Ledare i Världen Idag idag om världsekonomin

Jag har för första gången i mitt liv gått och blivit ledarskribent också, vilket jag ser som ett förpliktande förtroendeuppdrag. Det är meningen att jag någon gång varje månad ska skriva en ledare i kristna tidningen Världen idag. Min överenskommelse med chefredaktören är att särskilt lyfta fram ekonomiska frågor ur ett kristet perspektiv. Eftersom jag i slutet av sjuttiotalet brottades med frågan om jag skulle doktorera i Nationalekonomi eller i Statskunskap, så har jag en gedigen ekonomutbildning i botten, kunskaper som jag inte har använt särskilt aktivt, inte heller i min konsultverksamhet. Som ni vet valde jag ju att satsa på Statskunskapen, efter ingående samtal med min kristna vän och broder Anders Altersten, som utbildade lärare i Samhällskunskap. Anders fick lämna detta jordeliv för något år sedan.

Här är min ledare i dagens tidning. Jag tar upp utmaningen i den globala världsekonomin, och manar till vikten av profetisk vaksamhet och att vara oberoende av det materialistiska systemet. Artikeln skrevs före gårdagens börsfall, så den är riktigt aktuell idag.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Inge

  Bra skrivet men frågan är bara hur vi Kristna rent konkret skall göra när vi ser allt detta ske utan att helt avskärma oss från denna världen? Det är så lätt att tycka si och så, lyssna och ta råd av än den ena experten efter den andre samtidigt som vi dras med utan att vi riktigt förstår hur det gick till? Ta bara det penninglösa samhället som man snart totalt infört samtidigt som ingen Kristen  knappt vågar tala om detta längre!
  Du som är intresserad av ekonomi vad säger du om nedanstående  Youtube klipp?
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Dd_gYMhYLaQ
  Är detta verkligheten om världens ekonomi eller är detta bara fantasi?

   

 • wildwest

  Som kristna ska vi hålla oss nyktra (=sunda) och använda sunt förnuft. T ex att inte överbelåna sig, t ex att inte vardagskonsumera för pengar som vi måste låna, t ex att inte skaffa oss en överdådig livsstil som det är svårt att skiljas ifrån när ekonomin stramas åt. Vi ska rösta på partier som ser till att vi får så robusta statsfinanser som möjligt. En stat är till stora delar lik en hushållsekonomi. Den som inte trott det förut, ser det nu i eurozonen.
   
  Nu är det dessutom livsviktigt att stå upp för yttrandefrihet och demokrati. Genom USAs fiasko inför sin förestående betalningsinställelse så har Kina all rätt när man hånar demokratin som bara ser till sitt eget partis, sin egen ideologis, i bästa fall sitt eget lands bästa, och glömmer vilket inflytande man som supermakt har. Politikerna i Europa fegar samtidigt ur eftersom man innerst inne inte vill stödja länder som har förstört för sej själv, men samtidigt sitter fast i stoltheten att ha genomtrumfat eurozonen politiskt. Det syns inget ledarskap just nu, det är det världens börser reagerar på. Världens ekonomi är ihopkopplad som aldrig förr, vad som behövs är en stark ledare som tar tag i både det ekonomiska kaoset, råvarudistributionen och klimatproblematiken. Och vad säger Bibeln om en sån ledare? Samtidigt visade en opinionsundersökning att en skrämmande stor andel av svenska ungdomar föredrar diktatur. Det är nu den kristna sunda livsbejakande rösten ska höras som allra klarast i detta förvirrade samhälle!

 • O.P

  Det finns väl inget sådant parti? Dom som alla andra skor sig själva, när statsministerns och statsrådens löner höjdes så sänktes pensionerna, jag kan inte tänka mig att dom konsumerade mer,möjligen fick dom lite mer att leka med på fonder och dyl. Men det kunde pensionärerna och andra lågavlönade gjort om dom fått mer, och med det skapat arbete.

 • Pingback: VIDLeaks: Del 15: Bara hälften av pengarna kom in()

 • Läsare

  wildwest

  Har du semester, det var länge man såg dig så flitig både här och där 😉

  Sköt om dig

 • http://profiles.google.com/stig.melin.vasteras Stig Melin

  Stefan!
  Jag tycker att din analys av världens ekonomiska situation innehöll det som vi får veta i de flesta medier. I allt väsentligt är det resultat av dåligt ledarskap. De flesta i detta ledarskap har befordrats till sin inkompetensnivå varifrån man styr världens ekonomi mm.  Deras verbala förmåga är större än den reella. Ett inte alldeles ovanligt förhållande på många fronter.

  Jag tror tiden härefter är kort och din avslutning i ledaren är det vi som kristna har att förhålla oss till.

