Om kärnkraft – och om bokmanus

Ägnade onsdagen åt att skriva en rapport om kärnkraftsdebatten. Jag driver ju ett konsultbolag också och skriver ständigt om globala utvecklingen i miljö- och energifrågor. Svenskarna är dock stabilt kärnkraftspositiva, efter en händelse som Fukushima i Japan blir folk mer skeptiska till kärnkraften, men det brukar i regel vara ganska tillfälliga reaktioner. En analys jag gör är att Sverigedemokraterna stabilt stöder regeringen när det gäller energipolitiken. Det var kärnkraftsdebatt i riksdagen i tisdags, hyfsat intressant faktiskt. Det börjar nu komma upp en mer aktiv diskussion om negativa miljökonsekvenser med vindkraften också.

Är nu uppslukad av slutspurten i manuset om min bok om himmel och helvete. Räknar med att bli klar med texten idag, och sedan ska min redaktör Martin Wärnelid titta ett sista varv på texten, leverans till förläggarna på måndag. Frågan om förläggare är klar. Återkommer om detta.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Sofia

  Aha, jag har faktiskt undrat hur det fungerar med ditt miljöengagemang å ena sidan och kristendomstolkning å den andra. Men du är kärnkraftsförespråkare alltså? En pusselbit faller på plats.

 • Ulf Stenlund

  De tidiga miljökämparna gillade kärnkraften eftersom den inte gav utsläpp som tog död på lavarna. 

 • Sofia
 • Bratteborg

  Kärnkraft och helvetstro passar väl bra ihop? Jag undrar om vi som läser här och någon gång ibland gör ett inlägg får förtur på din bok och kan räkna med signerat ex till specialpris?

 • Sward

  Sofia,
  Du övertolkar mig. Jag bara refererade till debatterna i riksdagen i tisdags. Och senaste opinionsmätningen. Alla energislag har sina för- och nackdelar, det finns ingen energiproduktion som inte har några miljöeffekter. Vattenkraft som är genuint förnybart men har en hel del miljöeffekter. Kärnkraften har både för- och nackdelar.
  Det bästa är dock energieffektivisering.
  hälsar
  STefan Swärd

 • Ulf Stenlund

  Nej, vad jag berättade om är tiden då vi hade en försöksanläggning nära Stockholm. Den tidens miljövänner hade kommit fram till att sura utsläpp skulle bli ett minne bott när den utsläppsfria kärnkraften svarar för energin. Förresten inser facken inom den tunga industrin att deras jobb hänger på att energin är någorlunda billig, därav kärnkraftsvänligheten.

 • Anonym

  Ja danskarna får förnärvarande 25% av sin el från vindkraft och 2050 ska utbyggnaden vara klar då ska det vara 100 % så det där med regering och regering är väldigt olika att vi här i sverige ligger långt efter EU genomsnittet när det gäller vindkraft och att politikerna i sverige mest ser problemen med vind är ju då en symptom på svensk mentalitet inte en sanning som gäller över allt i världen.när det gäller att sträva framåt och försöka ställa om landet till förnybart.

  Tur är det att EU och tyskland tagit ledning och lagstiftat om nollenergi hus som standard för alla hus. I sverige går 40 % av all energi vi producerar åt för att värma upp hus, skolor och industrier skulle man lämnat något sådant till svensk ”expertis” så skulle samtalen köra fast rätt snabbt och inga beslut kunnas tas som leder någonstans.

 • Ulf Stenlund

  Som Stefan initierat påpekar, alla energislag har för och nackdelar. Några nackdelar med vindkraften utöver buller i närmiljön är för det första att den behöver kompletteras med elproduktion, som lätt kan regleras. Vinden blåser inte bara vart den vill men också när den vill.medan mänskligheten använder el när det passar oss. I Sverige sköter vi detta med vattenkraft i Danmark används kolkraft och importerad ström. Det går alltså inte rent tekniskt att ha 100% elkraft. En annan nackdel är vindkraftens stora servicebehov, detta är väldigt kostsamt speciellt om kraftverket ligger till havs. En tredje nackdel är att vindkraft fortfarande inte anläggs utan kraftiga subventioner. Det talas gärna tyst om att det är Svensson som får betala de höga elnotorna och att basindustrin tappar sin konkurrenskraft och därmed försvinner både export och arbetstillfällen.
  Lågenergihus är dessvärre överreklamerade. Ingen vill köpa nybyggda hus av detta slag i Skultuna och de som istället bor där med hyreskontrakt fryser på vintern och har det alltför hett när värmeböljor slår till. 

 • Anonym

  ja ja då får vi ge oss till tåls Ulf och låta tyska ingenjörer och lagstiftare + danskarna upptäcka att dom är idioter som inget fatta :)

 • O.P

  Det går rent tekniskt att planera 100% vindkraft i kombination med grannlandet som t.e.x har vattenkraft, och låna av varandra.

