Hälsning från Texas, Fyrke och välkomna till klimatkonferens hos SKR

Sedan tre dagar tillbaka befinner jag mig hos en megakyrka i USA som heter the Fellowship of the Woodlands, den ligger utanför Houston i Texas. Församlingen lever i påtaglig väckelse och har i dagsläget cirka 20.000 medlemmar. Har haft en fantastisk helg och det var mäktigt att se kyrkan med 4200 sittplatser fyllas ett antal gånger under helgen. Kerry och Chris Shook är pastorspar i församlingen och det är de som har bjudit in oss. Hade förmånen att vid tre av gudstjänsterna under helgen framföra hälsningar från Sverige och de ville att jag skulle be på svenska, vilket var uppskattat. Församlingen känner ett extra intresse och engagemang för Sverige och har sedan tidigare ett samarbete med Elimkyrkan, en relation som vi vill utveckla. Kerry Shooks predikan under helgen handlade om himmel eller helvete – enligt traditionell baptistisk uttolkning, så man är verkligen bland ”Fyrke-evangelikaler” om man nu ska hålla sig till det senaste svenska språkbruket.

Jag har varit så upptagen av resan och alla aktiviteter här så jag har inte hunnit hänga med i debatten på min blogg om fyrkantsevangelikalerna, det är också svårt ibland med internetanslutningen när man är ute och reser. Ska dock försöka under närmaste dygnet läsa in alla kommentarer och vad som har skrivits på andra bloggar och tidningar, för att försöka få ihop en avslutande slutkommentar. Jag ser att jag har fått en del mail i ämnet också och jag lovar att svara på alla mail men måste få någon eller några dagar till  på mig.

Vill också göra lite reklam. jag är engagerad i Sveriges Kristnas Råds klimatkonferens, fredag den 11 mars. Här är länken till SKR:s hemsida. Här är länken till Bildas presentation av konferensen. Man kan hitta information om arrangemanget även på Svenska Kyrkans hemsida bl.a. Jag hör till de evangelikaler som tror på klimatforskningen och att vår livsstil och materialism riskerar att allvarligt störa de globala klimatsystemen. De som kommer att drabbas mest av detta är de fattigaste länderna, vi ser redan tendenser till detta. Därför behövs kyrkans profetiska röst i planetens ödesfrågor. Evangelikala och karismatiska kristna behöver se även dessa frågor, som handlar om liv eller död. Ska hålla ett föredrag om detta på konferensen, och medverkar bl.a. tillsammans med Henrik Grape från Svenska Kyrkan, Per Larsson miljöteolog och pensionerad präst från Västerås medverkar – han har skrivit en mycket intressant bok om miljöteologi som jag håller på och läser, och Dan Melander är också med, en mycket engagerad person inom Svenska Kyrkan som driver Etik & Energi. Man behöver anmäla sig för att komma med, det görs via någon av dessa hemsidor.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Christer Roshamn

  Jag var i Fellowship of the woodlands i höstas och hade en timmes samtal med Kerry och några ledare efter en gudstjänst. De älskar verkligen Sverige och känner för oss kristna här.

 • PeJ

  Själva namnet antyder ju en särskild omsorg om skogsområden…..

 • Nils

  Om du nu är engagerad i SKR så förväntar jag mig att du för de frikyrkligas räkning tar tag i Qarta Oequmenica.
  Det är en verklig skandal att de frikyrkliga hjälpt till att slussa in detta dokument & mall för kristet arbete, med frikyrkosamordnaren i spetsen (vad nu personen har uträttat i övrigt map. samordning är höljt i dunkel).

  Du har ju åsikter om andras teologiska nyanser – nu har du nått att bita i

 • Nils
 • Pingback: Helvetet()

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Angående debatten om helvetet, så har jag i ett blogginlägg hänvisat till en bra artikel av Tim Keller, som kanske skulle kunna göra att de som tror på ett evigt medvetet straff och de som tänker sig straffet som en definitiv utplåning, kanske skulle kunna enas och få sina betänkligheter besvarade. http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/?p=874

 • Lars W

  Ett bra påpekande, Nils.

  ”Därför behövs kyrkans profetiska röst i planetens ödesfrågor.” ..vilket då SKR skulle stå för enligt artikeln.

  Hur ska detta SKR med sitt fullt utbyggad samrbete med Skökan i Rom kunna vara en ”profetröst” för YHWH? Detta råd som tillsammans ställt sig bakom Charta oecumenica – detta kontrakta med Satan?

  Man kan urskilja tre huvudpunkter i ”kontraktet”:

  Man förinder sig att verka för en enda enad katolssk kyrka i Europa.

  Man förbinder sig att verka för ett politiskt enat Europa.

  Man förbinder sig att samarbeta med islam i gemensamma frågor.

  En enda katolsk kyrka innebär givetsvis inordnande under Skökokyrkan – den roemrska kyrkan och dess påve.

  Att verka för ett enat Europa inebär givetvis att främja EU det som nu egentligen blivit MU -Medelhavsunionen. Detta Vilddjurrike som ska dominera världen i denna tidsålders avslutning.

  Att samarbeta med islam i ”gemensamma frågor” är mer svårtytt. Det kan väl inte handla om stening, sharialagstiftning och Israelhat?

 • Anonym

  Tycker mer att de låter som en gäng alver jag :-)

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Ja, lycka till med klimatet, Stefan och allihop! Vi försöker väl att inte skita ner jorden, Vintergatans blåa pärla? En god förvaltare kackar inte i boet. Och jag hoppas att ingen klagat på den fina kalla vintern – tänk om vi inte skulle få någon fler på 18 år? (Med tanke på den fortsatta globala uppvärmningen).

