Värsta helvetesförkunnaren i världshistorien?

Jag sitter och jobbar med min bok om helvetet. Noterar att kyrkohistorien är ganska enhetlig. Läran om den dubbla utgången, himmel eller helvete, som Augustinus utvecklade på tidigt 400-tal, har helt dominerat kyrkans historia efter Augustinus. Det är fortfarande Katolska kyrkans officiella hållning. Luther gjorde aldrig upp med denna förkunnelse, utan den levde vidare inom protestantismen, och har varit t.ex. Svenska kyrkans officiella lära. Jag tror fortfarande att man inte officiellt har övergett läran, Augsburgska trosbekännelsen gäller ju fortfarande inom Svenska Kyrkan.

Och visst kan man hitta förskräckliga avarter i kyrkohistorien av helvetesförkunnelsen. Det värsta jag hittills har stött på är nog drottning Mary I i England som regerade i mitten av 1500-talet. Hon återställde ju katolicismen i England. Hon avrättade brutalt sina politiska och religiösa motståndare med motiveringen: ”as the souls of heretics are hereafter to be eternally burning in hell, there can be nothing more proper than for me to imitate the Divine vengeance by burning them on earth”.

Eftersom mina fiender ändå ska brinna i helvetet i all evighet, kan jag ju börja redan nu och elda upp dem, och hjälpa Gud lite på traven. Det var protestanter hon brände upp, villolärare enligt drottning Mary.

Drottning Mary I har väl fått en drink uppkallad efter sig, ”Bloody Mary”.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Staffan D

  Den intresserade kan gärna läsa en artikel av Rod Dreher (f 1967) i Washington Post 17 mars, ”What’s so appealing about Orthodoxy”. 2006 hade han lämnat katolska kyrkan och gått över till den ortodoxa. ’Here’s the problem: there is very little orthodoxy in the U.S. Catholic Church, and at the parish level, almost no recognition that there is a such thing as “right belief.”’
  http://www.washingtonpost.com/blogs/guest-voices/post/whats-so-appealing-about-orthodoxy/2011/03/17/ABu3Z6l_blog.html

 • Bengt Wikstrom

  En tidigare svägerska, djupt troende karismatisk kristen, dog i cancer innan hon fyllt femtio år.
  Om nu Gud är en ”himmelsk läkare”, varför måste just hon dö och lämna sörjande barn efter sig?

  Tänk dig själv ett landsting där ett läkarteam räddar vissa men inte andra, trots att man har resurser att rädda alla. Det skulle du aldrig acceptera.

  Ditt exempel stärker bara min uppfattning av din gudsbild är en tyrann utan empati för lidandet på jorden. Att inte lindra lidandet, trots att man kan, är en känslokall inställning. (Men en tröst är att din Gud inte existerar.)

  Det var intressant att du saknar psykologiska behov och osäkerhet. Visst är jag bekant med att du är skapad till Guds avbild men att du är så ”gudalik” gör dig unik bland oss människor. Själv har jag psykologiska behov och känner osäkerhet. Det är naturligt och ingenting att vara rädd för.

  I valet mellan en gudomlig läkarvård och det svenska landstinget, väljer jag landstinget. Svenska läkare räddar fler liv än Gud men ställer inte krav på tillbedjan. Märker du inte själv hur primitiv din tro är? Vad är vitsen med att tillbe ett spöklikt väsen?

  Till sist: I sak kan jag inte kommentera din berättelse eftersom den saknar dokumentation och oberoende vittnen etc. Men naturligtvis respekterar jag din upplevelse. Jag tror inte att du medvetet ljuger.

 • Bengt Wikstrom

  Jag förstår inte varför känner du dig tvingad att skriva en bok om hur Gud skapade världen? Det finns redan beskrivet i Bibeln. Menar du att Bibeln saknar fakta? Pusselbitar?
  Varför envisas du med att samla ”bevis” när den enda vägen till himlen är genom en tro på Jesus Kristus? Inte genom bevis.

  Går det att komma till himlen på vetenskapliga grunder? Tro eller vetande? Hur ska du ha det?

  För övrigt är det är många gudar som gör anspråk på att ha skapat vår fantastiska värld. Vem som äger upphovsrätten går inte att fastställa.

  Jag känner vördnad och glädje över att leva i denna värld. Men känslorna grumlas av att din Gud har för avsikt att totalförstöra den!

  Vill du hjälpa mig att stoppa Guds planer på att utplåna jorden?

 • Lee

  Drottning Elizabeth avrättade långt fler katoliker än vad Mary avrättade protestanter. Henry VIII, som ju grundade den specifikt engelska protestantiska sekten, avrättade ~72 TUSEN människor, om man räknar med alla massakrar han beordrade på den katolska befolkningen som gjorde uppror mot införandet av en kättersk lära som statsreligion enkom för att kunna fortsätta sitt horeri & samtidigt vara ”gift”. På den tiden tog man sin tro på allvar & för en kung att bryta kommunionen med den världsvida kyrkan var att fördöma hela riket & alla dess invånare till Helvetet.

  Givetvis skall man välkomna alla som flyr från krig och förföljelse, såvida de är beredda att öppet avsäga sig islam & fördöma Koranen förstås.

 • Micael Gustavsson

  Lee, du har fel. Det var färre som avrättades av religiösa skäl under Elizabeths ca 40 år vid makten, än under Marys ca 10 år.