 • Ulf Stenlund

  Nej, jag tror inte alls att danskarna är idioter men precis som jag sa och O.P. kommenterar nedan måste vindkraft kompletteras och vill man bara köra vindkraft i Danmark gäller det att ha starka nät mot grannländerna. Det har danskarna men då får man även svensk kärnkraft och tysk kolkraft på köpet. Dom tyska ingenjörerna måste också i huvudsak använda kolkraft för att parera svängningarna i sin vindkraftsproduktion.

 • Bertil Hoffman

  Hej Ulf! Angående energidebatten, läs gärna Gösta Norells bok ”Bondedöden” . En av de finaste böcker jag läst.
  Bertil Hoffman

 • Bo Westin

  Jag är inte så insatt i ämnet men min spontana reaktion är att det kanske inte är så konstigt om danskarna kan bygga ut sin vindkraft för att täcka 100 % av elbehovet (förutom fluktuationer som måste balanseras med andra energikällor) om man jämför deras totala energibehov med Sveriges(jag gissar att Sverige har mycket större totalt energibehov men rätta mig gärna om jag har fel) samt att Danmark är ett ganska platt land som är utsatt för vindarna från det omgivande havet på ett annat sätt än vad Sverige är.

 • Anonym

  Danskarna avsätter stora  pengar för att ställa om till mer miljövänligt svenska staten satsar inte framåt i samma utsträckning det är väl där skillnaden ligger.Här i sverige subventioneras kärnkraften och det är svårt med stöd till vindkraftverk, då kan man inte förvänta sig någon större förändring.

  Dom 100 % el i danmark avser el till industri och hushålls el , men det är sällan man använder el till uppvärmning exempelvis här i sverige har vi ju fjärrvärme verk som eldas med flis,sopor och 15 % fortfarande med kol som är mer ekonomiskt för att användas till uppvärmning.  Att tillverka el för att värma upp med blir för dyrt helt enkelt . När det gäller alternativ energi så bygger man vad som är lämpligt för orten. Exempelvis norrlands kust passar för vind medans inne i norrlands innland passar ved och fliskraftverk bättre i södra delen av landet skåne som är mer en lantbruksbyggd går det att bygga biogas anläggningar exempelvis på det sättet utnytjar man vad som finns rikligt i nejden och dom olika energi slagen kan kompletera varandra. I danmark förutom vind har man en liknande utveckling  man tänker inte bara satsa på vind

  Men det kommer så smått även här i sverige i min egen hemstad Helsingborg storsatsar man på biogas tillverkning både på soptippen och i reningsverken, alla bussar i stan går på biogas exempelvis.

  http://hd.se/helsingborg/2008/09/17/allt-mer-biogas-produceras-i/ 

  Men som Stefan säger är den stora biten besparingsbiten , det lär inte dröja så många år till här i sverige innan passivhus (nollenergihus) hus blir standard enligt lag (som i tyskland) och 40 % av vår energi förbrukning går åt för att värma upp alla hus, industrilokaler och skolor i landet .

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Passivhus

 • Bo Westin

  Kolkraften är den energiresurs som det finns mest av och som räcker
  längst. Om koldioxiden kunde hindras att nå ut i atmosfären genom
  filtertekniker så vore kolkraften ett vettigt alternativ. Tyvärr skulle
  alla vindkraftverk förfula miljön in absurdum. I Linköping pågår
  forskning kring alstring av elenergi från undervattenbaserade kraftverk
  som utnyttjar havsströmmarna. Men världen är på det stora hela för
  fåfäng och tänker för kortsiktigt för att vilja förändra sig. Världen är
  i den ondes våld och penningen är dess gud. Flygplanen spyr ut avgaser
  som aldrig förr inte minst när de ska transportera alla
  miljökonferensdeltagare som sedan inte kan enas ens om några gemensamma
  styrdokument.  De bensintörstiga SUVarna växer sig allt större i takt
  med att förarnas ego växer.

  Jag tycker förresten att förekomsten av
  bensinslukande lyxbilar ökar för varje dag. De militära konflikterna
  kommer i framtiden alltmer att handla om inflytandet över energitillgångar och andra
  essentiella naturresurser. En begränsad tillgång till naturresurser och
  en omättlig mänsklighet – hur går den ekvationen ihop? För  vem tror på
  att vi människor vill dela med oss och hjälpa varandra. De nationella och
  ideologiska vattentäta skotten är tätare än någonsin.

