Måste man bara plaska i ankdammar?

Det här är ju typiskt. Idag har jag lagt fram en genomarbetad, genomtänkt, reflekterande analys över det som nästan alla världens regeringar kallar för en av planetens ödesfrågor, och försöker tackla frågan ur ett kristet perspektiv. Det verkar som om ingen bryr sig, jag får ganska få läsare, bloggkommentarer och kommentarer. Skulle jag skriva och tycka till om Benny Hinn, Niklas Piensoho, Ulf Ekman, Pekka Mellergård eller påven skulle det bli världens liv. Ska man röra sig bara i ankdammen för att någon ska bry sig om vad man säger. Eller de idiotsäkra underlivsfrågorna, som en del missionsförbundare brukar kalla det för.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.facebook.se/andreas.glandberger Andréas Andy Glandberger

  Skriv om Ulf Ekman och Livets Ord om du vill ha kommentarer, men skriv om det från ett nytt perspektiv i så fall… 😉 Sitter inte du och Ulf i samma tankesmedja? Svårt att skriva om honom då, kan jag tänka.

  Bless!

 • Anonym

  kan bara instämma Stefan astronomerna menade att man gjort århundradets upptäck när man upptäckte exoplaneter i rymden, i frankrike byggs det första fusions kraftverket någonsin usa satsar biljoner på bränsleceller , biltillverkare strävar framåt med elbilar och hela väst världen står i start groparna ifall man lyckas ta sig från ett gamalt samhälle beroende av olja och tok konsumtion till något bättre som har framtiden för sig, kyrkan ha ju i alla tider befunnit sig i fältet mellan himmel och jord..intresserad det inte kristna idag undrar jag för mig själv, är det bara underlivs frågor som berör.

 • Anonym

  Det gäller nog inte bara i den kristna ankdammen. Om du ser på vilket annat vanligt diskussionsforum som helst så får vardagsmoraliska frågor oändligt mycket större utrymme än exempelvis miljöfrågor. Gemene man i Sverige har inte tillräckligt stora kunskaper om miljöfrågor för att kunna ge ett vettigt bidrag, det gäller såväl kristna som ateister. Vardagslivet har alla erfarenhet av, medan miljöfrågor och exempelvis nationalekonomi kräver mycket kunskaper som det tar tid och energi att ta till sig. Du har gjort det, superbra, men vill du ha lite respons på den här typen av frågor ska du nog vända dig till de som är insatta. (och där finns även kristna, jag kan på rak arm namnge två stycken som jag känner, men ingen av dem hänger precis i bloggosfären)
  100% procent av den svenska befolkningen har åsikter om exempelvis homosexualitet.
  10% max har specifika åsikter (och insikter) i miljöfrågor.
  Klart att sådant avspeglar sig i antalet kommentarer.

 • Johanna G.

  Kan bara instämma med ovanstående. Men sen är ju frågan om det är underlivsfrågorna som får på tok för stort intresse/utrymme eller om det är miljöfrågorna som får för litet utrymme? Båda två är ju exempel på Guds två första befallningar till människan: Föröka er och förvalta jorden…

 • Ulf Stenlund

  Käre Stefan
  En fördel med att du nu och då rör om i ankdammen är att du får många läsare, Utan jämförelse i övrigt är det väl kvällstidningspsykologin som verkar här. Skillnaden är att du håller en vettig nivå även i ankdammsinläggen medan tidningarna måste sälja lösnummer och ”brer på” just av den anledningen. Din blogg blir läst, låt vara i hopp om nått sensationellt, även med nån lite lokal Elimhistoria eller ett angeläget men kanske okontroversiellt ämne. Du får ut ditt klimatbudskap även om kommentarerna blir få. Här i landet skyltar man inte med att man faktiskt är miljöbov. En tänkvärd artikel på din blogg kanske väcker dylika, som syndar på området av slentrian. Det kanske är vettigt och taktiskt att fånga många kommentatorer men det mest angelägna är väl att du får ut ditt budskap?

 • Johanna G.

