Polariserar bloggdebatter mer än nödvändigt?

Carl-Henric Jaktlund har naturligtvis rätt när han i ett blogginlägg, refererande till debatter jag varit inblandad i, pekar på att bloggdebatter kan ibland skapa större motsättningar än vad som finns i verkligheten. I det sammanhanget vill jag bara påpeka att Micke Hallenius, som var en mycket uppskattad predikant i Elimkyrkan i helgen, är lärare på Örebro Missionsskola, och har rekryterats dit av Pekka Mellergård.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Saltkaret

  Intressant inlägg Stefan. Det föder lite tankar i mig. Mot bakgrund av den tidigare bloggdiskussionen kring Mellergårds förmodade liberalteologiska agenda låter det som att du vill säga att det ändå talar till Mellergårds fördel att han rekryterat en sådan ”progressiv karismatiker” som Hellenius som lärare vid ÖTH.
  För övrigt är det riktigt att bloggdebatter ibland kan skapa större motsättningar än vad som finns i verkligheten. Men utan bloggdebatter skulle vi kanske inte komma till den insikten. Man skulle kunna säga att bloggen är vår tids aeropag där alla kan få yttra sig och ha en åsikt. Må vara att antikens demokrati inte gällde kvinnor och slavar och icke infödda Atenare men aeropagen är ju likväl en klassisk symbol för yttrandefrihet och åsiktsfrihet.
  På bloggen kan man lära sig mycket om villkoren för att argumentera på ett bra sätt och utveckla lite skinn på näsan, vill jag påstå. Man kan också avläsa mognadsnivå och karaktär mellan raderna hos de olika debattörerna. En del verkar bara vara intresserad av att käfta emot utan att kunna presentera några bra argument eller använder höga affekterade brösttoner (som implicerar att motparten är mer eller mindre naiv, okunnig eller bokstavstroende (som är ett vanligt skällsord) utan att återigen lyckas med att presentera några bra sakargument). Det blir mest svepande generaliseringar och populistiska teologiska ordvrängningar som ges större bärkraft än Guds eget ord. Men onekligen imponerar dyngflyt på en del.
  Sedan är det ju också så att Jesus sa att vi ska få svara för varje fåfängligt ord på den yttersta dagen. Det borde få oss att tänka efter både en och två gånger innan vi yttrar oss. Jag har tidigare frejdigt medverkat med inlägg på din blogg med mitt namn. Nu har jag av olika skäl återgått till anonymitet.

 • S-E Sköld

  Med lärare – lärartjänsten – vid församlingsrodret, utan profettjänstens understöd och vägledning/korrigering, kommer Guds folk vilse: det är garanterat så, enligt Guds Ord. Och där befinner sig svensk kristenhet, allmänt sett, i dag. De sätter in kloka huvuden – kloka gubbar – där profeten skulle på Guds vägnar tala och vägleda.

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Nu kan man ladda ner och läsa ett officiellt pingstdokument om medlemskap i församlingen. Läs mer på http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/?p=850

  Debatten lever vidare!