Lördag morgon

Lördagen ska jag helt ägna åt att förbereda min predikan i Elimkyrkan i morgon klockan 11.00 om att döpas i Anden och att skriva klart kapitel 8 i min kommande bok som är en analys av läran om att den orättfärdiges dom blir inte att plågas för evigt i helvetet utan att förintas och utplånas. Min fru är i Skellefteå och hjälper sin mor att flytta, så jag kan göra precis vad jag vill idag utan att ta hänsyn till några yttre restriktioner och då blir det bokskrivande och predikoförberedelser som jag väljer idag.

Var ute med Ungdomskyrkan Konnekt igår kväll, vi var i Tantolunden, hade samtal med en massa tonåringar. Samarbetade med polis och social under kvällen, bland annat med transport av ungdomar till maria pol. Men vi fick en hel del samtal med ungdomar om Jesus. Det är ju en av mina hjärtefrågor, att kyrkan ska flytta ut på stan och möta inte minst ungdomar i stökiga situationer. Jag kan inte som ledare bara predika och säga att man måste gå ut, jag måste ju själv gå ut och vara ett exempel för att någon ska lyssna på vad jag säger. Jag är glad över att detta har påverkat Elimkyrkan, det är en hel del som nu är ute på stan och ägnar sig åt olika former av gatuevangelisation, Konnekt, Stureplan, Hallonbergen, Skärholmen, Alby – är exempel på platser i Stockholm där man kan möta någon från Elim som berättar om Jesus och bjuder på kaffe eller något annat.

Men för mig är det ingen uppoffring, jag njuter av att vara i Tantolunden, Stockholms kanske stökigaste plats under sommarhalvåret. Ska jag vara riktigt bottenärlig, möter jag Jesus mest i Tantolunden eller på Sveriges Kristna Råds årsmöte? Jag dras mest till det förstnämnda även om det sistnämnda också spelar en viktig roll, framförallt som mötesplats för de olika kyrkorna.

Jag återkommer med nästa analys av frikyrkans utveckling.

Jag har lovat Frälsningsarméns chef Marie Willermark att noga granska TV-programmet om Frälsningsarmén på söndag kväll och rycka ut till deras försvar om det blir stormigt. Det är väldigt viktigt att vi kristna står upp för och försvarar varandra när någon del av Kristi kropp lider eller blir utsatt för orättvisa angrepp. Att bara sitta hemma och gnälla när kristna blir hudflängda i media, det är nog bland de grövsta former av kristna illojaliteter man kan tänka sig.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Niklas

  Fråga: ”…utan att förintas och utplånas”. Vad grundar du det på? Jag har fått lära mig att människan är en evighetsvarelse, som lever vidare. Så vitt jag vet är inte Luk 16 någon liknelse. Ser fram emot en förklaring.

 • John

  Jesus talade allt i liknelser, Allt Han sade var liknelser….för att ingen skulle förstå förutom dem som Gud hade kallat. Är det inte så Niklas? Var det inte Jesus som berättade liknelsen i Lukas 16. För övrigt så tror jag på en Allsmäktig, all kärleksfull Gud med nåd i överflöd. Jag tror att Han kommer återupprätta allt, även den mest syndfulla människan. Gud gav Jesus allting och ALLA i Hans hand. Jesus kommer en dag återlämna ALLT och ALLA till Fadern.

 • Niklas

  Ja, han talade mycket i liknelser, (då brukar det väl poängteras?) men i Luk står det ingenting om någon liknelse. Dessutom nämner han två av tre personer vid namn. Abraham är en person från GT som inte är uppdiktad. Återigen; så vitt jag kan förstå så är det ingen liknelse. (är ej teologiskt skolad och lämnar därför frågan öppen).

 • Sward

  Niklas,
  Jag säger inte alls att jag förespråkar den så kallade annihilationsläran, men jag kommer att presentera den i min bok. Jag kommer att framföra kritik mot annihilationsläran.
  Jag ser dock en stor skillnad mellan att vara universalist och tro på annihilationsläran. Universalismen har kyrkohistoriskt klassats som villfarande. Annihilationsläran har varit en minoritetsståndpunkt men man tror på den eviga domen, Guds vrede och straff över synden men har försökt hitta en lindrigare tolkning av det eviga straffet.
  Stefan Swärd

 • Medvandrare i tron

  Människans själs oförstörbarhet menar en del kommer från Grekisk filosofi, Gud kan göra allt, även utplåna en själv han skapat. I Matteus står det frukta inte människorna utan han (Gud) som kan förgöra både kropp och själ i Gehenna. Jag är öppen för båda utgångarna,dvs ett evigt liv i helvetet men och en totalt utplåning, vad är det för mening med ett evigt lidande? Vad har det för proportion till de synder man gjort? Fram till domen skall dock människan leva, var och en måste ju ta ansvar för sitt liv. De som inte tagit emot Jesu försoning finns idag i dödsriket och väntar på domen, sen döms de till Helvetet och utplånas. Men vi får se hur det blir.