  Och förresten, som en pingstvän en gång (med ett visst mått av ironi) beskrev ”typisk pingst-miljö-mentalitet”: ”Det är väl onödigt att sortera sopor och kämpa för att bevara jorden. När Jesus kommer tillbaka ska Han ändå skapa en ny himmel och en ny jord”. Och underförstått: Ju snabbare vi tar slut på jordens resurser, desto snabbare kommer Jesus tillbaka!

 • David Nyström

  Ha, ha, ja så kan det vara. Min uppfattning är att miljöfrågor helt enkelt inte berör stora delar av den karismatiska kristenheten. Det är ett problem…

 • Kjell

  Att varna för falska profeter är oändligt mycket viktigare än
  miljöfrågor.

 • http://fredrikhimlen.se/ fredrikhimlen

  Min bild av din blogg är att så länge du håller dig inom ankdammen så dyker trollen fram som på beställning. Jag tycker att det är mest jobbigt. Men visst, ibland kan det vara lite av ett nöje att se konversationerna.

 • kjell

  Det du skriver håller jag med om,men det fungerar inte om flera skall använda samma namn.Med den nya tekniken som Stefan använder borde signaturen spärras,det fungerar ju på det sättet när jag skapar en mailadress,och jag har brukat denna signatur från första början på denna blogg

 • Sward

  TAck för uppmuntrande ord. Anledningen till mitt utbrott är att jag ganska noga följer hur många läsare jag får på en viss artikel, det mäts ju nuförtiden. Jag brukar vara bortskämd med höga läsarsiffror, men jag märkte på Dagenartikeln, att när jag skrev om ett världsproblem så sjunker läsarsiffrorna dramatiskt. Det är detta som gör mig frustrerad. Att det blir färre kommentarer kan jag leva med, men att antalet läsare sjunker är mindre roligt. Hade jag skrivit om Benny Hinn, hade läsarsiffrorna legat i topp. Jag är helt säker. Men det här brottas de ju ständigt med på kristna tidningsredaktionerna.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • kjell

  Kan det möjligen bero på att det (från min dator inte går att komma in på dagenartikeln genom att klicka på ”här”) det kanske är så för många andra också.
  Varför ser jag bara 2 rader när jag skriver.Från början såg jag allt inom skrivrutan

 • Usd03001

  Jag använder normalt Internet Explorer och har där råkat ut för precis det du påpekar. Texten syns bara på två rader. Detta skriver jag i Mozilla och där finns inte denna begränsning.
  Det verkar som nån uppdatering av Internet Explorer gått snett i förhållande till Stefan Swärds bloggprogram.

 • Bo Westin

  Stefan, ”ankdammsfolket” kanske inte tyckte att din artikel innehåll så mycket nytt.

 • Per Hallsgrom

  Problemt du skriver om är allmänmänskligt. Men du hanterar det på ett utmärkt sätt. Livets Ord, Benny Hinn och ibland lite allmänt strunt lockar läsare till bloggen. Och rätt vad det är drämmer du till med något som verkligen är viktigt. Jättebra!

 • http://tony48.blogspot.com/ Tony Malmqvist

  Tycker mig ana en viss frustration i det du skriver här? Annars har jag fått den uppfattningen att din blogg till dom mest inflyelserika bloggarna på kristen front. Rätta mig gärna om jag har fel.
  Själv har jag bloggat i snart 3 år, besöksantalet ligger i runda tal på ca 50 besök per dag. Så frågan är: Hur får man fler besökare? Tipsa gärna om du har lust, eller om någon annan kansle nu vill göra det är det lika välkommet. http://tony48.blogspot.com
  I övrigt önskar jag dig en God Jul!! Mvh Tony M

 • http://fredrikhimlen.se/ fredrikhimlen

  Men, om du nu vill göra dig unik så får du väl skapa ett konto hos Disqus. Så svårt är det väl inte. Så snacka inte skit om andra som använder samma anonyma namn.

 • http://fredrikhimlen.se/ fredrikhimlen

  Vad som vore intressant att veta är hur läsarsiffrorna påverkas av antalet kommentarer. I regel så blir det automatiskt mer intressant att klicka sig in och kolla på blogginlägget om det är många kommentarer, framförallt för att se om det är något vettigt i kommentarerna eller om det bara är trollen som håller på.
  Samtidigt är det intressant att kolla på inlänkar, hur sprider sig blogginläggen med de sociala webbtjänsterna. Det finns väldigt mycket att tänka på, finns många sätt man skulle kunna bryta ned statistiken på. Det är långtifrån enbart intressant med antal sidvisningar utan finns så mycket mer som är intressant.