  Jag tror att
  mänskligheten som en yttersta åtgärd för att bringa ordning i kaoset
  kommer att vara beredda att underordna sig en alltmer totalitär
  (världs)regering. Demokratins grundvalar urholkas alltmer av den etiska
  relativismen och av ett alltmer ohöljt politikerförakt och ett ökat
  förakt för de demokratiska institutionerna. En nyligen gjord undersökning
  visar att den generation som ska ta över efter oss inte är särskilt
  positivt inställd till demokrati, tvärtom är en stor
  andel positiva till totalitära styrelseskick.

  För sent har syndarna vaknat och de flesta sover fortfarande. Seriösa
  forskare anser att mänskligheten redan har passerat kaosteorins berömda
  ”tipping point”. Kan jorden läka sina sår? Nej, men jag tror att Gud kan
  utrota roten till det onda och ska göra allting nytt. Ni får ursäkta, men
  jag kunde inte låta denna diskussion handla enbart om teknokratiska
  överväganden. För vad hjälper all världens vetenskap när människan är
  andligt och moraliskt miljöförgiftad? Nu låter jag som en  inopportun
  domedagspredikant men frågan är vad för sorts predikningar vi människor
  behöver höra i vår tid.

  Förresten – Glad midsommar!

 • Bo Westin

  Tillverkningslinor

   

  Hela din inneboende glöd

  den blev allt mindre varm,

  hela din samlade potential

  transformerad av turbiner

  till BNP-höjande maskiner

   

  Du passar inte som kugge

  i fabrikens tillverkningslinor

  du är den otämjda naturen

  med sitt dånande vattenfall,

  budskap bortom vår analys

 • Anonym

  Jo på vissa håll satsar man på den biten att bygga kraftverk under havs ytan och vatten är ju mycket tätare än luft så där finns massor med energi att hämta, man kan alltid bara satsa framåt om sedan vårt väst samhälle väljer att kracha ekonomin och ödelägga allt vad samhälle heter det är nog ingen dålig gissning, den som lever får se . Glad midsommar alla :)

 • O.P

  Vi har många mil kust, dessutom fjäll och berg att bygga på, men då kommer det protester från bland annat samerna,en fördel med vind och solkraft är att den kan produceras lokalt.
  Många talar om kärnkraft som ett billigt alternativ, men då har dom inte sett slutnotan än. En del menar att vindkraft förfular, vad gör då alla dessa rostiga kraftledningsstolpar som löper genom hela landet, mycket av det slapp vi om vi producerade mer el lokalt.
  (På min ort löper flera kraftledningsgator som förfular och hindrar byggande)

 • Anonym

  Det finns ju havsbaserade vinkraftsparker som det planeras byggas mer av:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Vindkraftspark

  Dom verken stör eller syns om människor håller sig på landbacken :)  Stefan nämner att det börjar rapporteras negativa konsekvenser av vindkraften själv har jag sett en positiv forskar rapport om havsbaserad vindkraft , fundamenten till vindkraftverken blir ett rev och skydd för musslor småfiskar och annat marint liv.

  För dom som har egna hus börjar väl pellets pannor/ värmepumpar slå ut gamla oljepannor 
  att priset för drift med pellets och värmepump ligger klart lägre än oljan tycker jag visar styrkan i lokala lösningar i stället för att hamna i händerna på stora olje nationer.

 • Gskold

  Även i Danmark har man insett vindkraftens förfulande av landskapet samt dess negativa påverkan av närboende. Stroboskopeffekten påverkar människor i dess närhet liksom infraljudet. Dessutom sjunker andrhandsvärdet på gårdar och bostäder som finns i närheten av en vinkraftpark. Vilket innebär en förslumning av dessa områden, för vem vill satsa pengar på underhåll av gårdar och byggnader när värdet sjunker. I USA har jag hört att man börjat tala om ett vindkraftssyndrom eftersom många i närheten av vindkraftparker mår dåligt både fysiskt och psykiskt. Nej, satsa på energin som finns i havet, vågkraftverk genererar oftast energi även när det inte blåser.

 • Anonym

  Absolut det kan vara värt att testa olika saker , CETO Wave Power, i Australien har utvecklat sin vågkraft i 10 års tid och demonstrerat vågkraft en längre tid för Australiska flottan, verkar som att dom kommer att få rejält stöd att bygga ut sin vågkraft, som dessutom ligger nere på havsbotten och stör ingen.

  http://www.youtube.com/watch?v=V27ZBODcv0c

 • Timmy Huscompagniet

   HusCompagniet är ett ledande husleverantör företaget som hjälper dig att bygga hus ett Nya Hus. Det ger kvalitet, design och hög standardutrustning. Vi tillverkar fristående villor med hög flexibilitet.Medlemslista finns här om du ska bygga hus och massor av information är lätt ihop på val av hustyp om du vill bygga trä-eller sten hus.