Nu äter jag godis och analyserar EFK:s utveckling

Nu är det sen långfredagskväll och jag och fru Swärd är ensamma hemma. Just nu syndar jag rejält, och sitter med en gigantisk påse godis som den mycket kärleksfulla hustrun har tillhandahållit, men ack om min personliga tränare fick veta detta, då skulle det bli bannor. För henne får jag inte äta godis, dricka läsk, äta efterrätter, kakor, bakelser, tårtor, choklad m.m. Lagens förespråkare idag är gymmen och friskvårdsinrättningarna.

En annan sak, sitter nu och analyserar Evangeliska Frikyrkans församlingsstatistik, kommer att skriva en grundlig analys om EFK:s utveckling, som icke-ordförande behöver jag ju inte ha på mig filttofflor och bara uttrycka mig diplomatiskt jämnt. Så analysen kommer att bli ruskigt vass.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Torbjörn S Larsson

  Det är lika dumt att äta godis som ofruktbart att syssla med statistik.

  Föd din själ med ordet istället, tex davids seger över Goliath och för en tillämpning på Kristus och hans seger över den omöjliga finenden döden istället.
  Föd din kropp med en bärs och några oliver och en halv ölkorv så försvinner godissuget direkt…
  Sockret och dom tomma kalorierna är direkt skadligt.
  Och en aldrig så liten glimt av Gud i ordet är förmer än allt funderande….
  Det genererar LIV.

 • Ulf Stenlund

  Det är väl bra med vassa analyser om det leder till beskärning av EFK-trädet så det ger ännu mer frukt.

  Det vore bra om fru Swärd inte tar det där med idel goda gåvor så bokstavligt. Allt i matväg är ju lovligt men allt är inte nyttigt.

 • PeJ

  Mycket skäligt med analys och eftertanke, kolhydrater är nödvändigt för hjärnan.

 • KM

  Att någon gång få njuta lite, som jul, påsk och midsommar, skadar nog inte, det ger lite guldkant på tillvaron, bara det inte blir för ofta. Så fortsätt unna dig Stefan med gott samvete, morötterna finns kvar efter helgen också……………

 • Anonym

  Enligt gammal urkyrklig sed; fastas det på Fredagen. Ikväll ska det dock festas!

  Snart är allt glatt och påskigt!

 • Tom

  Tycker det är mycket märkligt att du antytt flera gånger att det är först när du inte är ordförande mera som du kan uttala dig sanningsenligt om EFK. Vad säger det i så fall om samtalsklimatet inom EFK. Möjligen det att ni kunde diskutera internt men ville hålla sams uttåt. Tror det är en farlig väg för det vänjer ledare vid att ha en åsikt uttåt och en inåt.

 • Sward

  Tom,
  Du pekar på något viktigt, men det handlar inte bara om EFK utan om hela samtalsklimatet i svensk kristenhet. Det finns en förväntan att som officiell ledare får man inte sticka ut för mycket och komma med synpunkter på andra samfund, egna samfundet, andra kristna ledare. Jag har ju brytit mot de reglerna vid olika tillfällen och drabbats av rejäla stormar. Att hålla sams utåt är en norm i svensk kristenhet. Det har en poäng, men vi har så stora problem, så det behövs också klarspråk.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • S-E Sköld

  EFK, likaväl som något annat samfund, har Ordets framgång i förhållande till hur mycket Ordet har framgång i den egna rörelsen/församlingen. Paulus: ”Jag har inte UNDANDRAGIT mig, att för er förkunna ALLT GUDS RÅDSLUT”. Alltså även de obekväma rådsluten/sanningarna. Hävdar, att det är just de sanningar, som Ordets tjänare helst undviker att tala, som är väckelsens kärna, innehåll och udd. Eller som det står i Apg ”ett styng i hjärtat”.

 • Anonym

  I en tid när utbildningsresursen ägnar sig åt själavård i stället för andlig vård så blir det som det blir. Det styng du talar om är sällan bekvämt för själen men välgörande för anden.

 • Anonym

  Levererar Forsknings och utvecklingsavdelningen, FoU, det marknaden (du Stefan) efterfrågar?

 • S-E Sköld

  Den bästa analysen jag läst på länge! Tack för den: den är som ett glas friskt vatten!

 • PeJ

  En fråga som man kan ställa sig är om Högskoleverket som beställare/betalare har samma målsättning/beställning som de enskilda medlemmarna i samfunden som skänker medel till utbildningen av andliga ledare. Har de ett gemenamt andligt mål?

 • S-E Sköld

  De ”enskilda medlemmarna” verkar vara som passagerare i en buss, som inte bryr sig i bussens hemliga mål.. De åker bara med och litar på bussföraren och reseledarna; de verkar så trovärdiga och det är ju enklast att inte bry sig..

 • Tom

  Det är ju helt rätt Stefan att det inte är ett EFK fenomen utan det är något som finns överallt. Inom politiken finns ju också samma tendenser för att inte tala om företagsvärlden.

  Tror det är mycket farligt på lång sikt. Vore det inte mycket bättre att visa att man har olika åsikter och att man sen hamnar att kompromissa i vissa fall och i vissa fall kan man med Guds hjälp hitta vägar framåt som man är överens om.

 • PeJ

  Som sagt kanske det är dags att se över beställningen, Swärd saknar karisamatik…. Levererar utbildningen profeter och karismatiker, människor med förmågan att skilja ur onda andemakter ur församlingarna eller tvivlare som ägnar sig åt att vetenskapligt bevisa ordet?

 • PeJ

  Stefan, jag läser att EFK blir erbjudna hjälp från USA från en systerkyrka som har sina rötter i EFK bakgrunden. En skänk från ovan! när högskoleverkets pengar inte förmått sörja för att initiativet och evangelisationens utveckling och landvinningar finns i Sverige.
  Det ska bli intressant att läsa din analys av utvecklingen när den kommer. Den kommer att sakna en mycket väsentlig del, den ska ju vara uppbygd på statistsika resonemang har du lovat.., varje duktig bonde/herde vet att det går inte att fylla på ett stall med fler djur om man inte är beredd att gödsla ut en gång ibland, och ingen som ägnar sig åt herdeskap inom de agrara näringarna har blivit framgångsrik utan den kunskapen. Är almanackan för välfylld för att rensa det som ska ut ur EFK och andra liknande sammanhang så hjälper det inte mer än för ögonblicket, likt att pinka ned sig när det är kallt att starta nya försmalingar när de gamla inte är renade.