 • http://fredrikhimlen.se/ fredrikhimlen

  Tony, mycket spännande att du funderar i tankarna på hur du kan öka antalet besökare. Du har säkert mycket att arbeta på med din blogg. Lite tips jag kan ge dig är att försöka minimera antalet widgets i sidebaren. Allt för att göra sidan trevligare att besöka. Fundera över vad som verkligen finns behov av.
  Ett annat viktigt tips är, se till att länka till andra, det kan leda till fler inlänkar, framförallt är jag som bloggare mer intresserad av att länka till andra bloggar som länkar till andra.
  Analysera din statistik. Till exempel med Google Analytics är det lätt att hålla statistik på varifrån besöken kommer. Försök hitta metoder för att bryta ned statistiken så att du kan se hur antalet besök ökar från till exempel Facebook.
  Jag kan i alla fall berömma dig för att du gör bra ifrån dig i bloggvärlden, genom att hitta till kommentarsfälten. Det är bara positivt att synas, om man nu är intresserad av att få utrymme för sin blogg. Vill man få besökare är det minst lika viktigt att ge andra bloggare besökare, och då sådana som är intresserade att lämna ett fotavtryck i form av en relevant kommentar.

 • http://monicaolssonkolkman.blogspot.com/ Monica O Kolkman

  Lite offtopic detta, men jag bloggade i nästan 4 år innan jag lade ned i september. hade runt 50 besökare per dag och jag bloggade ofta om det Stefan nu tar upp. ”Alternativa” kristna frågor skulle jag vilja kalla det. Noll intresse.
  En orsak att Stefan har många besökare är väl att han är ganska känd inom kristenheten.

 • http://monicaolssonkolkman.blogspot.com/ Monica O Kolkman

  Jag bloggade som sagt en hel del om dessa frågor (”alternativa” kristna frågor, alltså inte ”ankdammsfrågor”) i nästan fyra år, men kristna bloggläsare är helt enkelt inte intresserade av det. Jag vet inte egentligen varför. Kanske är miljöfrågor FÖR utmanande. Det är lättare att diskutera ”ankdammsfrågor” eftersom de egentligen inte utmanar vår tro eller vår livsstil. De diskussionerna handlar ju endast om att framföra sitt eget budskap och framhålla att andra har fel eller är villolärare, inte ett ömsesidigt utbyte där förändring av livsstil kan bli resultatet. I de aktivaste mest lästa kristna bloggarna håller många sig inom sin ringhörna och ägnar sig åt pajkastning. Inga samtal som leder fram till något.

  Jag försökte som sagt i nästan fyra år att ta upp ”alternativa” kristna frågeställningar (som miljö, men också tvivel och brottning med Bibelns ord o likn) men utan tillräcklig respons. till slut kände jag mig som en tråkig upprepande papegoja som talade till en vägg, så jag lade ned bloggen.

 • http://tony48.blogspot.com/ Tony Malmqvist

  Jag förstår dig mycket väl som till slut ledsnade och la ner. Så sent som i sommras var jag själv på god väg att lägga ner min egen blogg, varför skriva och driva en blogg när ändå ingen tycks bry sig tyckte jag. Men nu på sistone har det börjat droppa in lite fler både kommentarer och besökare, får väl se om det bara är en tendens, eller om det håller i sig. Det finns säkert ingen som är intresserad av att hålla på med det man gör om ingen är intresserad. Jag tror också precis som du är inne på att Stefan Swärd har ett stort plus i att han har ett namn inom svensk kristenhet. Gratispoängen blir alltså nåt helt naturligt därav

 • Ove

  Vad är alternativ kristen frågeställning,handlar det om att gå ut i hela världen och göra alla folk till lärjungar,lärande dem allt om miljö.

 • http://monicaolssonkolkman.blogspot.com/ Monica O Kolkman

  Ove, du har nog inte läst hela min kommentar. Jag ger några exempel där. Inte bara miljö.