  ”Världsekonomins utveckling utmanar kyrkan till profetisk vaksamhet och klarsyn. Vi ska inte vara rädda för de starka ekonomiska krafter som rör sig i tiden. Och vi ska inte låta oss uppslukas av den materialism som styr världens ekonomi.”

  Jag tror att den stora faran är materialismen som på olika sätt snärjer oss. Vi har alla att på olika sätt bekämpa den. D.v.s. våra egna begär.
  http://stig-melin.blogspot.com/

 • Ulf Stenlund

  I dessa börsoroliga tider lyssnar jag
  regelbundet på de ekonomiska nyheterna via CNN. Ännu intressantare
  än det du lyfter upp i din ledare är talet om att vi behöver en
  världsvaluta och att ekonomin behöver styras mer av politikerna. Vi
  som gärna spanar efter tidstecken får nu ytterligare ett kvitto att
  denna tidsålder lider mot sitt slut. När jag tittade på programmet
  korrespondenterna härom kvällen var vinklingen den vidriga
  spekulationen i matpriser. Bristen på mat gör att priserna stiger.
  När spekulanterna köper på sig mat i tider av brist ökar bristen.
  Den enda möjligheten de fattiga som flyttat in till städerna är
  att minska sina ransoner. I Somalia stjäls hjälpen och säljs till
  höga priser till dem som fortfarande har pengar. Vi står inför en
  katastrof som blir extra svår för de fattiga.

 • wildwest

  När jag har semester så skulle jag nog inte skriva alls, då är jag oftast ute och bilar i naturen. Semester har jag ingen haft och vet inte om jag ska ta. Men tack för omtanken!

 • wildwest

  Statsministern har fått sin lön höjd med 4000 kr till 144,000/månaden. Det är 2,85% (enl Aftonbladet).
  Det finns 1,7 miljoner ålderspensionärer i Sverige med en genomsnittlig månadsinkomst på 14,733 kr/mån (enl PRO).
  Statsministerns lönepåslag undandrar varje pensionär 0,002 öre i månaden eller 0,03 öre per år.
  En kopp kaffe i Stockholm kostar ungefär 25 kr. Statsministerns horribla tilltag omöjliggör därför en normal pensionärs kaffekopp vart 708e år! Metusela knorrar.
  Pensionsutbetalningarna per år är alltså ca 25 miljarder. Lite förenklat: om börsen sjunker med 10% på helår så tappar pensionsutbetalningen 2,5 miljarder, ungefär 1400 kr/månaden för en genomsnittlig pensionär (nu är det inte så enkelt och inte så drastiskt i verkligheten).

  Slutsats: har vi bra politiker som förhindrar något av den finansiella berg och dalbanan som beror på Sveriges eget agerande så är dom värda sin lön.
  Göran Perssons berömda devis om att den som är satt i skuld är inte fri var en bra början, särskilt bitarna om ett tak för statsutgifterna. Anders Borgs hårt hållna penningpung kan vi enbart vara tacksamma för. 2008 kunde man fortfarande spä på ekonomin med stimulansåtgärder. I de flesta länder är såna metoder nu omöjliga eftersom plånboken är tom. Sverige kan fortfarande göra det om det skulle krävas.

 • O.P

  Vad jag menade är att om varje pensionär och lågavlönade fich 4000 mer i månaden så skulle det mesta av dom pengarna gå tillbaka till marknaden och skapa arbete.

 • wildwest

  Det skulle kosta statskassan 72 miljarder och därmed tredubba pensionsutbetalningarna. Med all rätta skulle barnfamiljer, studenter m fl tycka att också de hade rätt till detta. Om det nu fanns 72 miljarder liggande för den äldre generationen som ingen visste vad man skulle göra med så vore det isåfall vettigare att investera detta i bättre vård, högre löner för vårdpersonal, bättre skolutbildning och högre ersättningsnivåer för familjer (så att fler barn föds som kan sköta om framtida pensionärer). Det vore en bättre investering än ren förmögenhetsöverföring till landets pensionärer.

 • Staffan

  Bra, att ni ser problematiken idag!  Media har inte gjort det, utan gärna skyllt allt på Tepartiet i USA.  De är ju kristna…!
  –  Vi här i Sverige har det bra.  ”Den som är satt i skuld, är inte fri;  min berättelse om hur Sverige återfick sunda statsfinanser” av Göran Persson kom ut 1997.  Vi har rättat oss efter den!  Och i folkomröstningen 2003 sade vi — till all lycka — nej till Euron.  Nu slipper vi betala för Grekland.
  –  Statsbudgeten gick ihop, utan förlust, 2010.  Inflationen är 1,9%, dvs inom felmarginalen.  Tillväxten var 5,4%, högst inom EU.  Slovakien kom nr två, med 4,0%.  (Siffror från Wikipedia.)
  –  För Euro-länderna däremot, och för USA, är situationen verkligen inte bra…