Vad jag gör i helgen – vad ska jag blogga om?

Nu är det lördag kväll och jag laddar för att hålla en predikan i morgon klockan 11.00 i Skärholmens centrum, Röda Korsets lokaler. Det handlar om Elimkyrkans församlingsplantering i Skärholmen-Vårberg. Jag hoppas att jag ska komma dit som en Guds profet, som frambär klockrena profetiska hälsningar, ber för de sjuka så att de blir botade, ber för kristna som känner sig torra och trötta att de ska bli fyllda av Anden, och att alla som lyssnar på mig ska dramatiskt möta Gud, och allmänt förlösa väckelse och andeutgjutelse i Skärholmen. Är jag bara odrägligt dryg med total avsaknad av självinsikt, eller bryter jag på ett befriande sätt religiösa jantelagar – när jag säger detta. Eller skojar jag bara? Nja, jag längtar faktiskt efter att Gud även ska använda mig på ett påtagligt sätt, inte för att jag ska bli haussad, utan för att människor ska få uppleva den frälsning, befrielse och frihet som finns i Kristus.

 Jag ska också under kvällen skriva ihop en krönika till Världen Idag. Har tillbringat ett dygn i Mariefred, på Gripsholms värdshus, där jag och hustrun firade min födelsedag. Jag riktigt börjar höra evighetens klockor ringa, när man nu rusar fram emot 100-årsdagen med hast.

Är sugen på att gå in i debatt om Israel och mellanöstern, och hur vi kristna ska förhålla oss till detta. Vi hade ju nyligen ett ekumeniskt möte om detta, i SKR-regi, och min pastorskollega www.kolportoren.se har kört en hel serie på sin blogg om detta. Vad tycker ni?

Det har också kommit fram synpunkter på att jag ska ta upp igen om församlingsmedlemskap, kanske koppling till Smyrna i Göteborg som varit aktuellt senaste veckan.

Jag har också lovat att gå vidare och skriva om karismatisk kristendom, och Andens verk i våra liv.

Vilket av dessa tre frågor tycker ni jag ska prioritera?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://bastasorten.blogspot.com Olle

  Skriv gärna om församlingsgemenskap. Eftersom vi dagligen konfronteras med frågor kring detta i f t människor vi möter vore detta intressant.

 • http://www.katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/default.aspx Bengt Malmgren

  Stefan! Jag tycker du skall skriva om debatten om savetsfrihet som föranletts av Europarådets beslut. Se replikerna på Brännpunkt av Regner m.fl. samt professorn i praktisk filosofi Per Bauhn som verkar resonera som om samvetet inte finns. Jag har skrivit ett par inlägg på min blogg om ämnet.

 • Torbjörn S Larsson

  Hej broder.
  Jag tycker du ska ta fram Bibeln och en bärs och prioritera STILLHETEN.
  När man resonerar som du gör nu är det ett tydligt tecken att man är överstimulerad.
  Man gör inge´ nytta vad man än gör förrän STILLHETEN kommer tillbaks och finns där i ens inre.
  Annars kan man tex göra nåt´som gör att man inte känner sig så viktig.
  Plocka blommor till din mor.
  skyffla sand
  hugga ved.
  Du tycker förmodligen jag är knäpp.
  men eftersom du bad om råd, så fick du iallafall nåt´.

 • Ulf Stenlund

  Den här helgen är det Israelkonferens i Citykyrkan Västerås (EFK). Gårdagskvällens möte med Stanley Sjöberg som talare och Daniel Viklund som sångare var något alldeles extra. Det finns tydliga varianter av EFK-are. Många ser Israel som ett tidstecken där judarna med Guds hjälp får öknen att blomstra medan andra, med Joachim Elsander (kolportören) lyfter fram de kristna på Västbanken som de som vi kristna i andra delar av världen borde stötta. Jag ser fram mot hur du kommer att vinkla frågan.

 • Vargöbo

  Församlingsmedlemskap kopplat till Smyrna Göteborg tycker jag låter som ett intressant ämne. Hoppas att du väljer det.

 • Bo Westin

  När jag tänker på Israel så kommer jag att tänka på orden i Ordspråksboken 21.1: ”Konungars hjärtan är i Herrens hand som vattenbäckar, han leder dem varthelst han vill.” Detta med tanke på att Sovjetunionen i FN 1948 med sin röst medverkade till att judarna fick en landremsa i nuvarande Israel. De trodde antagligen att Israel skulle välja den socialistiska vägen med tanke på att så många judar kom från denna östeuropeiska bakgrund. Om man menar sig se Guds hand bakom skeendet i historien eller inte, är en fråga om tro och tolkning av profetiska ordet och Guds ingripande i historien. Jag tror att den rätta tolkningen av det profetiska ordet är till förmån för tron på att Gud har en särskild plan för Israels folk som innefattar att de ska återfå sitt land inom de geografiska gränser som Gud bestämt.

 • TB

  Vad gäller Smyrna i Gbg så är det så här:
  1) Det är GUDS församling – inte en förening i Gbg bestående av ett antal föreningsmedlemmar som har valt en ordförande m.fl. förtroendevalda.