  Jag ska inte gå in mer på detaljer här. Gå in på min blogg kan du läsa själv. Den är ganska bred vad det gäller ämnen.

  Att ta hand om guds skapelse ingår i missionsbefallningen tycker jag.

 • http://monicaolssonkolkman.blogspot.com/ Monica O Kolkman

  Lycka till med bloggandet.
  Måste tillägga att statistik inte är allt. Responsen och samtalet man får i gång är mycket viktigare, även om det är med färre personer

 • Johanna G.

  Nu vet jag inte om man ska se många besökare som ett självändamål. Men vad vet jag, jag bloggar ju mest för min egen skull (även om jag absolut inte förnekar att jag gillar både kommentarer och besökare!). Men även om man bloggar mer för att påverka andra än för sin egen skull så blir ju besöksantalet likväl snedvridet. Visst ger många besökare en större möjlighet att påverka, men blir verkligen alla som läser påverkade?

 • http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/ egon berglund

  Jag håller med både David Nyström och Johanna G att ”att miljöfrågor helt enkelt inte berör stora delar av den karismatiska kristenheten.” Politiskt engagemang i miljö och fredsfrågor är inte intressant tyvärr. Vi har istället sysslat med eskatologiska spekulationer de senaste 90 åren? ser man vilka kristna bloggar som ligger i topp i besök är det just de som sysslar med dessa frågor.

 • http://www.jlundstrom.se Jonas L

  Delar din frustration. Kristna är oproportionerligt intresserade av själens frälsning och kyrkopolitik. Det är nedslående. Minst sagt.

 • Mikael

  Hej Stefan!

  Du drabbas av det Journalister kallar Klickjournalistik!

  För att en löpsedel skall sälja förvrider man utseendet till sensation!
  När du sitter framför datorn ökar detta än mer, och säljer man budskap här!

  Då är väl Holger Nilssons kommentarer om jordens undergång perfekt men,
  Om jorden inte går under och år efter år enträget sprida samma budskap, Avmattas intresset.

  Nej men Skriver man den Nakna sanningen om Jesus föhållande med Maria från Magdala, kan hela historien återskapas med lagom snaskiga antydningar.

  Dan Brown lyckades återskapa ett stort författarnamn på ren kiosklitteratur!

  Klickjournalestik är kommen på gott och ont!

  Ni som för 40 år sedan inte fick gå och se på bio om pastorn ansåg filmen omoralisk, kan se alla dessa filmer på TV:n ofta på dagtid samtidig som barnpogrammen går på en annan kanal.

  Hade Pastorn överreagerat, jag tror inte det. Vad händer med era barn och barnbarn som sköljs över med kraftiga intryck!

  En ny undersökning om dataspel visar våldsspel sänker empatiförmågan och effekt av alla nya media påverkar oss olika mycket.

  Undersökning om hur detta påverkar oss, tja det tar väl ett hundra år för att se hur mänskligheten påverkas!

  Frågan om hur man slår sig fram i etern är det värt det.
  Ja, men metoden måste vara genomtänkt!

  Skräck är en väldigt effektiv metod!

  Ta detta med 2 graders minsta höjning om jordens temperatur.
  Lägg till att Jordens rörelse ligger ovanligt nära solen som därtill riskerar
  att öka jordvärmen med 2 grader till.
  Detta är ännu en Teori som går att Vetenskapligt bevisa!

  Så Holger Nilsson kan ropa sitt mantra igen, ”omvänd er”!

  /Mikael

 • Nils

  det är väl om något en ankdamm ?
  Även om församling & dess funktion är imponerande, så finns det väl annat i kristenheten som påvisar tydligt villolärande.
  Bara det att en lesbisk biskop ska anföra predikandet inför Sveriges riksdag, där frikyrkorepresentanten Piensoho frotterande tågade in samtidigt broderligt/systerligt eller HBT-vänligt med biskopen vittnar om introvärt ledearskap utan evangelisk ryggrad.
  När personen ifråga dessutom medialt uttrycker avsky med att ett politiskt parti reagerar konstruktivt gentemot biskopens tolkning, så tycker Piensoho att det var fel av SD.
  Det var sannerligen mer opassande att Piensoho tågade in i gemneskap med den lesbiske biskopen än SD:s uttåg – men det är det ingen kollega som ”vågar” säga.

