig helt där. En tanke där om man ska göra en koppling till klimatet är, vad tror du händer om det visar sig att koldioxiden inte påverkar vårt klimat? Kommer det skapa ett förtroende för vetenskapen? Kommer det ha nån påverkan på övriga världsproblem, som då verkligen är ett problem?! Jag tror det. Det är en anledning till varför detta kan bli så farligt.

  //Gästen