  2) Pastorerna och äldste har, att inför Gud, ansvara för de medlemmar de är satta att betjäna och leda.

  3) Det finns en församlingsordning, underkastad bibeln, som är antagen för att ha som riktmärke och fyr när olika frågor och problem uppstår. (typ detta)
  Man kan inte bara skriva om dessa riktmärken för att UNDVIKA problemen. Massmedia, trender, tidsandan, världen ändrar sig alltid. Gud däremot, och Hans Ord är evigt.

  Därför Stefan skall Du just nu undvika att ta upp Smyrna som debattämne för alla tyckare med olika bakgrund, intentioner, tro och motiv.
  Ge pastorerna och de äldste den frid de behöver att tillsammans inför GUD söka Hans svar för SIN församling. Att sätta sig på höga hästar och ge GUD tips och råd hur Han ska sköta sitt ”jobb” är väldigt förmätet. Dessutom drar Du bara i gång en meningslös ordstrid som inte någon kan vinna.

 • mirre

  Jag tycker att din pastorskollega ”Kolportören” har en vinkling av Israel-frågan som verkligen behöver konfronteras. Hoppas verkligen att era åsikter går isär!

 • Dan

  Jag tycker kolportörens blogg är väldigt bra och leder till eftertanke. Han som jag har nog fått en bild och åsikt serverad och då kan det vara bra att se om den håller. Ensidighet är aldrig bra.

 • Per-Erik Johansson

  O store Gud

 • johnny lithell

  jag röstar på medlemskapsgrejen!

 • kjell

  johnny lithell

  Är du en av dom som menar att alla spelare skall ha egen boll

 • http://www.hallstromper.blogspot.com/ Per Hallström

  Som framgår av Ulf Stenlunds kommentar (4) kan det lätt konstateras att synen på Israel varierar starkt bland oss kristna. Om vi ser staten Israel som ett viktigt tidens tecken borde predikandet om Jesu tillkommelse sätta ny fart. Om staten Israel för kristenheten inte alls har någon koppling till Bibelns profetior utan är vilket land som helst, då bidrar detta rimligtvis till att Jesu tillkommelse blir en mindre aktuell fråga att behandla.

  Det jag hittills läst på den här bloggen om Stefan Swärds syn på Israel har inte varit särskilt klargörande. Därför skulle jag välkomna att blogginnehavaren prioriterar den frågan.

  Det går nog att läsa mellan raderna i det jag här skriver men jag säger det ändå: Staten Israel är för mig inte vilket land som helst.

 • Per Andersson

  Instämmer med Per Hallström till fullo. Jag har följt dig Stefan under några år och tycker att det är bra att du vågar sticka ut hakan, men det skulle inte skada att få höra din åsikt i frågan om Israel eller vad du tycker om fenomenet Sveriges Kristna Råd? Det glädjer mig att EFK lämnar Diakonia, som enligt mig till största delen bara sysslar med inomvärldslig hjälpverksamhet, inget fel med det, men kallas man kristen organisation ska förkunnelsen om Kristus som enda vägen finnas med på agendan.

 • johnny lithell

  kjell,
  jag förstår inte din fråga. Stefan frågade vad läsarna tyckte och jag, som är läsare, svarade. Varför skulle jag vara en av dem som menar att alla spelare ska ha en egen boll? (vilket jag antar att du menar i nedsättande bemärkelse)

 • kjell

  jonny lithell

  Jag håller med TB och tycker inte att vi skall dra igång denna fråga men om alla i församlingen får ha vilken tro som dom vill och skriva om NT så att den passar dom själva så är det ungefär som att ge alla spelare en egen boll i ett fotbollslag

 • johnny lithell

  kjell,
  OK — då förstår jag. Ett lite komiskt påhopp, med tanke på att det är Stefans blogg, där han rimligen skriver om vad han har lust med. Du tycker inte att ”vi” ska dra igång ”denna fråga” vilket tycks antyda att det är du som har bollen… visst är det lite lustigt, mitt i allt allvar? =)

 • kjell

  Jag var inte lustig det var allvar (det var ett gammalt talesätt) och om dom inte får ordning så får antagligen ni bygga ut eran kyrka

 • http://fredrikhimlen.se Fredrikhimlen

  TB: Är inte medlemskapets syfte egentligen spännande att fundera kring, och får lite ljus i smyrna-grejset. Vad är medlemskapets uppgift? Egentligen så att säga. Jag ser det som lite olika alternativ. Är det församlingens bekräftelse på den enskildes tro, den troendes bekräftelse på sin tro, församlingens bekräftelse på sitt ansvar för den enskildes kristna liv, en enskildes bekrätelse av ansvar för församlingens liv… Eller är det något helt annat, och hur skall det hela organiseras?

  Tycker dina argument för att Stefan inte ska ta upp denna spännande frågeställning är ganska förlegad. En hyllning till en ofullständig medlemskapssyn a 1800-talets föreningsrörelser…