  Är nästa steg att Piensoho upplåter LP:s predikostol ?
  För det är ju den logiska konsekvensen med intåget i kyrkan…

  Vakna upp !

  Ibland kan jag nog tycka att de frikyrkliga skulle behöva lite mer av Bällsta-Maranatas trumpetstötande mot ovislig ogudaktighet som tar sitt säta bland ko0llegiala kristna.

  Men om någon annan än Piensoho hade tillfrågats om att tåga in med Brunne – undras om inte dessa tyckt det varit frotterande också…
  Vem vågar höja rösten – är det snart hart när bara den häcklade Åke Gren… häcklad & tilltryckt av sina egna också ?!

 • Nils

  Jag delar din uppfattning i sak Stefan !
  Facebook är ett tydligt fenomen, som bevisat min tes i överkant.
  Studera hur kända eller mindre kända bekanta i frikyrkokretsar omger sig med ”frikyrkokompisar”.
  Sporten verkar vara att få så många som möjligt i frikyrkokretsen i sin vänskap för att titta in i deras nyckelhål av snäv intressegemenskap.
  Ett fåtal verkar bemöda sig att ha 50/50-vänner kristna/sekulära.
  Har man den profilen så är man nog snarare klassad som guds barnbarn.
  Det här fenomenet är en verklig utmaning för ledarskapet i församlingar…
  men tyvärr påvisar de också denna ambition att vilja samla ”frikyrkofolket” kring sin sociala status.
  En nära släkting till mig med stort socialt nätverk utanför den kyrka han aktivt deltar i, uttryckte sig vist när han mötte en frikyrkomedlem som yttrade efter söndagsförmiddag-gudstjänsten: ”jag såg att du var ute på facebook i veckan”…
  konsekvensen var att ytterligare reducera vänskapskontakterna från frikyrkokretsen & vara sparsam med att acceptera nya för att slippa detta ”nyckelhålstittande”.

  Ankdammen bland de kristna är redan etablerad starkt på facebook – medverka till att bryta det osunda introverta mönster till att börja med !

 • http://twitter.com/SeUpp Göran Walter

  Stefan, var är ankdammen – här eller på Dagen.se om man nu vill plaska med dig?

 • Sward

  Jag bidrar nog en hel del själv till plaskandet i ankdammen, så på denna blogg kan man nog plaska en del, men det finns en hel del andra ställen också. Jag är dock medveten om att man behöver höja blicken och göra mer än plaska i ankdammen.
  Steafn Swärd

 • Wildwest

  Tråden är lite passé men jag tycker inte det är så konstigt att det blir få reaktioner på en artikel om miljön. För att kunna diskutera på ett vettigt sätt måste man kunna väldigt väldigt mycket om kemi och fysik, politiserade klimatmål, storpolitik, påverkan hit och påverkan dit. Det kan bara människor som studerat detta länge – som Stefan. Det är som jag skulle börja diskutera FRA och ränteswappar, diskonterade företagsobligationers relativa fördel mot säkra statspapper, QE2 och CDS osv. På en kristen sajt eller en kristen tidning (till skillnad från facktidningar) skulle jag troligen inte heller få mycket respons även om jag tycker det är intressant.

 • http://twitter.com/SeUpp Göran Walter

  Yepp, det gör du med bravur och det är vi många som är glada över. I klimatfrågan tycker jag det är dags att tänka om. Engagemanget har gått i stå och man pratar nu om klimatfiasko. Jag tror att det måste till en nystart som bygger på vanliga människors miljömedvetenhet i vardagslivet och starka känsla av att det är något galet med vädret.

 • Theodor56

  Genom att tillägga sista meningen får du klart underkänt för inlägget. Raljera inte över människor som du inte håller med om, men utifrån ett bibliskt perspektiv har han all världens orsak att ropa ut sitt ”omvänd er” och vi kanske skulle behöva vara så modiga att följa honom i detta… Vi begränsar vårt fokus alldeles för lätt till vad icke-kristna ”ser” och vill helst inte skämma ut oss med anspelningar på Matt 24 och fler bibelställen….