 • John

  Skulle vilja se någon förklara hur Lasaros kunde hamna i Abrahams sköte. Eftersom detta är det stycke vi tydligen inte skall läsa som en liknelse. Det finns hundra andra ting att diskutera kring denna otroliga liknelse som Jesus berättade. Men tillbaka till huvudfrågan — evig förintelse. Vad är vitsen?

 • Dubblarn

  Jesus talade liknelser därför att folket skulle kunna förstå.

 • Fredrik

  ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha
  evigt

  liv
  ” – Joh 3:16

  ”Ty detta är min faders vilja: att alla som ser Sonen och tror på honom skall ha
  evigt

  liv
  . Och jag skall låta dem uppstå på den sista dagen” – Joh 6:40

  Men du menar att alla har evigt liv, oavsett? Låter som klassisk, ogenomtänkt helvetesproblematik i mina öron.

 • http://twitter.com/Amajjan Kerstin Svanberg

  ha ha frälsningsarmen var inte på plats i tv studion för att försvara sig, men säkert bad de.Upp 8″Och röken från rökelsen tillsammans med de heligas böner steg från ängelns hand upp inför Gud.” studion rökfylldes :)

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  I Bibeln utvecklas inte detta så mycket, själens odödlighet är en grekisk förkristen föreställning. Som jag förstår Bibeln ska Jesus uppväcka de döda genom att han har nycklarna till dödsriket och då verkar det som om vi helt och hållet med hull och hår ska uppstå igen, som Jesus var igenkännlig med en kropp som bar ärr efter korsfästelsen. Men detta är inte vad NT fokuserar på och GT verkar inte alls intresserat av efter detta-frågor i någon större utsträckning.

 • Niklas

  Som svar till Fredrik:

  Den undervisning som jag har vuxit upp med inom ÖM/EFK är att människan består av ande, själ och kropp. (1 Tess 5:23). Vid frälsningen/pånyttfödelsen får anden Guds typ av liv, (Zoe) som i vår svenska bibel översätts med ”evigt liv”. Utifrån Luk 16 så lever anden vidare, oavsett om vi bekänner vår tro på Jesus, eller ej. Det står ej heller att det är en liknelse. Därför undrar jag vad Stefan Swärd grundar sitt resonemang på. I sitt svar påpekar han att det inte är hans övertygelse, utan endast att det är en (av flera) tolkningar som han vill kommentera.

  Jag har inte hört den tolkningen tidigare och därav min frågeställning. Ett resonemang bör kunna härledas på något sätt och jag ville veta vad de som förespråker den tolkningen grundar sig på.

 • kjell

  Läs 1917 års där står tydligt att Jesus framställer liknelserna om den otrogne förvaltaren och om den rike mannen och Lasarus.

 • Anonym

  Blod och eld, i varje fall rök. Viktigt att vi alla ber för Frälsningsarmen!

 • Niklas

  Vilken vers?

 • kjell

  Det första man blir blind på sägs vara ögonen. Överskriften!! I min 1917 års bibel

 • Anonym

  Hur ser du på uppgiften att som pastor möta barn till missbrukare?

 • Anonym

  Hur ser du på den nämnda uppgiften ur perspektivet församlingsmedlem, kristen in average? Är det någon uppgift över huvudtaget?

 • Johnny

  Hej Stefan
  Jag undrar om du har läst någon av bökerna ”Two views of Hell” , ”Four views on Hell eller ”The fire that consumes” , bra böcker att läsa i detta svåra ämne.

  Johnny Andersson

 • http://twitter.com/Amajjan Kerstin Svanberg

  För er som inte såg TV4 nyhetsmorgon, 10:00 in i sändningen i intrvjun med 2 hbt personer men tyvärr utan frälsningsarmen rökfylldes studion, kunde inte låta bli att se det komiska och bildliga i det hela.
  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=stanger_fralsningsarmen_ute_homosexuella&videoid=1632768

 • Niklas

  Naturligtvis, men var i Bibelns står det? Överskriften är ju översättarnas tolkning, som inte alltid behöver vara rätt.

 • http://helapingsten.wordpress.com/ Micael Grenholm

  Jag var ute med pannkakskyrkan i fredags, och tre vi bad för kände sig bättre (halsont – försvann helt – syn samt styrka i fötterna). Vi fick snacka i timmar om Jesus med dem. Kyrkan ska vara ute på stan, bland människorna!

 • Anonym

  Oj oj – Läs om Maria Willermark. Våga läs en blogg som berör. http://goo.gl/FFtct

  Kärleken är väl det viktiga, inte om det är homo- bi- eller heterokärlek :)