  Ute skiner nu solen på gnistrande snö och påminner oss om evangeliet om förlåtelsen och rättfärdighetens klädnad. Och om en bön i psalmboken: ”Milda sken av Faderns ära, / dina milda strålar sprid / kring vår jord, och låt den bära / ljus och tröst och hopp och frid. / Låt vår jord få bli en förgård / till den himmel, dit du vill / samla dem som hör dig till.” (Johan Olof Wallin).

 • Anonym

  Jag uppskattar att du engagerar dig i miljöfrågorna. Ge järnet där och lyssna inte för mycket på de nervösa radikalerna här ovan… 😉

 • Lars E L Warn

  Har läst den artikeln flera gånger förr. Behöver läsas av hela frikyrkligheten innan alla där går vilse.

 • Lars W

  Jag må vara radikal men inte det minsta nervös. Skökan och hennes medlöpare är inte radikala i sin tro men de har all anledning att vara nervösa. Tiden då Skökan ska dömas närmar sig med hast.

  ”Sedan hörde jag likasom starka röster av en stor skara i himmelen, som sade: ’Halleluja! Frälsningen och äran och makten tillhöra vår Gud. Ty rätta och rättfärdiga äro hans domar; han har dömt den stora skökan, som fördärvade jorden genom sin otukt, och han har utkrävt sina tjänares blod av hennes hand.’

  Och åter sade de: ’Halleluja!’ Och röken från henne stiger upp i evigheternas evigheter!

  Och de tjugufyra äldste och de fyra väsendena föllo ned och tillbådo Gud, som satt på tronen; de sade: ’Amen! Halleluja!’

  Och från tronen utgick en röst, som sade: ”Loven vår Gud, alla I hans tjänare, I som frukten honom, både små och stora.”

  Och jag hörde likasom röster av en stor skara, lika bruset av stora vatten och dånet av starka tordön; de sade: ’Halleluja! Herren, vår Gud, den Allsmäktige, har nu trätt fram såsom konung.’ ”
  Upp 18:1-6

  Sedan följer Lammets bröllopsmåltid dit Skökans tjänare och medlöpare inte är välkomna.

  Ett fyrfaldigt Halleluja!

  Lägg märke till vad Skökan gjort: ”Han har dömt den stora skökan, som fördärvade jorden genom sin otukt,”

  Vad är orsaken till att Jesus måste komma tillbaka? Givetvis för att upprätta Guds Rike med Israel i centrum. Men det finns en annan viktig punkt på Hans program i samband med återkomsten:

  ”Folken vredgades, men din vredes dag har nu kommit, och den tid då de döda skola få sin dom, och då du skall löna dina tjänare profeterna och de heliga och dem som frukta ditt namn, både små och stora, och då du skall fördärva dem som fördärva jorden.”
  (Upp. 11:18)

 • http://barockbloggen.blogg.se Alma Mater

  Bra att du håller Kristusbaneret högt också i klimatfrågan Stefan! Du har så rätt i att de fattigaste alltid betalar och i klimatfrågan är det så övertydligt och har märkts i 20-30 års tid redan i exempelvis Sahel. Mána daerván!

 • Anonym

  Okej…du verkar ha din glädje i de kodade texterna omkring Guds straffdom. Vad din kommentar har med min att göra kan jag däremot inte riktigt lista ut.

 • Anonym

  Bry dig inte om det…

  Ett år senare har jag bara förstått att Lars W kan tolka Upp speciellt kap 17-19 helt antikatolskt och därmed helt rätt! Ingen – som inte är totalt katolikilliterat och apokalyptiskt svältfödd – orkar nog höra på detta igen och igen och igen …

 • Anonym

  Tack Lars Wilse för dina upplyftande analyser och ditt djuploadande ekumeniska skarpsyn! 😀

 • Maria J

  Tack! Bra att du lyfter klimatfrågan och engagerar dej i den! Det behövs verkligen – det borde inte gå att vara trogen sin kallelse till Jesus och samtidigt blunda för de konsekvenser som vår livsstil får för främst de fattiga i världen…men också för kommande generationer.

 • Nils

  Tack Lars !
  Jag blev tillfrågad att skriva en artikel ang. Charta Oequmenica. Som uppvuxen i pingströrelsen & stort ekumeniskt hjärta, så lyfte jag mer än på ögonen, när jag såg vad som rörde sig bakom kulisserna hos SKR. Principiellt så har jag en grundtrygghet i min kristna tro som gör att jag gärna tar del av andra människors livsuppfattningar, även om de skiljer sig diametralt mot min egen övertygelse. Man kan ju faktiskt upptäcka att andra människor har fått ett annat ljus över tillvaron :-)

  Men i detta fall som Charta Oequm. utgör, så är det ett klart underbetyg till ALLA kyrkor & samfund som menar att Evangelisation är en omistlig del av den kristna kyrkans verksamhet.

  Det är ofattbart att personer som ena dagen predikar om att nå människor med evangelium, försätter sig i situationer & aktivt medverkar till att hämma & begränsa fri spridning av evangeliet.

  Inget har heller hänt ibland SKR:s representanter. Man uppträder lika ”enfaldigt” dumt som tidigare… – det är min välvilliga tolkning.

  Hörru Stefan !
  Detta är något som du med din tidigare påvisade oräddhet skulle kunna ta tag i – du om någon skulle kunna skaka ”äppelträdet SKR” så att den ruttna frukten kommer ned på backen !

 • Lars W

  Har heller inte haft något emot ekumenik på det sätt man skötte det förr. det handlade om att frikyrkaor på orten hade gemensamma kampanjer och i några fall gemensam sånggudstjänst med Svk.

  Den romerska kyrkan är däremot fullständigt otänkbart för min del att ha någon som helst ”ekumenik” med.

  De är en riktiga sömngångare de där pingstrepresentanterna m fl i SKR.